Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie prądu na czas budowy

Recommended Posts

na budowe kilka KW (5-6) raczej starczy, chyba ze robi spora ekipa(y) i lata pare maszyn na raz. Istotny bedzie dobry bezpiecznik... bo co ciezsze maszyny pobieraja sporo na start (betoniark,a jakas stolowa pila/krajalnica do bloczkow, mocniejsza szlif. katowa itp.) i 16 wyskakiwala jak glupia, a sporadycznie i 20 potrafilo kopnac jak z 2 urzadzenia na raz poszly.

• 4 years później...
Mam przyłącze siłowe (dom jednorodzinny). Planuję rozbudowę. Czy muszę występować o przyłącze budowlane, czy mogę erbetkę popędzać z sieci domowej (ponieważ ogrzewanie mam elektryczne, to mocy mi nie zabraknie). Chodzi mi raczej o stronę prawną - chciałbym być w zgodzie z przepisami. Moim dostawcą jest Enea.

Chodzi mi raczej o stronę prawną - chciałbym być w zgodzie z przepisami.

Radzę Ci wyleczyć się z tej postawy. W Polsce nie da się być w zgodzie z przepisami, bo:

• przepisy są wewnętrznie sprzeczne (jedne przeczą drugim)
  • tam gdzie jest nieścisłość, to różne urzędy interpretują różnie
  • nie ważne co jest w przepisach, ponieważ ostateczną wyrocznią jest tzw. "orzecznictwo", czyli co sąd uzna. A tutaj każdy sąd w takiej samej sytuacji uznaje co innego, na ogół nie to co jest napisane w przepisach ignorując przy tym materiał dowodowy.
  • są jeszcze przypadki, kiedy przepisy są jasne i ewidentne, ale głupie, bo np. przestarzałe (w budownictwie nie uwzględniają najnowszych technologii).

To tak przerysowując, bo jest cała masa przepisów, które są spójne, dobre i ... na ogół przestrzegane.