Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły dom piętrowy z tarasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Będziesz robił drenaż?? jeśli tak to teraz jest chyba najlepszy moment żeby nie mnożyć kosztów poprzez późniejsze odkopywanie skoro teraz i tak masz odgarnięte...

Drenaż tak, ale w pewnej odległości od wykopu. Mam spadek na działce i grunt nieprzepuszczalny. Drenaż poprowadzimy kawałek od wykopu z dwóch stron, tak żeby woda nie spływała pod dom. To wszystko przy okazji przyłącza wody i wykopu po kawałek GWC rurowego.

Dzisiaj udało się zasypać i zagęścić to co pozostało zagęszczarką 500 kg.Powierzchnia piasku nie do końca jeszcze równa, ale tym zajmie się ekipa przed samym ułożeniem styropianu ( i jeszcze raz zagęszczą). Jeśli ktoś buduje w okolicy Czerwionki, to polecam pana koparkowego Dariuesza Poloka ze Szczejkowic.

• 3 weeks później...

Płyta w tym tygodniu zrobiona pod moją nieobecność. Teraz zwilżanie wodą w dzień (tylko nie wiem jak często, jak dużo wody i przez jak długi czas), na noc przykrywanie folią, żeby woda nie parowała. W weekend jest szansa na deszcz. Dopłaciłem do betony za spowalniacze. Czytałem w sieci, że jeśli temperatura jest powyżej 15 stopni, to co trzy godziny należy polać beton wodą, co łatwe nie będzie.

DSCF5900.jpgDSCF5926.jpgDSCF5936.jpg

Edytowane przez imrahil

U mnie po wylaniu płyty w czwartek, w piątek i na weekend zepsuła się pogoda. Tak, czy tak podlewalem płytę co 3, 4 godziny z 7godzinną przerwą na noc. Folii nie stosowałem. Od wtorku przez 2-3 dni lałem jeszcze płytę dość intensywnie po południu i na noc, gdyż za dnia ekipa ciągnęła ściany.

W efekcie - żadnych spękań, czy rys skurczowych.

Tobie też pogoda szykuje się dobra do pielęgnacji.

minął tydzień od wylania płyty (w zasadzie dwóch płyt). była też podlewana co 3-4 godziny, na noc przykrywana folią (na pierwsze noce po wylaniu, kiedy było stosunkowo ciepło i sucho, potem już nie) żeby woda nie odparowała. potem trochę deszcz pomógł. jeszcze kilka dni będziemy ją w tym stanie utrzymywać, zmniejszając częstotliwość polewania wodą. w zasadzie to nie "my", tylko moja rodzina, bo ja wracam na kilka dni do domu w przyszłym tygodniu i dopiero wtedy w końcu zobaczę fundament naszego domu na własne oczy. to już prawie kawałek własnej podłogi ;).

ściany pojawią się pewnie pod koniec miesiąca, strop w czerwcu.

• 1 month później...
  • 1 month później...

W końcu coś się ruszyło. Ekipa miała spore opóźnienie, wygląda niestety że u nas narobią sobie jeszcze większego..

W zeszłym tygodniu zostały wymurowane wszystkie ściany nośne parteru i założone nadproża, w tym tygodniu ekipa zbroi strop, mam nadzieję, że uda się go jakimś cudem zalać do piątku. Zdecydowaliśmy, że najpierw zrobimy strop nad częścią mieszkalną domu, a dopiero później niższy strop nad częścią gospodarczą, co pozwoli zaoszczędzić trochę desek i stempli. Za jakiś czas będziemy też mieć prąd na działce.

Czy ktoś wie ile i jakie przepusty w stropie zostawić do odwodnienia dachu płaskiego o powierzchni 70 metrów kwadratowych?

Edytowane przez imrahil

W końcu jakiś postęp, ale, jak zwykle ostatnio, nie obyło się bez problemów. Strop i schody nad częścią mieszkalną zazbrojone, beton miał przyjechać o godz. 14, przyjechał o 20. Ale udało się go zalać, teraz dajemy dwa tygodnie czasu i zaczynamy murować ściany nośne piętra. Szalunki usuniemy za cztery tygodnie i wtedy też przyjdzie czas na strop nad garażem i pomieszczeniami gospodarczymi.

Za tydzień wracam do domu na tydzień urlopu i zobaczę jaki będziemy mieć widok z okien na piętrze. Trzeba będzie też zainteresować się więźbą dachową. Chciałbym jak najszybciej zadaszyć dom (dachówkę już kupiliśmy :)) i zrobić sobie zimową przerwę na przemyślenie kilku rzeczy.

Jeden ze słupów przy schodach

DSCF4820.jpg

Połączenie stropu, schodów i trzech belek. Na początku ekipa odwalała fuszerkę ze zbrojeniem, ale po małej wojnie udało się ich przekonać i w końcu nawet kierownik budowy pochwalił ich dzieło.

DSCF4845.jpg

Podoba mi się ten projekt :-) Bez okien dachowych i z prostymi ścianami piętra

Ten projekt wygląda na lepiej zaprojektowany od mojego. Może jedynie dodałbym ogród zimowy przed tarasem, na grubej wylewce, jako akumulator ciepła słonecznego w okresach przejściowych.

Co do wyższego niż pasywne zapotrzebowania na ciepło, to może wynikać z wyższej temperatury. Ja mam mieć 20 stopni, pomieszczenia techniczne zimniejsze.

Drzwi po stronie północnej zrobiłbym podwójne - tak balkonowe, jak i garażowe. Np. w środku ściany i w warstwie izolacji. Dzięki temu ucieczka ciepła przez nie spadłaby o połowę. Najlepiej, jeśli to możliwe, zrobiłbym zadaszony przedsionek - przejście z garażu nie bezpośrednio do domu, ale w bok do drzwi głównych. Wtedy o jedne drzwi mniej by było na parterze, czyli mniejsza ucieczka ciepła o 50% przez otwory drzwiowe po stronie północnej.

W wersji obecnej drzwi po stronie północnej prowadzące praktycznie bezpośrednio do salonu o temp. 22'C sporo 'ciągną' w bilansie energetycznym :-)

Klatkę schodową na parterze chyba oddzieliłbym drzwiami od salonu - można by w niej ustawić temp. o 1-2 stopnie niższą. Dzięki temu można by było ustawić o 1-2'C niższą temp. w korytarzu na piętrze. To chyba trochę ekstremalne rozwiązanie (u mnie jest taka sama temp. na klatce schodowej), ale odczuwalna temp. w przypadku ogrzewania podłogowego i tak podobno jest dostatecznie wysoka nawet w 19'C.

Zdecydowanie drzwi przesuwne do tarasu - mniej ramek, więcej szyby. Dzięki temu mogą wyjść drzwi tarasowe o U=0.8. Poczwórne drzwi (tak jak jest obecnie) będą chyba zimniejsze (a pewnie i droższe niż przesuwne), ze względu na cztery ramy otwierane.

Ja bym dał jedne drzwi przesuwne o szerokości 1,5 metra, reszta okno nieotwierane bez skrzydła (tzw. witrynka). Ta witrynka mogłaby mieć ze względu na dużą powierzchnię szyby nawet U=0,6.

Resztę okien na parterze też bym dał nieotwieranych, z zasłoniętą ramą. U około 0,7.

Północną ścianę ociepliłbym pianką PUR. Dałbym dwa obiegi wentylacji mechanicznej: parter i piętro. Są fajne przeciwprądowe rekuperatory o małych przepływach, prawie 2x tańsze niż jeden duży. U góry masz pewnie sypialnie, więc na noc wyłączałbym wymianę powietrza na parterze, na dzień rekuperator piętra włączany by był fotokomórką. Dzięki temu mniejsza wymiana powietrza, mniejsze zużycie ciepła i niższy rachunek za prąd.

I po tych zmianach ogólnie wyszłoby pewnie mniejsze zapotrzebowanie na ciepło :-)

Takie moje luźne propozycje - przemyśl, czy ci odpowiadają, albo spytaj architekta, czy któreś warto zastosować :-)

Edytowane przez maciejzi

• 2 months później...
Dawno mnie tu nie było :). maciejzi, dzięki za propozycje. Te drzwi w salonie są dla mnie największym problemem, ale już tam jest otwór. Drzwi tarasowe na pewno nie będą wyglądały tak jak ten na wizualizacji :). Zmieniliśmy też trochę rzut piętra ostatnio (trzy większe sypialnie zamiast czterech małych, większa garderoba i większa łazienka), a w tej chwili na dachu jest już więźba. Relacja za jakiś czas :). Ciągle zastanawiam się nad ogrzewaniem i chyba w połowie już wiem jak będzie wyglądało ;) Edytowane przez imrahil

• 3 weeks później...

Witam po przerwie.

Na początku października dom zaczął bardziej przypominać dom - w końcu pojawiło się pokrycie dachowe. Panom dekarzom bardzo sprawnie poszło, brak kominów objawił się brakiem odpadów i obniżeniem kosztów budowy :).

W tej chwili zostały jeszcze do wymurowania działówki i część balustrady na tarasie. Zostanie ona wymurowana z betonu komórkowego, podobnie jak ściany szczytowe i jeden rząd powyżej wieńca. Na ścianach szczytowych dodatkowo umieściliśmy 16 cm grafitowego styropianu.

Dom jest przygotowywany do zimowania - robiona jest opaska przeciwwysadzinowa, a otwory okienne zostały już zadeskowane. Prace będą kontynuowane w przyszłym roku. Teraz jestem w trakcie wyceny okien, dzięki użytkownikowi fotohobby wyeliminowałem już jedną firmę z "przetargu", czekam na kolejne wyceny.

Podjęta też została decyzja w sprawie ogrzewania. Będzie kocioł elektryczny + bojler do CWU. Przewymiarowana podłogówka wodna, żeby kiedyś ewentualnie zasilić ją pompą ciepła. Do tego chyba kable/maty w łazienkach (o niewielkiej mocy), bo są w północnej części domu. Przewiduję, że będzie tam potrzebne ogrzewanie wcześniej niż w pozostałych pomieszczeniach a nie ma sensu uruchamiać całej podłogówki i kotła i bawić się w zamykanie/otwieranie poszczególnych pętli.

Został jeszcze wybór rekuperatora - Onyx czy Jan-Gaz?

Na jednym ze zdjęć widać wpływ okapu na zacienienie okien na południowej ścianie o godzinie 13.50 na początku października. Później będzie jeszcze 30 cm styropianu i okna wysunięte w warstwę ocieplenia. Powinny być nieznacznie zacienione o tej porze roku, za to w lecie cienia będzie o wiele więcej. Mam nadzieję, że to w połączeniu ze sporą izolacją stropu pozwoli uniknąć przegrzewania się piętra a zimą i w okresach przejściowych słońce trochę je dogrzeje.

Edytowane przez imrahil

• 2 weeks później...
Witam po przerwie.

[...]

Do tego chyba kable/maty w łazienkach (o niewielkiej mocy), bo są w północnej części domu. Przewiduję, że będzie tam potrzebne ogrzewanie wcześniej niż w pozostałych pomieszczeniach

[ATTACH=CONFIG]219627[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219628[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]219621[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219622[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219623[/ATTACH]

Witam, czy możesz rozwinąć tę myśl? Te maty elektr montuje się na wylewkach? Pozdrawiam

Witam, czy możesz rozwinąć tę myśl? Te maty elektr montuje się na wylewkach? Pozdrawiam

Witam,

Maty elektryczne i kable montować można w warstwie kleju na wylewce pod kafelkami. O montażu można poczytać w wątku o ogrzewaniu elektrycznym chociaż ostatnio zrobił się tam bałagan. Ja bardziej skłaniam się do zamontowania kabli bezpośrednio na płycie fundamentowej, czyli pod wylewką i wodnym ogrzewaniem podłogowym (lepsza akumulacja). Montaż w celu podgrzewania łazienek w okresach przejściowych, kiedy cały dom będzie dogrzany słońcem, a w łazienkach (w północnej części domu) słońca będzie brakować, w związku z czym może tam spadać temperatura, a przecież dobrze by było mieć w łazienkach cieplej niż w innych pomieszczeniach. Dodatkowo takie kable to ogrzewanie niecentralne. Każdy obwód ma swój sterownik/termostat, dzięki czemu nie trzeba uruchamiać całej wodnej podłogówki i pomp obiegowych w celu dogrzania samych łazienek. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :).

• 2 weeks później...