Wojciech Drajewicz 05.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dla uzupełnienia wątku wrzucam rzuty kondygnacji i wizualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Drajewicz 05.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dla uzupełnienia wątku wrzucam rzuty kondygnacji i wizualizacje[ATTACH=CONFIG]167725[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]167726[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.02.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 A jakie są wymiary zewnętrzne budynku? Rzuty mają tak kiepską jakość że nic nie można odczytać. Mam u siebie dosyć podobny układ na parterze( nie korzystając z PHPP, a tylko ze swojej głowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.02.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Widzę że jeden z postów zmienił zawartość i pojawił się następny z wizualizacjami. Są jednak inne niż konkursowa wizualizacja. Czym to jest spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Drajewicz 05.02.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Nie da się, niestety, wrzucić rzutów w formacie jpg o lepszej jakości. Mam dużo lepsze pdfy, ale ich nie daje się zaimportować. Wymiary zewnętrzne budynku, to 11,11 x 8,96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Drajewicz 05.02.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Zwróciłem uwagę Redakcji, że na stronie internetowej z uporem przedstawia wizualizację domu w wariancie pasywnym, zamiast w wariancie energooszczędnym - czekam na skutek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jakoś bryła wariantu pasywnego bardziej do mnie przemawia niż tego energooszczędnego. Jeżeli przeciętny inwestor zdecyduje się na ten projekt to z pewnością zrezygnuje z okien dachowych połączonych z oknami w ścianie kolankowej ( po zapoznaniu sie z ceną takiego bajeru). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 05.02.2013 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Wszystkie nagrodzone i wyróżnione projekty będą kolejno prezentowane i omówione na łamach "Muratora". I tam autorzy będą mieli okazję wypowiedzieć się na temat szczegółów swoich koncepcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Drajewicz 05.02.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 ponieważ załączone rzuty były kiepskiej jakości, pozwalam sobie "wrzucić" jeszcze aksonometrie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mam pytanie do Pana Wojciecha.Czy projektanci budynków pasywnych wprowadzają rekuperację szarych ścieków,czy to jest nadal temat nietykany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Drajewicz 05.02.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Mam pytanie do Pana Wojciecha.Czy projektanci budynków pasywnych wprowadzają rekuperację szarych ścieków,czy to jest nadal temat nietykany? Dotychczas nie projektowalem takiej instalacji i mało na ten temat wiem. Proszę jednak uwzględnić, ze domów pasywnych jest w Polsce bardzo niewiele i trudno mówić, żeby jakakolwiek firma projektowa miała w tym względzie bogate dokonania. Podobnie jest z firmami wykonawczymi. Z mojego doświadczenia wynika, ze budownictwem pasywnym interesują sie ludzie średnio zamożni, a nawet wcale niezamożni, którym zależy na oszczędzaniu kosztów eksploatacji. Tych jednak rzadko stać na budownictwo energooszczędne, a cóż dopiero mówić o budownictwie pasywnym. Tym bardziej nie stać ich na takie wyrafinowane instalacje jak odzysk ciepła z szarych ścieków. Ludzi bogatych zaś budownictwo pasywne rzadko interesuje. Oni raczej kładą nacisk na wygodę, komfort, "piękną" formę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.02.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 smutne, ale prawdziwe w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.02.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Dotychczas nie projektowalem takiej instalacji i mało na ten temat wiem. Proszę jednak uwzględnić, ze domów pasywnych jest w Polsce bardzo niewiele i trudno mówić, żeby jakakolwiek firma projektowa miała w tym względzie bogate dokonania. Podobnie jest z firmami wykonawczymi. Z mojego doświadczenia wynika, ze budownictwem pasywnym interesują sie ludzie średnio zamożni, a nawet wcale niezamożni, którym zależy na oszczędzaniu kosztów eksploatacji. Tych jednak rzadko stać na budownictwo energooszczędne, a cóż dopiero mówić o budownictwie pasywnym. Tym bardziej nie stać ich na takie wyrafinowane instalacje jak odzysk ciepła z szarych ścieków. Ludzi bogatych zaś budownictwo pasywne rzadko interesuje. Oni raczej kładą nacisk na wygodę, komfort, "piękną" formę. Myślę, że nie ma znaczenia czy odzysk z szarej wody jest zastosowany w budynku pasywnym, czy energooszczędnym, czy jakim innym. Jest to urządzenie bardzo proste do odzysku ciepła, które bezpowrotnie tracimy w kanalizacji. Faktycznie u nas to temat nowy i jeszcze w ogóle nie rozpracowany. Ale Pan jako architekt, czy projektant dostał by pełną analizę oszczędności poprzez zastosowanie takiego urządzenia zechciał by w projektować je w swoje projekty? A może spytam inaczej, jakie warunki postawił by Pan takim urządzeniom. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menthol architects 06.02.2013 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witamy! W odpowiedzi na zaproszenie do udziału w dyskusji meldujemy się na forum. Wprawdzie redakcja cały czas pracuje nad prezentacją prac i trudno jest dyskutować nie znając rzutów i elewacji konkursowych projektów, ale chętnie odpowiemy na Państwa pytania związane z naszym projektem domu 'Sky Garden'. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów. Rafał Pieszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 06.02.2013 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 fajne "wizualki" - ale gdzie rzuty?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menthol architects 06.02.2013 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) W przypadku domu jednorodzinnego rozwiązaniem może być zastosowanie wymiennika na spuście odpływowym z prysznica. Rozwiązanie polega na tym, że zimna woda zanim dotrze do natrysku, przechodzi przez rurki owinięte wokół rurki odpływowej i przejmuje ciepło z zużytej wody. Przykładem takiego produktu jest np syfon Zypho http://www.zypho.eu/polish.html. Urządzenie nie potrzebuje dodatkowej pompy obiegowej, wszystko napędzane jest ciśnieniem wody. Pozostałe rozwiązania nie sprawdzają się w domkach jednorodzinnych ze względów ekonomicznych natomiast w budynkach wielorodzinnych, biurowych, produkcyjnych jak najbardziej (np podobny system spirali, wkładek itp przy odpływie kanalizacyjnym). Wcześniejsze eksperymenty z glikolem i pompą obiegową nie przyjęły się poza rozwiązaniami specyficznymi (np fabryki, zakłady) Edytowane 6 Lutego 2013 przez menthol architects Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawellost 06.02.2013 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 @menthol architechts: Państwo chyba nie czytali tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309i nie widzieli tego rysunku:©Jasiek71 http://img197.imageshack.us/img197/4810/wymiennik.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Drajewicz 06.02.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zapoznam sie z tym bliżej, choć z innych postów osób, ktore w tym siedzą głębiej rozumiem, ze w przypadku domów jednorodzinnych ekonomiczny sens tego przedsięwzięcia jest wątpliwy. Żeby przekonać do tego inwestorów, trzeba im udowodnić, ze to sie po prostu opłaca, czyli ze wydatek środków na to zwróci sie w rozsądnym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 chętnie odpowiemy na Państwa pytania związane z naszym projektem domu 'Sky Garden'. Jako jedyny nie jest domkiem z dwuspadowym daszkiem. Na rysunku mało widać, bo większa część bryły budynku schowana jest za ogrodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 06.02.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zapoznam sie z tym bliżej, choć z innych postów osób, ktore w tym siedzą głębiej rozumiem, ze w przypadku domów jednorodzinnych ekonomiczny sens tego przedsięwzięcia jest wątpliwy. Żeby przekonać do tego inwestorów, trzeba im udowodnić, ze to sie po prostu opłaca, czyli ze wydatek środków na to zwróci sie w rozsądnym okresie A czy tak wykonane urządzenie i takie dane wstępne przekonują kogo kolwiek a szczególnie projektanta i potencjalnego inwestora? http://obrazki.elektroda.pl/2824175400_1360158585_thumb.jpg Najpierw wykonałem próbę na wymienniku, który skonstruowałem na samym początku a wyniki przedstawiały się tak: przepływ na poziomie 3,5l/min zimna woda z przyłącza 7,88 stopnia ogrzana do zbiornika 20,59 stopnia zimna do kanalizacji 23,36 stopnia ciepła z prysznica 39,31 stopnia. A więc w tej wersji i tym przepływie zimną wodę ogrzałem całkiem za darmo o 12,65 stopnia. Przyznacie, że to nie jest za dużo. A więc wywaliłem wszystkie bebechy i wykonałem go na nowo. A wynik przedstawia się tak: przepływ: 6,5l/min zimna woda z przyłącza 7,68 stopnia ogrzana do zbiornika 34,10 stopnia zimna do kanalizacji 21,82 stopnia ciepła z prysznica 45,39 stopnia. Za frii było 26,42 stopnie przy tym przepływie. A więc już całkiem obiecująco. Ciepło odzyskane to 75%! takiego wyniku się nie spodziewałem. A widzę możliwość jeszcze o jakieś 5% poprawienia tego wyniku. Oczywiście to wszystko przy przepływie 6l/min. Jak na kąpiel pod prysznicem to jest nawet ciut za wiele, najbardziej optymalnie to 5l/min. Można by się zastanawiać jak będzie wyglądała sprawność przy 10l/min, na pewno nie co spadnie ale kąpiel przy takim zużyciu to już duża rozrzutność. A tak wygląda dokumentacja: http://obrazki.elektroda.pl/5770851400_1360158904_thumb.jpg Czy jest to przekonujące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts