Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły dom piętrowy z tarasem

Recommended Posts

pewnie tak jest ale jak będzie 20 lub przymierzam się do 25 styro to i tak powinno być cicho.

Bardzo dobrze akustycznie działają okna 3-szybowe. Mam dom z betonu komórkowego, odmiana "600", a niedaleko przebiega ruchliwa droga - po zamknięciu okien jest cicho. Styropianu jeszcze nie mam założonego, ale nie sądzę, żeby poprawił sytuację akustycznie.

Maciej

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, o co z tym chodzi? Są na to jakieś zdjęcia jak jest a jak mogło by być?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=6435076&viewfull=1#post6435076

tutaj ilustracja. chodzi o to, żeby pod murłatą zamiast bloczków dać izolację termiczną.

• 2 weeks później...

a.jpg

Jak widać na zdjęciu powyżej, zaczęło się ocieplanie domu. ekipie po pierwszych spięciach idzie dosyć szybko i przede wszystkim dokładnie, ale wpadki na początku były. styropian klejony jest klejem w piance Tytan EOS na ramkę oraz pasek przez środek. kołkowane będą tylko narożniki, dlatego dodatkowo robione są cztery małe placki kleju na każdej płycie. w przyszłym tygodniu w końcu dowiem się jaki kolor w rzeczywistości będzie miała elewacja. na małych próbkach wyglądało OK :D

w tej chwili wisi już kilka kanałów wentylacyjnych Termoflex na parterze. z tymi na parterze ukrywanymi w suficie podwieszanym jest najwięcej pracy, bo trzeba je zaizolować termicznie i owinąć folią. niestety przed SSO nie miałem projektu wentylacji i trzeba było zrobić przepusty przez ściany. lepiej byłoby o tym pomyśleć wcześniej i zaoszczędzić kilka godzin z życia. na piętrze kanały będą poprowadzone w izolacji poddasza, więc będzie prościej. w przyszłym tygodniu przyjedzie rekuperator, ale trochę potrwa zanim go uruchomimy, więc dom będzie się musiał wentylować grawitacyjnie przez dach jeszcze przez jakiś czas ;)

jeśli szpalety to głębokość od lica ściany do okna, to wygląda to tak:

- od wewnątrz 26,5 cm lub 24 cm (dla dwóch okien tarasowych)

- od zewnątrz niecałe 21 cm dla dwóch tarasowych lub 18,3 cm dla pozostałych

do tego trzeba doliczyć po około 1 cm z każdej strony (tynk, klej, siatka i takie tam)

profile okien mają 92 mm szerokości, wysunięte są całkowicie w ocieplenie

Dzięki za info...

Moja ściana będzie miała 50-55 cm i też okna chcę zupełnie osadzić w warstwie ocieplenia. Zastanawiam się tylko, jakie jest krytyczne odsunięcie, aby dom nie wyglądał jak bunkier.

Czy te 21 cm wg Ciebie jest ok? Moje okna będą miały 82 mm.

pozdrawiam i kibicuję budowie...

Maciek z Rzeszowa

jeśli szpalety to głębokość od lica ściany do okna, to wygląda to tak:

- od wewnątrz 26,5 cm lub 24 cm (dla dwóch okien tarasowych)

- od zewnątrz niecałe 21 cm dla dwóch tarasowych lub 18,3 cm dla pozostałych

do tego trzeba doliczyć po około 1 cm z każdej strony (tynk, klej, siatka i takie tam)

profile okien mają 92 mm szerokości, wysunięte są całkowicie w ocieplenie

Dzięki za info...

Moja ściana będzie miała 50-55 cm i też okna chcę zupełnie osadzić w warstwie ocieplenia. Zastanawiam się tylko, jakie jest krytyczne odsunięcie, aby dom nie wyglądał jak bunkier.

Czy te 21 cm wg Ciebie jest ok? Moje okna będą miały 82 mm.

pozdrawiam i kibicuję budowie...

Maciek z Rzeszowa

przy dużych przeszkleniach jest w porządku. przy małych oknach (jakie mam w łazienkach) lepiej bardziej wysunąć okno. w przypadku małego okna nie powinno to stanowić problemu, bo jest lżejsze. nie wiem czy i jakie planujesz rolety. u mnie pod roletą (nad oknem) jest jeszcze izolacja termiczna i to też był powód, żeby nie wysuwać okien dalej w ocieplenie.

dzisiaj na murłatę naklejono pierwszą warstwę styropianu pozostawiając w górnej części 3 cm przestrzeni na wentylację poddasza

a6.jpg

a tak wygląda zapiankowane okno. jest pozostawiony uskok w ociepleniu. na prowadnicę rolety zostanie przyklejona taśma rozprężna a do taśmy styropian, który wypełni uskok i zrówna się z ociepleniem 30 cm

a4.jpg

tak to wygląda w bocznej części okien, w dolnej części pianka jest chroniona z dwóch stron taśmami Illbruck Duo (paroprzepuszczalna i paroizolacyjna). u góry taśma jest tylko od wewnętrznej strony (paroizolacja), pianka wypełnia przestrzeń między oknem a kasetą rolety, która nachodzi na okno osłaniając uszczelnienie. taki montaż mi zaproponowano i taki ponoć jest OK wg forumowych specjalistów.

• 2 weeks później...
Witam.

Czy masz jakieś negatywne uwagi do tego styropianu? -Ja także poważnie myślę o grafitowym, bo w projekcie zawarto tylko 12cm. Myślę o niewielkim dodaniu, np do 13 lub 14cm + frez.

Powodzenia :yes:

ja to się generalnie nie znam ;). zastosowałem taki, bo akurat był dostępny w najlepszej cenie wśród styropianów renomowanych producentów. ale wykonawca elewacji (właśnie wczoraj została ukończona) twierdził, że to bardzo dobry styropian i lubi na nim pracować. z jego punktu widzenia chodzi pewnie o to, że płyty są proste.

wczoraj została ukończona elewacja mieszkalnej części domu, razem z podbitką. wygląda, że wszystko jest OK. ekipa pilnowana prawie przez cały czas, narzekali, że zeszło im dużo więcej niż zwykle, dziwili się, że izolacja szczegółów w okolicy dachu daje jakieś realne oszczędności na ogrzewaniu.

jak widać, nie udało się schować wielkiej rolety nad oknem tarasowym, trochę rzuca się w oczy, ale w przyszłości będzie tam zadaszenie (marzy nam się szyba, bo nie zabiera światła, ale zdecydowanie za drogie rozwiązanie, chyba że źle szukałem - będzie pewnie poliwęglan + żagiel rozwieszany pod zadaszeniem w lecie w celu ochrony przed promieniowaniem słonecznym).

także wczoraj przyszła część systemu grzewczego - baniak 200 L oraz grzałka 6 kW. nie wprowadzimy się w tym roku, ale dom będzie ogrzewany i wentylowany w celu wysuszenia i obniżenia ryzyka wykroplenia się wody w przegrodach.

myślę nad izolacją cieplną stropu nad piętrem. prawdopodobnie będzie 20 cm styropianu między krokwiami, a na stropie jeszcze 30 cm wełny (nie wiem jeszcze jakiej) - ewentualnie przez środek poddasza deski i jakiś twardszy styropian, żeby dało się tam chodzić w celu kontroli. przewody elektryczne pod paroizolacją, przewody wentylacyjne chyba jednak też, bo tak będzie szczelniej.

Edytowane przez imrahil

Nie dało się tej elewacji jakoś tak sensownie podzielić kolorami .....te malutkie 5 okienek i to jedno duże ... jakoś źle to wygląda :/

A tej rolety to dlaczego schować się*nie dało ??? ile tam jest ocieplenia ?

nie dało się podzielić, króluje prostota :). urozmaiceniem będzie dopiero taras obity drewnem. pisałem kilka razy, że ocieplenia jest 30 cm, rolety niestety nie dało się schować, ale to bez znaczenia, bo i tak będzie tam zadaszenie.

wczoraj została ukończona elewacja mieszkalnej części domu, razem z podbitką. wygląda, że wszystko jest OK. ekipa pilnowana prawie przez cały czas, narzekali, że zeszło im dużo więcej niż zwykle, dziwili się, że izolacja szczegółów w okolicy dachu daje jakieś realne oszczędności na ogrzewaniu.

jak widać, nie udało się schować wielkiej rolety nad oknem tarasowym, trochę rzuca się w oczy, ale w przyszłości będzie tam zadaszenie (marzy nam się szyba, bo nie zabiera światła, ale zdecydowanie za drogie rozwiązanie, chyba że źle szukałem - będzie pewnie poliwęglan + żagiel rozwieszany pod zadaszeniem w lecie w celu ochrony przed promieniowaniem słonecznym).

....

Czy moglbys cos wiecej powiedziec o tej izolacji szczegolow ? Moze jakies fotki ?

A co do rolety - wg mojej zonki i mnie samego - z wystajaca roleta wyglada lepiej niz bez - po malej edycji w MS Paint. :)

Jaki masz tynk zewnetrzny ?

Czy moglbys cos wiecej powiedziec o tej izolacji szczegolow ? Moze jakies fotki ?

A co do rolety - wg mojej zonki i mnie samego - z wystajaca roleta wyglada lepiej niz bez - po malej edycji w MS Paint. :)

Jaki masz tynk zewnetrzny ?

Zdjęć w akurat nie mam na dysku komputera z którego piszę, ale:

dach_izo.jpg

Do tego dochodziło staranne oblepienie styropianem krokwii. Niby nic takiego, ale ekipy budowlane nie zwracają na takie szczegóły uwagi. w dzienniku bittera było kilka przykładów co się dzieje, kiedy nie dopilnujemy ekipy. U mnie musieli jeszcze przed montażem rolet wstawić izolację pod rolety, przed montażem folii zewnętrznej pod parapetem wstawiali styropian i zaciągali go klejem w celu przyklejenie tej folii jak na rysunku poniżej:

okno.jpg

I jeszcze wypełnienie przestrzeni powstałej z powodu oddylatowania nieogrzewanych pomieszczeń gospodarczych. Myśleli, że ta dziura to przez pomyłkę i będzie zamurowana, ale zrobili wszystko tak jak trzeba, czyli nie tak jak się zwykle robi ;).

Tynk silikonowy Caparol, baranek, kolor Savanne 16.