Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędność domu tradycyjnego a współczesnego?

Recommended Posts

Wszyscy wieszają psy na domach typu dworek i ludziach, którzy je budują. Jednak czy te domy nie są dobrym rozwiązaniem pod względem energetycznym?

Oczywiście chcę, żeby dom był energooszczędny.

I tu czegoś nie rozumiem. Obecnie współczesne domy mają olbrzymie powierzchnie przeszklone (np. olbrzymie okna narożne lub okna na całą ścianę).

W teorii ma to dogrzewać domy zimą.

Jednak co latem??? Upał w domu? Architekt na to, że tak ustawi dom na działce, że słońce nie będzie zbytnio zwiększać temp. w domu.

Jednak zgodnie z trendami, modą we współczesnej architekturze proponuje dach bez okapu. Poza tym czy tak duże okna mają sens zimą?

Skoro najlepsze i najdroższe okna mają U ok. 1 czyli średnio 3 razy gorzej od zwykłej ściany. Architekt na to, że zagęści się

podłogówkę lub da dodatkowe grzejniki przy oknach. Czyli jak rozumiem są straty na oknach?

Czy jednak dom tradycyjny nie tak bardzo przeszklony nie jest lepszy energetycznie? Pomijam aspekt jak duże przeszklenie sprawdzi się na małej działce.

Z tekstu wynika, że pytasz jedynie o duże okna a nie o różnicę między stylami - więc tytuł wątku wprowadza w błąd.

"Dworki" , "gargamele" czy zwykłe domy o tradycyjnej bryle pod względem energooszczędności nie różni nic od domu np minimalistycznego. To nie kwestia stylu. I te i te mogą mieć duże okna, ale ich mieć wcale nie muszą. Widziałem już wiele"pałacyków" z ogromnymi przeszkleniami, ale też domy minimalistyczne z bardzo niewielkimi oknami. Duże okno nie określa jeszcze stylu.Podobnie z rozrzeźbieniem bryły - budynki w różnych stylach mogą być dość zwarte (a co za tym idzie bardziej energooszczędne) lub wręcz przeciwnie.

Energooszczędność to jak najmniejsze zapotrzebowanie na energię. Najlepiej jeśli możemy to uzyskać za pomocą rozwiązań pasywnych (nie wymagających dodatkowej energii):

- odpowiednio ukształtowanej bryły prawidłowo zorientowanej względem stron świata oraz innych zastanych elementów działki i jej ukształtowania;

- odpowiednio zorientowanych i usytuowanych pomieszczeń w budynku, a także odpowiednio zorientowanych otworów okiennych;

- zminimalizowaniu strat ciepła poprzez jak najlepszą izolację budynku

W naszym klimacie sensowne jest użycie także aktywnych systemów, np stosowanie central wentylacyjnych z odzyskiem ciepła.

Do tego oczywiście ważne jest dobranie odpowiednich systemów instalacyjnych, w szczególności sposobu grzania i doboru źródła ciepła.

Duże okna nie są robione dlatego, żeby łapać ciepło. Jakieś zyski oczywiście są (przy odpowiednim usytuowaniu), ale wciąż niewspółmierne do strat (jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi). Natomiast letnie zabezpieczenie przed przegrzaniem można realizować na bardzo wiele sposobów - jednym z nich jest również, pod pewnymi warunkami, wystający okap.

@Robert Skitek: przepraszam,że tu - ale, nie obawiasz się przeciągów w tym prześwicie? albo parcia na te wymuskane zewnętrzne żaluzje?

Odrobinę się obawiam - szczególnie na początku, gdy żadna zieleń jeszcze tego prześwitu nie osłania. Żaluzje podczas bardzo silnego wiatru powinno się składać - inaczej może je potargać. Pewnie lepszy byłby jakiś rodzaj okiennic...

"znaczne przewymiarowanie okna zamiast dużych oszczędności energetycznych prowadzi do dużego wzrostu zapotrzebowania na energię zarówno w okresie zimowym, jak i letnim"

Jak więc znaleźć złoty środek?

Duże okna bardzo mi się podobają, ale boję się, że takie pomieszczenie będzie zimne lub gorące w zależności od pory roku.

Dokladnie zgadzam sie z kolega wyzej co do okien, 3 lata temu kupowalem projekt to tez sie zastanawialem nad domem nowoczesnym(duzo przeszklen) i bardzo sie z tego powodu ciesze, ze wybralem projekt dworu, mimo tego i tak mam w moim domu 3 okna balkonowe i 1 tarasowe nie licze juz zwyklych okien, szkla mam dosc, kolezanka ma dom typu stodola z przeszklona sciana jak weszlem to bylem w szoku (proca i sciany nie ma :no: )

Nowoczesne , przeszklone domy bardzo trafiają w mój gust. Ale jest kilka "ale". Po pierwsze koszty ogrzewania. Byłem w kilku takich domach i walory estetyczne, piękne jasne przestrzenie robią niesamowite wrażenie. Jednak w zimę w takich salonach czy pokojach jest zimniej. Na moje pytanie, czy nie da się tego zmienić właściciele odpowiadali, że się da ale to koszty (jak mieli grzejniki) albo że się nie da (przy ogrzewaniu podłogowym).Chociaż po kilku rozmowach z architektem i fachowcami od podlogówki zaczynam wierzyć (?) że jest to możliwe.

Jednak wciąż nie mogę uwierzyć, że można tak zaprojektować przeszklenia, żeby w lato nie było ukropu. Jeżeli ktoś mieszka w takim domu to proszę o podzielenie się doświadczeniem. Moim zdaniem efekt cieplarniany jest nie do uniknięcia. Mylę się?

"znaczne przewymiarowanie okna zamiast dużych oszczędności energetycznych prowadzi do dużego wzrostu zapotrzebowania na energię zarówno w okresie zimowym, jak i letnim"

Jak więc znaleźć złoty środek?

odpowiedź masz w linkowanym przeze mnie tekście i załączonym wykresie - optymalny stosunek powierzchni okien południowych do powierzchni podłóg w tych pomieszczeniach w zależności od zastosowanej technologii budowlanej (lekka/ciężka) mieści się w zakresie ok. 12-26%

ja 7 lat temu wybrałem wariant okna jak najmniejsze w okolicach 0,1m2 przeszkleń na każdy 1m2 podłogi + rolety antywłamaniowe robiące za osłonę termiczną w lecie, (prawie wszystkie okna na stronę południową) do tego domek ma bardzo korzystny współczynnik A/V czyli jest podpiwniczony, jak przychodzą upały w lecie to włączam nawiew z GWC, domek jest budowany w technologi bardzo ciężkich masywnych ścian z całkiem dobrym ociepleniem

jeszcze nigdy w lecie nie miałem problemów z upałem, ci co mnie odwiedzali szukali klimatyzacji bo nie chcieli wierzyć że domek tak skutecznie sam sobie radzi z przegrzaniem

...

Jednak wciąż nie mogę uwierzyć, że można tak zaprojektować przeszklenia, żeby w lato nie było ukropu. Jeżeli ktoś mieszka w takim domu to proszę o podzielenie się doświadczeniem. Moim zdaniem efekt cieplarniany jest nie do uniknięcia. Mylę się?

okap rozwiąże Twój problem. mam stosunkowo duże przeszklenia, ale mam tez okap. Latem gdy słońce jest wysoko, większość przeszkleń skrywa się w cieniu okapu. W okresach przejściowych i zimie słońce jest niżej i bez problemu oświetla/ogrzewa wnętrza.