Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni - pomocy :)

nadddiia

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc w urządzeniu kuchni. Mam problem, bo kuchnia ma skosy z oknami weluksowymi na ścianie o wym 242.

Wejście do kuchni jest z przedpokoju, nie ma żadnego połączenia z salonem. Chciałabym, żeby znalazło się miejsce chociaż na jakiś mały stolik.

Wymiary kuchni: 242x388 (komin 48x64).

Proszę o sugestie i pomysły.

Bez tytułu.jpg

1.jpg

Ja bym się zastanowiła nie nad stolikiem, a mini wyspą lub barkiem, do których można dostawić wysokie krzesła. Kilka przykładów:

http://forelements.blox.pl/2012/09/Male-jest-piekne-czyli-historie-kuchenne-na-co.html

http://forelements.blox.pl/2013/01/Kuchnia-otwarta-na-pokoj-czyli-gotowanie-i-gadanie.html

Kuchnia nie ma połączenia z salonem, tylko z przedpokojem, więc jakoś nie bardzo mogę sobie wyobrazić barek, czy wyspę. Chciałabym, żeby w kuchni było jakieś miejsce na zjedzenie śniadania, wypicia kawy, itp.

Dziś byłam wszystko pomierzyć, więc podaję wymiary:

- wysokość kuchni: 295

- wysokość ścianki kolankowej: 100

- głębokość skosu po podłodze: ok 190

Jeśli chodzi o zlew, to da się go przenieść pod okno, też o tym myślałam, tylko czy nie będzie się waliło głową o skos między oknami przy zmywaniu?

Jakieś sugestie?

Edytowane przez nadddiia

Dzięki za projekty, masz całkiem inne spojrzenie na to niż ja. Całkiem fajnie zagospodarowałaś każdą wolną przestrzeń:) Podoba mi się łazienka, nawet nie pomyślałam, że tak to można ustawić:) Jednak mój TŻ ma kilka zastrzeżeń: chciałby wannę narożną w łazience (czy da radę ją tam wpakować?) oraz nie chce spać w sypialni z nogami w kierunku drzwi;/

Co do przestawiania ścian, to już za dużo nie chcemy ingerować, możemy troszkę poburzyć powiększając, czy pomniejszając wejścia, ale całkowita zmiana planu mieszkania nie wchodzi w grę.

Może ktoś jeszcze coś zaproponuje?

przemysl wanne narożną. w dodatku w małym mieszkaniu.

1. jest to wielki kloc zamujący sporo miejsca

2. cięzko się czyści (trzeba wejśc do wanny)

3. ma ogromną pojemność, przez co napełnianie jej dużo kosztuje.

Wstawi sobie taką, jak kupicie duży dom. A teraz niech weźmie na wstrzymanie.

Ok, TŻ zmienił zdanie co do wanny narożnej, bardzo pomógł komentarz Elfir :) Zatem projekt łazienki mamy:) Mnie wciąż jednak nurtuje ta kuchnia. Czy to nie będzie dziwnie wyglądało, jak te meble będą od siebie oddalone, jedne na jednej stronie, drugie naprzeciwko? A może przesunąć drzwi do kuchni bardziej na lewo, a w powstałej wnęce wcisnąć piekarnik, potem lodówkę? Albo jakieś szafki pod oknem??

Na niektórych zdjęciach jest strasznie wąsko, ale nr dwa bardzo mi się podoba. Myślałam o białych lakierowanych frontach i drewnopodobnym blacie z mocno widocznymi słojami... no i ten stolik z krzesłami bardzo pasuje:) THX za inspirację :)

• 3 months później...
  • 1 year później...
zrobiłam aranżacje według projektu który podałaś, w sypialni za łóżkiem niskie komody, szafy przy skosie odpowiedniej wysokości na wymiar

Jak sie okazało chyba będe miała bardzo nieustawna kuchnię, albo nie potrafię dobrze rozplanować tego w tym pomieszczeniu. moja kuchniakuchnia wycinek.jpg

Czy mógłby mi ktoś pomóc? Chciałabym, żeby jedna z krótszych ścian była całkowicie zabudowana(z lodówką, piekarnikiem itp) A reszta? nie mam pojęcia, Z góry dziękuję

to ja bym zrobiła układ w L + kredens

Tam gdzie komin płyta grzewcza, potem zlew, a ku narożnikowi lodówka i piekarnik w zabudowie. Między stołem a wejściem do kuchni dałabym kredens (na tej ścianie 120 cm) albo zawinęła płytkimi szafkami blat kuchenny ku salonowi (mozna tam trzymać np. wino albo ksiazki kucharskie)

http://images67.fotosik.pl/11/c15e4d6d9712eaa4gen.jpg

Edytowane przez Elfir