sadm1 17.11.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Wiesz tak tu sobie piszę jak poczytają to oświeceni forum to zaraz mi się oberwie;) Szukaj i czytaj:) Forum porusza wiele problemów ale podawane tu rozwiązania są często skrajnie różne i często podążają za modą. Kazik śpiewał tak... "...najlepsze jest to co się sprzeda, chuj... to co sprzedać się nie da". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 17.11.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Sadm1 dlaczego właściwie podłogówka jest tańsza w eksploatacji ? Mnie wciąż dręczy pytanie: CZY mniejsza powierzchnia grzejnika pracującego w wyższej temperaturze, czy też większa jego powierzchnia pracująca w niższej temperaturze. Które z tym rozwiązań jest tańsze w eksploatacji ? Czy ma to jakikolwiek wpływ na koszty - czyli ilość spalonego węgla / ekogroszku /czy też zużycie dostarczonej energii cieplnej z elektrociepłowni bądź gazu z gazowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Podłogówka jest tańsza w eksploatacji ponieważ przy ogrzewaniu podłogowym temperatura powietrza w domu jest tak naprawdę niższa a masz poczucie, że jest ciepło. Przy ogrzewaniu grzejnikami w domu utrzymujemy temperaturę na poziomie 21-22 stopnie. Natomiast przy podłogówce taka temperatura występuje przy podłodze a im wyżej tym jest powietrze chłodniejsze i masz nie 21-22 tylko 19-20 stopni. Tutaj następuje ten uzysk. Jeżeli jest ci ciepło w stopy grzejesz mniej. Natomiast stosowanie podłogówki też nie do końca jest takie obojętne dla zdrowia. Brak jednak nowych badań na ten temat. Dotarłem jedynie do francuskich badań.... Wśród badanej grupy 84 osób 17% osób skarżyło się na problemy kończyn dolnych, z tego 20% na zmęczenie nóg oraz 5% na ból. Przeliczmy procenty na osoby. 17% - 14,28 osoby, 20% z tego 2,86 osoby, 5% z tego 0,71 osoby. Pozostałe osoby stwierdziły poprawę stanu zdrowia i zauważyły pozytywny wpływ ogrzewania podłogowego na swój organizm. Podłogówka jest jakimś tam czynnikiem ryzyka. Do tego ja osobiście uważam za negatywny wpływ unoszącego się kurzu przy podłogówce na wysokość około 60 cm nad podłogę. Zostałem wyśmiany nie raz za taką tezę:) Na takiej wysokości mamy twarz leżąc w łóżku:) Przy grzejnikach wygląda to zupełnie inaczej powietrze nie unosi się w całym pomieszczeniu prostopadle do podłogi tylko unosi się nad grzejnikiem, wznosi pod sufit i opada jak zostanie schłodzone. To jest konwekcja. Masa jest rysunków na ten temat w necie pokazujących rozkład temperatur przy ogrzewaniu podłogowym i grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Zużycie opału, gazu zależy od zapotrzebowania domu na ciepło. Na każdy metr powierzchni domu potrzebujemy rocznie jakąś ilość węgla, gazu, oleju, drewna do ogrzania takiego domu. Domy pasywne ograniczają drastycznie zużycie energii na ogrzanie metra kwadratowego domu. Jak to bywa jednak nic za darmo:) Dom jest szczelny jak puszka, rewelacyjnie ocieplony, posiada okna trzyszybowe, ma rekuperację. W takim domu do ogrzania wlicza się nawet palącą się żarówkę Zapomnijmy o otwieraniu okien:) Jak dla mnie to jest taki termos z aparaturą do podtrzymywania życia:) Taki dom jak twój czy też mój marnotrawią masę energii:) Bo chcesz koniecznie mieć piwnicę, dużą powierzchnię, kominy wentylacyjne itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 17.11.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Jeżeli chodzi o elektrociepłownię warto poważnie o niej pomyśleć. Możliwe, że pozbędziesz się sporej części kosztów takich jak zakup kotła, podłączenia gazu czy też kupowania węgla, drewna i składowania tego wszystkiego:) Masa roboty odpada:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 18.11.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Dzięki sadm1 za obszerne wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lilianette 18.11.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam. Potrzebuję pomocy fachowców / ekspertów odnośnie ogrzewania nowo powstałego budynku 480 mkw powierzchni całkowitej w tym 330 mkw powierzchni użytkowej, wybudowany ... Mam podobny dylemat jak rozwiązać ogrzewanie w domu o podobnych gabarytach i z piwnicą, dlatego będę tu zaglądać i szukać podpowiedzi Jak już będziesz instalować ogrzewanie to liczę na zdjęcia do podglądnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 18.11.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 W niedziele będę rozmawiał z instalatorem, zobaczymy co też mi doradzi w tej sprawie. Jak ja bym sobie życzył żeby wszyscy fachowcy byli tak dokładni i obcykani we wszystkich najnowszych rozwiązaniach jak pan do elektryki z którym mieliśmy przyjemność współpracować - to nawet nie musiałbym zaglądać na budowę, a budowa byłaby czystą przyjemnością. Niestety nie jest tak różowo, z czego zdaję sobie sprawę. Wielu jest za przeproszeniem partaczy, albo takich którzy wykonują swoje zadanie nawet skrupulatnie, ale za to zatrzymali się w rozwoju jakieś 20 lat temu i nie odnajdują się w nowych realiach i nie znają potrzeb dzisiejszego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Zawsze mieszkałem w domach czy blokach (trochę ich było:)) z grzejnikami. Wybudowałem dom i zrobiłem na przekór;) wszędzie podłogówkę. W życiu nie wrócę do grzejników choćby były ze złota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 18.11.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 buduje 250 dol i 105 gorawszedzie ogrzewanie podlogowe podlogowka ma tylko 2 wady w porownaniu z grzejnikami : cena i bezwladnosc nie sluchaj mitow o unoszeniu kurzu i spaniu przy cieplej podlodze - to sa bzdury montuj wszedzie podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.11.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 podlogowka ma tylko 2 wady w porownaniu z grzejnikami : cena i bezwladnosc Z pierwszym się nie zgodzę a z drugim połowicznie. Podłogówkę można zrobić w bardzo porównywalnych cenach co grzejniki, ale trzeba zrobić to samemu. Nie jest to aż tak trudne jak by się mogło wydawać. Jeżeli samemu nie damy rady to tylko nie można dać się wydymać instalatorowi. A co do bezwładności to jest i wadą i zaletą. Można ją traktować jako bufor i grzać np. w taniej taryfie a ona ciepło będzie oddawać w czasie drogiej. (grzanie prądem albo PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 18.11.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 generalnie instalacje kladzie fachowiec,wiec raczej 95% z nas sama tego nie zrobi dodac jeszcze nalezy do zaletzaoszczedzone miejsceczyste scianytaka sama temperatura na calej powierzchni najcieplej przy podlodze a nie przy suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 19.11.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Widzę, że dołączyło kilka osób z domami:) Czyli jeszcze są ludzie, którzy budują domy a nie domki:) Super:) Ogrzewanie było, jest i będzie problemem i dylematem każdego inwestora a potem użytkownika:) Każdy z nas ma jakieś preferencje i jakieś oczekiwania. Sam jestem ciekaw jak wypali ogrzewanie w moim domu. Mam nadzieję, że mój pierwotny pomysł, do którego realizacji wróciłem nie okaże się niewypałem. Właśnie popełniłem grzech i głupotę w oczach doradców i wielu projektantów. Kupiłem przewymiarowany kocioł do mojego domu:) 24 kw żeliwny atmosferyczny:) Buderus G-144 ECO http://www.buderus.pl/?page_id=3468 ze sterownikiem R2107M. Ufam starym i sprawdzonym rozwiązaniom w imię zasady Einsteina im coś jest prostsze tym lepsze:) 10 tys. właśnie wyparuje. W zamian chociaż dostanę coś co waży i spełni moje oczekiwania. Wybrałem ten kocioł ponieważ bardzo cenię elektronikę tej firmy jest skomplikowana:):) i daje sporo możliwości:) To była główna wada tych kotłów kilka lat temu. Ludzie narzekali na elektronikę bo sobie z nią nie radzili:) Edytowane 19 Listopada 2010 przez sadm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 19.11.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Jeżeli natomiast chodzi o podłogówkę to choćby mi za nią płacili to nie zamontuję w całym domu:) Widok ogromnego grzejnika na ścianie nie jest dla mnie straszny jest czymś normalnym:) Około 55-60 metrów domu będę miał w podłogówce wraz z grzejnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm1 19.11.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) W niedziele będę rozmawiał z instalatorem, zobaczymy co też mi doradzi w tej sprawie. Jak ja bym sobie życzył żeby wszyscy fachowcy byli tak dokładni i obcykani we wszystkich najnowszych rozwiązaniach jak pan do elektryki z którym mieliśmy przyjemność współpracować - to nawet nie musiałbym zaglądać na budowę, a budowa byłaby czystą przyjemnością. Niestety nie jest tak różowo, z czego zdaję sobie sprawę. Wielu jest za przeproszeniem partaczy, albo takich którzy wykonują swoje zadanie nawet skrupulatnie, ale za to zatrzymali się w rozwoju jakieś 20 lat temu i nie odnajdują się w nowych realiach i nie znają potrzeb dzisiejszego inwestora. Jest takie stare dobre przysłowie "Pańskie oko konia tuczy" ja nie opuszczam fachowców ani na krok. Mam problem aby robili wszystko tak jak ja chcę ale daję sobie jakoś z tym radę. Żaden fachowiec mnie nie zaopatrywał w materiał za wyjątkiem tynkarza. Nie wybudowałbym domu bez allegro i zakupów w internecie. Kupuję nawet bardzo duże rzeczy przez internet do tej pory trafiałem z dostawcami. Zarobiłem na tym sporo pieniążków co wpłynęło na wykonanie wielu dodatkowych rzeczy w moim domu. Nie odpuszczaj i pilnuj wszystkiego. Ja mam taki problem, że gdybym miał czas i kasę sam wykonałbym większość rzeczy znacznie lepiej niż wykonawcy szybciej i o wiele taniej. Edytowane 19 Listopada 2010 przez sadm1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.11.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 sadm1, czy byłbyś uprzejmy pisać w jednym poście? Widzę, że znasz już opcję edytowania napisanego wpisu, czemu nie możesz więc używać jej częściej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 19.11.2010 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ja dodam coś od siebie. Nie wyobrażam sobie posiadania podłogówki w całym domu bo lubię mieć drewno pod nogami a przy podłogówce prawdziwe drewno odpada i nie piszcie o deskach które można stosować no to nie prawdziwe drewno. Ja u siebie będę miał mieszane kuchnia podłogówka, 3 łazienki podłogówka + grzejniki drabinkowe, reszta domu tradycyjne grzejniki a salon grzejniki dekoracyjne. W pokojach i salonie na podłodze gruba deska lita 22mm lub parkiet bo dla mnie gres w salonie to okropieństwo. Oczywiście podłogówka oddzielnie sterowana, grzejniki oddzielnie. Jak dla mnie takie połączenie jest najlepsze. Ogólnie podłogówka jest spoko ale nie wszędzie się nadaje tak samo jak tradycyjne grzejniki w dużym salonie też kują po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 19.11.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Od wrześnie zamieszkałem w nowym domu dwie kondygnacje powierzchnia użytkowa 320m 2 całość w podłogówce zasiane piecem kondensacyjnym z podziemnego zbiornika LPG. Każde pomieszczenie sterowane oddziele - automatyka KAN. Ściany porotherm 30 + 15 styropianu. Mieszka się super w domu ciepło i przyjemnie - pomieszczenia które akurat nie są użytkowane wyłączone. Trochę się bałem bo całe życie z kaloryferami ale teraz z krótkiej praktyki powiem że jestem bardzo zadowolony. Temperatura na piecu 28-30 stopni przy obecnych temperaturach. Podłoga w temperaturze 21-22 stopnie. bardzo miło nie ma efektu zimnych nóg. Szacunkowe zużycie gazu przy temperaturze w domu 20-22 stopnie w poprzednim miesiącu 10 % butli wiec około 270 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maestrod 20.11.2010 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Szafa dobrze wiedzieć że przy tak dość sporym domu gaz wychodzi całkiem całkiem w praniu. Niektórzy straszą, że gaz to mega wysokie rachunki, a wszystko zależy najwyraźniej od prawidłowej instalacji całego systemu grzewczego. Podoba mi się to, że możesz tym całym systemem dowolnie sterować. Zastanawiam się co na przykład z garażem i piwnicą. Czy generalnie jest sens ogrzewać garaż, który jest połączony z domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 20.11.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Ja mam garaż w bryle budynku i nie jest ogrzewany. Piwnicy nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts