lukep3 20.01.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 uklad WM jest bezopslugowy (ojciec automatyk) - przepustnica elektryczna - sterowanie na przekaznikach z czujnikiem temp na czerpni - proste jak budowa cepa; gwc kolego tylko zebezpiecza wymiennik przed zamarzaniem i pozwala nie stosowac energochlonnych zabezp. przeciw zamrozenowych..wiec czy wpada do reku 0 czy +6 - nie ma znaczenia - liczy sie ogolny bilans; dalej....jesli reku wyciaga temp 21 z pomieszczenia i do pomieszczenia wpada ponad 20 stopni a na zew 0 stopni (gwc wylaczone)- jaka jest sprawnosc?; kolejna sprawa: exfiltracja przy roznicy temp na zew -17 w srodku 21 ? - to chyba musialbyc pompowac niezle powietrze - zapewniam Cie ze infiltracja murowana....; dalej... egzystuje w 330 m3 w dwie osoby - na osobe 20 m3, wentyl nie chodzi pod nieobecnosc.... wilgotnosc w calym budynku nie przekracza 45 %...w wyskie mrozy i tak mialem skrajnie ponizej 30 %; rozumiem ze chodzilo Ci o 0,5 wymiany na godzine...no nie zle - powodzenia w mrozy ; podlogowka za ciepla - w salonie tak jak pisalem na gazie nie czuje ze jest ciepla, przy kominku jest letnia..w lazienkach rzecz jasna jest ciepla; zapewniam Cie kolego ze komfort przy tej podlogowce jest i tak lepszy niz przy grzejnikach (zaluje ze je mam); przy paleniu gazem czy to kominkiem powrot nie przekracza 35 stopni- nawet duze mrozy...kondens wiec pewnie chodzi non stop powyzej 100% sprawnosci; roznica w zasilaniu przy kominku a powrotem min 15 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.01.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 i co najwazniejsze: zona jest bardzo wrazliwym alergikiem (wrecz wskaznikiem ) po zamieszkaniu w budynku ustapily objawy alergii - kolega zapyta sie jej jaki odczuwa komfort mieszkania hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.01.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 ale co do zasilania dla kominka kolego masz racje - teraz mam ustawioną temp wlaczenia obiegu na 45 stopni - slyszalem ze to za malo, powinna byc 55 stopni, pompka kominkowa na III biegu..byc moze za wysoko..ale pobawie sie i zobacze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 20.01.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Rzeczywiście chodziło mi o 0,5 wymiany/h. Jednakowoż wyniki, które podajesz nie są dla mnie miarodajne i dlatego nie będę ich komentował. Najważniejsze, że jesteś zadowolony z tego co sam wymyśliłeś i warunków w jakich mieszkasz. Co do reszty pozostanę przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 20.01.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 nilsan - z opinii ludzi na forum - to w zimie maja ok 0,2-0,3 wymiany na godzinę - zaś w lato na maxa (jak mają GWC) PS jeśli temperaturę z GWC mam za darmo - więc nie powinno obchodzić mnie ile ma powietrze wyrzucane na zewnątrz - tylko to ile ma te które jest nadmuchiwane do pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.01.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 im wyzsze nadcisnienie tym nizsza infitracja - przy wentylacji mechanicznej zawsze sie ona pojawi.. ale żeby rekuperatorem spowodowac "exfiltracje"- no no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peri78 28.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam, planujemy remont domu. Jest to stary dom (koniec lat siedemdziesiątych) typu kostka. Chcemy ocieplić ściany (styropian min. 15 mm) i wymienić oraz ocieplić dach. Zamierzamy też zmodernizować ogrzewanie i stąd prośba o Waszą pomoc. Zależy nam na zmniejszeniu kosztów ogrzewania. Myślimy o ogrzewaniu podłogowaym (na wszelki wypadek zostawimy chyba grzejniki) z piecem gazowym kondensacyjnym. Zastanawiamy się jednak, czy ma to sens i czy rzeczywiście da nam komfort cieplny i oszczędności. Prosimy o porady doświadczonych fachowców oraz użytkowników podłogówki w podobnych domach jak nasz. Dodam, że dom jest dwukondygnacyjny, a ogrzewanie podłogowe ma być na piętrze- ok. 100m2 (parter jest niski, dom bez piwnicy). Stara instalacja to piec gazowy dwufunkcyjny i miedziana instalacja z grzejnikami aluminiowymi. Marzy nam się, że w domu będzie w końcu odczuwalnie ciepło, a my nie będziemy musieli wydawać tysięcy złotych na gaz (zimą jest to ok. 1000-1200zł miesięcznie)Prosimy o porady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.02.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Wymiana i ocieplenie dachu i ścian (pod warunkiem, że przynajmniej kilka razy więcej niż 15mm ) z pewnością da oczekiwany efekt, czyli obniżenie kosztów ogrzewania. Rodzaj ogrzewania (podłogówka, czy grzejniki) jednak nie będzie miało wielkiego wpływu na to. Zważywszy, że instalację grzejnikową już macie to dodatkowe inwestowanie w podłogówkę ciężko będzie uzasadnić ekonomicznie, a co do komfortu to zdania są podzielone, aczkolwiek skłaniam się ku opinii, że z reguły podłogówka da wyższy komfort użytkowania. Z drugiej strony na piętrze zysk komfortu nie będzie już tak odczuwalny jak by był, gdyby zamontować ją w pomieszczeniu z chłodzoną podłogą ziemią lub piwnicą. Moja opinia jest taka, że zdecydowanie taniej będzie zastosować grzejniki, a komfort i tak się poprawi jakzaczniecie dogrzewać pomieszczenia (choćby za zaoszczędzone na podłogówce pieniądze). Sytuacja inaczej by wyglądała, gdybyście musieli zmieniaćcałą instalację, ale skoro rury są miedziane, a grzejniki aluminiowe to pewnie takiej potrzeby nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ILONUSIA 11.07.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam.Podłogówke dałabym wszędzie oprócz sypialni (powietrze przy ogrzewaniu podłogowym jest bardzo suche).grzejniki i tak trzeba zamontować poniewarz zanim podłogówka się nagrzeje grzejniki już są ciepłe.przy podłogówce lałabym posadzki ręcznie.maszynowe znacznie szybciej wystygają.przykład z mojego poprzedniego domu - ogrzewanego eko-groszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.07.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Witam. Podłogówke dałabym wszędzie oprócz sypialni (powietrze przy ogrzewaniu podłogowym jest bardzo suche).grzejniki i tak trzeba zamontować poniewarz zanim podłogówka się nagrzeje grzejniki już są ciepłe.przy podłogówce lałabym posadzki ręcznie.maszynowe znacznie szybciej wystygają.przykład z mojego poprzedniego domu - ogrzewanego eko-groszkiem. Mieszkam z podłogówką w całym domu dwa lata i nie widzę żadnych przeciwwskazań dla ogrzewania podłogowego w sypialni. Mało tego, mam na niej grubą wykładzinę co też niby się nie nadaje. Jeżeli już koniecznie chciało by się zrezygnować z podłogówki w jakimś pomieszczeniu to należy wstawić znacznie przewymiarowany grzejnik by cały układ był niskotemperaturowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.07.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Suche powietrze-Wilgotność powietrza wynika z jego temperatury a nie ze sposobu podgrzania.Powietrze w zimie zawiera b mało wilgoci .Po podgrzaniu wilgotność względna spada.I sprawia wrażenie suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ILONUSIA 12.07.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witajcie widze że temat sie rozwiną. Wiem że przy podłogówce mam możliwośc regulacji , wiem również że przyjemnie biega się też po takiej podłodze ,bardzo długo utrzymuje ciepło (w przyszłym domu bedzie jej wiecej niż w poprzednim domu).nie mniej jednak no ja nie zmienie zdania dla mnie podłogówka nie nadaje się do sypialni,może jestem zimnolubna .reasumując polecam rozwiązanie podłogówka + grzejniki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.07.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 wiem również że przyjemnie biega się też po takiej podłodze Ja nie wiem, ja na swojej różnicy nie czuję. No może jedynie w łazienkach. Dobrze wykonana podłogówka jest niemal niewyczuwalna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 12.07.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 nie mniej jednak no ja nie zmienie zdania dla mnie podłogówka nie nadaje się do sypialni,może jestem zimnolubna .reasumując polecam rozwiązanie podłogówka + grzejniki.pozdrawiam temp w sypialnie nie zależy od systemu ogrzewania ale od jej nastawy (temp ma być taka jak zadana na sterowniku), od 8 lat mieszkam w domu z podłogówką na całości, gdybym budował nowy dom byłoby tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luckylee 13.08.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Witam 190m2/bez piwnicy/Mam stan surowy 10,5x10,5 piwnica parter i pietro /coś ala gierek/, jaką instalację c.o. wsadzić w taki budynek??? Sytuacja jest taka że na 101% kocioł bedzie na paliwo stałe w ramach oszczednośći bez podajnika. i teraz problem czy się da i czy to dobry pomysł zrobić na parterze i pietrze podłogówkę + grzejniki drabinkowe w łazienkach? Czy też tradycyjnie grzejniki i odrobinę podłogówki tylko na parterze?Jak do tego tematu podejść?CZy instalacje robić systemem grawitacyjnym??? Białystok, Serdeczne dzięki za życzliwą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil540 13.08.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Podłogówkę robisz pod płytki, jak chcesz mieć panele to raczej zwykły grzejnik bo one nagrzewają się,ale bardzo powoli,mają więc duży stopień izolacyjności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil540 13.08.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Podłogówkę robisz pod płytki, jak chcesz mieć panele to raczej zwykły grzejnik bo one nagrzewają się,ale bardzo powoli,mają więc duży stopień izolacyjności http://www.akwaterm.pl/grawitacja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 13.08.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 jak miewacie tam problemy z prądem to do śmieciucha najlepiej zrobić obieg grawitacyjny na grzejnikach żeliwnych. Chcąc podłączyć do niego podłogę trzeba by zamontować trochę mieszaczy, sterowników i różnych zabezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luckylee 13.08.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 śmieciuch poniewż oszczedności i brak gazu w pobliżu, natomiast pytanie o sposób ogrzewania jest istotne bo nie mam praktycznego doświadczenia z podłogówką w całym domu, naturalnie płytki mogą być wcale nie musi być panel czy deska.I z racji tego ze smieciuch to czy podłogówka bez akumulatora wodnego bedzie sie dobrze i pewnie spisywać czy niekoniecznie..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luckylee 13.08.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 tak wygląda rzut parteru, pięrtro jest bardzo podobne, całość podpiwniczona, ktoś cos madrego zaproponuje...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts