Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża ilość okien połaciowych - czy naprawdę aż tyle jest potrzebne?

delta9

Recommended Posts

Cześć,

mam w projekcie 8 okien połaciowych. Okno połaciowe w łazience wychodzi na południe. Rozważanie dotyczy dwóch pokoi dziecięcych po prawej + sypialni oraz łazienki po lewej.

Jak sądzicie - czy mógłbym zostawić okna w ścianach szczytowych, ew. powiększyć lub zamienić na balkonowe i zrezygnować z połaciowych? Decydują względy ekonomiczne (8 razy X PLN).

Oczywiście nie chciałbym mieć ciemnej nory zamiast poddasza :)

http://img21.imageshack.us/img21/2858/liv6g1pietrowymiary.jpg

Nie rozumiem dlaczego w pokojach dzieci chcesz zrezygnować z okien a w łazience masz 2,a w sypialni 3-gdzie tylko będziecie spać,a dzieci będą odrabiać lekcje,bawić się i potrzeba im naturalnego światła.

Ja również zrezygnowałam z okien dachowych w 2 pokojach 12m i 17,5m,są jedynie w ścianach szczytowych 150x150cm i wcale nie jest za ciemno.

Jeśli chcesz z jakiegoś zrezygnować to napewno w łazience i z dwóch w sypialni,gdzie masz duże okno 200cm w zupełności wystarczy.

Jasiek71 czy tylko ze względu na utrudnione mycie,należy zrezygnować z okna? A co z doświetleniem korytarza?

a mieszkasz na klatce schodowej ...?

schody też raczej nie zaczynają się za zamkniętymi drzwiami, przeważnie są częścią otwartego holu...

drzwi do pokoi też raczej mają przeszklenia ...

Nie zgadzam się z tobą.............piszesz bzdury.

to wolny kraj ...;)

proponuje całe połacie przeszklone zrobić...

będzie widniej i na pewno taniej ...;)

jest zapytanie to odpowiadam...

a co do tego projektu to zostawiłbym tylko w pomieszczeniu nr. 3 a resztę wyrzucił ...

powiększył bym tylko okna w ścianach szczytowych...

jak dla mnie okno w dachu to konieczność z braku innych możliwości a nie bajer ...;)

Nie rozumiem dlaczego w pokojach dzieci chcesz zrezygnować z okien a w łazience masz 2,a w sypialni 3-gdzie tylko będziecie spać,a dzieci będą odrabiać lekcje,bawić się i potrzeba im naturalnego światła.

Ja również zrezygnowałam z okien dachowych w 2 pokojach 12m i 17,5m,są jedynie w ścianach szczytowych 150x150cm i wcale nie jest za ciemno.

Jeśli chcesz z jakiegoś zrezygnować to napewno w łazience i z dwóch w sypialni,gdzie masz duże okno 200cm w zupełności wystarczy.

Sypialnia i łazienka byłyby pierwsze do odstrzału - po jednym z każdego pomieszczenia bym usunął. Argument z pokojami dziecka sensowny. Może świetlik nad schodami zamiast normalnego okna? Musze sprawdzić koszty.

[...]

a co do tego projektu to zostawiłbym tylko w pomieszczeniu nr. 3 a resztę wyrzucił ...

powiększył bym tylko okna w ścianach szczytowych...

jak dla mnie okno w dachu to konieczność z braku innych możliwości a nie bajer ...;)

Pytanie, czy powiększone odpowiednio okno da tyle światłą, co mniejsze + połaciowe. Dla mnie połaciowe to również konieczność a nie bajer.

Pytanie, czy powiększone odpowiednio okno da tyle światłą, co mniejsze + połaciowe. Dla mnie połaciowe to również konieczność a nie bajer.

Ja mam polaciowe 2, o obu chetnie bym sie pozbyl.

Od wrzesnia zakryte roletka wewnetrza bo slonce oslepia, laetm tez beda zakryte na bank, poza tym spanie podczas sredniego deszczu jest masakra, w pozostalych pomieszczeniach nawet nie wiadomo, ze pada.

Architekt twierdzil, ze beda potrzebne bo dobre doswietla, co z tego jak ja w sypialni tylko spie :p

Pozdrawiam i nie polecam.

Delta9 okna połaciowe daje się w ostateczności gdy nie można dać zwykłych w ścianie szczytowej lub gdy ono nie wystarcza,a nie chce sie robić lukarny(wiekszy koszt).Jak masz możliwość ich powiększenia to nawet się nie zastanawiaj,bo one dadzą więcej światła i są poprostu wygodniejsze.Zastanów się czy to też nie wpłynie na wygląd zewnętrzny domu.

Starczy powiększyć maksymalnie okna szczytowe w pokojach dzieci (nr 3 i 4)i wówczas połaciowe sa niepotrzebne. Te pokoje nie są jakieś wielkie.

Poza tym w sypialni rodziców mozna połaciowe zlikwidować.

W łazience okno połaciowe może okazać się konieczne, bo przy takim oknie sufit jest wyżej i mozna stanąc wyprostowanym przy wannie.

Salon w blokach ma ok 20 m i zwykłe okno, bez połaciowych i jest jasno :)

Okna szczytowe myślę, że trzeba byłoby powiększyć tak:

http://www.budujemydom.pl/images/stories/inspiracje/rep_szczesliwe_miejsce2_300.jpg

http://img.projektoskop.pl/murator/12222_470e6c59_main.jpg

http://img.projektoskop.pl/dom_projekt/15180_06fc0c4b_main.jpg