foxkrk 26.01.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Zamierzam właśnie kupić mieszkanie - mam jednak coraz większe wątpliwości dotyczące tego, czy na pewno jego układ jest ok. W mieszkaniu będzie mieszkać dwoje dorosłych, oraz jedna dziewczynka (na teraz noworodek). Mieszkanie ma 63m2 powierzchni - potrzebuję od Was pomocy w: - zaprojektowaniu salono/kuchni (jak widać trochę dziwne połączenie - może trzeba trochę oddzielić ten aneks?) - "sypialni" - chyba ten 9,90m2 Czego potrzebuję/jaki styl: - wstawić gdzieś "biurko" (blat?) dla korzystania z komputera, drukarki (obydwoje mamy laptopy, do tego stacjonarka) - raczej oglądamy namiętnie filmy, niż czytamy książki (czyli w sypialni jakiś mały tv, w pokoju dziennym teraz mamy tv 50"); - fajnie mieć stół "w jadalni" - chciałbym lodówkę side-by-side (a dokładniej 4-drzwiową) - zawsze chcieliśmy mieć "wyspę", ew. oddzielenie kuchni blatem Styl: jasne wnętrza, bez "zagracania". Generalnie: czy układ tego mieszkania jest ok? Zastanawiam się nad jeszcze jednym w tym bloku, ale to mi się najbardziej podoba ze względu na lokalizację. Podpowiedzcie coś, proszę, bo mam mętlik od "rysowania" :/ http://img441.imageshack.us/img441/3756/m63n.png Edytowane 26 Stycznia 2013 przez foxkrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 27.01.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) proponuje takie układy w mieszkaniu Edytowane 27 Stycznia 2013 przez lelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.01.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Bardzo komfortowy rozkład jak na familię 2 + 1 . W przypadku dalszej prokreacji to już z tym komfortem będzie problem. Wiem coś o tym i to na większej powierzchni. W mojej opinii to nie oddzielaj strefy kuchennej od salonu - dwa minusy takiego układu jak już masz zaprojektowany to konieczność porządku w strefie kuchennej i inwestycja w bardzo wydajny system wyciągu nad kuchnią ( nie pochłaniacz ale wyciag ). Aczkolwiek na smażenie ryby i cebuli to jeszcze nie wymyślono w 100% wydajnej maszyny zapewniającej bezwonność Generalnie jak jestes zwolenniczką przestrzeni i minimalistycznych umeblowań to super układ. To co Ci osobiście polecam to wymurowanie spiżarni/magazynku a`la rupieciarnia - koniecznie !!! Rupieciarnia przydatna bo pewnie nie masz tzw. pomieszczenia gospodarczego. Zastanowił bym się nad przebudową wejścia do pokoju pierwszego z lewej - drzwi masz usytuowane vis-a-vis okna - wentylacja pozostałej części pokoju fatalna. Gdyby przesunąć drzwi w przeciwległy koniec, vis-a-vis drzwi wejściowych to raz, że przewiew lepszy, doświetlenie holu i rozładowanie potencjalnego korku w dotychczasowej strefie tych 3 drzwi. Sugeruję też przebudowę drzwi do łazienki w strefę holu przy drzwiach wejściowych kosztem części szafy wnękowej ( nie wiem jaka tam dokładnie jest odległość ) a straconą powierzchnię szafy przy drzwiach wejściowych odbudował bym kosztem zwolnionego miejsca po drzwiach do łazienki. Im dalej od salonu wejście do przysłowiowego sraczyka tym tak jakoś estetyczniej Chyba, że nie potrzebna Ci duża szafa w przedpokoju bo planujesz szafowanie pokoi. Ja mam jeszcze tak, że w spiżarnio/rupieciarni mam niską szafę na zimowe "kreacje", buciory itp.. Trzeba wszystko pomierzyć w naturze i rozrysować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxkrk 27.01.2013 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Lelik, dziękuję za propozycję układów. Kuchnia na trzecim najbardziej mi się podoba, natomiast co do tej części dziennej: do tej pory rozważałem postawienie tv na ścianie naprzeciw okna (tam, gdzie Ty dałaś kanapę - abstrahuję od "światła w ekran"), natomiast sofą zastawienie tego jednego okna - ma to sens? @Charlie: kiedyś zapewne będzie 2+2 i fakt, zaczyna to być wyzwanie A co do spiżarni - nie widzę tutaj takowego miejsca, a szkoda... Eh, generalnie im bardziej na ten plan patrzę i myślę 10lat+, tym bardziej brakuje mi tu jakieś 10 - 15m2 - może jeszcze trzeba to przemyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 28.01.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Moja propozycja:http://img594.imageshack.us/img594/8632/4rt5y.jpg http://img571.imageshack.us/img571/8505/rtyuhjk.jpg http://img839.imageshack.us/img839/5084/erty6ty6.jpg Edytowane 28 Stycznia 2013 przez kinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 28.01.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Kinka, odwróć telewizor tyłem do ściany:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.01.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja nie wiem jak wy możecie wpakowac swoje ciuchy i męza w tak małe szafy! Moja ma 2,8m szerokości i się nie mieszczę! Oczywiście poza ciuchami znajduje się tam też posciel, deska do prasowania, odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts