Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WSPÓLNY POKÓJ DLA RODZEŃSTWA (CHŁOPCA i DZIEWCZYNKI)

annNS2

Recommended Posts

POMOCY!! planuje przeprowadzic mala rewoluja w pokoju dzieciecym, ale nie wiem jak urzadzic wspolny pokoj dla chlopca (4,5l) i dziewczynki (obecnie 8mcy). nijak nie moge sobie tego wyobrazic (nie dosyc ze ja jestem jedynaczka to moj malzonek rowniez, wiec nie mamy doswiadczenia w tym temacie)

metraz nie powala (430x280cm) wiec lozko pietrowe wydaje mi sie najlepszym rozwiazaniem...ale na jak dlugo? jak to wyglada jak dzieci podrosna?

obecnie mała spi w lozeczku w naszej sypialni, ale starszy juz by chcial 'dorosle' lozko

poza tym mam problem z rozmieszczeniem mebli i ich kolorem (mozna wymienic czesc frontow), z kolorem scian, z dodatkami...

obecnie pokoj wyglada tak jak na zdjeciach

Picture 034.jpg

Picture 026.jpg

Picture 014.jpg

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łózko piętrowe jest dobrym rozwiązaniem jeśli dzieci mają razem spać w pokoju,ale twoja córka jest trochę za mała na takie łóżko,poczekaj aż skończy przynajmniej 2 latka a na razie wstaw jej łóżeczko do pokoju syna.

Poza tym twój syn niedługo pójdzie do szkoły i musi mieć również miejsce do nauki,jakieś biurko.Moje dzieci też są we wspólnym pokoju nawet mniejszym i mają łóżko piętrowe i jestem z niego bardzo zadowolona.

Edytowane przez kinka

dziekuje za podpowiedz! :)

wiem ze corcia musi jeszcze poczekac przynajmniej rok zanim sie przeprowadzi do pokoju do brata.

biurko, a raczej blat roboczy chcialabym zorganizowac w tym samym miejscu, gdzie teraz jest male biurko i kontener na zabawki.

a zeby mala nie byla poszkodowana to biureczko dla niej przenioslabym na druga sciane.

juz nawet robilam wstepne przymiarki, tylko nie wiem czy sie zmieszcza w zaledwie dwoch szafach? bo jak doloze jeszcze jedna kolo lozka na scianie z drzwiami to zrobi sie straszna graciarnia...

Picture 006.jpg

Picture 002.jpg

annNS2- ten układ na zdjeciu świetnie porzadkuje przestrzeń, bardzo mi sie podoba wydaje sie być idealny dla Twojego pokoju, a łóżka póki co nie musza byc pełnowymiarowe, myślę ze nawet jeszcze z 4-5 lat.

I chyba mogłabyś wykorzystac w tym ustawieniu posiadane szafy

ciekawe jakie kolory wybierzesz

:D

marynka36 zeby nie wprowadzac drastycznych zmian, to chyba pozostane w zielono-bialej kolorystyce. pozbede sie tylko niebieskiego. mysle zeby pomalowac sciane z oknem na intensywna zielen, a reszte na jasny szary (?). i wymienic niebieskie fronty szuflad na biale...

Biało - zielono podoba mi sie .Teraz można dużo dodatków kupić w takiej pastelowej zieleni. Podpowiem Ci tylko- mó synus ma ściany w pokoju pastelowo zółte ale na ścianach ma w kolorowych ( niebieskie, granatowe, zielon) ramkach z Ikei swoje prace z przedszkola -takie różnne wykejanki.

Jak ida święta zmieniamy dekoracje, jak mu się znudzi i robimy przemeblowanie wymieniamy tylko dodatki - ramki, poduszki, osonki na doniczki i młody ma nowy pokój.

Dlatego wydaje mi się że może bez szarego? Dwa podstawowe kolory bazowe biel i zieleń , chyba żeby potraktować biały i szary jako bazę a zielona ściana + zielone dodatki. tak sobie dumam, życze udanych wyborów :):D

W pierwszym poscie pisalam, ze mala spi w lozeczku w naszej sypialni. Obecnie pokoj jest krolestwem synka, ktory juz nie moze sie doczekac na 'swoje' pietrowe lozko. Poki co to chce zorganizowac przestrzen dla malej na czesc ubranek, zabawek, ksiazeczek, tak zeby synek przyzwyczail sie do mysli ze bedzie musial dzielic pokoj z siostra. Zeby to zrobic musze juz teraz pomyslec jaki uklad bedzie najlepszy, czy lozko pietrowe, czy jednak dwa oddzielne, gdzie maja wisiec pozostale regaly, ramki ect, a pokoj i tak wymaga odswiezenia i malowania ;)

marynka36 zeby nie wprowadzac drastycznych zmian, to chyba pozostane w zielono-bialej kolorystyce. pozbede sie tylko niebieskiego. mysle zeby pomalowac sciane z oknem na intensywna zielen, a reszte na jasny szary (?). i wymienic niebieskie fronty szuflad na biale...

Byle nie przesadzić z ilością koloru, bo może potem rozpraszać starsze dziecko jak będzie odrabiać lekcje.

Łóżko piętrowe jest dobrym pomyłem, gdyż daje więcej miejsca. U mnie tak właśnie było dopóki mieszkałam w małej przestrzeni. Moja córeczka spała na sporo za dużym łóżku, po prostu daliśmy ochronną barierkę i nauczyliśmy ją, że na górne łóżko brata nie wolno wchodzić. Sprawdziło się. Ewentualnie starszemu dzieku można kupić pietrwe łózko z biurkiem pod spodem. też zyskasz miejsce.

• 5 months później...
  • 4 months później...
Ania (Ania? Prawda? :lol2:) przybywam na wezwanie. Nie myśl sobie, że nie byłam tu wcześniej. Byłam - i owszem, tyle, że temat wygląda na przygaśnięty ;/ Reaktywacja? Jaki jest plan działania? Fronty zmienić na białe (w stuvie to chyba pikuś, nie?). Łóżko piętrowe? Kolor ścian? I co jeszcze?

Ania (Ania? Prawda? :lol2:) przybywam na wezwanie. Nie myśl sobie, że nie byłam tu wcześniej. Byłam - i owszem, tyle, że temat wygląda na przygaśnięty ;/ Reaktywacja? Jaki jest plan działania? Fronty zmienić na białe (w stuvie to chyba pikuś, nie?). Łóżko piętrowe? Kolor ścian? I co jeszcze?

fakty...'troche' przygasl ;) ale temat powrocić musi, z dotychczasowych wiekszych zmian to zostaly dokupione i powieszone szafki nad biurko :)

pietrowe lozko (takie) pojdzie w miejsce obecnego, wowczas jedna szafa bedzie musiala wyleciec na przeciwlegla sciane...(ta z biurkiem)

obok lozka postawilabym kwadratowego expedita i dwa lub trzy pojedyncze rzucilabym na scianie (tak aby młody z gornego pieterka mogl sobie odlozyc ksiazke, zamontowac lampke, postawic budzik ect...

nie chcialabym wymieniac wszystkich frontow od razu (na biale a moze szuflady na czarne?)...male ma tendencje do destrukcji i juz obecne w duzej mierze sa pobazgrane flamastrami ;)

no i sciany...sciany MUSZA byc pomalowane bo na obecne kolorki nie moge juz patrzec ;) myslalam tez nas polozeniem na jednej scianie? 'ramkowej' tapety bo reszta scian ma byc w kolorze (takie jest zyczenie synka...i zadnych szarosci!)

i to by bylo na tyle ;) :D

Asiu (asia, prawda? :p) :)

nie wiem..nie wiem...ja juz nic nie wiem :(

nie wiem tez czy zostawic taki uklad jak jest teraz, czy lepiej dac biurka po jednej stronie a po drugiej same szafy...? nie wiem czy mam dzieciaki w pokoju 'laczyc' czy 'rozdzielac'...?

z kolorami tez mam problem, bo z jednej strony podobaja mi sie jasne pokoiki z fajnymi dodatkami i z niewielka iloscia mebli ale wszyscy wiemy ze tak sie tu nie da (dzieciaki nie maja dodatkowej garderoby, w szafach znajduja sie wszystkie ubrania, zabawki ect) ;)

nie jestem tez przekonana do calkiem bialych frontow (mala tak zbazgrala biurka ze nie da sie ich niczym doczyscic)...

obecnie (po rozmowie z synkiem) stanelo na wymianie frontow szuflad, gora i skrzynia zostanie zielona ;)

o tapecie myslalam takiej, a reszte scian malnelabym na brudny turkus/ciemna miete...? cos zeby sie z zielonymi frontami nie gryzlo i bylo unisex ;)

IMG_6129.jpg

expedity chyba odpadaja bo po wstawieniu lozka siegaly by do samej futryny, a po przestawieniu drugiej szafy kolo biurka zrobi sie strasznie waskie przejscie (kiedys szafa wroci na swoje miejsce, ale dopiero jak mala sie dorobi doroslego biurka)...