malczyce 07.08.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Wczoraj odebrałem dach, myślę o ogrzewaniu - grzejniki alu lub Purmo lub podłogówka - proszę o doradztwo.Dmek robię w Lubinie, familia 2+3 dziunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.08.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 Ja mam podłogówkę w całym domu i po roku nie zamieniłbym na nic innego. Polecam nawet do sypialni. A na ogrzewaniu przy okazji można zaoszczędzić jak mówią jakieś 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 14.11.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 (edytowane) Witam. Potrzebuję pomocy fachowców / ekspertów odnośnie ogrzewania nowo powstałego budynku 480 mkw powierzchni całkowitej w tym 330 mkw powierzchni użytkowej, wybudowany z ceramiki kozłowickiej, będzie ocieplony styropianem 12-15 cm (ściany) i wełną (poddasze), okna 6 komorowe profil 90mm potrójna szyba. Mam tutaj sporo pytań odnośnie sposobu grzania i będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi: 1) Czy ogrzewanie podłogowe oprócz komfortu cieplnego pozwala na jakiekolwiek oszczędności w porównaniu z grzejnikami ?2) Czy w tak dużym dom sprawdziłoby się ogrzewanie podłogowe bez zastosowania grzejników, czy może system mieszany byłby bardziej wskazany?3) Instalator poleca mi grzejniki Brugman (twierdzi że są najlepsze) i proponuje zastosować je wraz z ogrzewaniem podłogowym w niektórych pomieszczeniach typu kuchnia, łazienki. Czy te grzejni rzeczywiście są najlepsze ? 4) Na forum dużo czytałem na temat grzejników regulus, czy te grzejniki sprawdziłyby się do tego typu mieszanej instalacji ? Pojawiały się głosy, że grzejniki te ciężko zainstalować, bo są raczej rzadko instalowane (małe doświadczenie instalatorów jeśli o nie chodzi) i mogą się zagotować oraz że strzelają podczas stygnięcia.5) Jakie rozwiązania proponujecie ? Źródłem ciepła będzie piec na ekogroszek, ewentualnie gaz jest też możliwość podłączenia do sieci elektrociepłowni - ale te dwa ostatnie rozwiązania mogą być zbyt kosztowne jeśli chodzi o doprowadzenie do działki, więc nie ma pewności co do nich. Edytowane 14 Listopada 2010 przez maestrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.11.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 @1. Ogrzewanie podłogowe zapewnia ten sam komfort cieplny przy niższej temperaturze powietrza, więc pozwala nieco zmniejszyć straty ciepła. Oprócz tego, pozwala efektywnie korzystać ze źródeł niskotemperaturowych (pompa ciepła, kocioł kondensacyjny).@2. System mieszany prawie nigdy nie jest wskazany. Podłogówka na całym domu moim zdaniem.@4. To, co czytałeś o regulusach i było napisane przez użytkownika bogusław, podziel przez 2, bo to ich producent. Zanim podejmiesz decyzję, co do źródła, sprawdź koszty przyłączenia gazu i ciepła z sieci ciepłowniczej. To ostatnie jest z całą pewnością najwygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 (edytowane) Regulusy na pewno są rzadko instalowane przez doradców - instalatorów z FM, którzy grupowo lobbują za podłogówką.Z regulusami, jak sami przyznają, nie mieli do czynienia.Co do "strzelania" podczas stygnięcia wypowiadałem się już na forum.Są to rzadkie przypadki spowodowane wadliwym zamocowaniem na wieszakach. Lekki grzejnik jest "przeciągany" na lewo i prawo przy długich gałązkach zasilających grzejnik z boku.Jeśli zaczepy grzejnika założone są ciasno (niezgodnie z rysunkiem z instrukcji) powstaje naprężenie pomiędzy wieszakiem a grzejnikiem.W instalacji niskotemperaturowej wydłużenie liniowe jest nieznaczne, zatem tego typu zdarzenia nie maja miejsca nawet przy złym montażu grzejnika. PozdrawiamBogusław Edytowane 15 Listopada 2010 przez boguslaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.11.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 @1. Ogrzewanie podłogowe zapewnia ten sam komfort cieplny przy niższej temperaturze powietrza, więc pozwala nieco zmniejszyć straty ciepła. Oprócz tego, pozwala efektywnie korzystać ze źródeł niskotemperaturowych (pompa ciepła, kocioł kondensacyjny). Nieprawda. Pan "doradca" plecie bzdury. Z całą pewnością jego tekst nie dotyczy regulusów a możliwość komfortowego grzania niskotemperaturowego uzależniona jest przede wszystkim od technologii zbudowania obiektu. Grzanie z większą dynamiką zawsze daje większe możliwości wpływu na komfort cieplny. Największe możliwości skutecznego i komfortowego grzania niskotemperaturowego wśród grzejników dają właśnie regulusy z uwagi na zdecydowanie większą od innych grzejników powierzchnię wymiany co w połączeniu z małą masą całkowitą (masa grzejnika + zawartej w nim wody) daje unikalną możliwość sterowania zużyciem energii i komfortem cieplnym. @2. System mieszany prawie nigdy nie jest wskazany. Podłogówka na całym domu moim zdaniem. Co to znaczy "prawie nigdy" ?? Czyli kiedy jest wskazany? @4. To, co czytałeś o regulusach i było napisane przez użytkownika bogusław, podziel przez 2, bo to ich producent. Tak. Oczywiście. Jestem producentem systemów grzewczych występujących pod marką REGULUS-system. Nazywam się Bogusław Wójcik. mail:[email protected] Nie jestem anonimowym "doradcą" . Zanim podejmiesz decyzję, co do źródła, sprawdź koszty przyłączenia gazu i ciepła z sieci ciepłowniczej. To ostatnie jest z całą pewnością najwygodniejsze. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 15.11.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie. Tutaj na forum jednak czytałem że zdarzają się sytuacje w których podłogówka nie grzeje we wszystkich pomieszczeniach. Czy w takim razie jest obawa, że nie będzie ona grzać w całym domu w sumie o dość dużej powierzchni ?Czy w piwnicy (część z niej będzie to użytkowa powierzchnia typu pralnia, suszarnia, mini siłownia) warto instalować podłogówkę ? Czy lepiej może sprawdzą się grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.11.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Pan sprzedawca, jeśli twierdzi, że jest inaczej, niech będzie uprzejmy pokazać jakąś teorię dotyczącą lepszości grzejników nad ogrzewaniem podłogowym. Do mnie najlepiej przemawiają wykresy, takie jak ten tutaj: http://www.przepisnadom.pl/dylematy-czyli-czym-grzac/ Jeśli pan sprzedawca jest w stanie pokazać jakiś wykres udowadniający, że jego produkty są lepsze od ogrzewania podłogowego pod względem komfortu cieplnego, chętnie go obejrzę. Bo póki co podpieranie się mglistymi sformułowaniami o "wyższym komforcie cieplnym dzięki szybkiej regulacji" przez kogoś, kto nie bardzo wie czym jest ten komfort cieplny, nie bardzo mnie przekonuje. Ale ja tu na forum jestem tylko anonimowym (bo przecież nie podpisanym z imienia i nazwiska) doradcą, który sprzedaje elementy ogrzewania podłogowego i zależy mu na tym, by sprzedawało się ich jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 16.11.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Nareszcie ktoś kto buduje dom a nie domek. W chwili obecnej wykańczam dom o powierzchni użytkowej 210 metrów (pomijam nieogrzewany strych) w zabudowie szeregowej, który został bliźniakiem. W chwili obecnej kończą się u mnie prace przy ociepleniu dom ociepliłem ryflowanym styropianem fasadowym 15cm, poniżej poziomu terenu piwnica na wysokości 1,5 metra ocieplona jest styropianem 10cm typu dach podłoga, dach ociepliłem wełną 16 cm pomiędzy krokwiami oraz 12 cm na całej powierzchni (toprock), strop pomiędzy piętrem i strychem ocieplony jak dach + płyta karton-gips. W domu mam 3 kondygnacje, które będę ogrzewał i zastosuję układ mieszany salon, kuchnia korytarze, łazienki, wiatrołap będą miały ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki a w pokojach i pozostałych pomieszczeniach tylko grzejniki. Całość zasilę żeliwnym kotłem gazowym buderusa ze względu na automatykę jaką posiada, a co dla mnie najważniejsze jego budowa jest prosta jak konstrukcja cepa. Prostsza być nie może. Niemieckie żeliwo jest niedoścignione. Mam dobre doświadczenia z tymi kotłami. Mogę śmiało powiedzieć, że są oszczędne i pracują w niskich temperaturach. Ogrzewanie podłogowe jest obecnie stosowane wszędzie ale nie każdy chce montować podłogówkę w każdym pomieszczeniu. Wybrałem system mieszany z grzejnikami regulusa. Właśnie kompletuję materiał do instalacji. Grzejniki będę zasilała z rozdzielaczy z przepływomierzami dla jak najlepszej regulacji przepływów w każdym pionie. Nawet grzejniki drabinkowe do łazienek kupiłem miedziane. Chcę aby instalacja była jednakowa elektrochemicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 16.11.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Zapraszam do śledzenia wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168524-Regulusy-w-moim-domu&p=4369216#post4369216 w chwili obecnej nic się w nim nie dzieje ale to ulegnie niedługo zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 16.11.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Osobiście podpiołbym się pod ciepłownię i zastosował system mieszany. Nawet pokusiłbym się aby grzejniki zasilić jedną dużą pompą. Podłogówkę zasiliłbym z powrotu z podmieszaczem i do tego druga pompa. Dobrać jakiś sterownik pogodowy i dodatkowo wewnętrzny i będzie grało i buczało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 16.11.2010 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) Dzięki sadm1 za wskazanie swoich ciekawych rozwiązań Szkoda, że nie masz tej instalacji cieplnej jeszcze gotowej, ale na pewno będę śledził Twój wątek. Jest tyle sprzecznych opinii na forum, jeśli chodzi o temat ogrzewania, a także innych forach, że sam już nie wiem za co się brać... Na pewno chciałbym zainstalować jakieś inteligentne sterowanie ogrzewaniem w całym domu - podział na strefy w poszczególnych pomieszczeniach, albo większe piwnica, parter, piętro. Ciężka sprawa z tym ogrzewaniem. Za to mam świetnego fachowca od elektryki jeśli ktoś jest z okolic Częstochowy to mogę polecić z czystym sumieniem. Instalację elektryczną będę miał na wysokim poziomie, niemal wszystko z góry zaplanowane, instalacje anten, alarmów, kamer, kabli głośnikowych, system okablowania w tunelach, sterowanie włącznikami, peszle niepalne na poddaszu - w sumie zaplanowane tak żeby żaden kabel nie był widoczny ani na podłodze, ani zwisając ze ściany. Instalacja przeciwprzepięciowa będzie również w całym domu. http://img408.imageshack.us/img408/8715/b027111bmini.jpg To zdjęcia z wcześniejszego etapu budowy. http://img717.imageshack.us/img717/7343/p1017033mini.jpg Edytowane 16 Listopada 2010 przez maestrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 16.11.2010 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 (edytowane) O regulusach przeczytałem na tym forum - niestety nie miałem z nimi styczności i nie znam nikogo kto by je miał zainstalowane. A szkoda, bo wiele by się wyjaśniło. Zawsze fajnie u kogoś zobaczyć, posłuchać czyjejś opinii z użytkowania. Mam obecnie styczność z grzejnikami aluminiowymi (białe), w tym w trzech pomieszczeniach z kolorze złotym, nawet ładne muszę przyznać jak na grzejniki, lekko zaokrąglone dzięki czemu nie wystają spod parapetu.http://img713.imageshack.us/img713/6514/p1017122minis.jpg Edytowane 16 Listopada 2010 przez maestrod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Mieszkam u teściów i też mają takie grzejniki. Koszmarne jest podłączenie boczne... Wybrałbym coś z zasilaniem dolnym. Warto pomyśleć o podpięciu pod ciepłownię Ciekawe jak wyglądają koszty takiego podłączenia. Na zasilaniu dają rurę 2 cale w izolacji. W sieci mamy wodę o temperaturze od 65 do 75 stopni. Ja u siebie muszę postawić kocioł i to jest 10 tys. przyłącze gazu nie wiem ale tak z 5 tys. Pomijam to co trzeba zamontować dalej. W domu rodziców mam system mieszany i sprawuje się dobrze. Mimo iż dom powstał 5 lat temu koszty grzania wyłącznie gazem można powiedzieć nadal są na przyzwoitym poziomie przy braku kominka i jakiegokolwiek dodatkowego źródła ciepła. W rodzinie mam willę z basenem tam używają pomp IVT (6 odwiertów po 120 metrów), kolektorów, rekuperacji, podłogówki. Kotłownia wygląda jak maszynownia na statku a sterownia... bajka. Lepszego systemu grzewczego nie widziałem w domu prywatnym. Ale koszta.... Mało kogo na coś takiego stać.... Jednak nie stwarza to miłej atmosfery w domu. Jak dla mnie za chłodno i za duży ruch powietrza... Nieprzyjemnie jednym słowem. Techniczne zaawansowanie to kosmos. Wracając do realiów. Jestem pewny tego co robię Analizowałem już wiele pomysłów, wariantów i doszedłem do wniosku, że pierwsza myśl była najlepsza. Czyli atmosferyczny kocioł żeliwny do tego system mieszany z regulusami. Sam jestem ciekaw jak to zadziała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Instalację elektryczną w domu wykonałem od początku do końca sam. Ułożyłem kilka kilometrów przewodów. Wszystko kupiłem na drugim końcu Polski bo było taniej:) Pochwalam podejście do instalacji takie jak u ciebie. Wszystko za jednym zamachem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Ciekawostka do tej pory do ocieplenia domu i posadzek kupiłem około 68 metrów sześciennych styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 17.11.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Analizowałem już wiele pomysłów, wariantów i doszedłem do wniosku, że pierwsza myśl była najlepsza. Czyli atmosferyczny kocioł żeliwny do tego system mieszany z regulusami. Sam jestem ciekaw jak to zadziała:) Ja również Widzę, że masz smykałkę do instalacji elektrycznej i chyba nie tylko To połączenie podłogówki z regulusami wydaje się być ciekawym, wbrew różnym krążącym opiniom na tym forum. Na razie biorę każde rozwiązanie pod uwagę dotyczące ogrzewania. Obecnie jak już wposmniałem mam doświadczenie z grzejnikami aluminiowymi - ich instalacja nie została wykonana wg mnie poprawnie, na łączeniach czasem zdarza się że kapie woda, poza tym jest ich zbyt wiele nawet jak na nieocieplony dom i często jest za gorąco, natomiast te złote grzejniki również aluminiowe (widoczne u góry) nie grzeją zbyt dobrze, podejrzewam że zostały źle zainstalowane, zmieniony został przekrój rur i wydaję się, że są te rury zbyt cienkie. Natomiast niższa temperatura nam akurat odpowiada u góry, bo jednym z pomieszczeń jest sypialnia i przyjemniej się śpi w niższej temperaturze. Jest to wszystko zasilane kotłem z Pleszewa i sterowane elektronicznie. Jednak piec jest z bardzo dużym zapasem mocy W zasadzie po rozpaleniu w nim w ciągu kilkunastu minut grzejniki robią się ciepłe, a po pół godziny robi się przyjemnie w domu. Trzeba niestety uważać, bo ustawiając temperaturę zbyt wysoko można w krótkim czasie zrobić w domu saunę (oprócz górnym pomieszczeń zasilanych złotymi grzejnikami). Mam doświadczenie z tymi grzejnikami i na podstawie tej instalacji wiem jak ważne jest prawidłowe obliczenie wszystkiego: zapotrzebowania, potrzebnej mocy, wielkości (powierzchni) oraz prawidłowe wykonanie całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Zobacz co masz ustawione na pompie i jaka to pompa 25/4 czy też 25/6 może trzeba przełączyć na wyższy zakres. Na mniejszych obrotach masz mniejszą wydajność w metrach sześciennych na godzinę i mniejszą wysokość podnoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Odpowietrzniki masz więc może trzeba odpowietrzyć zwiększyć obroty pompy i ruszy ciepło do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Regulusy jak i każdy inny grzejnik o małej pojemności jest uważany przez instalatorów za wroga publicznego nr 1. Wzięło się to wszystko od convectorów, które pracują jedynie oddając ciepło przez konwekcję. Co do podłogówki jest bardzo modna, droższa w wykonaniu, tańsza w eksploatacji, ma dużą bezwładność cieplną. Zdania są podzielone co do jej montażu w całym domu. Ja się na taki układ nie piszę. Grzejniki natomiast mają w mojej ocenie jedną dużą wadę, o które nie często słyszę... jonizują dodatnio powietrze... co wyraźnie wpływa na śluzówkę i zatoki. Powietrze mające kontakt z metalową powierzchnią grzejnika jonizuje się dodatnio. Dlatego warto w zimę stosować nawilżacze powietrza z jonizacją, warto również wietrzyć Co w domach pasywnych i z instalacją nawiewno wywiewną jest niewskazane:) A tam wszystkie kanały, centrala są metalowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts