mazo 04.02.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Takie było założenie - ogród nowoczesny, przekonano nas jednak, że do otoczenia ta nowoczesność nie bardzo pasuje i projekt poszedł w inną stronę, dzisiaj jednak patrzę już na to inaczej i wydaje mi się, że można było to pogodzić. Wiem, że popełniliśmy po drodze sporo błędów i teraz chcielibyśmy je (chociaż częściowo) naprawić. Zakładam ten wątek, by prosić Was o rady i by poukładać sobie to wszystko w głowie. Na razie pokażę jak to wszystko wygląda. Wjazd na działkę: Trawy przed domem i dereń: Przed trawami 3 migdałki: Widok z drugiej strony, na grysie są w tej chwili płyty chodnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Przy niedokończonym ogrodzeniu i wjeździe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2013 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Fragment owocowy: Dalej turzyce: Kaliny: Rodgersje, cypel z trawami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) I w końcu element zupełnie do wymiany: rząd berberysów, aż wstyd się przyznać - zasadzone naprzemiennie, kolorami... do tego wyszły nam różne gatunki i najprawdopodobniej wielkości, na usprawiedliwienie dodam, że wtedy bylismy jeszcze bardziej zieloni niż w tej chwili... I tu pada ważne pytanie - co zrobić z berberysami - sporo ich, wyrzucić szkoda, I co zamiast, miejsca bardzo mało, za jakiś czas pojawią się sąsiedzi, nie chceny,żeby zaglądali nam w okna, chociaz na razie widok mamy ładny i z tej strony. Edytowane 4 Lutego 2013 przez mazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greywolf 04.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 (edytowane) mazo, Na wstępie, jestem wiernym fanem Twojej działki i jej otoczenia oraz domu, który zachwyca bryłą, prostotą, bielą - na zewnątrz, ale również wewnątrz Szczerze, nie miałbym litości dla tych berberysów - out; miejsca między siatką i podjazdem jest niewiele, ale w NL czy UK właśnie w takich wąskich przestrzeniach (np. przy chodnikach na osiedlach), ale również w terenach wiejskich i w otwartym krajobrazie - dla zaznaczenia granic posesji czy siedlisk - często sadzi się buk/grab, robiąc z nich żywopłot strzyżony - są piękne i zasłaniają również zimą (zaschnięte listki pozostają do wiosny na gałązkach); w ogóle nie wygląda to sztucznie. W Polsce zdominowanej przez nasadzenia z żywotników (głównie z powodu braku świadomości inwestorów oraz pseudoprojektantów), takie żywopłoty to rzadkość. Do Twojej działki pasowałby moim zdaniem idealnie. Jedynie z cięciem mogą być problemy (siatka), ale jest to do przeskoczenia (dosłownie i w przenośni;)); plusem jest, że żywopłot taki możesz prowadzić wąsko; minusem dla wielu, że wymaga cięcia aby utrzymać w zaplanowanej wysokości. Poszukaj u wujka google inspiracji: "hornbeam/beech/fagus/carpinus hedge" Ewentualnie, pnącza na siatkę, a w wąskim przesmyku nisko ścielące się po ziemi irgi. U mnie w szczerej wsi podlubelskiej, wśród pofałdowanych pól pszeniczno-buraczano-malinowo-truskawkowych, jeden z nowych sąsiadów (dom żółta elewacja, pełno skosów, daszków i filarów + kute ogrodzenie ze zdobieniami w wersji na bogato) posadził przy granicy rząd żywotników, a wzdłuż podjazdu pomieszał czerowne berberysy (kolumnowe, w kształcie kul), z żółtymi tawułami, bukszpanami i jałowcami (kolumnowe i płożące), projektowała i sadziła to firma. Wszystko wysypane korą i ograniczone plastikowymi zielonymi borderami, trwanik z rolki, pryskany ile wlezie i koszony ze dwa razy w tygodniu. Na środku trawnika gości wita katalpa. Wierz mi na słowo, jest to taki koszmarek i dramat, że ręce opadają i głowa boli. Kilkaset metrów dalej opuszczone siedlisko, w połowie zawalony drewniany dom, wszystko zarośnięte kalinami, bzem czarnym, dzikimi lilakami, jaśminami, pnączami których nazw nawet nie znam, a które cudownie pną się po dzikich krzaczorach, kilka głogów, stara grusza, górująca nad wszystkim piękna lipa, dużo łąkowych roślin trawiastych i pięknie kwitnących latem pospolitych chwastów. Natura zaprojektowała piękny zakątek bez ingerencji ręki "projektanta" i wprowadzania roślinnych dziwadeł. U ciebie niewiele trzeba robić; masz piękny "pożyczony krajobraz", cudowne naturalne ramy ogrodu, wysokie drzewa, które są skarbem, w oddali podmokłe zarośla. Moim zdaniem powinnaś rozważać krzewy liściaste i nie wymyślne. Postawiłbym wyłącznie na różne odcienie zieleni (w tym liściaste kwitnące) i zrezygnowałbym z wszelkich roślin o kolorowych liściach, aby uniknąć pstrokacizny, która dla mnie wcale nie zdobi, a męczy i drażni. Rozważałbym więc: - irgi w dużych grupach (odmiany płożące czy np. irgę rozkrzewioną), pigwowce; - zielonolistne mniejsze tawuły w dużych grupach szczelnie przysłaniające grunt (np albiflora, brzozolistna, gęstokwiatowa, genpei, anthony waterer, crispa - część z nich kwitnie na biało, część na różowo); do rozważenia również dużo większe tawuły van houtte'a, które osobiście b. lubię; - duże łany z derenia rozłogowego kelseyi, gdzieniegdzie grupy miskantów czy innych traw, hortensji; - pęcherznica (gatunek), krzewy aronii, czarny bez, jaśmin, żylistki; - z niewielkich drzew: klon tatarski, głogi, może nawet dereń jadalny, świdośliwa. Coś z tego można wybrać. Wcale nie wstyd się przyznać, jak napisałaś, do naprzemiennych kolorowych berberysów; dobrze, że jesteście wrażliwi i zwracacie uwagę na harmonię tego co u was z tym, co za waszą granicą. To nadal rzadkie u nas, gdzie ludziom ciągle się wydaje, ze jak wygrodzą te swoje 10-15 arów z otwartego krajobrazu, to mogą zrobić dosłownie wszystko, bez uwzględnienia i poszanowania dla tego, co jest wokół. Będę podczytywał ten wątek. Edytowane 4 Lutego 2013 przez greywolf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 greywolf - dzięki za rady! Nie widać tego na zdjęciach, ale przy ogrodzeniu obok garażu mamy irgi, całkiem już spore. A jeśli chodzi o ogodzenie wdłuż podjazdu - rozważamy żywopłot bukowy czy grabowy, ale nasi rodzice (ogrodnicy z zamiłowania, bardzo skorzy do radzenia...) odradzają nam to rozwiązanie - ze względu na kłopot z cięciem i opadające liście, których i tak wszędzie mamy sporo. O bluszczach też myśleliśmy, ale jakoś ponuro nam się kojarzy. A cisy? Broniliśmy się bardzo przed żywopłotem iglastym (nuda), ale to by nas zasłoniło (sąsiad wykaazuje tendencję do zaśmiecania, zagracania swojej działki już teraz - ustawił już zmurszałą przyczepę kempingową, na którą musimy patrzeć) i nie byłoby kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.02.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Oooo Mazo. Będę śledzić temat, bo powoli zaczynam myśleć, co u nas zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 05.02.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja bym nie wyrzucała tych berberysów, tylko przesadziła na inną rabatkę. Możnaby je pogrupować wg kolorów i tez będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 No właśnie - o tym myślimy, tylko, że jest ich naprawdę dużo, strzeliste erecty gdzieś się upchnie (jeśli pasują do reszty ogrodu?), niskie żółte też, ale czerwone i zielone wysokie i szerokie potrzebują dużo miejsca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.02.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 nie wiem jaka macie ziemię- jesli cięzką, wilgotną, to pasowałby żywopłot z choiny kanadyjskiej- ona jest bardziej roztrzepana niz cis, a zimozielona.Bardzo ładna.Z liściastych fajnie by wyglądały derenie-np kesselringii,czy midwinterfire lub baton rouge- z nich szpaler, a u ich nóg bergenia lub turzyca morrowa- to czysta kompozycja, efektowna i naturalistyczna. Szczególnie ładnie by to wygladało zimą- patyki z kolorem podsadzone niskimi czuprynami.Gdzieś tu Elfir wstawiała takie zdjęcia z tą kompozycjąBerberysy- z tych zostawiłabym erecta i dokupiła tylko tych. Te duże bordo i zielone są duże i trochę bałaganiarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2013 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Tak, ziemia ciężka, gliniasta. Zerknę na tę choinę, derenie ładne, ale zimą nie zasłonią sąsiadów i będziemy sobie patrzeć w okna. A berberysy - Magnolio masz na myśli zostawienie erect (nie wiem, jak to odmieniać) jako żywopłotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 na wilgotnej glebie bluszcz może rosnąc w słońcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 07.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mazo, ja jestem po niedawnej wizycie u znajomych w Danii i tam 90% ogrodzeń, to żywopłoty. Z czego kolejne 90% to buki i graby. Te bez liści są mocno prześwitujące, ale te z liśćmi wystarczająco chronią przed wścibskim wzrokiem Jedne i drugie wyglądają super. Dlaczego czepiacie się żywopłotów z żywotników? Uważam, że są ładne i praktyczne. Osobiście zamierzam swój ciąć na kwadratowo, tzn. jak klasyczny żywopłot, a nie zostawić tuje samopas, zeby porosły na 3 m. Berberysy- zostaw, te i tyle, żeby Ci pasowały, a resztę odsprzedaj; inaczej za rok znowu będą Cię wkurzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 08.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 często sadzi się buk/grab, robiąc z nich żywopłot strzyżony - są piękne i zasłaniają również zimą (zaschnięte listki pozostają do wiosny na gałązkach); w ogóle nie wygląda to sztucznie. Strzyżone żywopłoty grabowe i bukowe bardzo dobrze komponują się zarowno z architekturą klasyczną ("dworkami") jak i nowoczesną. Kuknij w sieci na "dom z gontu" - w Krakowie, dość awangardowa bryła otoczona właśnie takim żywopłotem - wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 08.02.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Tak, ziemia ciężka, gliniasta. Zerknę na tę choinę, derenie ładne, ale zimą nie zasłonią sąsiadów i będziemy sobie patrzeć w okna. A berberysy - Magnolio masz na myśli zostawienie erect (nie wiem, jak to odmieniać) jako żywopłotu? tak, mozna je zostawić i dosadzić żeby tworzyły żywopłot. A żeby zimą nie było łyso, można na siatkę za nimi wrzucic bluszcz. Zgadzam się że żywopłoty grabowe i bukowe są świetne i komponują się z nowoczesna architekturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Albo kolumnowe graby + żywopłot z cisa http://www.bosmaboomkwekerij.nl/tuintips/aimage-tuint/carpinus-rij.jpg Trzeba się nie gździć w oknie, to sąsiedzi nie bedą mieli co podglądać! Edytowane 8 Lutego 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.04.2013 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Zdecydowaliśmy się na żywopłot z cisa, myślicie, że będzie dobrze wyglądać? bo już kolejnej zmiany nie planujemy Nadal nie wiem, gdzie przesadzić te nieszczęsne berberysy... Elfir - co racja to racja - nie będziemy już tego robić z tej strony:) Na szczęście sypialnia wychodzi na pole i las, więc tylko sarny nas podglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 14.04.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 witam, podglądam z nutką zazdrości. Piękny dom, super okolica a ogród bliski mojemu ideałowi . Podziwiam za konsekwencję zwłaszcza w obliczu rodziców ogrodników-doradzaczy bo ja niestety poległam pod presją mej rodzicielki i mam teraz ogólny miszmasz. Będę za pozwoleniem ładować u Was akumulatory. Cisy są piękne, powinny pasować, ja najbardziej lubię te ciemnozielone. Mazo jak sobie radzicie z liśćmi na podjeździe? odkurzacie? Czy macie na działce mokro-gliniasto? Berberysy sprzedaj jak pisała olgu....nieczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 14.04.2013 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 Kamo - cieszę się, że podoba Ci się nasz ogród, ja ma dużo zastrzeżeń... Jeszcze się nie zdecydowaliśmy na konkretną odmianę cisów, muszę poczytać A berberysy - ze sprzedażą trochę kłopotu, zabezpieczenie ich, wysyłka itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemadia 15.04.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Dołączam do grona fanów! Nie znam się za dobrze na samym ogrodnictwie, ale wiem co mi się podoba i to jest coś takiego, jak ktoś wcześniej napisał - prostota, harmonia, ale ma "to coś". Tak bym chciała u siebie, tam gdzie się niedługo przeprowadzę, a na razie tylko krzaki i chaszcze...ale mam nadzieję, że uda się to opanować, będę podpatrywać najlepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts