tomek_2 18.04.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Jutro mam deadline, jeśli chodzi o zamówienie gzrejników. Początkowo myślałem o grzejnikach z podłączeniem dolnym. Nie jestem jednak pewien, czy we wszystkich pomieszczeniach rury będą biegły pod podłogą. W 2 przynajmniej będą schowane w ścianie. W związku z tym mam dylemat: czy grzejniki "dolne" mogą być stosowane, jeśli rury CO biegną w ścianach? Czy też powinny być wtedy grzejniki "boczne"? A może grzejniki z podłączeniem dolnym są uniwersalne, tzn. można je także podłączyć z boku? Chodzi o grzejniki Radel firmy DeLonghi. Czy możecie cos doradzić, please? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 18.04.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Ja u siebie mam grzejniki z zasilaniem typu V od dołu do ściany pod kątem 90 stopni - umożliwiło mi to podłączenie grzejników zarówno gdy rurki idą na dole pomieszczenia w ścianie jak dołem (u mnie po suficie piwnicy) przez podłogę, strop. Zawsze możesz odpowiednio wkuwając się w ścianę wykonać podłączenie.Moim zdanie zasilanie boczne wygląda nieelegancko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 18.04.2004 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2004 Rozumiem, czyli jak masz podlaczenie dolne to rury mozna poprowadzic w scianie stosujac zawor katowy, czy tak? Czyli w tym wypadku sposob podlaczenia zwiazany jest bardziej z estetyka przylacza niz z jego mozliwosciami technicznymi?pozdrawiamtomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 19.04.2004 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Rozumiem, czyli jak masz podlaczenie dolne to rury mozna poprowadzic w scianie stosujac zawor katowy, czy tak? Czyli w tym wypadku sposob podlaczenia zwiazany jest bardziej z estetyka przylacza niz z jego mozliwosciami technicznymi? pozdrawiam tomek_2 Ja też z tego co się orientuję to dobrze wybrałeś bo jak dasz zaworem kątowym to nie bedzie widać żadnych rurek i łatwiej to czyścić i ładniej wygląda. Też tak planuję, widziałem na własne oczy, po prostu super. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 19.04.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Rozumiem, czyli jak masz podlaczenie dolne to rury mozna poprowadzic w scianie stosujac zawor katowy, czy tak? Czyli w tym wypadku sposob podlaczenia zwiazany jest bardziej z estetyka przylacza niz z jego mozliwosciami technicznymi? Na pewno masz rację, ale też: 1.Estetyka jest super 2.W Twoim przypadku uniwesalne podłączenie grzejników 3.Grzejniki typu V mają wbudowaną wkładkę termostatyczną, więc dokupujesz tylko samą głowicę (a nie komplet)za ok.35zł i masz pełne sterownie termostatyczne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 19.04.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Macie racje ,ale w jednym ,nabijaniu kapsy producentom i płaceniu za lenistwo instalatorom . Jezeli sie nie zgadzacie to moge wam to udowodnić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 19.04.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Ja będę miał zasilanie dolne. Rurki wychodzą ze ściany i grzejnik będzie podłączony zaworami pod kątem 90 stopni. Tak jest wygodnie (zmywanie podłogi) i estetycznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 20.04.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Macie racje ,ale w jednym ,nabijaniu kapsy producentom i płaceniu za lenistwo instalatorom . Jezeli sie nie zgadzacie to moge wam to udowodnić . Adamos a czy mógłbys sprecyzować o co ci chodzi. Jeśli jest tańsze a nie gorsze rozwiązanie to prosimy o pomoc. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 20.04.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Macie racje ,ale w jednym ,nabijaniu kapsy producentom i płaceniu za lenistwo instalatorom . Jezeli sie nie zgadzacie to moge wam to udowodnić . Adamos a czy mógłbys sprecyzować o co ci chodzi. Jeśli jest tańsze a nie gorsze rozwiązanie to prosimy o pomoc. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.04.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 ADAMOS48 na całkowitą rację.Ja mam grzejniki płytowe z podłączeniem bocznym estetyka wykonania praktycznie taka sama jak przy podlaczeniu dolnym. Cena za całość to znaczy grzejnik + armatura przy podłączeniu bocznym wychodzi taniej niż przy podłączeniu dolnym (ok. 50...70 zl/szt ). Dodatkowo przy podłaczeniu bocznym są dużo wieksze mozliwości przy doborze rodzajów zaworów termostatycznych i głowic. O ile się nie mylę to przy grzejnikach z podłączeniem dolnym nie ma możliwości zamontowania głowicy termostatycznej w pozycji prostopadłej do grzejnika. Następna sprawa to długie grzejniki tzn. proporcja długośc/wysokość wieksza od 4 nie mogą pracować z podlaczeniem dolnym tylko krzyżowym (czyli grzejnik kupuje sie do podłaczenia bocznego).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 20.04.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 O ile się nie mylę to przy grzejnikach z podłączeniem dolnym nie ma możliwości zamontowania głowicy termostatycznej w pozycji prostopadłej do grzejnika. Następna sprawa to długie grzejniki tzn. proporcja długośc/wysokość wieksza od 4 nie mogą pracować z podlaczeniem dolnym tylko krzyżowym Po pierwsze: jest mozliwość takiego podłączenia, bo istnieją przecież głowice kątowe np. Heimeier Po drugie: jeżeli masz nawet rację (o lie dobrze Cię zrozumiałem) to kto montuje grzejniki o taki proporcjach np. wysokość 1 metr a długość 4 metry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.04.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Po pierwsze: jest mozliwość takiego podłączenia, bo istnieją przecież głowice kątowe np. Heimeier Po drugie: jeżeli masz nawet rację (o lie dobrze Cię zrozumiałem) to kto montuje grzejniki o taki proporcjach np. wysokość 1 metr a długość 4 metry? Osobiście nie spotkałem się jeszcze z grzejnikami typu V (podłączenie dolne) które miałyby wbudowane kątowe zawory termostatyczne. Głowicy kątowej Heimeier nie znam jak ja kupowałem grzejniki 2 lata temu to takich wynalazków jeszcze nie było. Pytanie ile kosztuje taka kątowa głowica do zaworu osiowego. ??? Moją intencją było zwrócenie uwagi na to że do grzejnika typu C (podł. boczne) można wybierać w dużym asortymancie zaworów np. Oventrop, Danfoss, Heimeier, Mera, Herz itp. itd. w najrozmaitszych odmianach . Natomiast jeśli kupujemy grzejnik typu V to producent grzejnika narzuca nam zawór i kropka. My musimy potem do tego zaworu dokupić głowicę tego samego producenta co zawór. Jeśli chodzi o drugą sprawę to raczej nikt nie montuje grzejników o wysokości 1m. i długości 4m ale juz grzejniki 30 x 120 cm lub 60 x 240cm jak najbardziej można spotkać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 20.04.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Już odpisuję:1. Ja również nie spotkałem się grzejnkami typu V, które miałyby wbudowane kątowe zawory termostatyczne2.Za to kątowa głowica termostatyczna Heimeier istnieje i posiada oznaczenie WK (ile kosztuje nie wiem)3.Co do konieczności zakupu głowicy tego samego producenta co zaworu -w grzejniku - nie wydaję mi się aby to była prawda, gdyż czołowi producenci głowic termostatycznych mają w sfojej ofercie modele które pasują do zaworów konkurencji np. zawór grzejnikowy Danfoss - głowica Heimeier typ K z przyłaczem bezpośrednim.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 20.04.2004 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Katowe zawory produkuje takze Oventrop i Danfoss. Jesli zawor jest wbudowany w grzejnik to zawsze do takiego zestawu bedzie dedykowanych kilka producentow glowic. Wystarczy przejrzes kilkusetstronnicowe katalogi Heimeiera lub Oventropa. Mam u siebie jedna glowice katowa i jeden grzejnik Cosmocompakt 30x180. Mimo zastosowania w tym przypadku podlaczenia po przekatnej to podlaczenie dolne wydaje mi sie jako najbardziej estetyczne i funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.04.2004 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Inwestor wyjasnił już prawie wszystko i ja moge tylko potwierdzic jego wypowiedz i przyznac 100% racje . Z swojej strony pragna bym dolożyć bardziej szczegółowo.1 Grzejnik vk jest przy zakupie droższy o 60-70zł niż kompaktowy z zasilaniem bocznym.2. potrzebuje pakietu przyłączeniowego w cenie 23zł.3 Zmusza do kupienia głowicy do zaworu danej marki co nie zawsze jest tanie.4.Zły obieg wody w przypadku dużych grzejników.5 Nie możliwe (zaznaczam nie możliwe ) ustawienie głowicy prostopadle do grzejnika.Ten sam efekt bez dodatkowych kosztów uzyskujemy.1 Wkucie rurek w ścianę 0zł.+ 0.5m rurki za 3.5zł2 wybór zaworu termostatycznego prostego lub kątowego za 18zł+ zawór odcinajacy 10zł +głowica3 Kupujemy taki sam grzejnik tańszy 0 60-70 zł z bocznym przyłączem i za różnice płacimy instalatorowi za podłączenie. Proste doskonałe genialne i co najważniejsze tanie ,ale wymaga wykucia 0,5m rowku na rurkę,żeby ją schować a to nie każdemu się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.04.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 ADAMOS48Podłaczanie grzejnika bocznego to nie tylko problem wykucia ok. 0,5m bruzdy na rurkę. Prawidłowo grzejniki z podł. bocznym montuje się na 2 razy. Najpierw wiesza się grzejnik przykręca armaturę i mocuje gipsem rurki w ścianie aby wszystko do siebie pasowało. Do tynkowania grzejniki sie odkreca i zawiesza je docelowo po pracach tynkarskich i malarskich. Nie jestem fachowcem instalatorem w ten sposób montowałem (tak mi doradzono) u siebie grzejniki i ładnie wyszło może są szybsze sposoby. Dla tego myślę że jest to dużo wiecej roboty dla instalatora niż przy podlaczeniu dolnym gdzie grzejniki udaje się montować na raz docelowo. Instalator umawia się na wynagrodzenie przeważnie od tzw. punktu. Słysząc od inwestora że bedzie chciał grzejniki z podlaczeniem bocznym broni się jak może i przewaznie pada argument estetyki. Moim zdaniem jak już pisałem estetyka przy podłączeniu bocznym i dolnym jest taka sama. Oczywiście jeśli przy podlączeniu dolnym rurki wychodza ze sciany a nie z podłogi. Jeśli wychodza z podłogi to już dla mnie jest to kaszana. Następna sprawa to kwestia poruszona przez Toma Soyer'a i Pawla P . Nie jest tak że z katalogu mozna sobie wybrać głowicę np. Heimeier i zastosować ją np. do zaworu Oventrop. Oczywiście bedzie ona pasować da się ją zamontować a nawet będzie działać. Pozostanie tylko problem podzialki umieszczonej na głowicy czy bedzie ona odpowiadać prawidłowym wartościom i czy dobrze będzie działać w pelnym zakresie temperatur. Niestety mnie się to nie udało i musiałem kilka głowic zwracać do hurtowni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.04.2004 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Inwestor wyjasnił już prawie wszystko i ja moge tylko potwierdzic jego wypowiedz i przyznac 100% racje . Z swojej strony pragna bym dolożyć bardziej szczegółowo. 1 Grzejnik vk jest przy zakupie droższy o 60-70zł niż kompaktowy z zasilaniem bocznym. dlatego ze ma wkladke zaworu a jego konstrukcja jest tak zmieniona aby umozliwiala podlaczenie dolne. nie jest wiec drozszy bez powodu. 2. potrzebuje pakietu przyłączeniowego w cenie 23zł. moze ale nie musi miec. potrzebujesz go wtedy kiedy chcesz miec mozliwosc wymiany grzejnika bez koniecznosci oprozniania instalacji. 3 Zmusza do kupienia głowicy do zaworu danej marki co nie zawsze jest tanie. zawsze masz do wyboru kilku producentow a czasami wsrod nich kilka typow zaworow. zawsze mozesz wybrac najtanszy. i tak nie polecalbym stosowania zaworow i glowic made in niewiadomogdzie np z Leroya. 4.Zły obieg wody w przypadku dużych grzejników. to jest oczywiscie bezdyskusyjne - nie zawsze mozna zastosowac polaczenie dolne. 5 Nie możliwe (zaznaczam nie możliwe ) ustawienie głowicy prostopadle do grzejnika. np.: http://www.oventrop.pl/dokumentacja/rozdzialy2002/01_oventrop2002.pdf najpierw radze sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.04.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Tom Soyer Sorry ale jakoś nie mogę znaleść w tym katalogu glowicy którą da się zamontować prostopadle do grzejnika typu V. Prostopadle do grzejnika to znaczy prostopadle do ściany za grzejnikiem. Może w tym określeniu jest nieporozumienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 21.04.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Zobaczcie ten linkhttp://www.oventrop.pl/new/02.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 21.04.2004 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Tak jak już pisałem Heimeier WK - kątowa głowica termostatyczna i problem podłączenia grzejnika typ V z głowicą prostopadle do grzejnika nie istnieje.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts