inwestor 21.04.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Dzięki faktycznie jest adapter za następne 20 zl + VAT. O kurcze jak te wszystkie ceny skoczyły w górę. Muszę skorygować więc moją poprzednią wypowiedź. Grzejnik z podłaczeniem bocznym wraz z kompletem armatury przyłaczeniowej i odcinajacej jest o ok. 70...90 zl./szt tańszy niż z podłaczeniem dolnym. W moim przypadku 14 szt grzejników x średnio 80 zl to ponad 1000zł które może zostać w kieszeni inwestora a nie instalatora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstryna 21.04.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 zastanawiam sie tez nad tym. ale mysle ze jesli wszyscy teraz robia w lazienkach wc i bidety wiszace by sprzatac pod nimi latwo to to samo moze byc z grzejnikami. podlaczenie dolne, poprowadzenia w podlodze ale wyjscie na scianie widzialem cos takiego sa specjalne ozdobne ksztaltki . dzieki temu z podlogi nic nie wychodzi i mozna odkurzac. to samo jest do bocznych. tak wiec tam gdzie chcesz mozesz stosowac grzejnik boczny lub dolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 21.04.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Jeszcze tylko pozwolę sobie na małe podsumowanko Grzejnik z podlaczeniem dolnym - rurki wychodzące z podłogi- drogo, mało estetycznie i niewygodnie do sprzatania i układania podlogi, podłaczenie nie nadaje się do długich grzejników, najmniej pracochłonne Grzejnik z podlaczeniem dolnym - rurki wychodzące ze ściany- drogo, estetyka dobra, wygony do sprzątania i układania podłogi, podłaczenie nie nadaje się do długich grzejników Grzejnik z podlaczeniem bocznym - najtaniej, najwieksza pracochłonność, wygony do sprzątania i układania podłogi, nadaje się do długich grzejników, estetyka dobra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.04.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 co do estetyki mozna ale nie warto sie spierac.kolejna uwaga: jesli cos jest bardziej pracochlonne to takze drozsze. i jeszcze jedno: jesli umieszczenie grzejnika wymaga poprzecznego umieszczenia zaworu to jest ono drozsze obojetnie czy grzejnik zasilany jest od dolu czy z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 22.04.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 co do estetyki mozna ale nie warto sie spierac. kolejna uwaga: jesli cos jest bardziej pracochlonne to takze drozsze. i jeszcze jedno: jesli umieszczenie grzejnika wymaga poprzecznego umieszczenia zaworu to jest ono drozsze obojetnie czy grzejnik zasilany jest od dolu czy z boku. Zgadzam się jeśli chodzi o estetykę to wyłacznie rzecz gustu. Natomiast nie zgadzam się z pozostałymi sprawami. Z tego co ja się spotkałem to instalatorzy koszty instalacji c.o. liczą od tzw. punktu. Nie słyszałem jeszcze (co nie znaczy że tak może się zdarzyć) aby instalator życzył sobie wyższego wynagrodzenia przy podłączenu bocznym a niższego przy dolnym. Jeśli chodzi o grzejniki z podłączeniem bocznym to ceny zaworów termostatycznych są praktycznie takie same bez względu na to czy jest to zawór kątowy czy osiowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.04.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Przy grzejnikach boczno zasilanych istnieje jeszcze możliwość podłączenia krzyżowego dzięki czemu można zyskać jeszcze około 10% mocy i można tez zastosować głowice programowalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 22.04.2004 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Jeszcze tylko pozwolę sobie na małe podsumowanko Grzejnik z podlaczeniem dolnym - rurki wychodzące z podłogi - drogo, mało estetycznie i niewygodnie do sprzatania i układania podlogi, podłaczenie nie nadaje się do długich grzejników, najmniej pracochłonne Grzejnik z podlaczeniem dolnym - rurki wychodzące ze ściany - drogo, estetyka dobra, wygony do sprzątania i układania podłogi, podłaczenie nie nadaje się do długich grzejników Grzejnik z podlaczeniem bocznym - najtaniej, najwieksza pracochłonność, wygony do sprzątania i układania podłogi, nadaje się do długich grzejników, estetyka dobra. Pozdrawiam Odnoszac sie do tego, co napisal Inwestor, nie jestem pewien co do slusznosci wybranych przeze mnie grzejnikow. Mam nastepujace wymiary: typ 22 h = 600, dlugosci 900, 1350, 2000, h = 500, dlugosci 1400, 2000, 2300, 2600 !!! h = 900, dlugosci 600, 700 typ 33 h = 500, dlugosc 1800 Wszystkie z DOLNYM podlaczeniem. Czy powinienem w takim ukladzie zmienic czesc zamowionych grzejnikow na boczne? Od jakiej dlugosci grzejnik uwazany jest za "dlugi", ew. jakie musi miec proporcje dlugosci do wysokosci, aby mozna go blo nazwac dlugim? Jakie problemy sa typowe dla dlugich grzejnikow z podlaczeniem dolnym? Pisaliscie o zlym obiegu wody - na czym polega problem i dlaczego lepszy jest wtedy grzejnik z podlaczeniem bocznym? pozdrawiam tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.04.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 grzejnik o proporcjach gorszych niz 1(wysokosc):4(dlugosc) podlaczony z dolu lub z jednej strony nie osiagnie mocy znamionowej. wtedy nalezy zastosowac podlaczenie krzyzowe.poprawe w mocy grzejnika (to 10%) mozna uzyskac poprzez podlaczenie krzyzowe wlasnie tylko przy dlugich grzejnikach. glowice programowalne mozna zastosowac na wszystkich grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 23.04.2004 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 A czy polaczenie krzyzowe mozna uzyskac tylko w grzejnikach z podlaczeniem bocznym, czy tez mozna rowniez z grzejnikami dolnopodlaczeniowymi? Bo jesli tylko w bocznych, to musze dzisiaj skorygowac zamowienie.tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 23.04.2004 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 A czy polaczenie krzyzowe mozna uzyskac tylko w grzejnikach z podlaczeniem bocznym, czy tez mozna rowniez z grzejnikami dolnopodlaczeniowymi? Bo jesli tylko w bocznych, to musze dzisiaj skorygowac zamowienie.tomek_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.04.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 czasami konstrukcja grzejnika umozliwia i podlaczenie dolne i boczne. Sa to wtedy grzejniki bez wbudowanego zaworu.u ciebie problem zbyt dlugich grzejnikow dot tylko dwoch przypadkow. obnizenie mocy nie bedzie duze wiec jesli te grzejniki beda umieszczone w jednym pomieszczeniu z grzejnikami dolnozasilanymi do lepiej pozostan przy tym rozwiazaniu. Takie jest moje zdanie. Nie wiem jak dobierales grzejniki ale czasami sie grzejniki przewymiarowuje wiec obnizenie mocy wynikajace z dolnego zasilania mozesz wtedy pominac (okolo 10(dlugie 1:4)..20% - bardzo dlugie 1:6 i wiecej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 23.04.2004 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Troche byly przewymiarowane, ok. 25%, w stosunku do kotla gazowego z otwarta komora (70/55/20). Ale mysle w tej chwili o kupnie kondensata i stad moje obawy o spadek wydajnosci (55/45/20, no moze 65/60/20). Ale moze faktycznie nie ma co zmieniac zamowienia? Instalacja bedzie zrobiona na rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 24.04.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 zobaczcie kombinacje podłączenia vałek w vnh http://www.vnwt.pl/produkty.php?p=c&o=kompaktzaw&n=sposoby jeśli zasilanie do vałki podłączycie tak jak trzeba czyli wewnętrznym króćcem ten od krawędzi zaślepicie to powrót można wyprowadzić korkiem dolnym grzejnik v jest wtedy podłączony krzyżowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 16.03.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 W temacie podłączenia grzejników mam pytanie, czy przy podłączeniu dolnym ważna jest strona grzejnika?Słyszałem, że instalacja musi być doprowadzona z prawej strony grzejnika, jednak w jednym pokoju insztalator doprowadził rurki z lewej strony.I co teraz? Trzeba będzie przenosić rurki, czy też są może grzejniki, gdzie można podłączyć z lewej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.03.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 W zasadzie podłączenie grzejnika zasilanego od dołu jest po prawej stronie,ale są też uniwersalne VKU.Grzejnik można obracać w dowolną strone.Dotyczy to grzejników które mają z przodu i z tyłu płytę grzejną.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts