delta9 30.01.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Cześć, mam w projekcie 8 okien połaciowych. Okno połaciowe w łazience wychodzi na południe. Rozważanie dotyczy dwóch pokoi dziecięcych po prawej + sypialni oraz łazienki po lewej. Jak sądzicie - czy mógłbym zostawić okna w ścianach szczytowych, ew. powiększyć lub zamienić na balkonowe i zrezygnować z połaciowych? Decydują względy ekonomiczne (8 razy X PLN). Oczywiście nie chciałbym mieć ciemnej nory zamiast poddasza http://img21.imageshack.us/img21/2858/liv6g1pietrowymiary.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 31.01.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nie rozumiem dlaczego w pokojach dzieci chcesz zrezygnować z okien a w łazience masz 2,a w sypialni 3-gdzie tylko będziecie spać,a dzieci będą odrabiać lekcje,bawić się i potrzeba im naturalnego światła.Ja również zrezygnowałam z okien dachowych w 2 pokojach 12m i 17,5m,są jedynie w ścianach szczytowych 150x150cm i wcale nie jest za ciemno.Jeśli chcesz z jakiegoś zrezygnować to napewno w łazience i z dwóch w sypialni,gdzie masz duże okno 200cm w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jeśli chcesz z jakiegoś zrezygnować to napewno w łazience i z dwóch w sypialni,gdzie masz duże okno 200cm w zupełności wystarczy. z tego na klatce schodowej też ... patrząc na rodzaj schodów będzie też niezła akrobacja z jego myciem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 31.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jasiek71 czy tylko ze względu na utrudnione mycie,należy zrezygnować z okna? A co z doświetleniem korytarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jasiek71 czy tylko ze względu na utrudnione mycie,należy zrezygnować z okna? A co z doświetleniem korytarza? a mieszkasz na klatce schodowej ...? schody też raczej nie zaczynają się za zamkniętymi drzwiami, przeważnie są częścią otwartego holu... drzwi do pokoi też raczej mają przeszklenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 31.01.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nie zgadzam się z tobą.............piszesz bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.01.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nie zgadzam się z tobą.............piszesz bzdury. to wolny kraj ... proponuje całe połacie przeszklone zrobić... będzie widniej i na pewno taniej ... jest zapytanie to odpowiadam... a co do tego projektu to zostawiłbym tylko w pomieszczeniu nr. 3 a resztę wyrzucił ... powiększył bym tylko okna w ścianach szczytowych... jak dla mnie okno w dachu to konieczność z braku innych możliwości a nie bajer ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delta9 31.01.2013 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Nie rozumiem dlaczego w pokojach dzieci chcesz zrezygnować z okien a w łazience masz 2,a w sypialni 3-gdzie tylko będziecie spać,a dzieci będą odrabiać lekcje,bawić się i potrzeba im naturalnego światła. Ja również zrezygnowałam z okien dachowych w 2 pokojach 12m i 17,5m,są jedynie w ścianach szczytowych 150x150cm i wcale nie jest za ciemno. Jeśli chcesz z jakiegoś zrezygnować to napewno w łazience i z dwóch w sypialni,gdzie masz duże okno 200cm w zupełności wystarczy. Sypialnia i łazienka byłyby pierwsze do odstrzału - po jednym z każdego pomieszczenia bym usunął. Argument z pokojami dziecka sensowny. Może świetlik nad schodami zamiast normalnego okna? Musze sprawdzić koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delta9 31.01.2013 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 [...] a co do tego projektu to zostawiłbym tylko w pomieszczeniu nr. 3 a resztę wyrzucił ... powiększył bym tylko okna w ścianach szczytowych... jak dla mnie okno w dachu to konieczność z braku innych możliwości a nie bajer ... Pytanie, czy powiększone odpowiednio okno da tyle światłą, co mniejsze + połaciowe. Dla mnie połaciowe to również konieczność a nie bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 31.01.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Pytanie, czy powiększone odpowiednio okno da tyle światłą, co mniejsze + połaciowe. Dla mnie połaciowe to również konieczność a nie bajer. Ja mam polaciowe 2, o obu chetnie bym sie pozbyl. Od wrzesnia zakryte roletka wewnetrza bo slonce oslepia, laetm tez beda zakryte na bank, poza tym spanie podczas sredniego deszczu jest masakra, w pozostalych pomieszczeniach nawet nie wiadomo, ze pada. Architekt twierdzil, ze beda potrzebne bo dobre doswietla, co z tego jak ja w sypialni tylko spie Pozdrawiam i nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 31.01.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Delta9 okna połaciowe daje się w ostateczności gdy nie można dać zwykłych w ścianie szczytowej lub gdy ono nie wystarcza,a nie chce sie robić lukarny(wiekszy koszt).Jak masz możliwość ich powiększenia to nawet się nie zastanawiaj,bo one dadzą więcej światła i są poprostu wygodniejsze.Zastanów się czy to też nie wpłynie na wygląd zewnętrzny domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 31.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ja bym usunęła okno:- znad schodów, - z łazienki,- z pomieszczenia nr 2 to na wprost łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Starczy powiększyć maksymalnie okna szczytowe w pokojach dzieci (nr 3 i 4)i wówczas połaciowe sa niepotrzebne. Te pokoje nie są jakieś wielkie.Poza tym w sypialni rodziców mozna połaciowe zlikwidować. W łazience okno połaciowe może okazać się konieczne, bo przy takim oknie sufit jest wyżej i mozna stanąc wyprostowanym przy wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 W łazience okno połaciowe może okazać się konieczne, bo przy takim oknie sufit jest wyżej i mozna stanąc wyprostowanym przy wannie. już widzę jak pięknie się leje pod tym oknem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.02.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 co ma sie lać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 02.02.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Według rzutu pokoje dzieci mają 15m a sypialnia ok 20m-podana jest pow.użytkowa a nie podłogi.Rezygnując z okien połaciowych w pokojach dzieci,muszą być powiększone te w ścianie szczytowej,w sypialni jest niby duże 200cm ale niskie,zostawiłabym jedno w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Salon w blokach ma ok 20 m i zwykłe okno, bez połaciowych i jest jasno Okna szczytowe myślę, że trzeba byłoby powiększyć tak: http://www.budujemydom.pl/images/stories/inspiracje/rep_szczesliwe_miejsce2_300.jpg http://img.projektoskop.pl/murator/12222_470e6c59_main.jpg http://img.projektoskop.pl/dom_projekt/15180_06fc0c4b_main.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 03.02.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Tak, Elfir, ale autorowi wątku chodzi o zmniejszenie kosztów, dlatego chce ograniczyć liczbę okien, a powiększenie okien szczytowych chyba wygeneruje nowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.02.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 niekoniecznie - połaciowe sa droższe jako takie i ich obróbka też kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts