Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prosba o pomoc w doborze kolorow

Yaa

Recommended Posts

Problem jest taki ze zupelnie nie moge zdecydowac sie na kolor podlogi w salonie

mysle i mysle i az mnie glowa boli :D

Poniewaz bedzie ogrzewanie podlogowe, na podlodze beda płytki

I mam dylemat czy polozyc jasne płytki ( jesli jasnie to lepiej beż czy szarosc ?)

np

http://www.myway-paradyz.com/kolekcje/crema_marfil_by_my_way/ lub cos w tym stylu tzn jasne, duze, z polyskiem

czy jakieś drewnopodobne, tu myslalam o:

http://www.myway-paradyz.com/kolekcje/noce_by_my_way/naturale

http://www.paradyz.com/plytki/tarasowe-salon/woodentic

zupelnie nie moge sie zdecydowac czy bedzie lepiej z jasna czy ciemniejsza podlogą

Bede sie przeprowadzala czesciowo ze starymi meblami

do kuchni mam szafki ikea varde -brzoza( mialam kiedys przy tych meblach ciemnie plytki drewnopodobne i bardzo fajnie to wygladalo)

a do pokoju mam juz okragly stol + krzesla w kolorze brzozy

pozostale meble pewnie dokupie stopniowo

salon w kolorze litery L z podzialem na strefy: najblizej kuchni strefa kominkowa, potem jadalna ze stolem i na koncu czesc wypoczynkowa z TV

w sumie salon to 50m2

+ kuchnia 9 m2 czesciowo otwarta na zesc kominkową

Ciezko mi sobie wyobrazic jaki kolor najlepiej sie sprawdzi przy takiej powierzchni i takich meblach

Podoba mi sie styl prosty i nowoczesny

Moze ktos mi cos doradzi i podsunie jakies inspiracje ?

podłoga z jasnych, błyszczących kafli pasuje do minimalistycznych wnętrz, o surowej stylistyce ewentulanie do eleganckiego glamour.

Styl "nowoczesny" nie oznacza niczego konkretnego. Mamy nowoczesny skandynawski, nowoczesny rustykalny, nowoczesny industrialny, nowoczesny glamour itd.

Potrzebne byłoby określić bliżej, do czego dązysz.

Jeśli masz meble z ikea w jasnym drewnie to może coś pod styl skandynawski? Matowe "zniszczone" kafle jak wytarty kamień albo coś, co przypomina drewno (może być bardzo jasne, bo skandynawowie malują deski na biało).

Edytowane przez Elfir

Też mi się tak wydaje, jak pisze Elfir. Musisz się zastanowić nad stylem wnętrza. Moim zdaniem, jeśli ma być chłodne, nowoczesne, to i płytki muszą być jasne, najlepiej szare. Jeśli chcesz klasykę, wybierz ciepłe beże. Zarówno do pierwszej jak i do drugiej kolorystyki łatwo dodać inne kolory, zachowując styl.

Jeśli jasne meble to raczej jasna podłoga . Wydaje mi się , że beż jest cieplejszym kolorem i nadaje wnętrzu przytulności.

no własnie, musze to przemyslec

wydawało mi sie ze jak jasne meble to lepiej ciemna podloga i odwrotnie...

mialam kiedys taka terakote jak na zdjęciu do jasnych mebli w kuchni ale taka chyba nie pasuje do nowoczesnego klimatu jaki chcialabym utrzymac w salonie

chociaz w samej kuchni przy tych meblach varde dobrze wygladalo

jesli chodzi o beże to boje sie troche pomieszac rozne odcienie beżu bo moga do siebie nie pasować

a macie jakies doswiadczenia z płytkami z wysokim połyskiem, satyna i mat o nierównej powierzchni ?

jak to sie sprawdza w pielegnacji na wiekszych powierzchniach ?

terakota.jpg

Edytowane przez Yaa

Jeśli masz meble z ikea w jasnym drewnie to może coś pod styl skandynawski? Matowe "zniszczone" kafle jak wytarty kamień albo coś, co przypomina drewno (może być bardzo jasne, bo skandynawowie malują deski na biało).

a masz cos konkretnego na mysli ?

Yaa - rozważałaś serie My Way - tam są takie bardzo jasne deski Rovere

Moim zdaniem beż do brzozy da ci bardzo mdłe wnętrze.

Styl skandynawski bazuje na chłodnych odcieniach bieli, szarości i naturalnego drewna. Kolor dodają akcenty w czystych, nasyconych barwach - czerwień, błękit.

Ale płytki Noce też mogą być. Wówczas jednak robisz wnętrze w innym stylu niż skandynawski.

• 3 weeks później...