lisek_79 30.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam, Sytuacja jest taka :Mam działkę i w planach budowę domu i wolnostojącego garażu. ( w trakcie składania PNB) dom ma 106m2 a garaż 88m2 wszystko ma jedną KW Dom ma stawkę maks. 73gr/m2 a garaż ??? Dodam jeszcze ze powierzchnia gosp to 43m2 a garazowa 45m2 pow calkowita to 108m2 Gdzieś czytałem że jeśli na garaż i dom jest 1 KW to garaż powinien byc liczony jako element domu a jeśli na dom i garaż sa osobne KW to wtedy za garaz płaci się 10 razy tyle co za dom ! Może mi ktos napisać jak to u niego wygląda ile płacicie za garaż...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 30.01.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 za garaż płacił będziesz według stawki ustalonej przez Gminę, na 2013 rok stawka ta nie może być wyższa niż 7,66zł/m2 to, o czym czytałeś dotyczy opodatkowania mieszkań i miejsc postojowych w garażach wielostanowiskowych (stosowane zresztą nie przez wszystkie Urzędy - dowolność interpretacyjna), wtedy spotyka się z jednolitą stawką podatku. W przypadku domu jednorodzinnego, będącego odrębnym budynkiem od garażu, mimo, iz bdędzie na nie jedna księga wieczysta, stawka będzie zróżnicowana. Na 2013 rok - dla budynku mieszkalnego maksymalnie 0,73zł/m2, dla garażu 7,66zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 30.01.2013 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 toś mnie uszczęśliwiła Jutro dzwonie do gminy jakie mają stawki a orientujesz się jak liczą czy powierzchnie zabudowy czy netto ? bo u mnie to 108 x7,66 lub 88x7,66 i jak liczą czy od momentu uzyskania pnb czy od odbioru budynku czyli za X LAT ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 30.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 uszczęśliwił, nie uszczęsliwiła. jestem male nie female podatek płaci się od 1 stycznia roku następującego po roku otrzymania pozwolenia na uzytkowanie/odbioru budynku. do wyliczeń bierze się powierzchnię użytkową. zawsze możesz w garażu prowadzić "wieczną' budowę, co dwa lata wpisywać jakąś robotę w DB i zwlekać z oddaniem do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Budowa na jednym PnB:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 30.01.2013 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) No a jak ... buduję dom 100m2 + garaż 88 + pom gosp. 230m2 podatki będę takie płacił że w gminie bedą mi się kłaniac z daleka aaa jak jest PNB wspólne dla wszystkich budynków to odbiory można robić pojedyńczo czy wszystko na raz trzeba ? bo jeśli na raz to będę musiał zameldowac się u mamusi do 2055 roku Bo pomieszczenie gospodarcze wg wyceny ma kosztować 0,5 mln zł a co do jane says... to Jane to damskie imię dlatego tak napisałem Przepraszam Edytowane 30 Stycznia 2013 przez lisek_79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rodii 01.03.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Czesc, i jak dowiedziales sie czegos nowego a propo odbioru? Razem z domem, czy mozna oddzielnie?Bo mnie juz ciary przechodza jak pomysle ze 1000zl bede musial zaplacic za budynek gospodarczy i garaz.Ewentualnie wezme w dzierzawe 2 hektary ziemi i bede rolnikiem:rolleyes: dzieki Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 27.04.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Powracam do tematu...Ta cena za garaż wolnostojący jest absurdalna! Jak to u Was wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.04.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Wszędzie jest tak samo do dziś. Garaż wolnostojący to budynek "inny" i stawka za niego wynosi ok 8zł/m2 powierzchni netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.04.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) Wszędzie jest tak samo. Garaż wolnostojący czy budynek gospodarczy = stawka z 10x stawka za m2 domu. To istotny argument, żeby budować w bryle bo nie są to drobne kwoty przy większych powierzchniach. W bryle budynku - chyba wszędzie jak za m2 domu, ale dłubią tu podobno. W przypadku wydzielonych lokali w blokach już jest jasno zapisane, że stawka jak za lokal użytkowy (wcześniej różnie decydowały urzędasy a nawet sądy wydawały sprzeczne wyroki). Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 27.04.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 w blokach jest tak, ze jak garaż jest w tej samej KW co mieszkanie, to podatek jak za m2 mieszkania czyli ok 75gr, jak ma oddzielna KW to jak budynek "inny" i stawka jest niecałe 8zł/m2. i tak było zawsze, jedynie co zmienili, to to, ze każdy ma do zapłaty za swoja część, a wcześniej było tak, ze każdy mógł zapłacić za wszystkie garaże. np. ktoś nie zapłacił, to ściągali z innych, teraz tak nie ma, każdy płaci za swoja część i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 27.04.2017 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 W bryle już mam jeden 40 m2, nie dokleję już nigdzie 90m2 garażu Masakra! Ponoć tylko jakbym był rolnikiem to mogę płacić dużo mniej, ale mam własną działalność gospodarczą i nie mam jak przejść na KRUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom3sko 04.05.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Nie orientujecie się czy za basen i altane również trzeba będzie zapłacić ten chory podatek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.05.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 W bryle już mam jeden 40 m2, nie dokleję już nigdzie 90m2 garażu Masakra! Ponoć tylko jakbym był rolnikiem to mogę płacić dużo mniej, ale mam własną działalność gospodarczą i nie mam jak przejść na KRUS budynki w których prowadzona jest działalnośc gosp. to stawka wynosi ponad 22zł/m2, to samo dotyczy mieszkania w bloku, jesli w mieszkaniu prowadzimy działalność gosp. to za częśc mieszkania zapłacimy wspomniane 22zł/m2 Nie orientujecie się czy za basen i altane również trzeba będzie zapłacić ten chory podatek ?, za basen tak, jesli jest wymurowany, to samo dotyczy altany, z tym, ze budynek musi być trwale związany z gruntem, wolnostojąca altanka z drewna podchodzi pod architekturę ogrodową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_ 04.05.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 O działalności nawet nie wspominam, u rodziców mam firmę zarejestrowaną i musiałem 4m2 wydzielić po 22 zł za metr podatku Stanowisko do drukowania faktur i pakowania paczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts