Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SSO z materialami czy bez

flisiu

Recommended Posts

Witam, jestem w fazie szukania firmy ktora mi wykona SSO do wiencow bo na dach mam juz inna ekipe. Dom ma ok.170 m2 razem w z garazem- wszytsko w parterze. Mam propozcyje 3 firm na wykonanie prac. Jedna firma dala mi dwie opcje albo 32 tys za sama robocizne albo 88000 + 8% vatu razem z materialem (dom z silikatow). Chcialem sie Was spytac ile mniej wiecej wychodza koszta materialow budowy domu parterowego w takim stanie czyli fundamenty, mury i sciany dzialowe do wiencow. Czy 50 tys spokojnie starcza na wszytskie materialy?? Ile Vatu mozna odzyskac przy budowie tego etapu? Nie mam kosztorysu materialow dlatego pytam.

Kupowałem usługę z materiałem. Ciężko wprost porównywać kosztowo, bo mam parterówkę 100m2 bez garażu.

Usługa z materiałem na 8% VAT do wieńca wyszła w sumie nie całe 60tys. zł, w tym kominy i działówki. W cenie kompletnie wszystko - piasek, beton, koparka, dostawy, komplet materiałów, szalunki, rusztowania, wyrywanie korzeni drzew, itd.

Zapewne jakbym sam zajął się organizacją budowy to wyszłoby taniej, ale z drugiej strony interesowało mnie tylko podejmowanie decyzji po przedstawieniu różnych opcji i ich cen. Takie budowanie (przy dobrej ekipie) to sama przyjemność, a przyjemność, jak wiadomo, kosztuje :)

Ja bym wziął z materiałem i FV bo masz wtedy gwarancję i się nie wykręcą że materiał blee, spisz porządną umowę w której wszystkie etapy będą szczegółowo opisane żeby nie było niedomówień. Ja bym tylko zatrudnił swojego kierownika budowy który ich dobrze popilnuje i będzie się martwił o Twój interes a nie ekipy. Edytowane przez Truteń

Ja jestem też zdania że lepiej budować z materiałami wykonawcy o ile wykonawca proponuje w miare rozsądne ceny. Zapewne jest to toche droższe ale z drugiej strony szukanei i kupowanie materiałów wymaga duuużo czasu, ciągłego dzwonienia, samochodu do dyspozycji więc i paliwa a to są wszytsko koszty i to niemałe. Ja wybrałam budowe z materiałami i absolutnie nie żałuje

• 4 weeks później...
zdecydowalem sie jednak na kupowanie materialow samemu i zobaczymy jak na tym wyjde ;) jak zakoncze etap SSO to podsumuje go tutaj i porownam z oferta wykonawcy. na razie silikaty kupilem po "promocyjnych" cenach takze licze ze decyzja dobra. ale co fakt to trzeba miec cierpliwosc i czas zeby sie dogadywac w skladach budowlanych.

Dolicz swój czas, nerwy z tym związane, paliwo na objeżdżanie składów i brak gwarancji. Teraz nie wiem czy to wyjdzie taniej.

spokojnie nie jest tak zle. wszystkie sklady mam w promieniu 5 km od domu. bez przesady z tym czasem, teraz duzo zalatwia sie przez internet. brak gwarancji? hmm wiesz ja juz to widze jak te firmy budowlane daja gwarancje ;) jak sie cos bedzie walic to zrzuca ze zly grunt albo piorun walnal :p

Wiem, nie jest to czynnik determinujący, ale zawsze trzeba go brać pod uwagę. Co do gwarancji, to firmy jej udzielają, bądź masz ustawową rękojmie, z innymi bywa rzeczywiście gorzej:) Mimo wszystko jak się bierze usługe z materiałem, to ewentualne tłumaczenia fachowców, że coś nie wyszło z powodu wadliwego materiału zostają wyłączone.

Dolicz swój czas, nerwy z tym związane, paliwo na objeżdżanie składów i brak gwarancji. Teraz nie wiem czy to wyjdzie taniej.

Jakie nerwy, jakie paliwo - internet i telefon wystarczają w obecnych czasach. Przywóz na telefon. Moje szacunki wskazują na 20 % taniej przy zakupach samemu. Ale to porównam dopiero na zakończenie każdego z etapów.... Ekipy z materiałami to dla majętnych ludzi, ale tacy chyba tutaj nie zaglądają...

Ekipy z materiałami to dla majętnych ludzi, ale tacy chyba tutaj nie zaglądają...

Dziękuję, w takim razie muszę być majętny!:)

Co Ty opowiadasz, mamy 2013 rok, a nie 2006 czy 07. Teraz biją się o klienta i dorzucają bardzo dużo, bo od nadmiaru zleceń głowa ich nie boli.

Dziękuję, w takim razie muszę być majętny!:)

Co Ty opowiadasz, mamy 2013 rok, a nie 2006 czy 07. Teraz biją się o klienta i dorzucają bardzo dużo, bo od nadmiaru zleceń głowa ich nie boli.

Odniosłem odmienne wrażenie.

Ekipy wyceniające prace z materiałami, jakoś specjalnie nie zabiegały o moją robotę. Np. długo czekałem na wyceny - nawet miesiąc, maile pozostawały bez odpowiedzi jak pytałem np. ile będzie kosztowała sama robocizna. Widzę, że jedna z takich ekip cały czas szuka klientów na serwisie ogłoszeniowym, uważam, że osoby, która ma kasę i chce mieć postawiony dom - bo jest to ekipa która stawia tylko ze swoich materiałów i nie robi przerw technologicznych a dom deweloperski oddaje w 5 miesiącu. Ekipy małe i lokalne zdecydowanie bardziej zabiegały o robotę. I takie jest moje wrażenie.

Może we Wrocławiu jest inaczej...

Ja na wycenę czekałem ok 2-3 dni od firmy na którą się zdecydowałem. Ale ja w ogóle nie mówiłem o dużych firmach, które podciągnąć można pod dewelopera, tylko o firmach które budują kilkanaście domków w ciągu roku max.

Załatwianie materiałów na SSO to najmniejszy problem, a dla mnie wręcz przyjemność. Po uprzednim sprawdzeniu cen, dzwonię do składu budowlanego lub betoniarni, mówię co i ile mi potrzeba, transport jedzie na budowę, ekipa odbiera materiały, ja dostaję fakturę do domu pocztą, płacę przelewem i po sprawie. Ot i cała filozofia. O jakich nerwach, jeżdżeniu i stracie czasu tu piszecie. Ja czasami nawet nie wiem gdzie dokładnie skład czy betoniarnia się mieści, a nie wspomnę o tym że nawet sprzedawcy na oczy nie widziałem. Polecam ten sposób.

Eeee, to na czym w takim razie polega ta przyjemność?? Skoro nawet nie wiesz gdzie znajduje się dany skład? :/

I przez to pewnie tracisz kilka procent na ewentualnych znizkach,

Nie sądzę żebym tracił, bo zawsze ceny sprawdzam w kilku miejsca, a jak gdzieś jest drożej, to mówię że w innym składzie mam niższą cenę i prawie zawsze to działa. A przyjemność polega na tym że nie muszę jeździć i wozić ze sobą gotówki.