Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły dom piętrowy z tarasem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kawałek widoku z tarasu

IMG_5152.jpg

a tak wygląda dom po wymurowaniu balustrady:

IMG_5179.jpgIMG_5181.jpg

SSO od jakiegoś czasu uznać można za zakończone. było kilka zgrzytów z ekipą, trzeba było ich pilnować, kilka razy przekładali pracę, bo mieli chyba w tym roku za dużo pracy. generalnie jednak z efektu końcowego jesteśmy zadowoleni.

we własnym zakresie ułożona została opaska wokół płyty. taras nad garażem przykryty przed zimą folią (spadek uformowany pod folią z desek i częściowo stempli). otwory okienne zabite deskami częściowo już są, część będzie za jakiś czas. we własnym zakresie to nie znaczy w moim zakresie. wszystkie te prace wykonuje mój tata, dziadek (mojej żony) i brat inwestorki. ja cały czas w delegacji (a żona i dziecko często ze mną). mam z nimi dobrze :).

w tym roku planuję jeszcze zakup styropianu na elewację (będzie tego duuuużo), żeby odliczyć VAT (ostatnia szansa) i może drobnych rzeczy typu rurki i rozdzielacze do podłogówki, kable itp. dzisiaj zostały wymierzone okna i drzwi. okna w zasadzie już wybraliśmy, ale jeszcze się zastanawiamy, które zrobić nieotwieralne i jaki mają mieć kolor od wewnątrz. wybraliśmy też wykonawcę elewacji. przy wodzie i ogrzewaniu pomoże nam ktoś z rodziny, instalację elektryczną zrobi mąż siostry - elektryk.

projekt podłogówki i wentylacji mechanicznej forumowy asolt obiecał zrobić do połowy grudnia. planujemy rekuperator Onyx Dream 400 i przewody peflex.

• 4 weeks później...
Ja też tira zamawiam, ale mi mówili że to 90m3.

A jaki styropian? Ja chyba lambda 040, zdaje się to jest min. 12,5 kg/m3.

Jeszcze trochę miejsca faktycznie w tirze zostało ;). Styropian do Swisspor 0,031. W najbliższym tygodniu wpłacę zaliczkę na okna (MS) i kupię jeszcze tynk, siatkę do styro i klej do siatki, żeby odliczyć VAT.

Do okien będą rolety. Między kasetą rolety a ścianą zostanie 9-11 cm na ocieplenie. To trochę mało, więc zastanawiam się czy nie kupić w to miejsce kilku płyt PIR, ale to chyba drogie rozwiązanie :(

O PIR popytaj w zakładach, które stosują w produkcji. Ja podzwoniłem jednego dnia i dostałem 1m3 PIR za darmo - dosłownie przeznaczone na odpad były bloki pianki po pół metra sześciennego. W najbardziej 'wrażliwe' miejsca starczy. Niedługo jadę znowu - zobaczę czy coś jeszcze mają.

Jakie okna zakładasz? Ja mam szyby potrójne U=0,6, rama tylko U=1,3 niestety, system Brugmann. Ale je solidnie obłożę styropianem.

kasete rolety można obnizyć o kilka cm tak by 1 pióro rolety zlicować z ramą okna (jesli otwierane to jeszcze niżej) wtedy ubytek styropianu jest niewielki - kaseta do okna 150x150 ma 12 cm a do okien tarasowych chyba 16 cm , po obniżeniu jej o kilka centymetrów również pozostaje kilka cm do wycięcia .... da się z tym żyć i nie ma co sobie włosów z głowy wyrywać

• 2 weeks później...
Skąd okna ? Mikołów, czy Gliwice ? ;)

Profil bluEvolution ?

dokładnie. okna z Mikołowa. w nieogrzewanych pomiesczeniach gospodarczych i garażu okna MSline i tylko dwie szyby w celu ograniczenia kosztów ;). niestety przekroczyłem planowany budżet na okna i rolety o 1000 zł. zobaczymy jak będzie z montażem, trochę ciężko będzie to ogarnąć, bo muszą się dobrze dogadać dwie ekipy (od okien i od ocieplenia). ale jestem dobrej myśli :)

Witam, a dowiadywałeś się już o koszt robocizny za ocieplenie?

Mam ekipę za 45 zł / m2 kompletnej elewacji razem z parapetami. W tym także kołkowanie tam gdzie trzeba (+ wycięcie otworów i zatyczki styropianowe). Nie wiem czy to tanio czy drogo, rozmawiałem z trzema wykonawcami (w tym z ekipą od SSO) i cena zawsze taka sama. Wybrałem ekipę, która wydaje się mieć najbardziej profesjonalne podejście do sprawy.

• 3 weeks później...
Mam ekipę za 45 zł / m2 kompletnej elewacji razem z parapetami. W tym także kołkowanie tam gdzie trzeba (+ wycięcie otworów i zatyczki styropianowe). Nie wiem czy to tanio czy drogo, rozmawiałem z trzema wykonawcami (w tym z ekipą od SSO) i cena zawsze taka sama. Wybrałem ekipę, która wydaje się mieć najbardziej profesjonalne podejście do sprawy.

U mnie 35 zł / m2 netto za przygotowanie ściany (musieli trochę wyrównać), styropian, siatka, klej, grunt. Styropian szary. Zostawili rusztowania na wiosnę, tynk na gotowo za 10 zł / m2 netto czyli razem 45 zł / m2 netto. Parapet 50 zł netto sztuka. A to okolice Wrocławia.

Panowie fachowi, sprzątali po sobie, ekipa sprawna, na dodatek miło zaskoczyli mnie, że od razu sami stwierdzili, że jak grafit mam klej do wełny/siatki kupić, a nie normalny, że oni nie kołkują, kleją tylko jako obwodowo + placki, a nie same placki. A dodatkowo ucieszyłem się i utwierdziłem w wyborze, jak ekipa zaczęła pracować, a tam patrze maszyna do cięcia styropianu. No i ładnie poszło. A na koniec pozostałe 30 paczek grafitu 25 cm obcieli mi do 20 cm, bo akurat na płyty 20 cm miałem kupca.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

W tym tygodniu udało się wytynkować wnętrza. Po długich rozmyślaniach padło na tynk Diamant Knaufa. Na piętrze już prawie sucho, na parterze jakoś wyschnąć nie chce ;). W przyszłym tygodniu będzie gotowa instalacja wodna i kanalizacyjna oraz ogrzewanie podłogowe. Przy okazji ciekawostka z OZC - obciążenie cieplne środkowego pokoju na piętrze o powierzchni nieco ponad 12 m2 wyszło 290 W dla temperatury w pokoju 22*C, zewnętrznej -20*C :). Możliwe, że na początku kwietnia uda się zrobić wylewki. Od forumowego asolta dostałem już pół projektu wentylacji mechanicznej.

Cały czas męczy mnie fakt, że mogliśmy dać większe okna na piętrze - fixy do podłogi o szerokości 1.5-2 m. Dom wyglądałby korzystniej, pewnie bilans energii wyszedłby też nieco lepszy. Ale mycie takiego czegoś to byłby koszmar, tak to sobie tłumaczę.

Inna sprawa - mogłem zrezygnować ze ścian szczytowych, zrobić drewniane albo położyć pod nie pas XPS (chyba j-j tak zrobił). Co prawda będą ocieplone z każdej strony i są wymurowane z betonu komórkowego 500 kg/m3, ale zawsze to większa powierzchnia przegród zewnętrznych. Dodatkowo w celu uniknięcia kolejnego mostka można było murłatę zaprojektować i osadzić na belkach stropowych. Nie widziałem o tym wcześniej, sam bym na to nie wpadł, a żaden projektant w życiu by mi tego rozwiązania nie podpowiedział.

Edytowane przez imrahil

fajny domek. też myślę o BK ale czytajac artykół o domach pasywnych i wymaganiach, to piszą że ściany powinny charakteryzować się duża akumulacja cieplna czyli najlepiej silka. co o tym myślisz? czy lepiej zrobić OZC na ściany z silki i BK i wtedy wybrać?

Wg mnie to zależy czy masz ciszę wokół domu czy nie. Jeśli cicho to ja zrobiłbym tak - na ściany zewnętrzne BK 24 cm + styropianu tyle samo ile dałem na silikat - niewiele większym kosztem osiągniesz trochę lepsze U ściany. Za to ściany wewnętrzne zostałbym przy silikacie. Tylko ciężko się to może łączyć ze względu na różną wysokość bloczków. Dodatkowo trochę betonu komórkowego powinno podnieść odczuwalną (nie mierzoną) temperaturę przegrody. Ja wybrałem silikat na ściany zewnętrzne, bo nie wiedziałem dokładnie jakim tempem pójdzie budowa i mniej się bałem zostawić ścianę silikatu na mrozie dłużej niż jedną zimę. Jeśli natomiast masz głośno wokół domu, to lepiej silikat także na zewnętrzne.

Może jeszcze dodam, że strop nad parterem będzie u mnie izolowany od dołu, w celu zwiększenia właśnie temperatury odczuwalnej. Poza tym uważam że nie ma sensu akumulacja cieplna stropu żelbetowego ciepłem z parteru, bo całe to ciepło nie wróci już na dół, tylko zostanie oddane ścianom zewnętrznym. Z drugiej stronie na piętrze mam ogrzewanie bezpośrednio na stropie i brak izolacji cieplnej pod wylewką - płyta stropu może akumulować ciepło z okien i ogrzewanie podłogowego i oddawać je pomieszczeniom na piętrze pomimo niewielkiej grubości wylewki. Nie wiem czy to coś ta, ale tak to sobie wymyśliłem :). Jedyny problem to akustyka.

myślałem że masz z betonu komórkowego bo tak coś pisałeś. wokół mam cicha bo to mam za domem w którym mieszkam na chwilę obecna więc od drogi będzie jakieś 50m. też zastanawiałem się nad wew nośna z silki ale nie wiem jak to połaczyć. chyba że łączniki wystarcza ale wątpię. BK jest kilka razy cieplejszy od silki ale za to tez kilka razy gorzej akumuluje. chyba zrobię OZC dla domu z silki i BK600 i wtedy się zobaczy co lepiej wypadnie. tylko co za różnica z czego ściana pod względem akustycznym skoro 20lub 25cm styro jest na ścianie?