Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geberit do zabudowy lekkiej - KG - mocowanie do jastrychu czy stropu ?

madzielak

Recommended Posts

Chcę zabudować stelaż geberita w ściance z karton gipsu. Zgodnie z instrukcja Geberita mocowany jest on do jastrychu (np. http://www.youtube.com/watch?v=XKwtoZA1X-Q), natomiast trafiłem na opinie, że trzeba go przymocować koniecznie do stropu.

Co o tym myślicie, czy jastrych wytrzyma siłę skrętną mocowania nóżek, skoro nie będzie tam ciężkiej ściany do której będzie przymocowany ?

cześć

moim zdaniem, mimo mojego młodego wieku i nieporównywanie mniejszego doświadczenia w wykończeniach wnętrz z innymi użytkownikami, uważam że spokojnie możesz mocować do posadzki. Na nóżki będzie działała siła skierowana w dół, czyli będzie jakoby "ściskać" posadzkę, weź jednak pod uwagę ze rozkładać się ona będzie na płytę gk, stelaż także spokojnie mocowanie do jastrychu będzie ok. stelaż gebertiu montujesz także do ściany w górnej jego cześć i tam myślę będą działały większe siły.

A pyzatym jak wyobrażasz sobie montaż do stropu? Kucie posadzki, wybieranie styropianu?

Jastrych pewnie wytrzyma. Pytanie tylko, czy wytrzyma zabudowa stelaża. Wylewka ma dylatacje i leży na styropianie, może tam też być ogrzewanie podłogowe. Ja obawiałbym się tego, że pod wpływem ogrzewania i niewielkiego "siadania" styropianu mogłyby się pojawić pęknięcia na zabudowie. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

No i problem w tym, że z tyłu będzie ścianka z KG więc na nogi będą też działały ściany skrętne. Rozumiem, że boki mocuje się też do stelaży ściany, ale jakoś mnie nie przekonuje, że one utrzymają 120 kg faceta. Bo siła działa jeszcze przez dźwignie jaką stanowi stelaż.

Z montażem na stropie nie ma problemu bo jeszcze nie ma wylewki.

• 3 weeks później...
Witam. Panowie, nie popadajmy w paranoje. Jastrych ma grubość 4-5 cm, pod nim styropian o zwiększonych parametrach na ściskanie. Jastrych ma się wygiąć pod geberitem? To równie dobrze trzeba by kuć go pod wanną, albo przy umywalce, gdzie się najczęściej stoi. Wszędzie tam się może wygiąć:) A może jak siądziesz na gebericie, to po przeciwnej stronie łazienki jastrych się podniesie, co? No chyba że posadzkę lali "miszcze", to w takich przypadkach wszystko możliwe.