Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chłodnica płaszcza ? hmm to nie wiedziałem o tym nawet. Generalnie jednak mimo wad chce kominek z płaszczem wodnym mam jednak przekonanie, że można więcej wyciągnąć w ten sposób energii ze spalania niż DGP ?

Czyli dla komina z płaszczem i piecem kodesacyjnym na gaz ziemny najkorzystniej będzie na samym dole dać całą podłogówkę bez żadnych grzejników a na poddaszu użytkowym tylko grzejniki ? Czy może jeszcze jakaś bardziej optymalna konfiguracja przy powyższym założeniu ?

nilsan ja na tym się specjalnie nie znam ale sądzisz że płaszcza wodny to strata kasy w stosunku do DGP ?

Płaszczem wodnym można podgrzewać wodę użytkową i chyba mniej ucieka przez komin o czym świadczy też

specjalny komin RONDO PLUS gdzie temperatura jest niższa niż klasycznego ? Przez DGP chyba jednak

więcej ucieka kominem ? Po za tym nie można skumulować ciepła i tak doskonale się nie rozprowadza po cały domu ale w moim przypadku poddasze użytkowe to i tak będzie unosić się w w górę. Miejsce na zamontowania całej aparatury mam ale nie wiem czy rzeczywiście płaszcza będzie wydajniejszy pod kątem oszczędności energii ?

Edytowane przez michal8282

Rondo plus jest kominem ceramicznym izolowanym, bez żadnych szczególnych właściwości dla kominków z PW. Tą samą sprawność uzyskasz w kominku z DGP jak i z PW. Różnica polega na tym, że kominkiem z PW możesz zasilić CO i CWU, natomiast z DGP tylko CO.

Ze strony producenta:

Zastosowanie dla paliw stałych, ciekłych, gazowych, niskich oraz wysokich temperatur gazów wylotowych.Dopuszczone przez Instytut Techniki Budowlanej w Warszawie jako kominy niewrażliwe na wilgoć.
Edytowane przez nilsan

to wszystko jasne ROND PLUS z obniżoną temperaturą i podwyższoną wilgotnością sprawdzi się na pewno przy DGP.

W praktyce warto robić płaszcz wodny tylko dla ciepłej wody użytkowej ?

nilsan trochę źle się wyraził energie z kominka powietrznego można rozprowadzić przez system DGP czyli dystrybucja gorącego powietrza składa się on z turbiny przewodów do rozprowadzenia ciepłego powietrza które trzeba w jakiś sposób ukryć zabudować rigipsem podwieszane sufity ten system nie ma nic wspólnego z systemem c.o czyli centralne ogrzewanie która to nazwa odnosi się do ogrzewania wodnego czy to grzejnikowego czy podłogowego także kominkiem powietrznym nie podgrzejesz systemu c.o wodnego bo nie ma takiej możliwości.Natomiast kominek z płaszczem przekazuje energię instalacji c.o wodnej grzejniki,podłogówka i wykorzystuje tą instalację co piec gazowy do rozprowadzenia ciepła czyli już tu mamy oszczędność bo nie budujemy osobnego systemu grzewczego DGP bo system c.o i tak trzeba zbudować na potrzeby pieca gazowego czyli nie powielamy instalacji grzewczej inie mamy kosztów w postaci ukrycia zabudowania systemu DGP.Ja nie uważam inwestycji w kominek z płaszczem za stratę kasy a za dobrą inwestycję pod warunkiem właściwego montażu i zastosowaniu odpowiedniej automatyki.Inną przewagą kominka wodnego nad powietrznym jest to że kominek powietrzny brudzi ściany woku kratek z ciepłym powietrzem natomiast wodny przekazując energię c.o w nieco inny sposób tą energię rozprowadza

nilsan trochę źle się wyraził energie z kominka powietrznego można rozprowadzić przez system DGP czyli dystrybucja gorącego powietrza składa się on z turbiny przewodów do rozprowadzenia ciepłego powietrza które trzeba w jakiś sposób ukryć zabudować rigipsem podwieszane sufity ten system nie ma nic wspólnego z systemem c.o czyli centralne ogrzewanie która to nazwa odnosi się do ogrzewania wodnego czy to grzejnikowego czy podłogowego.

No to rzeczywiście oryginalna teoria. W takim razie ciekawe co powiesz na systemy ogrzewania budynków tylko i wyłącznie gorącym powietrzem.?

Według ciebie to nie jest centralne ogrzewanie?

Owszem DGP wymaga układu rozprowadzającego, który trzeba jakoś zamaskować, ale w większości przypadków udaje się to zrobić w sposób nienaruszający estetyki pomieszczeń i stosunkowo niskim nakładem kosztów, a zwłaszcza kiedy decyzję o zastosowaniu DGP podejmuje się na etapie projektowania. W układzie DGP montuje się filtr zapobiegający osadzaniu się kurzu na anemostatach lub kratkach wylotowych. Wadą takiego sytemu jest dodatnia jonizacja powietrza. System DGP nie jest alternatywnym źródłem ogrzewania tylko uzupełniającym, wykorzystywanym głównie w okresach przejściowych lub dla komfortu domowników wynikającego z ciepła domowego ogniska.

System z PW obligatoryjnie wymaga podłączenia do bufora ciepła ze względu na konieczność magazynowania nadmiaru energii oraz bezpieczeństwo pracy układu. W domach energooszczędnych chwilowe zapotrzebowanie ciepła jest mniejsze od dostarczanego z kominka z PW. Proponowany układ dynamicznego rozbioru ciepła z użyciem sprzęgła hydraulicznego, w obiegu zamkniętym, ze źródłem ciepła bez modulacji mocy jest po prostu tykającą bombą w salonie, a awaryjny system schładzający PW wodą z wodociągu kompletnie nieekonomiczny. Przecież cała ta woda idzie do szamba.

Reasumując koszty wykonania systemu z PW są nieporównywalnie wyższe od kosztów systemu DGP.

Wyprodukowanie potrzebnej ilości ciepła w układzie z buforem wiąże się z koniecznością wielogodzinnego palenia w kominku, stąd efekt kotłowni w salonie. Z kolei grzanie bufora kotłem kondensacyjnym jest kompletnie bez sensu.

Ale co kto lubi.;)

Edytowane przez nilsan

Dzięki.

Panowie na pewno macie racje obydwoje tylko dla dwóch różnych warunków i potrzeb.

Na pewno też nie da się powiedzieć dla ogólnych warunków który system jest najlepszy.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia czy przy układzie gaz ziemny + kocioł kodesacyjny + kominek z płaszczem

+ niewielki dom dobrze ocieplony oszczędność paliwa będzie najkorzystniejsza dla opcji:

1) ogrzewania podłogowego

2) kaloryfery

3) nie ma istotnej różnicy

?

nilsan podpisuję się pod Twoim postem obydwoma rękami! Na temat kominka z PW z kolegą mariobros35 w innym temacie prowadziłem wymianę zdań - ostatecznym argumentem przeciw PW jest cena. Wszystko można zrobić, ale chcąc zrobić to dobrze, rośnie cena - pytanie czy komuś będzie się opłacać bajer za 20 tys aby "zaoszczedzić" na kosztach ogrzewania.

mam kominek z PW w ukladzie zamknietym na sprzegle- temperatura plaszcza zazwyczaj w przedziale 42-52 - najczesciej 45-50 ; nigdy nie mialem powyzej 60 stopni - podlogowka w ok 2/3 powierzchni - dziala jak akumulator; palac w niedziele nawet w najwieksze mrozy w poniedzialek czyli przez ok 24h nie wlacza sie piec gazowy- nadwyzke ciepla magazynuje podloga (posadzka 8cm) bez strat buforowych; dla mnie rozwiaznie idealne; woda w obiegu o twardosci 1 stopien, przetwornica z aku dla podtrzymania pracy pomp w razie czego; zabezpieczenia: przupustnica elektryczna dolotu pow.; chlodnica plaszcza, zawor bezpieczenstwa; co moze mi sie stac eksplatujac kominek w zkresie powyzszych temperatur? wszystko dziala bez zarzutu

mam kominek z PW w ukladzie zamknietym na sprzegle- temperatura plaszcza zazwyczaj w przedziale 42-52 - najczesciej 45-50 ; nigdy nie mialem powyzej 60 stopni - podlogowka w ok 2/3 powierzchni - dziala jak akumulator; palac w niedziele nawet w najwieksze mrozy w poniedzialek czyli przez ok 24h nie wlacza sie piec gazowy- nadwyzke ciepla magazynuje podloga (posadzka 8cm) bez strat buforowych; dla mnie rozwiaznie idealne; woda w obiegu o twardosci 1 stopien, przetwornica z aku dla podtrzymania pracy pomp w razie czego; zabezpieczenia: przupustnica elektryczna dolotu pow.; chlodnica plaszcza, zawor bezpieczenstwa; co moze mi sie stac eksplatujac kominek w zkresie powyzszych temperatur? wszystko dziala bez zarzutu

Ciekaw jestem jak wygląda w środku kominek przy takich temperaturach w PW.

Pomysł ciekawy, ale wymaga precyzyjnego doboru paru elementów.

Rozumiem, że przepustnicą spalin steruje termostat w funkcji temperatury w PW.

Moim zdaniem nie jest to układ możliwy do prawidłowego wykonania przez typowego instalatora.

Pozostaje jeszcze kwestia temperatury posadzki w trakcie magazynowania energii i zwiększonych strat cieplnych z tytułu wzrostu temperatury w pomieszczeniach.

Edytowane przez nilsan