grzeniu666 10.02.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Czy sama skrzynka zewnętrzna i jej montaż wchodzi w zakres instalacji wewnętrznej "na gotowo"? PS. Jaki jest pi*oko koszt materiałów na instalację wewnętrzną gazową (od płotu do punktów: kuchnia, kotłownia)? PE 8mb, zgrzew PE-PE, przejście PE>miedź (?) w środku miedź (press, chyba viega) 5 kolan, 1 trójnik, 3 mufy, rury 18mb (22mm), dwa zawory (przy punktach)? Mi wychodzi ze 700 zł, te rejony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Instalacja zewnętrzna kończy się zaworem odcinającym w skrzynce zewnętrznej na ścianie budynku. Od zaworu odcinajacego rozpoczyna się instalacja wewnętrzna. Uwaga: oddzielne projekty!!!700 zł to trochę przymało za 8 mb PE + prace ziemne oraz 18 mb w miedzi + osprzęt. Bliżej 2 500 zł. Sprawdzaj lokalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.02.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 centrumgaz, mi chodzi o sam koszt materiału, bez robocizny. No i czy skrzynka wraz z montażem powinna być w cenie "na gotowo" inst. wewnętrznej czy raczej nie (wycenę za "na gotowo" mam na 2800)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Niestety tej roboty samemu nie zrobisz chyba, że chcesz się zorientować ile "zarabia" firma składająca ofertę. Skrzynka powinna być w cenie "na gotowo" chyba, że się umawiacie inaczej. Cena przedstawiona jest atrakcyjna, zwłaszcza jeśli zawiera skrzynkę licznikową w płocie.Ceny materiałów proponuję sprawdzić np. na Allegro.PS. Masz długą instalację wewnętrzną. Jeśli nie ma jeszcze projektu, rozważ czy nie lepiej /jeśli warunki na to pozwalają/ rozdzielić instalację w ogrodzie i poprowadzenie oddzielnie do kotłówni i kuchni. PE z położeniem na zewnątrz jest kilka razy tańsze od miedzi /stali/ wewnątrz. Estetyczniej. bo nie masz rur wewnątrz z którymi nie bardzo jest co zrobić i może wyjść taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.02.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Dzięki za info, Wiem że sam nie zrobię i nie zamierzam. Sposób "na około" by się sprawdził, ale trzeba by projekt robić nowy co zjadłoby oszczędność na rurach. Pytam o koszty bo okazuje się że skrzynka nie uwzględniana, i nie wiem czy to zasadne (jest w tym za to kierbud i kominiarz). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts