Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - uwagi

Redakcja

Recommended Posts

tu dochodzi jeszcze jedna rzecz

tego nikt tu tego nie będzie pisał wprost;

miki jak i inni sprzedawcy przy powietrznych potrafią nagadać prawie bezkrytycznie że gruntowe są nieekonomiczne itd my to lykamy a w sezonie okazuje się że tak super nie jest

że trzeba było doplacić z 10-15 tyś do gruntowych i byloby celująco

niby ok wszystko a to defrosty , klopoty z taryfami i szumem

no to się dostaje potem sprzedawcy od ach och.

oczywiście moge się mylić ale pewnie troszke tak jest

• Odpowiedzi 818
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

że trzeba było doplacić z 10-15 tyś do gruntowych i byloby celująco

niby ok wszystko a to defrosty , klopoty z taryfami i szumem

no to się dostaje potem sprzedawcy od ach och.

oczywiście moge się mylić ale pewnie troszke tak jest

Akurat w twoich ustach brzmi to niedorzecznie. Przypomnij jakie masz zużycie miesięczne prądu przez PC? Potrafisz przeliczyć ile lat zwracała by się różnica w cenie 10tys. do gruntówki?

Trochę mi w skrzynkach przybyło, a że w zasadzie pytania i dokumenty są takie same, to spróbuję ogólnie "naświetlić" zagadnienie.

Aneksy - rozsyłane tylko do osób z nierozpoczętą instalacja lub w takim stadium, że jeszcze sporo można z nich "wyciągnąć", a również do osób które domagają się zwrotów wpłaconych zaliczek za za różne niedokonane czynności.

Aneksy nie są datowane, co pozwala na dowolne manipulowanie zakresem "odpowiedzialności" przejętym za poprzedniego wykonawcę - w zasadzie to tylko iluzja takiej (ewentualnej) odpowiedzialności. Iluzja bo firma posiada adwokata, a inwestorowi nie będzie się opłacało takiego "nająć", a konstrukcja prawna takiej "mistyfikacji" jest 50%/50% dla każdej ze stron - czyli tylko "sprawność" prawnika będzie (może) decydować o rozstrzygnięciu sporu przed sądem.

Podpisanie aneksu, wyklucza możliwość dochodzenia roszczeń wobec właścicielki zlikwidowanej firmy (odsetki za zwłokę, koszty związane z niezgodnością towaru z umową, itp.), ale teoretycznie ceduje te obowiązki na nową firmę (spółkę) - i to tylko w ewentualnych roszczeniach "wykonawczych", bo samej PCi już nie, bo spółka nie jest sprzedawcą PCi. Teoretycznie, bo patrz akapit wyżej.

Podpisanie aneksu umożliwia (ewentualnie) spółce wypłatę z konta, zwrotów zaliczek pobranych przez stara firmę - co jest klasycznym działaniem szkodliwym dla spółki, ale skutecznie "donieść" o tym może tylko członek zarządu spółki lub współwłaściciel - ale spoko nikt nie "doniesie", bo szefostwu własnie o to chodzi, aby spółka pokryła ich prywatne zobowiązania, które (szacunkowo) są wyższe niż kapitał zakładowy spółki.

Czy podpisywać te aneksy? - nie odpowiem jednoznacznie.

Każdy musi sam sobie przekalkulować, bo teoretycznie istnieje możliwość, że spółka dokona zwrotu zaliczki, ale praktycznie nie liczyłbym na nic więcej, np. na kary umowne.

Podpisanie aneksu likwiduje odpowiedzialność właścicielki za wszystkie sprawy związane ze zlikwidowana firmą - a odpowiedzialność spółki jest ograniczona tylko do zadeklarowanego kapitału, a jest on cieniutki.

Drogi sSiwy.

Jak rozumie że rozwiązując kilka umów z klientami którzy przez nagonkę na FM postanowili się wycofać a my chcą wykonać zwroty zaliczek robimy błąd?

Ponadto aneks nie musi być datowany wystarczy że klient przy podpisaniu po swojej stronie wpisze datę tak samo jak my to możemy zrobić.

Ciekawe jest też fakt określenia że spółka zwracając zaliczki klientom którzy zrezygnowali działa na niekorzyść spółki.

To powiem Tobie tak że jest w umowie spółki zapisy który mówi że spółka przejmuje kontynuację i odpowiedzialność gwarancyjną instalacji wykonanych przez ST24.

Powodem jest sam fakt obsługi serwisowej instalacji przez 5 lat co jest także zarobkiem dla spółki ale cóż może źle robimy bo chcemy kończyć budowy.

Dodatkowo spółka powstała w oparciu o ST24 tzn. powstałą zamiast ST24 taki był zamysł wspólników.

Oczywiście najbardziej ciekawi mnie fakt o tym że zarzucasz spółce że coś kombinuje itp.

Co do kapitału to leasingodawca ogólnopolski który leasinguje nam jeden z samochodów ma kapitał zakładowy 5000 złotych :)

To powiem Tobie tak że jest w umowie spółki zapisy który mówi że spółka przejmuje kontynuację i odpowiedzialność gwarancyjną instalacji wykonanych przez ST24.

Statut spółki nie jest dokumentem prawnym dla inwestora. Przesyłany (wybiórczo) aneks, też nie jest tego dowodem.

Ten aneks działa dokładnie tak jak napisałem wyżej.

Statut spółki nie jest dokumentem prawnym dla inwestora. Przesyłany (wybiórczo) aneks, też nie jest tego dowodem.

Ten aneks działa dokładnie tak jak napisałem wyżej.

Przesyłane na bieżąco w zależności od etapu prac lub uzgodnień z klientami.

Ale co najbardziej mnie ciekawi większość klientów podpisuje aneksy i prace idą zgodnie z harmonogramem.

Zapomniałem, a chyba istotne.

Podpisanie aneksu, w sytuacji kiedy nie rozpoczęto prac, ale zainkasowano zaliczkę, bez określenia terminu ich rozpoczęcia, może skutkować naliczaniem kar umownych przez spółkę, za zerwanie umowy przez inwestora z jego winy !!!!!!! (a kilka osób własnie jest w takiej sytuacji, a chcą zwrotu zaliczki)

W każdej umowie jest napisane jeżeli klient się wycofuje ponosi karę umowną.

A jeżeli klient chcę się wycofać przed rozpoczęciem budowy i wpłacił np zaliczkę w wysokości 2250zł wystarczy że podpiszę korektę itp i po przesłaniu pocztą zostanie mu zwrócona zaliczka bez żadnych kar umownych.

Ale jak zawsze sSiwy kombinujesz że będziemy komuś naliczać kary?

Bo chyba ty byś tak zrobił skoro oceniasz innych w ten sposób.

Gość Gosc***
Oczywiście zapraszam do czytania od pierwszej strony ale pomogę "przyjrześ się" moim planom jak ewaluowały ;)

Na poczatku było słowo a słowem tym był dom energooszczędny co się nie zmienia do końca budowy,nastepnie system grzewczy,który miał być tani i komfortowy a więc paliwa stałe typu ekogroszek,pellet nie wchodziły w rachubę:

Ważne jest sformuowanie o "zaszaleniu",gdyż być moze nie wszyscy wiedzą ale w domu będzie tylko wanna bez prysznica i zużycie cwu na 3 osoby wychodziło by trochę drogawo grzejąc bojlerem :)

Koszty takiego systemu z bpjlerem to ok.4tys.zł a z pompą ciepła do cwu ok.11tys.zł

Następne moje rozważania dot.systemu grzewczego:

Cwu jednak nie dawała mi spokoju ;) Ale koledzy z grupy rybnickiej wyleczyli mnie z taniej,małej pompy ciepła ;)

Koszt podobny do tego jak wyżej

i takie oto uzasadnienie:

No i doszliśmy do końcowego etapu o którym wpomnialem wyżej a więc jako,że będę miał dom energooszczędny z obciążeniem cieplnym ok.3-3,5kW to została mi zaoferowana powietrzna pompa o mocy 8kW w pakiecie z ogrzewaniem podłogowym za 22,5tys.zł,w tym a sama pompa za 16tys.zł co stanowiło o ok.5-6tys.zł więcej niż gdybym wybrał piecyk Kospela i pompę ciepła do cwu,także przeliczyłem,ze jednak warto wydać trochę kasy więcej.

I tak oto stałem się pompiarzem ale narazie tylko na papierze ;)

I przyszedł sierpień 2012r gdzie dostałem zwolnienie z pracy z 3-miesięcznym wypowiedzeniem...wiadomo,firma autostradowa i stadionowa ;)

Jako,że pracy nowej nie ma i raczej nie szybko będzie a kredyt na dom trzeba spłacać zaproponowałem Michałowi wspólpracę na zasadzie doradztwa dotyczącego domów energooszczędnych i wszystko co znimi związane,doboru mocy pomp ciepła i tak powstał "Ciepły Dom" Sp.z o.o.

Jako,ze nie chciałem mieszać spraw budowy i forumowych do działalności powstał nowy nick ArturWi,który znajduje się w mojej sygnaturze.

Aktualnie umarzam swoje udziały w spółce i zaczynam od Nowego Roku pracę na siebie od 0.

Taki samotny jeździec,który oczywiście kotłów na ekogroszek nie poleci nikomu bo było by to wbrew mojej naturze ;)

Jak przystalo na Święta spowiedź obowiązkowa :)

to bylo chyba jeszcze przed zamianą na P

Gość Gosc***
Wow..... Czytalismy ze > 20k by nie kupil i grzal COP 1.

Ale jak kupil za 16k to mu sie oplaca bo doszedl do wniosku ze poza grzaniem plyty bedzie tez sie myl :D

Sorry za off topic,

Nie chcialem przerywac tej epicznej sagi...

:p

było tyle wersji, że ciężko się wyznać :p