imrahil 23.06.2014 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 a pamiętasz ile Cie kosztował stan 0? wysłałem prywatną wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.06.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 wysłałem prywatną wiadomość dostałem, dzięki. potwierdziłeś moje przypuszczenia. czyli jak dobrze liczę to niecałe 200m3 piachu w to wpakowałeś czyli sporo ale piach nie jest aż taki drogi. pospółka wychodzi chyba taniej ale już nie pamiętam. a ile czasu na to potrzebował koparkowy? bo pewnie na wykop trochę czasu poświęcił a potem pomagał w zasypywaniu sprawnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.06.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 dostałem, dzięki. potwierdziłeś moje przypuszczenia. czyli jak dobrze liczę to niecałe 200m3 piachu w to wpakowałeś czyli sporo ale piach nie jest aż taki drogi. pospółka wychodzi chyba taniej ale już nie pamiętam. a ile czasu na to potrzebował koparkowy? bo pewnie na wykop trochę czasu poświęcił a potem pomagał w zasypywaniu sprawnym. koparkowy policzył w sumie 16 godzin (w rzeczywistości trochę więcej), ale był naprawdę szybki. zagęszczarka 500 kg niby dwie doby, ale policzył jak za jedną (należała do koparkowego). wierzchnia warstwa byłą jeszcze zagęszczana 200 kg przy łapaniu poziomu piasek był tylko na ostatnich 20 cm, poniżej kliniec dolomitowy i takie żółte jak pod drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 23.06.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 koparkowy policzył w sumie 16 godzin (w rzeczywistości trochę więcej), ale był naprawdę szybki. zagęszczarka 500 kg niby dwie doby, ale policzył jak za jedną (należała do koparkowego). wierzchnia warstwa byłą jeszcze zagęszczana 200 kg przy łapaniu poziomu piasek był tylko na ostatnich 20 cm, poniżej kliniec dolomitowy i takie żółte jak pod drogi. ale mimo wszystko łącznie prawie 200m3 weszło. mój projekt będzie podobny do Twojego więc rozwiązania też podobne. a jak będzie Ci wyglądała rekuperacja i rozprowadzenie kanałów wentylacyjnych? masz jakiś projekt? kanały będziesz puszczał na stropie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.06.2014 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 ale mimo wszystko łącznie prawie 200m3 weszło. mój projekt będzie podobny do Twojego więc rozwiązania też podobne. a jak będzie Ci wyglądała rekuperacja i rozprowadzenie kanałów wentylacyjnych? masz jakiś projekt? kanały będziesz puszczał na stropie? projekt robił mi forumowy asolt. wszystkie kanały pod stropem ukryte w suficie podwieszanym. już w zasadzie wiszą, może w weekend odpalę rekuperator. ale jeszcze nie wszystkie zaizolowane. wybrałem rekuperator Onyx Dream 400 oraz przewody i skrzynki Termokontrol. izolować niby nie trzeba, ale dla świętego spokoju będą zaizolowane. skrzynki rozprężne i anemostaty będą montowane przy okazji wykonania sufitów. na parterze przewody wentylacyjne przymocowane do stropu żelbetowego, na piętrze część pod belkami stropowymi, część między belkami stropowymi, ale wszystkie pod paroizolacją, dzięki czemu nie będzie dziurawa. myślę jeszcze nad GWC, może jednak glikolowy? na pewno byłby najczystszy, ale muszę przeanalizować koszt. jednak to sobie zostawię na przyszły rok lub dopiero po wprowadzeniu przeryjemy działkę i zaopiekujemy się trawnikiem po operacji GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 24.06.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 masz jakieś zdjęcia z montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.06.2014 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 masz jakieś zdjęcia z montażu? prześlij maila na priv, to zrobię i poślę w przyszłym tygodniu, chociaż montaż jeszcze nie jest kompletny . tak przy okazji - dobrze jest zrobić projekt WM przed budową i zostawić przepusty. ja zostawiłem przepusty w stropie żelbetowym i z tym nie było problemy, ale w ścianach było trochę kucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.06.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 prześlij maila na priv, to zrobię i poślę w przyszłym tygodniu, chociaż montaż jeszcze nie jest kompletny . tak przy okazji - dobrze jest zrobić projekt WM przed budową i zostawić przepusty. ja zostawiłem przepusty w stropie żelbetowym i z tym nie było problemy, ale w ścianach było trochę kucia. Ok. Tez myslalem o tych przepustach aby bylo mniej roboty pozniej ale gosciu od rekuperacji mowil ze to nie ma dla niego znaczenia a sam tego robic nie bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 25.06.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Ok. Tez myslalem o tych przepustach aby bylo mniej roboty pozniej ale gosciu od rekuperacji mowil ze to nie ma dla niego znaczenia a sam tego robic nie bede. Hehe, właśnie jestem na etapie kucia pod wentylację. Silka 12cm i 18 cm. na ścianach. Jakoś to idzie (jak masz odpowiednie narzędzia), ale to brudna i niewdzięczna robota jest. W stropie (teriva) 80% otworów mam zrobione, ale jeszcze z 2-3 sztuki mnie czekają. Oczywiście, że można w stropie robić po wylaniu, ale jak ekipa nie ma otwornicy (a nie każdy ma) to jet to taka rzeźba w ... Przy terivie pustaki wypadają podczas kucia, otwory nierówne itp. A tak podczas zalewania stropu wkładasz rury i jest elegancko... i robota łatwiejsza. Tylko na wszystko trzeba mieć projekt o fachowcom od stropu z wyprzedzeniem dostarczyć, coby zdziwieni nie byli i z tematem się oswajali. Pozdr Olek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.06.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Hehe, właśnie jestem na etapie kucia pod wentylację. Silka 12cm i 18 cm. na ścianach. Jakoś to idzie (jak masz odpowiednie narzędzia), ale to brudna i niewdzięczna robota jest. W stropie (teriva) 80% otworów mam zrobione, ale jeszcze z 2-3 sztuki mnie czekają. Oczywiście, że można w stropie robić po wylaniu, ale jak ekipa nie ma otwornicy (a nie każdy ma) to jet to taka rzeźba w ... Przy terivie pustaki wypadają podczas kucia, otwory nierówne itp. A tak podczas zalewania stropu wkładasz rury i jest elegancko... i robota łatwiejsza. Tylko na wszystko trzeba mieć projekt o fachowcom od stropu z wyprzedzeniem dostarczyć, coby zdziwieni nie byli i z tematem się oswajali. Pozdr Olek ja bedę robić dom sam z pomocą rodziny więc projekt będę musiał mieć bo bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.06.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 ja bedę robić dom sam z pomocą rodziny więc projekt będę musiał mieć bo bez tego ani rusz. to wentylację wg projektu też sam zrobisz, to jest raczej banalne praca. dzisiaj padało i jutro chyba też będzie, wykonanie tarasu przełożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.06.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 to wentylację wg projektu też sam zrobisz, to jest raczej banalne praca. dzisiaj padało i jutro chyba też będzie, wykonanie tarasu przełożone zobaczy się jeszcze. jak to gość od rekuperacji zamontuje to może będzie niewiele drożej bo z niższym vatem a ja bym musiał główkować nad tym. Tobie firma wszystko robi? tak? bo z tego co piszesz to wiecznie w delegacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 zobaczy się jeszcze. jak to gość od rekuperacji zamontuje to może będzie niewiele drożej bo z niższym vatem a ja bym musiał główkować nad tym. Tobie firma wszystko robi? tak? bo z tego co piszesz to wiecznie w delegacji. Za samą robociznę zapłacisz min.3tys.zł a prędzej 5tys.zł. Rozłożenie kanałów wentylacyjnych to jest bułka z masłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 25.06.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Za samą robociznę zapłacisz min.3tys.zł a prędzej 5tys.zł. Rozłożenie kanałów wentylacyjnych to jest bułka z masłem. jak możesz to wyślij mi jak masz swój projekt wentylacji bo nie wiem jak wygląda. mi gościu od rekuperacji radził kanały poprowadzić w podłodze pietra do parteru i wydaje mi się to na dobre rozwiązanie. jakie jest wasze zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 jak możesz to wyślij mi jak masz swój projekt wentylacji bo nie wiem jak wygląda. mi gościu od rekuperacji radził kanały poprowadzić w podłodze pietra do parteru i wydaje mi się to na dobre rozwiązanie. jakie jest wasze zdanie na ten temat? Masz na pierwszej stronie w moim dzienniku. Projekt liczyłem sobie sam,wentylację całą również sam rozkładałem,także żaden problem,na forum masz wszystko wypisane,co,gdzie i jak. Kanały jak najbardziej w podłodze,polecam kanały z PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 25.06.2014 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 zobaczy się jeszcze. jak to gość od rekuperacji zamontuje to może będzie niewiele drożej bo z niższym vatem a ja bym musiał główkować nad tym. Tobie firma wszystko robi? tak? bo z tego co piszesz to wiecznie w delegacji. na budowie własnego domu jestem rzadko, (wiele tam nie zrobiłem ), ale bardziej mi się opłaci tak jak teraz, szczególnie że ojciec wszystkiego dogląda, w razie wątpliwości dzwoni, a potrafi być bardziej wymagający niż ja, więc myślę że będzie dobrze. gdyby nie on, to na budowę na odległość i powierzenie wszystkiego firmie bez kontroli bym się nie zdecydował. instalacje w zasadzie wszystkie siłami rodziny, wyszło trochę taniej niż firmą. ja to głównie właśnie przy WM z tatą pracowałem i jeśli ktoś buduje chce zaoszczędzić na robociźnie, to właśnie WM na kanałach PE jest doskonałą okazją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.06.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 ja to głównie właśnie przy WM z tatą pracowałem i jeśli ktoś buduje chce zaoszczędzić na robociźnie, to właśnie WM na kanałach PE jest doskonałą okazją . Potwierdzam. Ja chciałem zaoszczędzić na robociźnie poczynając od etapu podłogówki, ale przy cenie 19zł/m2 ten pomysł odpuściłem. Za to WM robię od podstaw - czyli od projektu, po podpięcie reku. Robię ją w pojedynkę, instalacja wywiewna gotowa była po trzech dniach, w sobotę biorę się za nawiewy i czerpnię z wyrzutnią. Tyle, że ma mam parterówkę ze strychem, więc ukłądanie przewodów to łatwizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 26.06.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 skoro tak mówicie że to takie proste to widocznie tak jest. a montaż pompy ciepła też jest prosty czy tu lepiej fachowców brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 29.06.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 imrahil a co to masz za okno tarasowe z salonu? jakie wymiary pakietu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.07.2014 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 imrahil a co to masz za okno tarasowe z salonu? jakie wymiary pakietu? okna zakupione w MS (Evolution z bajerami), ta większa szyba to 6T/14Ar/4/14Ar/6T u=0.6 ( producent nie chciał dać cieńszych szyb zewnętrznych przy takim wymiarze, nawet z tym nie dyskutowałem - chociaż lokalny producent składający okna na Schueco proponował cieńszą i cieplejszą szybę), wymiaru samego pakietu nie znam, ale wymiar całej części okna to 2,69 x 2,3 m, do tego drzwi szerokości 0,9 z szybą 4T/16Ar/4/16Ar/4T u=0.5 (tak jak wszystkie pozostałe okna w domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts