ProMyst 14.08.2012 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 1. Nie słuchaj znawców którzy mówią że podłogówka tylko pod płytki. (chyba, że masz słabo zaizolowany dom)2. Do podłogówki podłączysz śmieciucha - polecam bufor - zajrzyj do działu ogrzewanie i poczytaj o buforach 1000 litrowych3. Jeśli dom ma duże zapotrzebowanie na ciepło nie polecałbym samej podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luckylee 14.08.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 DOM JEST Z SILIKATÓW N25 do tego dokleją 15cm styropianu, powierzchnia do ogrzania to około 190m2 a jak oszacować zapotrzebowanie domu na ciepło? Dodam ze strone południową i zachodnią mam z oknami wchód praktycznie bez i pólnoc malutkie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Sciągnij ze strony Sankom Audytora OZC zainstaluj, zapoznaj się z instrukcją i wylicz sam.http://www.sankom.pl/wersje-demo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Zrobiłam całość podłogówki na parterze i na piętrze,ale spękałam w ostatniej chwili i dołożyłam na wszelki wypadek jakby był koniec świata po dwa grzejniki na piętro.Na razie są same mało widoczne podejścia i chyba samych grzejników zakładać nie muszę.Te podejścia nie podwyższyły mi jakoś specjalnie kosztów instalacji,a śpię spokojnie.Ale ja to się wyjątkowo wszystkim denerwuję i na każdym etapie przygotowuję na koniec świata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.08.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Na koniec swiata nie pomoże nic, również te 2 grzejniki na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 14.08.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 no to może chociaż się przydadzą na zimę stulecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 14.08.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 dołożyłam na wszelki wypadek jakby był koniec świata po dwa grzejniki na piętro Ja na okoliczność końca świata stawiam raczej na: 1. kominek / kozę, 2. agregat prądotwórczy, 3. trochę pochowanych złotych dwudziestodolarówek 4. dobrą giwerę albo śrutówkę. choć wszystkie powyższe mogą się także przydać na zimę stulecia . @Luckylee Skoro nie zastanawiałeś się w ogóle nad tematem energooszczędności, będziesz miał śmieciucha i ponad wszelką miarę chcesz oszczędzać każdy grosz, to ja bym poszedł w grzejniki. Przy odrobinie farta znajdziesz jakieś używane żeliwne z demobilu za grosze, a jak zrobisz podłogówkę po kosztach i bez know-how, być może będziesz ją później przeklinał na czym świat stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Jestem podobnego zdania. Piec kondensacyjny lub pompa ciepła - podłogówka, natomiast śmieciuch - grzejniki. Ja wybrałem kocioł kondensacyjny, niskie temperatury zasilania, podłogówka w całym domu (parter i piętro). Na okresy przejściowe i romantyczne wieczory piec akumulacyjny. Sam robiłem audyt energetyczny domu, nie jest to trudne, przy odrobinie samozaparcia i czasu policzysz dla swego domu zapotrzebowanie na ciepło. Skoro jesteś z Whitestocku to odezwij się na priv lub "call me"- podzielę się swoim doświadczeniem, a własne przemyślenia wrzucisz tutaj. W większym gronie łatwiej będzie Ci pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Espadon 06.02.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam, Ogólnie to zadowolony jestem z rozkładu ogrzewania (podłógówka/grzejniki) w moim domu ale nadal zastanawiam się czy na małym korytarzu na górze http://www.archipelag.pl/projekty-domow/loris-g1/rzuty.html?ProjectMirror=1 zastosować ogrzewanie podłogowe czy mały grzejnik.Ciepło z pomieszczeń na dole powinno ogrzewać klatkę schodową. Co Waszym zdaniem lepiej zda egzamin ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 06.02.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam!Ogrzewaj tym samym czym ogrzewasz w pokojach obok. Nie komplikuj sobie instalacji mieszaniem podłogówki z grzejnikami.Ja na przykład w całym domu nie mam ani jednego grzejnika i już nie chcę ich mieć. Tak zbudowana instalacja jest dużo tańsza niż mieszana.Poza tym podłogówka jest minimalnie oszczędniejsza w eksploatacji i oczywiście przyjemniejsza w korzystaniu na co dzień. Nie mam zimnych podłóg, tylko lekko letnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 05.04.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Po przeczytaniu kilku wątków dotyczących ogrzewania nasuwa mi się pytanie :co jest bardziej ekonomiczne, oszczędne?jeśli zdecyduję się na ogrzewanie gazowe:a) lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie podłogówki w całym domub) nie ma znaczenia można pomieszać podłogówkę z grzejnikamic) wszędzie grzejnikipomijając komfort użytkowania, dom nowo-budowany, dobrze ocieplony, pow.użytk.140 m2, czy mieszając podłogówkę z tradycyjnymi grzejnikami mogę spodziewać się wyższych rachunków za gaz aniżeli miałabym przy samej podłogówce ?czy nie ma to większego znaczenia?Zakładając tą samą temp.ok.21/22 stopni C Z tego co czytałam i jeśli dobrze zrozumiałam kupując dobry kocioł gazowy to bardziej opłaca się podłogówka.Czy kocioł gazowy jest faktycznie lepszy do podłogówki czy tak samo sprawdza się przy grzejnikach? czy ogrzewanie gazem cenowo powinno wyjść tak samo jeśli zamontujemy w całym domu tylko podłogówkę lub w całym domu tylko grzejniki lub pomieszamy trochę podłogówki trochę grzejników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 07.04.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Dla kotła kondensacyjnego lepsze będzie ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper7 14.05.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam. Remontuje mieszkanie i zastanawiam się jakie ogrzewanie wybrać. Czytałem wiele na temat ogrzewania podłogowego i dobroci z niego płynących, ale nie do końca wiem jak to się przedstawia w praktyce.Mieszkanie mam na parterze o powierzchni 65m2. Znajomy hydraulik doradza mi abym założył piec z otwartą komorą, rozdzielacz 6. obwodowy z pompą, każdy pokój z osobą pętlą i osobnym regulatorem, oraz rozdzielacz podłogowy z pompą i bajpasem. Wszędzie oprócz sypialni chciałbym położyć płytki (w sypialni panele). Wiadomo, że każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Podłogówka daje przyjemne ciepło, ale długo się nagrzewa i mimo, iż grzeje się nią non stop od jesieni do wiosny to już latem odpada opcja np. dogrzania w chłodniejsze dni. Przy grzejniku mamy momentalnie ciepło i grzejemy jak chcemy i kiedy chcemy, ale jest podobno mniej wydajny a co za tym idzie droższy w eksploatacji. Z czasem myślałem też o zwykłym kominku. Głównie w celu rekreacyjnym, ale również aby podgrzać gdy zaistnieje taka potrzeba właśnie wtedy gdy podłogówka będzie wyłączona.Jak to wszystko się przekłada na późniejsze wydatki? Czy przy ogrzewaniu podłogowym będę miał niższe rachunki za gaz niż przy grzejnikach?A może lepiej od razu założyć ogrzewanie kominkowe z płaszczem wodnym i grzejniki na ścianę?Proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.05.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ogrzewanie podłogowe daje szansę na niższe rachunki przy eksploatowaniu kotła gazowego tylko wtedy, gdy jest to kocioł kondensacyjny, a więc z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper7 14.05.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Wezmę to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 14.05.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 kominka z płaszczem nie radze montować bedziesz musial taczką wozić drewno przez salon jeśli chcesz podłogówke w całym domu to bardzo dobre rozwiazanie Twój hydraulik troche przekombinował Twoja instalacje do sprawnie działającej podłogówki potrzebujesz kotła kondensacyjnego rozdzielacza z rotamentami na 6 obwodów jakieś 500m rury alu pex alu oraz sterowania pogodowego. Żadnego ukladu mieszającego nie potrzeba jeszcze jedno pytanie mieszkasz w bloku i administracja zgodziła sie na podłogówke u Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 14.05.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Pytanie brzmi jak wsadzić gruby styropian pod grzewczą warstwę podłogi. No i czy użytkownik zdaje sobie sprawę, że przy takim układzie będzie dogrzewał sufit piwnicy? Nawet jeśli uda się wsadzić 5cm styropianu, to straty w kierunku piwincy będą konkretne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koper7 14.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 (edytowane) Słuszne spostrzeżenie Prawdę mówiąc nie brałem pod uwagę faktu, że będę musiał pytać o pozwolenie. Mieszkanie co prawda jest własnościowe, ale to prawdopodobnie nie ma znaczenia. Skoro na głupie wybicie okna czy ocieplenie budynku potrzebuje zgodę to przy założeniu podłogówki pewnie też :/ Co do podłogi to planowałem ja zerwać i wybrać tyle ziemi żeby zmieściło się 10 cm styropianu Pod spodem nie ma piwnicy. Edytowane 14 Maja 2013 przez koper7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.05.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Pytanie brzmi jak wsadzić gruby styropian pod grzewczą warstwę podłogi. . Podnieść podłogę, polożyć styropian i opuścić podłoge co do ogrzewania piwnicy, to trzeba sie liczyć z konsekwencjami wyboru i te konsekwencje ponosić, albo myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 14.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 No to musisz rozwalić wylewkę. Wybrać piach (można zastosować metodę wynoszenia piachu jak przy budowaniu tuneli w obozie jenieckim, wtedy spółdzielnia się nie zorientuje ), potem zrobić chudziak, potem styropian i dopiero na to podłogówka. 10cm na gruncie to minimum przy podłogówce. 15cm byłoby zalecane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts