cyprinus 22.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Pamiętaj, że liściaste gubią liście i zimą nie są dekoracyjne. Może jakieś pojedyncze iglaste o ładnym pokroju? Limba? Jodła kalifornijska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 dereń biały IMHO jest dekoracyjny zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 23.02.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ... Tyle, że nie o rozmiar chodzi Chodzi o to, jak dostępną przestrzeń wykorzystać z głową!... Mamy prawię identyczną. Na przestrzeni 10x18m zmieścił się nam "las" w scenerii zimowej użytkowy, rosną tu kwiatki i zioła i folia o rozmiarach 3x6m też całkiem użytkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 10.03.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Zakopałam się w książkach. Króluje "Katalog roślin" Poradźcie, czy od frontu, zamiast szpaleru z jednakowych jałowców, nie będzie lepszy nadal szpaler, ale z wymieszanych, grupami po trzy, dwie rośliny z poniższej listy: - jałowiec chiński "Spartan" - jałowiec pospolity "Meyer" - sosna czarna "Green Rocket" - sosna czarna "Green Tower"? Mam nadzieję, że przynajmniej dwie, najlepiej trzy odmiany będą do kupienia w okolicy. W narożniku jakaś niewysoka odmiana świerka kłującego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 jałowiec pospolity się rozłamuje pod wpływem śniegu, bo nie ma jednego przewodnika. Trzeba na zimę związywać. Jalowce, by zachowac igły do ziemi musza być doskonale oświetlone. Sosny mają różne tempo wzrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 10.03.2013 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Elfir, szukam sposobu na odgrodzenie się choć trochę od zachodnich wiatrów, stąd rośliny zimozielone.Nie mam też z przodu za wiele miejsca, więc pokrój kolumnowy.Szpaler z jednej odmiany budzi moje wątpliwości - wydaje mi się, że bardziej pasuje do formalnego ogrodu, a ja takiego nie chcę.Ponadto obawiam się "wypadania" roślin - jak wtedy załatać dziurę?Z wymieszanym wydaje mi się, że będzie prościej. I nawet to różne tempo wzrostu jest ok. Od strony domu chciała bym jeszcze niższe krzewy, żeby właśnie osłonić z czasem łysiejące jałowce (ogrodzenie jest niemal w linii północ-południe, tyle, ze część osłonięta do południa przez dom. To są oczywiście rozważania totalnego amatora, więc jeśli jestem w błędzie, to bardzo proszę, wyprowadź mnie z niego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 W "nieformalnym ogrodzie" nie pasuje za to szpaler kolumnowych Może żywopłot z klonu polnego lub ligustra (skoro kiepska gleba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 10.03.2013 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 To może nie szpaler, ale jakoś wymieszane grupy iglaków i liściastych? Klon odpada zimozieloność - wiatr wywieje wszelkie suche liście. Ligustr - sama nie wiem, im dłużej szukam, tym bardziej wydaje mi się sensowny, mimo konieczności cięcia. Przynajmniej szybko rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 11.03.2013 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 A może tak? Przy granicy tawuła van Hantte'a, pod nią grupy tawuł japońskich (np. żółta Goldmound i zielona Froebelli), ze dwa niskie jałowce i trzy jałowce skalne (np. Blue Arrow), pomiędzy tym jakaś niska irga: http://imageshack.us/a/img15/6240/fronteqw.jpg Próba wizualizacji (część rozrywkowa posta ) http://imageshack.us/a/img811/1166/p1020948a.jpg http://imageshack.us/a/img577/6853/p1020945a.jpg Poniżej linki do oryginalnych zdjęć: http://imageshack.us/a/img542/5282/p1020948t.jpg http://imageshack.us/a/img834/2856/p1020945x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 12.03.2013 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Aż tak źle? To może jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ja się nie ozdywam, bo najpierw piszesz o zimozielonej osłonie a teraz prezentujesz liściastą, wiec się pogubiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 12.03.2013 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Elfir, ja też się gubię.Może ujmijmy to tak: osłona jest ważna, ale chyba liściaste też trochę są w stanie osłabić wiatr. Istotny jest dla mnie brak konieczności kilkukrotnego cięcia, jak w przypadku ligustru, czy klonu (chyba).Ogólnie boję się dużych roślin, typu drzewa. Wydają mi się za blisko domu - boję się, ze prędzej czy później będą stwarzać problemy. Gdyby nie to zamieszanie z zimozielonościa, to jak oceniasz pomysł tawuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 20.07.2015 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Minęło już ponad dwa lata, rośliny rosną Tak było jesienią po posadzeniu roślin (rośliny sadzone wiosną 2013): A tak w tym roku (wiosna 2015): Irga musi być systematycznie cięta (dwa razy w roku), ale za to przysłoniła cały żwirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azga 20.07.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Ciekawie zobaczyć, jak ogród rozwija się od koncepcji do stanu już całkiem zadowalającego. Ja na razie jestem na etapie początkowym - walczę z ziemią i chwastami, a że działka pokaźna, samodzielne zakładanie ogrodu potrwa pewnie parę lat. Edytowane 20 Lipca 2015 przez azga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 21.07.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) Aż się serce raduje jak człowiek widzi elegancki ogród gdzie nudne iglaki to śladowe ilości:DJuż nie mogę patrzeć na ogrody równiutko obsadzone do okoła thujami. Edytowane 21 Lipca 2015 przez Adrian1224 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts