KrzysztofLis2 25.11.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Ci pacjenci to przeważnie mieszkańcy blokowisk... Rozpoczęcie sezonu grzewczego to nie tylko uniesienie kurzu wraz z alergenami z ich malutkich, zagraconych mieszkań. To także wrzucenie do mieszkań gigantycznych ilości nagromadzonych przez cały okres nieogrzewania budynków alergenów z uruchomionych gwałtownie ciągów wentylacyjnych i.t.d. Mam wrażenie, że jesienią kanały wentylacyjne, jeśli nawet są gwałtownie uruchamiane, to raczej nagromadzony tam kurz jest wyrzucany na zewnątrz, nie do środka... Chyba, że zakładasz, że w większości mieszkań wentylacja grawitacyjna źle działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.11.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 To może zamiast inwektyw trzymałbyś się tematu wątku? Po co się tak niezdrowo zapalasz? Piszesz jedynie o swoich subiektywnych odczuciach.. Na jakiej podstawie sądzisz, że wszystko w temacie wpływu podłogówki na zdrowie mieszkańców i użytkowników zostało powiedziane, a każda wypowiedź, która nie pasuje do Twojej wiedzy i Twojej subiektywnej oceny to "stek bzdur"? B. Bo przetestowałem grzejniki a teraz testuję podłogówkę na własnej skórze i nie jestem związany z jakąkolwiek branżą budowlaną. Jeżeli miałbym jeszcze raz się budować to wybrałbym znowu podłogówkę a nie grzejniki. I takich ludzi jak ja powinni pytać niezdecydowani, nie ludzi z jakiejkolwiek branży! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.11.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Mam wrażenie, że jesienią kanały wentylacyjne, jeśli nawet są gwałtownie uruchamiane, to raczej nagromadzony tam kurz jest wyrzucany na zewnątrz, nie do środka... Chyba, że zakładasz, że w większości mieszkań wentylacja grawitacyjna źle działa? Są wyciągi, są też i nawiewy... Słyszałeś coś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.11.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Bo przetestowałem grzejniki a teraz testuję podłogówkę na własnej skórze i nie jestem związany z jakąkolwiek branżą budowlaną. Jeżeli miałbym jeszcze raz się budować to wybrałbym znowu podłogówkę a nie grzejniki. I takich ludzi jak ja powinni pytać niezdecydowani, nie ludzi z jakiejkolwiek branży! Pzdr Skąd u Ciebie wogóle pojawiła się w głowie akurat teraz taka alternatywa? Czy wstawka założyciela wątku do prowadzonej przez niego dyskusji nie tyczyla przypadkiem problemu roztoczy? Czy nie w temacie roztoczy zabrałem głos? Brud, kurz, sadza w mieszkaniu nie musi mieć wcale związku z ilością krążacych w powietrzu alergenów? Przeważnie jest on efektem zanieczyszczonego otoczenia obiektu i braku zieleni.... B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.11.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Są wyciągi, są też i nawiewy... Słyszałeś coś o tym? Zależy gdzie. Ja mam nawiewniki. Są ludzie, którzy mają tylko okna z nieszczelnościami. Tam też osadzają się olbrzymie ilości kurzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 26.11.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Zależy gdzie. Ja mam nawiewniki. Są ludzie, którzy mają tylko okna z nieszczelnościami. Tam też osadzają się olbrzymie ilości kurzu? Widzę, że masz poważny problem... Nie widzisz, nie czujesz, jak stale się ośmieszasz? Zacytuję siebie specjalnie dla ciebie: Ci pacjenci to przeważnie mieszkańcy blokowisk... Rozpoczęcie sezonu grzewczego to nie tylko uniesienie kurzu wraz z alergenami z ich malutkich, zagraconych mieszkań. To także wrzucenie do mieszkań gigantycznych ilości nagromadzonych przez cały okres nieogrzewania budynków alergenów z uruchomionych gwałtownie ciągów wentylacyjnych i.t.d. W blokach temperatura powietrza rośnie skokowo, a przy małej kubaturze pomieszczeń zmiany wilgotności są również skokowe. Ktoś kto tego nie widzi i nie czuje, ten jest zamkniętym na argumenty człowiekiem bez wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.11.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 To ja może wprost zapytam, które konkretnie części ciągów wentylacyjnych (grawitacyjnych) w mieszkaniach brudzą się od nieużywania i wyrzucają z siebie do wnętrza mieszkania nagle cały nagromadzony tam brud przy uruchomieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 30.11.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Mam pytanko: Jakie zainstalowaliście/instalujecie rurki do obiegu wody w domu? Na zgrzewanie czy na zacisk ? Instalator proponuje nam jeśli na zacisk to rurki Herz, a na zgrzewanie np. Us Metrix. Co o tym sądzicie ? Które rozwiązanie jest lepsze biorąc pod uwagę wieloletnią eksploatację takiej instalacji (zaciskowe czy zgrzewane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 30.11.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 To zupełnie różne technologie rur. Instalator wybiera taką jaka mu pasuje kierując sie doświadczeniem i posiadanym sprzętem. Na pewno nie pchaj się w Us Metrix bo to badziew, tak jak Diamond. Natomiast Herz to dobra marka, można poszukać Wavin i Kisan - jeśli chodzi o PexAlPex - zarówno skręcane jak zaciskane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 01.12.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Osobiście mogę polecić wyłącznie miedź. Niestety sieć wodociągowa jest wykonana z rur PE. Taki przyjęto standard. Czytałem sporo badań na temat rozwoju bakterii na powierzchni różnych rur i miedź wypada najlepiej. Do tego uwalnia do wody dzienną dawkę miedzi potrzebną człowiekowi. W domu rodzinnym mam miedzianą, w domu u teściów stal w ocynku, w firmie u taty od 16 lat PE klejona, w starym domu rodzinnym stal w ocynku (tam mieliśmy wyjątkowo dobry ocynk dawno nie widziałem takich ładnych rur w ocynku takich jakie tam mieliśmy). Każda działa:) W moim domu będę miał Cu:) Omijaj chińszczyznę szerokim łukiem. Ciężko natomiast określić na 100% gdzie dana rura została wyprodukowana... Ja do wykonania podłogówki i podłączenia grzejników od rozdzielaczy kupiłem wavina. Był w świetnej cenie na allegro wraz z dostawą (600 metrów z pewnością zejdzie) Zgrzanie - skręcenie - wybieram lutowanie wówczas mam 100% pewności. Z instalacją miedzianą też trzeba uważać często fachowcy źle lutują, nie gradują rur, nie zmywają mokrą szmatą lutowanych miejsc, przegrzewają rury niszcząc ochronną warstwę tlenku miedzi jaki znajduje się na powierzchni, nakładają pastę na rurę i kielich - a powinno się nakładać tylko na rurę. Polecam jeżeli chodzi o instalacje miedziane: http://www.instalator.pl/_TekstyPosz/Miedz.html Edytowane 1 Grudnia 2010 przez sadm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 02.12.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Na temat miedzi w instalacji c.o. było conieco w tym wątku:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146251-jakie-grzejniki-do-instalacji-w-miedzi PozdrawiamBogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 03.12.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Dzisiaj z żoną przeprowadziliśmy śledztwo odnośnie sprawdzenia kto jest właścicielem węzła ciepłowniczego w okolicy sprzedanego przez elektrociepł.Fortum w roku 1989. Okazuje się, że do najbliższego przyłącza jest ok. 60 metrów. Niestety nie ma ciepłej wody latem… Czy jest więc sens starania się o podłączenie, czy może od razu o gaz się starać ? Czym najlepiej latem grzać wodę (od razu mówię że nie mamy od południowej strony na dachu miejsca na solary )? Jeszcze jedna sprawa, której za bardzo nadal nie mogę pojąć : czy ogrzewanie podłogowe ma wpływ na mniejsze zużycie energii cieplnej dostarczanej przez elektrociepłownię, ewentualnie na ilość dostarczanego gazu ? Mówi się, że podłogówka jest bardziej ekonomiczna w użytkowaniu, tańsza w eksploatacji i mniej zużywa energii ze wzgl. na niższą temperaturę wody – wszystko ładnie, ale tej wody jest przecież dużo więcej do ogrzania … Kolejna kwestia czy warto instalować podłogowe ogrzewanie w piwnicy ? Cały dom w podłogówce to duża powierzchnia grzewcza (i ogrom wody do ogrzania) … więc proszę się nie dziwić, ale jakoś trudno mi pojąć jak to się ma do niższych rachunków … ? Planowaliśmy ocieplić dom 12 cm styropianu, ale teraz myślimy jednak o warstwie 20 cm, albo 15-20 cm szarego styropianu. Okna mamy trójszybowe, 6 komorowe z ciepłą ramką. Czy będzie odczuwalne że zamiast 12 cm styropianu położymy 20 ? Poddasze będzie dobrze ocieplone ok. 30 cm (dwie warstwy wełny). Coraz bardziej myślimy o rekuperacji, bo przecież 20 cm ocieplenia to już robi się w domu konserwa… Jakie jest optymalny koszt (oby jak najtaniej ) systemu rekuperacji ? Czy stosując lepsze ocieplenie, rekuperację itd. można powiedzieć, że dom ten będzie energooszczędny, czy nadal będzie to standard ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.12.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Czy jest więc sens starania się o podłączenie, czy może od razu o gaz się starać ? Dowiedzieć się warto z całą pewnością. Czym najlepiej latem grzać wodę (od razu mówię że nie mamy od południowej strony na dachu miejsca na solary )? Nie tylko latem. Nie sądzę, by był sens robienia wymiennika dwufunkcyjnego aby grzać nim wodę tylko zimą. Osobiście wziąłbym jakiś dobry podgrzewacz pojemnościowy elektryczny (bojler). Jeszcze jedna sprawa, której za bardzo nadal nie mogę pojąć : czy ogrzewanie podłogowe ma wpływ na mniejsze zużycie energii cieplnej dostarczanej przez elektrociepłownię, ewentualnie na ilość dostarczanego gazu ? Mówi się, że podłogówka jest bardziej ekonomiczna w użytkowaniu, tańsza w eksploatacji i mniej zużywa energii ze wzgl. na niższą temperaturę wody – wszystko ładnie, ale tej wody jest przecież dużo więcej do ogrzania … Podłogówka ma największy wpływ na koszty ogrzewania pompą ciepła i kotłem kondensacyjnym, bo pozwala im osiągnąć wysoką efektywność (sprawność) zamiany energii (paliwa) na ciepło. Ale sama podłogówka jako taka pozwala zachować ten sam komfort cieplny przy niższej temperaturze w pomieszczeniu, co też nieznacznie zmniejsza koszty ogrzewania. Ilość wody w ogrzewaniu podłogowym jest bez znaczenia. Energia niezbędna do jednorazowego zagrzania tej wody w ciągu sezonu grzewczego jest pomijalnie mała w stosunku do ilości energii, którą zużywa budynek. Planowaliśmy ocieplić dom 12 cm styropianu, ale teraz myślimy jednak o warstwie 20 cm, albo 15-20 cm szarego styropianu. Okna mamy trójszybowe, 6 komorowe z ciepłą ramką. Czy będzie odczuwalne że zamiast 12 cm styropianu położymy 20 ? Poddasze będzie dobrze ocieplone ok. 30 cm (dwie warstwy wełny). Coraz bardziej myślimy o rekuperacji, bo przecież 20 cm ocieplenia to już robi się w domu konserwa… Ocieplenie nie ma nic do wentylacji. Możesz mieć bardzo dobrze ocieplone ściany, dach i świetne okna, a wentylację grawitacyjną i zimne przeciągi. Co kto lubi. 30 cm to wcale nie jest "dobrze ocieplone poddasze". 20 cm styropianu zamiast 12 cm zapewne będzie odczuwalne, ale o ile, to trudno ocenić, nie wiedząc, co poza tym styropianem siedzi w ścianie. Czy stosując lepsze ocieplenie, rekuperację itd. można powiedzieć, że dom ten będzie energooszczędny, czy nadal będzie to standard ? Pozdrawiam Energooszczędność domu ocenia się na podstawie zużycia energii, które oczywiście zależy od tego, jaka jest izolacja ścian, parametry okien, wentylacja. Ale nie należy traktować hasła "dom energooszczędny" jako celu samego w sobie, bo nie jest to pojęcie zdefiniowane precyzyjnie. Ważne, żeby dom był jak najbardziej oszczędny, przy jednoczesnej minimalizacji kosztu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 06.12.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Tutaj powyżej jakaś w miarę sensowna próba definiowania energooszczędnego domu. Maestrod w zależności od tego jakim dysponujesz budżetem możesz kombinować z rekuperatorem, pompą ciepła, kolektorami, grubością ocieplenia itp. Ciśnij sprzedawców i instalatorów o koszty obsługi każdego urządzenia. Tylko nie pytaj o minimum tego co należy czyścić, wymieniać tylko maks po to abyś był świadomy tego co cię czeka przez kolejnych kilkanaście lat użytkowania domu.Maestrod tak myślę o tym co napisałeś. Nie wiem czy jest sens abyś na tym etapie wprowadzał tak daleko idące zmiany w swoim domu mam tu na myśli rekuperator i instalację nawiewno wywiewną. Masz z pewnością już postawione kominy... Rekuperacja i cała mechaniczna wentylacja wymaga dodatkowych nakładów i przeróbek domu aby to wszystko zmieścić. Nawet jeżeli uszczkniesz coś z zużycia energii na ogrzanie metra domu na rok być może okupione to będzie dużymi kosztami. Łatwiej takie rzeczy wprowadzać w życie w momencie budowania domu. Innymi słowy czasami łatwiej wybudować nowy dom niż stary wymalować jak to mój tata mówi:) Przy piwnicy twój dom dalej będzie domem mieszczącym się w standardzie a poniesione koszty nie zwrócą się zbyt szybko. Nie napalaj się na nowinki i ogólną modę. Dom jak to nazywają 3 litrowy łatwiej jest zbudować kiedy nie mamy piwnicy, odpowiednio posadowiliśmy dom względem kierunków geograficznych oraz mamy bryłę domu i powierzchnię o połowę mniejszą niż dysponujesz ty czy ja:) Edytowane 6 Grudnia 2010 przez sadm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 08.12.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Kubeł zimnej wody czasem się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 08.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Wiesz ciężko tutaj wyważyć w co warto wchodzić a w co nie... Wiem jedno, że wybieram proste i sprawdzone rozwiązania. Nie stać mnie na eksperymenty, których nie skończę przy skali inwestycji, która mnie interesuje (dom powyżej 160 metrów). Dla zmniejszenia ogrzewanej kubatury domu nie zagospodarowałem strychu. Ten strych to przynajmniej 50 m2. Mam garaż, kotłownię i pomieszczenie gospodarcze w piwnicy. Bardzo mi na tym zależało. W domach bez podpiwniczenia brakuje miejsca, ciasno jest. Buduję dom klasycznie przy, uważam, dobrym wyważeniu cena/jakość na izolacji nie oszczędzam (jeżeli chodzi o dom normowy). Wiadomo, że można zwiększać i zwiększać grubość izolacji, dodawać coraz cieplejsze okna, montować rekuperację, zaizolować dom jak termos. Tylko jak dla mnie nie o to w tym wszystkim chodzi:)Ja uwielbiam, kocham otwierać okna w mróz, wietrzyć, wymrozić pokój przed spaniem:) Żona już mniej:) Latem cały czas mam uchylone okno dzień i noc:) Nie chcę żyć w puszce na sztucznym podtrzymaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobcioBudowniczy 09.12.2010 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 W swoim domu planuję na razie tak:Parter: salon, jadalnia, kuchnia, hol, łazienka, wiatrołap - podłogówka. Gabinet, garaż, pomieszczenie, gospodarcze, Salon -> grzejniki płytowe (w salonie zależnie od posadzki albo będę korzystał z podłogówki albo ją wyłączę ) w łazience i w holu dodatkowo grzejniki drabinkowe.Piętro: we wszystkich sypialniach grzejniki płytowe, łazienka i pralnio łazienka - podłogówka + grzejniki drabinkowe, pomieszczenie nad garażem z przeznaczeniem na suszarnię - jeszcze nie wiem co będzie lepsze podłogówka czy grzejnik?Hydraulik wspominał mi że tam gdzie są okna dachowe obowiązkowo powinien być bezpośrednio pod oknem grzejnik. Jak się ma podłogówka do tego zalecenia?Kotłownię planuję następująco: kondensiak z małym zasobnikiem plus kominek z płaszczem wodnym plus solary z dużym zasobnikiem i dwiema wężownicami (jedna z solarów druga z układu kominek/piec. Nad tym wszystkim czuwać będzie kilka komputerków: od pieca, od kominka, od solarów, sterownik kominek/piec i jeszcze pewnie kilka sterowników od podłogówki, CO, mieszacza CWU. W związku z tą liczbą sterowników mam do Was pytanie: Denerwuje mnie ustawianie tych wszystkich sterowników za pomocą ich wbudowanych klawiszy - czy może korzystacie lub znacie jakieś dobre systemy pozwalające np. wpięcie tych wszystkich sterowników w sieć tak żeby po podłączeniu do tej sieci laptopa można było wizualne ustawiać wszystko i kontrolować parametry pracy całego systemu w wygodnym programie na komputerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 09.12.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Jeśli przeraża Cię ustawianie "tego wszystkiego" to po co takie założenia? Jeśli chcesz maksymalnie skomplikować układ to musisz pomysleć o skomplikowanym sterowaniu. Na samym poczatku wychodzisz z błędnych założeń podsycanych przez hydraulika, gdybyś chciał prostych i niezawodnych rozwiązań to zrobiłbyś wszędzie podłogówkę, a solar dołożył w przyszłości - po kalkulacji kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 09.12.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Jeśli przeraża Cię ustawianie "tego wszystkiego" to po co takie założenia? Jeśli chcesz maksymalnie skomplikować układ to musisz pomysleć o skomplikowanym sterowaniu. Na samym poczatku wychodzisz z błędnych założeń podsycanych przez hydraulika, gdybyś chciał prostych i niezawodnych rozwiązań to zrobiłbyś wszędzie podłogówkę, a solar dołożył w przyszłości - po kalkulacji kosztów. SUPER... ... Lub załóż wszędzie grzejniki - o jednorodnej dynamice grzania , co jest rozwiązaniem znacznie korzystniejszym pod względem komfortu cieplnego i kosztów grzania w dobrze ocieplonym domu.. Sterowanie dynamicznie działającym układem grzejnikowym jest bez porównania prostsze i efektywniejsze. Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.12.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 SUPER... ... Lub załóż wszędzie grzejniki - o jednorodnej dynamice grzania , co jest rozwiązaniem znacznie korzystniejszym pod względem komfortu cieplnego i kosztów grzania w dobrze ocieplonym domu.. Sterowanie dynamicznie działającym układem grzejnikowym jest bez porównania prostsze i efektywniejsze. Pozdrawiam Bogusław Sranie w banie. Poczytaj posty Bogusława to moze zrozumiesz o czym pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts