Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salon z aneksem kuchennym

monia222b

Recommended Posts

Witam wszystkich:)

Niedługo przeprowadzimy się z mężem do naszego pierwszego własnego mieszkania.

Aktualnie jesteśmy na etapie planowania i aranżacji.

Najtrudniejszym zadaniem okazało się zaprojektowanie salonu z aneksem kuchennym.

Wg planu i wykonanych instalacji, kuchnia ma zajmować jedną ze ścian pomieszczenia.

Szukamy jednak rozwiązania, które umożliwiłoby częściowe odgrodzenie kuchni od reszty pomieszczenia, w którym miałaby się znajdować też część wypoczynkowa z TV i jadalna.

Pomieszczenie to ma jednak tylko jedno wspólne źródło naturalnego światała, jakim są duże balkonowe drzwi.

Idealnym rozwiązaniem byłaby wyspa, jednak zajęłaby ona sporo miejsca. Obecnie myślimy nad wykonaniem płtykich szafek czy też półek (głębokość ok 35 cm), które oddzielałby część aneksu od salonu.

Mogłyby one zostać podwyższone na zasadzie baru, dzieki temu możnaby przesłonić część blatu.

Dodam tylko, że kuchnia będzie urządzona w stylu nowoczesnym z białych płyt MDF lakierowanych na wysoki połysk. Jesteśmy zwolennikami stylu minimalistycznego, podobają nam się również aranżacje w stylu skandynawskim.

Oto rzut naszego salonu z aneksem:

salon z aneksem kuchennym.jpg

Poniżej zamieszczam zdjęcia, na których zaprezentowano podobne rozwiązanie (szafki oddzielające powinny być w naszej wersji dużo płytsze, żeby pozostawić w salonie więcej miejsca na część wypoczynkową).

6b8dc1fa50ca9d55649651e6479f919f.jpg8.jpgbarek.jpg

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie pomysły i uwagi. Być może ktoś z Was napotkał podobny problem urządzając własną kuchnię i znalazł ciekawe rozwiązanie?

pozdrawiam serdecznie!

Monia

Lelik, dziękuję bardzo za projekty:)

Podoba mi sie pierwsze rozwiązanie. Moze fajnie byloby obrocic kanapę i telewizor ustawic na przeciwko kuchni? A co myślisz o moim pomysle z niewielkim barkiem tuz przy kominie?

Zapomniałam dodać, że oprócz mebli kuchennych nie planuje żadnych szafek, czy regałów, ponieważ będziemy miec duze szafy wnękowe w pozostałych 2 pokojach. Tak więc wystarczy szafka pod telewizor. Pomieszczenia są dosc wysokie jak na blok, bo 2,80 m, tak wiec w kuchni zabudowa moze byc bardzo wysoka, zeby jak najwiecej tam pomiescic.

będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek podpowiedzi:)

pozdrawiam serdecznie!

Dla lepszego wyobrazenia wnetrza zamieszczam zdjecia kuchni, na ktorych chemy sie wzorowac. Beda to proste biale meble i szare blaty tak by kuchnia nie rzucala sie bardzo w oczy. Na scianie miedzy szafkami beda biale kafelki - cegielki na wysoki polysk. Jak wkomponowac ta jedna sciane kuchni w nasz salon z aneksem?

7ajovi8044swsgws8wsogok0g8s.600.jpgstock-photo-new-modern-black-and-white-kitchen-53004709.jpg

po wielu godzinach pracy i dzięki pomocy wielu osób (takze was na forum) dokończyłam wczoraj wstepny projekt:) kolory nie do konca sie zgadzaja i meble tez sa bardzo proste, nie mam innych w bibliotece programu. wczoraj zmienialam jeszcze plytki i nie zdazylam zrobic screenshota...

proszę o komentarze:)

pokojB11.JPGpokojB8.JPG

Okazalo sie, ze musze zmienic kolejnosc sprzetow pod dolnymi szafkami, tak wiec na przeciwko szafki bedzie blat roboczy i zmywarka. odleglosc to min 60 cm, tak wiec bedzie mozna otwierac zmywarke. a murek za szafka nie bedzie przytwierdzony na stale i szafke bedzie mozna przesuwac. Do tylu szafki bedzie przytwierdzony karton-gips pokryty ozdobnym kamieniem. Co o tym myslicie?

Proszę poczytaj o ergonomii w kuchni, bo ona z całą pewnością sprawi, że praca okaże się całkiem przyjemna http://www.budujemydom.pl/kuchnia/1059-ergonomia-w-kuchni

A jeśli chodzi o kamień na zabudowie GK to jest to kwestia spójności całego pomieszczenia .

• 2 weeks później...
nie lepiej lodówkę po drugiej stronie?

niestety uklad instalacji na to nie pozwala. Zlew musi byc po prawej stronie bo tam jest odplyw wody, a rura spadowa nie wmiesci sie za sprzętami. Ale tak chyba też nie jest źle? Brakuje mi jeszcze miejsca na kuchenkę mikrofalową, chciałabym uniknąć stawiania jej na blacie, bo i tak już go zbyt wiele nie ma.

witam:) zamieszczam projekt po kolejnych poprawkach. Zmieniłam przede wszystkim uklad sprzetow w dolnych szafkach kuchennych:) Będę wdzięczna za uwagi:) na projekcie brakuje jeszcze okapu, ma to byc okap podszafkowy.

[ATTACH=CONFIG]173324[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173325[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173326[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173327[/ATTACH]

ja bym zrezygnowała z tego odgradzania się od salonu, będziesz mieć ograniczone ruchy w aneksie a jak już 2 osoby będą chciały coś w kuchni zrobić to już nie ruszysz się w ogóle

jeśli chodzi o salon bardziej podoba mi się 1 propozycja Lelik, szczególnie ustawienie kanapa - telewizor, gdzie nie trzeba się gimnastykować żeby wygodnie posiedzieć przed TV.

• 4 years później...
A ja chciałam zapytać czy podoba Wam się aneks kuchenny zamykany w czymś rodzaju szafy. Z mężem co prawda planujemy w przyszłości budowę własnego domu, ale na razie mamy małe, ale schludne mieszkanko i tak się zastanawiam, czy nie wyburzyć cienkiej ścianki działowej i naszego aneksu nie schować w czymś takim. Znalazłam taki przykład, może w całości nie pasuje do naszego mieszkania, ale chodzi mi o podobne szafki z aneksem, które chyba się składają z tego co widzę. No i u nas musiałby być też inny kolor: (moderowano) Edytowane przez Tomaszs131
link reklamowy

A ja chciałam zapytać czy podoba Wam się aneks kuchenny zamykany w czymś rodzaju szafy. Z mężem co prawda planujemy w przyszłości budowę własnego domu, ale na razie mamy małe, ale schludne mieszkanko i tak się zastanawiam, czy nie wyburzyć cienkiej ścianki działowej i naszego aneksu nie schować w czymś takim. Znalazłam taki przykład, może w całości nie pasuje do naszego mieszkania, ale chodzi mi o podobne szafki z aneksem, które chyba się składają z tego co widzę. No i u nas musiałby być też inny kolor: moderowano

Wygląda dobrze, do kawalerki idealne wręcz. Ciekawy pomysł muszę przyznać, na pewno będzie więcej miejsca no i nie będzie widać sterty naczyń :)

Edytowane przez Tomaszs131