sadm2 12.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 (edytowane) Wiele się w moim życiu dzieje. Córka, praca, budowa:) Ciężko jeszcze usiąść i pisać na forum. Bądźcie spokojni jak zaczną się prace przy ogrzewaniu będę aktywny na forum:) W tym tygodniu jedna ekipa kończy. Muszę wykonać izolację poziomą w piwnicy i czekam na hydraulika. Do tego zakupy przed wzrostem VAT-u tego co mogę kupić i składować. Mam co robić Panowie:) Spokojnie:) Wiecie co do spamowania i trolowania... Przyjąłem zobowiązanie i chcę się wywiązać z tego. Nie sieję reklamy jednej firmie. Pokazuję inne produkty, które kupuję podaję model i markę. Musiałbym zresztą uzupełnić w poście listę o nowe zakupy. Zawór 3-drożny, siłownik i filtr honeywella. Jeżeli jest to naruszanie interesów osób trzecich to z pewnością nie raz dostanę bana. Mógłbym tu jeszcze "zareklamować" pewien serwis aukcyjny bez, którego nie zbudowałbym domu:) Edytowane 12 Grudnia 2010 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 12.12.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Śmiem zauważyć, iż w wątku nie pojawiają się już wpisy tych, którzy pisali na jego początku... Ciekawe dlaczego... Przeraziła ich wielkość oświeconych tego forum? Mają dosyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwersarz 14.12.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 to była taka sugestia że nie czytam lewicowych szmat typu "Polityka" jak tak to dziękuje za komplement Śmiem zauważyć , iż wiele wątków rozwala skutecznie pan bogusław nachalnie reklamując swoje produkty, z resztą nic za to nie płacąc, czyżby regulusy cieszyły się tak niewielką popularnością że jego producenta nie stać nawet na wykupienie płatnego konta na największym forum budowlanym? hmm... "PS tylko ja zauważyłem - nagły spadek aktywności i powrót Sadm-a i boguslawa na raz? "- dobrze kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 15.12.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Nie zgodzę się jeżeli chodzi o POLITYKĘ. Czytywałem inne tygodniki i zdecydowanie mają o wiele niższy poziom merytoryczny i kadrowy ale to kwestia kogo cenimy. Jestem liberałem z krwi i kości nie lewicuję w żaden sposób i uważam, że jest to jedna z bardziej obiektywnych gazet. To kwestia gustu. Ja zauważyłem, że jak bogusław zabierze głos w jakimś wątku to natychmiast nadjeżdża husaria i próbuje zniszczyć wroga. Nie wiem jak się sprzedają regulusy na północy polski. Tutaj dominuje podłogówka:) HEHEHE zaraz ponownie usłyszę, że jestem podstawiony przez bogusława. Może to ja jestem słynnym agentem Tomkiem?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 28.12.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Tak sobie czytam i czytam: Witam ponieważ na prośbę jakiegoś palanta, z którym osobiście z chęcią bym porozmawiał zostałem zablokowany nick: sadm1. Jestem już obecny pod nowym nickiem sadm2 i tak do skutku. Mój dziennik budowy dalej będę kontynuował. Wolność wyrażania się na tym forum jest blokowana. Zapraszam http://forum.muratordom.pl/showthread.php?168524-Regulusy-w-moim-domu Szkoda, że Twój temat postu został zniszczony przez elitę. Zaczęli swoje i udowadniają, że da się pier... kotka za pomocą młotka. Nie jestem adwokatem producenta. Ja nikogo nie cenzuruję tak jak mnie tutaj ocenzurowano. To był temat zupełnie o czym innym a jest o tym co każdy, w którym się spieracie. Leję na to. Nie chcę się spierać... I Ty się dziwisz że dostałeś bana prowadząc dyskusje w takim stylu i używając takich sformułowań. A to dopiero połowa strony Tak sobie myślę że pisząc w takim tonie możesz jeszcze nieraz liczyć na wątpliwy zaszczyt bycia zbanowanym. Przecież ktoś to czyta i jest wstanie docenić Twoje wysiłki w tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.12.2010 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Jani_63. Może jednak raczyłbyś zwrócić uwagę na kolejność pojawiających się wypowiedziNajpierw sadm1 został zbanowany przez moderatora, z całą pewnością po czyjejś interwencji.. a dopiero później pod wpływem wzburzenia eliminacją z FM wyraźnie komuś niewygodnego dyskutanta, poirytowany, użył cytowanych słów.. A "suszony kał" opisywany przez j_j jak należy zakwalifikować?Przecież chamstwo i poczucie bezkarnośći "luminarzy" FM bije po oczach. Z całą pewnością będę oczekiwać od pana A.P. wyjaśnienia tej sytuacji... Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.12.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 uderz w stół, nożyce się odezwą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 29.12.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Otóż to 1950. Otóż to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 29.12.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Co do chronologii zdarzeń. Wyobraź sobie ze zauważyłem jaka była kolejność. Ale jeśli uważasz że wzburzenie wszystko tłumaczy, to nie mam więcej pytań. Przecież zawsze po takim "uzasadnionym" wzburzeniu można zmieniać cyfry za nickiem. sadm jest dopiero przy 2-ce więc w tym tonie: ban i mamy trójkę, itd, itd A pomyśleć że do pewnego momentu całkiem miło się czytało. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 29.12.2010 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 (edytowane) przeczytałam cały wątek, a ponieważ stoję przed takim samym wyborem pozwalam sobie wtrącić słowo - jako laik ale i potencjalny użytkownik. Otóż wydaje mi się, że fala zachorowań na początku sezonu grzewczego ( o czym była mowa dwie strony wcześniej) może się wiązać z tym, że grzejniki przez swoją wysoką temperaturę wysuszają powietrze i tym samym śluzówki nosa i gardła, przez co łatwiej złapać jakaś chorobę ( z tych powodów na noc skręcam grzejniki). Dla osób wrażliwych korzystniejsza zatem byłaby podłogówka. Grzejniki często też szpecą wnętrze, a przynajmniej stanowią element, który trzeba brać pod uwagę przy aranżacji wnętrza. Jednak grzejniki mają też swój urok bo osobiście lubię jak bije od nich wyczuwalne ciepełko, gdy za oknem mróz - miło jest wyglądać przez okno i opierać ręce o taki ciepły grzejnik - i to jest, rzekłabym, komfort psychiczny (nie mniej ważny jak fizyczny) jakiego nie da podłogówka (jak słuchanie kropel deszczu bijących o szyby w czasie deszczu ) . Dlatego każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety i ja decyduję się na rozwiązanie mieszane - w salonie, korytarzach i łazienkach oraz w pokoju nad garażem podłogówka a w pokojach i w kuchni grzejniki wielkopłytowe (i najlepiej trzypłytowe) - by nie musiały się nagrzewać aż tak mocno i pracowały z kondensatem. Przy czym w salonie oprócz podłogówki będą też zamontowane na wszelki wypadek dwa grzejniki (niskie i długie) - bo salon jest wysoki na półtorej kondygnacji, a w pokoju nad garażem także jeden grzejnik - z powodu zimniejszego od reszty parteru garażu a także dlatego, że to pomieszczenie jest wysunięte z bryły budynku. Edytowane 29 Grudnia 2010 przez una Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 31.12.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 (edytowane) Tak sobie czytam i czytam: I Ty się dziwisz że dostałeś bana prowadząc dyskusje w takim stylu i używając takich sformułowań. A to dopiero połowa strony Tak sobie myślę że pisząc w takim tonie możesz jeszcze nieraz liczyć na wątpliwy zaszczyt bycia zbanowanym. Przecież ktoś to czyta i jest wstanie docenić Twoje wysiłki w tym kierunku Myślę, że używane epitety jeżeli są wykropkowane nikomu nie zaszkodzą (czasownik - leję i rzeczownik - palant - są używane w mowie potocznej i nie są aż tak bardzo obraźliwe jak inne bardziej wulgarne słowa). Pozwoliły wyrazić dosadnie i dobitnie mój stosunek do pewnych spraw. Edytowane 31 Grudnia 2010 przez sadm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.12.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Wszystkim Forumowiczom!Szczęśliwego Nowego Roku! Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 31.12.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2010 Spójrzmy na to tak.Kończy się 2010 rok, więc wszystkie animozje domniemane i rzeczywiste zostawmy za sobą.WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.01.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ogrzewanie płaszczyznowe OP jest zdecydowanie najkorzystniejszym z punktu widzenia komfortu cieplnego rodzajem ogrzewania dla człowieka. Rozkład temperatur najbardziej zbliżony do optymalnego, powoduje że można obniżyć temperaturę o 2-3*C w stosunku do ogrzewania grzejnikami bez utraty komfortu cieplnego i z tym związana jest oszczędność w zużyciu energii. Z punktu widzenia pokrycia zapotrzebowania mocy nie ma większego znaczenia czy będzie ono zasilane ze średnią temperaturą 35*C czy 50*C. Natomiast wpływa w sposób istotny na koszt wykonania grzejnika płaszczyznowego GP oraz możliwość zrównoważenia hydraulicznego poszczególnych pętli wchodzących w skład systemu. Im niższa średnia temperatura wody w wężownicy tym większa musi być długość rury tworzącej pętlę GP w celu zapewnienia pożądanej gęstości mocy emitowanej z grzejnika. To z kolei generuje wzrost oporu hydraulicznego wężownicy i ceny GP. Ponieważ rzadko kiedy udaje się zaprojektować pętle o zbliżonych długościach ze względu na różne powierzchnie GP np. łazienka/sień/salon, powstaje problem ich zrównoważenia hydraulicznego w celu zapewnienia odpowiedniej prędkości przepływu wody w poszczególnych pętlach, która przekłada się na gęstość emitowanej mocy z GP. Regulatory przepływu montowane w belkach rozdzielaczy OP pozwalają na wzajemne zrównoważenie poszczególnych pętli, ale tylko w ograniczonym zakresie. Prowadzi to do sytuacji, w której poszczególne GP emitują zbyt małe lub zbyt duże gęstości mocy w stosunku do pożądanych, w warunkach pełnego rozbioru mocy. Zbyt duża gęstość mocy powoduje rozsychanie się parkietu, z kolei zbyt mała, niedogrzewanie pomieszczeń. OP ponad 95% energii oddaje przez promieniowanie. Jest to jego zaleta i wada. Zaleta bo jest najkorzystniejsze z punktu widzenia komfortu cieplnego (promieniowanie) i antyalergicznego (minimalna konwekcja, brak dodatniej jonizacji powietrza) ogrzewanie dla człowieka. Wada bo w pomieszczeniach z GP powinno być jak najmniej elementów ekranujących promieniowanie cieplne tj mebli, a jeśli już są to powinny stać na 10cm nóżkach. Wadą jest też duża bezwładność cieplna, która w znacznym stopniu redukuje możliwość wykorzystania zysków ciepła od np. promieniowania słonecznego, pomimo mechanizmu samoregulacji OP. Reasumując inwestor sam musi podjąć decyzję czy do ogrzania swojego budynku zastosuje tylko OP, czy też ogrzewanie mieszane OP+grzejniki. Ja osobiście skłaniam się do tego drugiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 18.01.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam mam dylemat chce założyć w nowym domu jednorodzinnym(nie dużym) kocił kodesacyjny + kominek z płaszczem wodnym. Gdzieś czytałem że ten kocioł jest najbardziej oszczędny z podłogowym ogrzewanie, nie wiem czy to prawda. Dom z poddaszem użytkowym, jakie rozwiązaniebędzie dla mnie optymalne pod kątem wydajności orazoszczędności energii: 1) cały parte podłogówka, a na górze grzejniki2) wszędzie grzejniki3) wszędzie podłogówka Pod kątem komfortu nie ma dla mnie żadnego znaczeniemogą być grzejniki lub podłogówka zależy mi tylkona optymalizacji wydajności i oszczędności paliwa. Dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 18.01.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Co do kombinacji źródeł ogrzewania to zdecydowanie kocioł kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym dołożył bym o tego zbiornik buforowy i odpowiednią automatykę.Co do instalacji to w takim przypadku wersja 3) wszędzie podłogówka no może z 3 grzejniki 1 w garażu i drabinki w łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 18.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Co do kombinacji źródeł ogrzewania to zdecydowanie kocioł kondensacyjny + kominek z płaszczem wodnym dołożył bym o tego zbiornik buforowy i odpowiednią automatykę. Co do instalacji to w takim przypadku wersja 3) wszędzie podłogówka no może z 3 grzejniki 1 w garażu i drabinki w łazienkach Proponowałbym wersję #1. Kocioł kondensacyjny + kominek z DGP. Ciepło zawsze wędruje do góry dlatego grzejniki na piętrze szybciej zareagują na jego nadmiar od podłogówki, która ma dużą bezwładność cieplną. Układ jest tańszy i działa bardziej ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 18.01.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 mariobros35 jeśli podłogówka na poddaszu okaże się technicznie nie możliwa jaki mam wybór jeszcze ?Mogę zrezygnować z płaszcza wodnego na rzecz DGP ale zainwestowałem już w komin RONDO PLUS czylidroższy dla kominka z płaszczem nie wiem jak zadziała ten komin z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 18.01.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Mogę zrezygnować z płaszcza wodnego na rzecz DGP ale zainwestowałem już w komin RONDO PLUS czyli droższy dla kominka z płaszczem nie wiem jak zadziała ten komin z DGP. Kominkowi z DGP na pewno to nie zaszkodzi. Za to nie będzie cię kusiło zrobienie z salonu kotłowni i wydania kupy kasy na bufor, pompy, sterowanie, mało estetyczny i uciążliwy do schowania układ z naczyniem otwartym i parę innych zbędnych rzeczy, które temu towarzyszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 18.01.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 moze zrobic w ukladzie zamknietym ze sprzeglem hydraulicznym, zadnych wymiennikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts