Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zainteresuj się ogrzewaniem fazowym. Z tego co mówił znajomy można sporo oszczędzić 30-50%.

To jest ogrzewanie niskotemperaturowe - ma dużą pow. grzania, ale niską temp. zasilania. W przeciwieństwie do podłogówki ma małą pojemnosc wodną.

Jest montowane pod tynkiem, podłączone do c.o. i promieniuje ciepłem.

Prawdę mówiąc nigdy nie słyszałem o takim ogrzewaniu.

Na szczęście nie mam żadnych alergii, przez całe życie kurzy się na mnie z grzejników, chciałbym żeby moje dzieci również żadnej alergii nie miały. Czasem alergia przychodzi w wieku nawet kilkunastu lat, dlaczego więc nie przeprowadzono gruntownych badań pod tym kątem, po to ażeby ostatecznie potwierdzić bądź zaprzeczyć, że podłogowe ogrzewanie jest niezdrowe (zwłaszcza dla małych dzieci, czy też w sypialniach).

Nie miałbym żadnych dylematów... a tak to sam już nie wiem co instalować w domu. Użytkownicy podłogówek mają różne zdanie, instalatorzy też różne, lekarze również, a przecież ktoś musi się mylić, nie może być tak że jednocześnie jest to rozwiązanie zdrowe i niezdrowe.

http://zdrowiewkrakowie.pl/artykul/wypowiedz.walke.roztoczom

Edytowane przez maestrod

Wypowidź na temat roztoczy z artykułu należy nieco doprecyzować...

To nie od wielkości cząstek kurzu zależą reakcje alergiczne lecz od ilości alergenów.

Mniejszych cząstek w jednostce objętości powietrza znajduje sie ilościowo więcej....

95% nasilenia alergii w domach wywołanych jest przez roztocza. Inne powszechne w domach alergeny to np. sierść kota, psa a także czynniki jatrogenne - alergie pokarmowe - (mleko).

Naturalną niszą ekologiczną dla roztoczy jest łóżko, pościel. Roztocza żywią się złuszczonym naskórkiem i innymi nocnymi pozostałościami...

Alergizują głównie ich odchody i rozdrobnione truchełka ( obce białko). Na ciepłej podłodze w dywanikach koło łóżka, mogą panować dobre warunki do ich dalszej egzystencji, jednakże w razie braku takowego doskonale przesuszone na ciepłej podłodze szczątki roztoczy oraz ich odchody, ulegają łatwiejszemu, większemu rozdrobnieniu, także podczas chodzenia po nich.

Wystarczy lekki ruch nogą przy wstawaniu z łóżka i chmurka suchych i rozdrobnionych resztek unosi się ku górze. Przesuszenie i rozdrobnienie powoduje, że są to drobinki bardziej lotne...

Większy wpływa na nasilenie objawów alergii będzie zatem miało umieszczenie ogrzewania podłogowego w sypialni, zamiast ogrzewania jej kaloryferami.

Dodać należy, że ani podłogówka ani kaloryfery, razem i odrębnie nie mają wpływu decydującego na zainicjowanie procesów alergicznych.

Alergenem jest przeważnie obce naszemu organizmowi białko, choć zdarzają się również alergie na białko własne. Wówczas mamy do czynienia z chorobą autoagresyjną.

Reakcja alergiczna może być bardzo łagodna lub intensywnie nadmierna (wstrząs anafilaktyczny)

Najlepszym sposobem walki z alergią domową jest brak kap, dywanów, zasłon, częsta zmiana pościeli, piżamy, prasowanie pościeli a przede wszystkim regularne odkurzanie, najlepiej poprzez odkurzacz wodny. Dodatkowo brak zwierząt domowych.

Pzdr.

Większy wpływa na nasilenie objawów alergii będzie zatem miało umieszczenie ogrzewania podłogowego w sypialni, zamiast ogrzewania jej kaloryferami.

Czy jesteś w stanie wskazać jakieś badania naukowe, albo choćby symulacje, które to potwierdzają?

Bo zakurzone ściany nad grzejnikami wskazywałyby na coś dokładnie przeciwnego...

Z fizyki (powiedzmy z liceum) zapamiętałem że konwekcji sprzyja różnica temperatur - im większa różnica tym większy ruch powietrza. Spalony kurz nad grzejnikami jest tego przykładem. W ogrzewaniu podłogowym różnica temperatury między podłogą (25 - 27 stopni) a powietrzem (powiedzmy 18-22 ) jest na tyle niska że ruch powietrza jest bardzo mały.

Nie zauważyłem zwiększonego zakurzenia - nawet w sypialni na łóżku chmur kurzu nie ma.

Z tym nie zakurzonym łóżkiem to może być inna przyczyna....

Edytowane przez plamiak

Myślę, że większe badania dotyczące wpływu ogrzewania podłogowego jak i grzejnikowego nie powstaną. Nikomu z producentów nie zależy na badaniu negatywnych skutków wywoływanych przez ich produkty. Wówczas się okaże, że ogrzewania podłogowe szkodzi na to i na to a grzejnik na to i na to.

Do dzisiaj nie ma jednoznacznych badań na temat negatywnego wpływu telefonu komórkowego na mózg człowieka. Osobiście uważam, że ze względu na wytwarzane mikrofale komórka jest taką mini mikrofalą gotująca nasz mózg. Kuchenki indukcyjne... Interesowaliście się tym tematem? Ich pole magnetyczne jest mierzalne w odległości 30 cm od pola grzewczego potem zanika. Odpada więc posiadanie takiego urządzenia w otoczeniu kobiety w ciąży czy osób posiadających rozrusznik serca.

Edytowane przez sadm1

Czy jesteś w stanie wskazać jakieś badania naukowe, albo choćby symulacje, które to potwierdzają?

Bo zakurzone ściany nad grzejnikami wskazywałyby na coś dokładnie przeciwnego...

Uderz w stół a nożyce się odezwą. No to przeczytaj jeszcze raz.

95% nasilenia alergii w domach wywołanych jest przez roztocza.

Naturalną niszą ekologiczną dla roztoczy jest łóżko, pościel.

(...)doskonale przesuszone na ciepłej podłodze szczątki roztoczy oraz ich odchody, ulegają łatwiejszemu, większemu rozdrobnieniu, także podczas chodzenia po nich.

Wystarczy lekki ruch nogą przy wstawaniu z łóżka i chmurka suchych i rozdrobnionych resztek unosi się ku górze. Przesuszenie i rozdrobnienie powoduje, że są to drobinki bardziej lotne...

Piszę o łóżku i jego okolicach a nie o ogrzewaniu kotłowni i wiatrołapu.

Poza tym kolego nie myl brudu z roztoczami...

Pozdrawiam

Bogusław

Edytowane przez boguslaw

Uderz w stół a nożyce się odezwą. No to przeczytaj jeszcze raz.

Nie muszę czytać tego ponownie. Proszę Cię natomiast o podrzucenie jakiegoś odnośnika do źródła, bo póki co dla mnie to, co napisałeś, wygląda równie wiarygodnie jak bajki o żelaznym wilku...

Nie muszę czytać tego ponownie. Proszę Cię natomiast o podrzucenie jakiegoś odnośnika do źródła, bo póki co dla mnie to, co napisałeś, wygląda równie wiarygodnie jak bajki o żelaznym wilku...

Skieruj swoje pytanie koleżko do autorki artykułu przywołanego przez maestroda, n.b całkowicie na marginesie tematu wątku, jako luźny głos do dyskusji..

Ośmieszasz się "doradco".. Nie czujesz tego?