Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki podatek od nieruchomości dla garażu wolnostojącego...

lisek_79

Recommended Posts

Witam,

Sytuacja jest taka :

Mam działkę i w planach budowę domu i wolnostojącego garażu. ( w trakcie składania PNB)

dom ma 106m2 a garaż 88m2

wszystko ma jedną KW

Dom ma stawkę maks. 73gr/m2 a garaż ???

Dodam jeszcze ze powierzchnia gosp to 43m2 a garazowa 45m2 pow calkowita to 108m2

Gdzieś czytałem że jeśli na garaż i dom jest 1 KW to garaż powinien byc liczony jako element domu a jeśli na dom i garaż sa osobne KW to wtedy za garaz płaci się 10 razy tyle co za dom !

Może mi ktos napisać jak to u niego wygląda ile płacicie za garaż...?

za garaż płacił będziesz według stawki ustalonej przez Gminę, na 2013 rok stawka ta nie może być wyższa niż 7,66zł/m2

to, o czym czytałeś dotyczy opodatkowania mieszkań i miejsc postojowych w garażach wielostanowiskowych (stosowane zresztą nie przez wszystkie Urzędy - dowolność interpretacyjna), wtedy spotyka się z jednolitą stawką podatku. W przypadku domu jednorodzinnego, będącego odrębnym budynkiem od garażu, mimo, iz bdędzie na nie jedna księga wieczysta, stawka będzie zróżnicowana. Na 2013 rok - dla budynku mieszkalnego maksymalnie 0,73zł/m2, dla garażu 7,66zł/m2

uszczęśliwił, nie uszczęsliwiła. jestem male nie female :-)

podatek płaci się od 1 stycznia roku następującego po roku otrzymania pozwolenia na uzytkowanie/odbioru budynku.

do wyliczeń bierze się powierzchnię użytkową.

zawsze możesz w garażu prowadzić "wieczną' budowę, co dwa lata wpisywać jakąś robotę w DB i zwlekać z oddaniem do użytkowania. :-)

No a jak ... buduję dom 100m2 + garaż 88 + pom gosp. 230m2 :)

podatki będę takie płacił że w gminie bedą mi się kłaniac z daleka :D

aaa jak jest PNB wspólne dla wszystkich budynków to odbiory można robić pojedyńczo czy wszystko na raz trzeba ?

bo jeśli na raz to będę musiał zameldowac się u mamusi do 2055 roku :) Bo pomieszczenie gospodarcze wg wyceny ma kosztować 0,5 mln zł :)

a co do jane says... to Jane to damskie imię dlatego tak napisałem :) Przepraszam

Edytowane przez lisek_79

• 1 month później...

Czesc, i jak dowiedziales sie czegos nowego a propo odbioru? Razem z domem, czy mozna oddzielnie?

Bo mnie juz ciary przechodza jak pomysle ze 1000zl bede musial zaplacic za budynek gospodarczy i garaz.

Ewentualnie wezme w dzierzawe 2 hektary ziemi i bede rolnikiem:rolleyes:

dzieki

Rafal

• 4 years później...

Wszędzie jest tak samo. Garaż wolnostojący czy budynek gospodarczy = stawka z 10x stawka za m2 domu.

To istotny argument, żeby budować w bryle bo nie są to drobne kwoty przy większych powierzchniach.

W bryle budynku - chyba wszędzie jak za m2 domu, ale dłubią tu podobno. W przypadku wydzielonych lokali w blokach już jest jasno zapisane, że stawka jak za lokal użytkowy (wcześniej różnie decydowały urzędasy a nawet sądy wydawały sprzeczne wyroki).

Edytowane przez Kaizen

w blokach jest tak, ze jak garaż jest w tej samej KW co mieszkanie, to podatek jak za m2 mieszkania czyli ok 75gr, jak ma oddzielna KW to jak budynek "inny" i stawka jest niecałe 8zł/m2. i tak było zawsze, jedynie co zmienili, to to, ze każdy ma do zapłaty za swoja część, a wcześniej było tak, ze każdy mógł zapłacić za wszystkie garaże. np. ktoś nie zapłacił, to ściągali z innych, teraz tak nie ma, każdy płaci za swoja część i koniec.

W bryle już mam jeden 40 m2, nie dokleję już nigdzie 90m2 garażu :(

Masakra!

Ponoć tylko jakbym był rolnikiem to mogę płacić dużo mniej, ale mam własną działalność gospodarczą i nie mam jak przejść na KRUS :(

budynki w których prowadzona jest działalnośc gosp. to stawka wynosi ponad 22zł/m2, to samo dotyczy mieszkania w bloku, jesli w mieszkaniu prowadzimy działalność gosp. to za częśc mieszkania zapłacimy wspomniane 22zł/m2

Nie orientujecie się czy za basen i altane również trzeba będzie zapłacić ten chory podatek ?
, za basen tak, jesli jest wymurowany, to samo dotyczy altany, z tym, ze budynek musi być trwale związany z gruntem, wolnostojąca altanka z drewna podchodzi pod architekturę ogrodową