Aedifico 01.03.2013 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Kolega powyżej użył zwrotu "pracować" - to słowo jest tutaj kluczowe - PRACOWAĆ. Kierownik ma PRACOWAĆ. Jeżeli chce te 3000 zł to ma na nie ZAPRACOWAĆ a nie udawać, że pracuje wypełniając papierki i pojawiając się 3 razy na budowie. Ja mogłem dać te 3000 zł, ale kurna ZARÓB NA TE PIENIĄDZE. Nie wiem, coście tacy drażliwi budowlańcy. Jak bierzesz 3000 za domek i uczciwie pracujesz na te pieniądze to się nie oburzaj. Mnie oburzają stawki dla kierbudów, które po przeliczeniu na godzinę wynoszą po kilkaset złotych. Tyle to sam prezez NBP nie zarabia. Co rozumiesz za robienie za "pół-darmo" - 100 zł za godzinę?, 50 zł za godzinę? Bo nie kumam. Pojęcie bardzo względne... Mój zawód pominę, ale kilku stów za godzinę nikt mi nie da... wiem wiem ta polska zazdrość. Kolega dobrze wie,że aby samolot latał to na jedną godzinę lotu przypadnie kilka godzin mechanika. Podobnie z KB, na jedną godzinę na budowie przypadnie dodatkowy czas poświęcony na dojazd, przeglądanie dokumentacji, czasami jej analiza bo błędy są powszechne. Dodatkowe koszty z zakupem sprzętu chcoiażby niwelatora czy dalmierzy. Trzecia sprawa ubezpieczenia, kto ma tylko te z Izby jest "wariatem." Wcześniej dokłądnie koledze wyliczyłem,że nie mówimy to w żadnej mierze o 300 zł za godzinę bo to bzdura przy rzetelnej pracy. Powtarzam po raz setny i pierwszy, zlkiwidować obowiązek KB i scedować jego obowiązki na inwestora. W szczególność,że 99% inwestorów nawet aktualnych obowiązków zgodnie z PB nie spełnia a już na pewno nie jest fair z obowiązkami wobec KB. Zabić fikcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 01.03.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Każdy ma trochę racji. Z jednej strony płacenie komuś kilku tysięcy za taka "robotę" może oburzać szczególnie jeśli porówna się to z własną pracą i własnymi zarobkami (ile musimy pracować, aby tyle zarobić). Z drugiej jednak strony jest wiele ukrytych kosztów w pracy takiego kierownika budowy oraz przede wszystkim człowiek chce zarobić, każdy na jego miejscu by to zrobił, więc jest w tym wiele hipokryzji. Wielu kierbudów na ma własne domy, niezłe auta, więc nie żyją o chlebie i wodzie, dlatego pisanie, że jest im ciężko jest trochę nie na miejscu. Niemniej jednak znaleźli jakiś sposób na zarabianie pieniędzy i mnie to osobiście nie razi, nikomu przecież nie kradną. Czy należy zezwolić inwestorowi na prowadzenie budowy bez kierbuda? Polemizowałbym, ponieważ sama funkcja jest potrzebna - ktoś sprawdza prace, firmuje to pod groźbą kary i nie ma jakieś dzikiego zachodu, czyli chodzi o bezpieczeństwo. W praktyce jednak taki kierbud na wiele się nie przydaje, więc rozumiem oburzenie wielu. Pamiętajmy jednak, że oprócz kierbuda jest bardzo wiele innych rzeczy, przez które ludzie często siwieją podczas budowy swojego domu, więc zmian potrzeba wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k8o9w 06.03.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam Pod koniec lutego wchodzi do mnie ekipa aby rozbudować dom i podnieść dach. Nie ogarnąłem jeszcze kierownika budowy .Osoba która projektowała dom zasugerowała mi ze ona powinna być kierownikiem budowy. W związku z tym mam do was pytanie ile bierze teraz kierownik budowy przy rozbudowie domu.(mam wrażenie ze Pani projektant robi mnnie w konia) Jakie ma w tym obowiązki co należy do jego odbioru W zależności od budowy ( rozbudowy ) i ustaleń jakie zostaną zawarte między Toba a takim kierownikiem ale koszt nie powinien być większy niż 1800 zł. to max. Do takiej kwoty mogę polecić Ci kierownika. Informacje na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 25.06.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Mam zapłacic za kierownika 5500 i ma byc na budowie raz w tygodniu. I ogólnie solidny człowiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 26.06.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Mam zapłacic za kierownika 5500 i ma byc na budowie raz w tygodniu. I ogólnie solidny człowiek Nie napisałeś o jedno zero za dużo przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 31.07.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 (edytowane) Ktoś poleci kierownika budowy ? Edytowane 7 Września 2013 przez pancio11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajn 02.09.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 sorki że odbiegnę od wyzej toczacego sie tematu, ale może ktoś mi podpowie... Pomału chcemy zakończyć budowę i współpracę z kierownikiem- i w związku z tym- co ostatecznie ten kierownik powinien zrobić i co my musimy mieć od niego zeby sprawa byla zamknieta? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupciam 16.10.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Ja mogę polecić kierownika ale działa on raczej w województwie śląskim. Do zleceń podchodzi rzetelnie i widać ze zna sie na swoim fachu, a do tego nie jest drogi. Jakby ktoś był zainteresowany informacje moge podac na miala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirco68 29.11.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Ja poszukuje kierownika budowy od 2014 roku. Czy macie jakiegoś który potraktuje moją budowę jak kierownik?Budowa koło Niepołomic . Jeżeli macie jakiegoś godnego polecenia to prosze na maila o wiadomość [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudi540 30.11.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 Witam.Ja również poszukuje kierownika budowy.Budowa będzie systemem gospodarczym,więc potrzebowałbym gościa,który zawsze coś doradzi i będzie doglądał budowy.Górny Śląsk.Okolice Jastrzębia Zdroju,Cieszyna,Pawłowic.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirco68 15.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ja znalazłem ekipę z kierownikiem budowy i ponoć facet jest OKIJak tylko zorientuję sie w cenie to Ci przeslePozdro:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 15.12.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 ja znalazłem ekipę z kierownikiem budowy i ponoć facet jest OKI Jak tylko zorientuję sie w cenie to Ci przesle Pozdro:yes: I jak myślisz, czyje interesy będą dla niego ważniejsze? Twoje czy ekipy? Jak się ma ekipę z kierownikiem, to obowiązkowo dodatkowo inspektor nadzoru. Mając na uwagę mentalność Polaków, gdzie większość oszukuje i tylko patrzy jak drugiemu zrobić "kuku" nie widzę innego wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kacza 17.12.2013 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 I jak myślisz, czyje interesy będą dla niego ważniejsze? Twoje czy ekipy? Jak się ma ekipę z kierownikiem, to obowiązkowo dodatkowo inspektor nadzoru. Mając na uwagę mentalność Polaków, gdzie większość oszukuje i tylko patrzy jak drugiemu zrobić "kuku" nie widzę innego wyjścia. Szukałem tu czegoś innego ale jak zobaczyłem wypowiedzi Grzegorza to postanowiłem nawet założyć sobie konto. Budowałem dom i sobie zatrudniłem ekipę z kierownikiem budowy. Tak to powinno wyglądać. Jak nie chcesz by kierownik pełnił funkcję tylko na papierze to zatrudniasz ekipę z kierownikiem budowy. Kierownik nie jest od dbania o Twoje interesy na budowie (no może oprócz tych by prace wykonywać zgodnie ze sztuką budowlaną i zasadami BHP, co w Twoim interesie leży). Wtedy kierownik kieruje zespołem, który u Ciebie buduje. Od dbania o Twoje interesy jest inspektor nadzoru inwestorskiego. Można też kupując projekt zażyczyć sobie nadzoru projektanta (tak, to też kosztuje). I guzik Cię obchodzi wtedy ile ten kierownik sobie zarabia i czy jest czy nie jest codziennie na budowie. Jak ma zajebistą ekipę to codziennie wg mnie być nie musi. Nie po to ma kowal kleszcze, jak to się mówi. Mnie nie interesuje czym jeździ mój dentysta, dlaczego za leczenie 1 zęba skasował mnie 1800zł, ile płaci asystentce, ile za gabinet i jego wyposażenie. Wyliczył mi że takie coś za tyle dostanę i ja się zgodziłem. Jak by mi nie pasowało to sobie szukam innego, a nie dostaję bólu odbytu. I nie ściemniaj, że zarabiając 2000zł można realnie myśleć o budowie swojego domu. Przez 40lat nie odłożysz, a kredytu nie dostaniesz. Mediana zarobków na kierowniczych stanowiskach to ponad 6000zł/m+premie. Chcesz by kierownik budowy był poniżej? Może i nalazłeś takiego, to w końcu mediana. Można też do każdego etapu zatrudniać ekipę wolnych strzelców (tzw. system gospodarczym) i mieć pretensje do kierownika, że za nadstawianie za nich tyłka bierze aż 1500zł. Podziwiam takich kolesi, którzy nie wiedząc co jest zrobione biorą te 1500 i podpisują papiery. Jaja ze stali. Nawet jak będzie 12 razy na budowie trwającej 2 lata to jest śmiech na sali. A jak jesteś takim formalistą to zatrudniłeś kierowników robót sanitarnych i elektrycznych? Prawo tego wymaga, choć urzędnicy najczęściej nie. No chyba, że Twój kierownik podpisuje nie tylko konstrukcje, ale jest również uprawniony do instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-k1 13.01.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Wydaje mi się, że to inwestorom powinno najbardziej zależeć, aby zatrudnić dobrego kierownika budowy- który przyjedzie na budowę, sprawdzi niezgodności z projektem, sprawdzi firmy wykonawcze, które zawsze oszukują i idą na skróty- bo myślą ze nikt ich nie sprawdzi. Cena jaka padała na forum 2000zł przy budowie wartej 500tys na okres 3 miesięcy albo i więcej jest niewielka. Zapominacie o odpowiedzialności karnej kierownika, jaką bierze podejmując się prowadzenia Waszej budowy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.01.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 [...] Kierownik nie jest od dbania o Twoje interesy na budowie (no może oprócz tych by prace wykonywać zgodnie ze sztuką budowlaną i zasadami BHP, co w Twoim interesie leży). Wtedy kierownik kieruje zespołem, który u Ciebie buduje. Od dbania o Twoje interesy jest inspektor nadzoru inwestorskiego. Można też kupując projekt zażyczyć sobie nadzoru projektanta (tak, to też kosztuje). I guzik Cię obchodzi wtedy ile ten kierownik sobie zarabia i czy jest czy nie jest codziennie na budowie. Jak ma zajebistą ekipę to codziennie wg mnie być nie musi. Nie po to ma kowal kleszcze, jak to się mówi.[...] Kierownik jest od dbania o to aby wykonano prace zgodnie ze sztuką. I TO WŁAŚNIE JEST MÓJ INTERES. To czy jest codziennie na budowie czy nie to też moja sprawa, bo to jest jego ZASRANY obowiązek, żeby być i nadzorować, sprawdzić zbrojenie, szalunki i wiele innych newralgicznych rzeczy a nie wierzyć na słowo. Jeszcze raz powtórzę: TAKI JEGO PSI OBOWIĄZEK, ŻEBY TEGO DOPILNOWAĆ. Większych durnot nie słyszałem. Jeżeli taka "zajebista ekipa" to po co w ogóle ma się pojawiać? Nie lepiej, żeby pieczątki klepał w domu? Mnie nie interesuje czym jeździ mój dentysta, dlaczego za leczenie 1 zęba skasował mnie 1800zł, ile płaci asystentce, ile za gabinet i jego wyposażenie. Wyliczył mi że takie coś za tyle dostanę i ja się zgodziłem. Jak by mi nie pasowało to sobie szukam innego, a nie dostaję bólu odbytu. ???? Przyznaj się. Co jarałeś? I nie ściemniaj, że zarabiając 2000zł można realnie myśleć o budowie swojego domu. Przez 40lat nie odłożysz, a kredytu nie dostaniesz. Mediana zarobków na kierowniczych stanowiskach to ponad 6000zł/m+premie. Chcesz by kierownik budowy był poniżej? Może i nalazłeś takiego, to w końcu mediana. Może jaśnie pana kierownika w ogóle za sam zaszczyt zgodzenia się na bycie kierownikiem nagradzać premią 10 000 zł?! Jakieś to wyjątkowe kwalifikacje musi mieć taki jaśnie pan i jakaś to CIĘŻKA praca, jeżeli za realnie przepracowaną godzinę należy mu się taka wyjątkowa pensja? W dupach się niektórym budowlańcom w tym kraju poprzewracało i takie są tego efekty. Ja w nosie mam zarobki na kierowniczych stanowiskach. Bardziej kretyńskiego argumentu nie słyszałem jak żyję. Można też do każdego etapu zatrudniać ekipę wolnych strzelców (tzw. system gospodarczym) i mieć pretensje do kierownika, że za nadstawianie za nich tyłka bierze aż 1500zł. Podziwiam takich kolesi, którzy nie wiedząc co jest zrobione biorą te 1500 i podpisują papiery. Jaja ze stali. Nawet jak będzie 12 razy na budowie trwającej 2 lata to jest śmiech na sali. Nikt mu nie każe "nadstawiać tyłka" Jego psim obowiązkiem jest pilnować i nie klepać pieczątek na "słowo honoru". Ma jaśnie pan przyjechać na budową i sprawdzić co trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 13.01.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Wydaje mi się, że to inwestorom powinno najbardziej zależeć, aby zatrudnić dobrego kierownika budowy- który przyjedzie na budowę, sprawdzi niezgodności z projektem, sprawdzi firmy wykonawcze, które zawsze oszukują i idą na skróty- bo myślą ze nikt ich nie sprawdzi. Cena jaka padała na forum 2000zł przy budowie wartej 500tys na okres 3 miesięcy albo i więcej jest niewielka. Zapominacie o odpowiedzialności karnej kierownika, jaką bierze podejmując się prowadzenia Waszej budowy!! Ty chyba sobie jakieś jaja robisz. Przypadków w tym chorym kraju, w których kierownik budowy poniósł karną odpowiedzialność za fuszerkę jest jak na lekarstwo. Podobnie jak z lekarzami. A chyba fuszerek ci u nas dostatek. Kierownik ma pilnować etapów o których mówią przepisy. Ma przyjechać, ruszyć swoje dupsko, sprawdzić i dopiero wtedy klepnąć pieczątkę. Ile godzin musi spędzić na budowie za te 2000 zł? W sumie to może rozdawaj każdemu te 2000 zł ekstra jako premię. W końcu to niewielka część całej inwestycji. Dlaczego nie? Jeden kierownik budowy w szczycie sezonu nadskakuje po kilkanaście budów w miesiącu. U mnie w regionie przynajmniej tak było. Za przyjazd na budowę i spędzenie tam 10 minut brali 50 zł + dojazd. Jak widać, dla wielu to normalka. Dla mnie to kpina w żywe oczy. Do tego ten "jaśnie pański" ton. Budowlańcy obok adwokatów i lekarzy to jedna z najbardziej zmanierowanych i pazernych grup zawodowych. Z małymi wyjątkami oczywiście potwierdzającymi regułę. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez grzegorz_si Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 14.01.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 to jest jego ZASRANY obowiązek TAKI JEGO PSI OBOWIĄZEK, Przyznaj się. Co jarałeś? W dupach się niektórym budowlańcom w tym kraju poprzewracało Ja w nosie mam Bardziej kretyńskiego argumentu nie słyszałem jak żyję. Jego psim obowiązkiem. I wszystko o tobie mówi powyższy cytat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena KIER-BUD 14.01.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Czytam komentarze i muszę przyznać, że inżynierowie wykonujący swą pracę rzetelnie często przegrywają ceną z pseudo kierownikami budowy, często słyszę skłądając ofertę na nadzór że "ktoś" zaoferował 1000 zł czy mniej za prowadzenie budowy. Funkcja kierownika budowy to cieżka praca i odpowiedzialność, proszę mi wierzyć, że niejednokrotnie obejmowałam budowę po osobach, które zamiast pełnić swoje obowiązki dopuszczały sie rażących zaniedbań, a wyprowadzenie już popełnionych błędów kosztuje czas i pieniądze, których nie powinno sie oszczędzać na dobrego kierownika. Jeżeli ktoś jest zainteresowany "rzetelnym kierownikiem" z terenu śląska proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 29.01.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 I wszystko o tobie mówi powyższy cytat... "Wszystko" czyli co? Powycinaj jeszcze parę fragmentów. W dobrym tonie jest przynajmniej wstawienie "...", żeby zasygnalizować fakt wycięcia z cytatu. Przy okazji, cytat z Biblii: "Boga nie ma". Poszukaj, sprawdź. Gwarantuję Ci, że tam takie zdanie znajdziesz. I wszystko o tej Księdze "mówi powyższy cytat..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 29.01.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Czytam komentarze i muszę przyznać, że inżynierowie wykonujący swą pracę rzetelnie często przegrywają ceną z pseudo kierownikami budowy, często słyszę skłądając ofertę na nadzór że "ktoś" zaoferował 1000 zł czy mniej za prowadzenie budowy. Funkcja kierownika budowy to cieżka praca i odpowiedzialność, proszę mi wierzyć, że niejednokrotnie obejmowałam budowę po osobach, które zamiast pełnić swoje obowiązki dopuszczały sie rażących zaniedbań, a wyprowadzenie już popełnionych błędów kosztuje czas i pieniądze, których nie powinno sie oszczędzać na dobrego kierownika. Jeżeli ktoś jest zainteresowany "rzetelnym kierownikiem" z terenu śląska proszę o kontakt. Nie powinno się oszczędzać, czyli wydać 10 000 zł za "kierowanie budową" małego domku jednorodzinnego? Uważam wciąż, że to co wyprawiają w większości polscy pseudo inżynierowie to jest granda i tyle. Uważają, że posiadli wiedzę tajemną, którą tylko nielicznym danej jest posiąść i tylko z wybranymi mogą się nią podzielić za "stosowną opłatą". W moim odczuciu ta grupa zawodowa w naszym kraju jest chyba jedną z najbardziej zadufanych w sobie, najbardziej pazernych i równocześnie najbardziej leniwych. Nie chodzi mi tutaj o pracowników fizycznych, ale o tych "ingenierów" patrzących na wszystkich z góry, wyciągających rączki po kilka stóweczek za każdą godzinkę "pracy". Bo jaśnie pan musiał dojechać, bo jaśnie pan musiał przeglądnąć dokumenty, bo jaśnie pan musi przybić pieczątkę, bo jaśnie pan jest mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts