Amator 14 14.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 PiczmanW podanej książce -Konstrukcje cieńkościenne-przedstawione są przykłady kopuł o średnicy 50 do 60 m i wysokości 18-21m i grubości powłoki 8cm ale hala wystawowa w Turynie ma podaną grubość 5cm przy rozpiętości 75m.Jedną z opisywanych budowli jest Palazzetto Dello Sport w Rzymie gdzie konstrukcja jest zmontowana z prefabrykatów siatkobetonowych wykorzystanych jako szalunek tracony.Wykorzystanie prefabrykatów pozwala na bardzo szybki montaż podczas gdy elementy można przygotowywać wcześniej i w sprzyjających warunkach.Podobno kopułe Pałacu Sportu w Tbilisi o rozpiętości 75m zmontowano w 20 dni.W przeszłości sam wyrzeźbiłem kilka oczek wodnych z siatkobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.03.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Temat się rozwija coraz lepiej... Żyjesz jeszcze? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.03.2013 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Powiadomień nie dostawałem wiec myślałem że każdy czeka na Wiosnę . Myślę że można zbudować kopułę ze wszystkiego, są tylko po drodze takie sprawy jak projekt, koszty budowy i skomplikowanie . W sumie to już miałem to z cegły stawiać, ale jeszcze wszystko może się zdarzyć, mam nadzieję ze mnie z tym samego nie zostawicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.03.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Nie zostawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Pewnie, ze nie zostawimy!Ja to chcę zobaczyć! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amator 14 20.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Popieram Cię Adamie sam deklarowałem pomoc i przesłałem pewne pomysły,jak i również w poscie 36 chęć zobaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 To kiedy ta psia rezydencja? Psa, zdaje się, masz... A nie! To Autorus ma. U Ciebie - koty... Ale one tam mieszkać nie będą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 20.03.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 To kiedy ta psia rezydencja? Psa, zdaje się, masz... A nie! To Autorus ma. U Ciebie - koty... Ale one tam mieszkać nie będą... Adam M. Piczu i piesa posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No to KIEDY? Wiosnę dziś w południe ogłosili... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.03.2013 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 No to KIEDY? Wiosnę dziś w południe ogłosili... Adam M. Ja to nawet sklejkę już kupiłem , później czasu na nic nie było i tak leży . Daj przepis to może w tym tygodniu coś zbudujemy . Psa mam, spory wilk z niego. Ale budę to dla innego zrobię. Ktoś się ucieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 21.03.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Myślę że można zbudować kopułę ze wszystkiego, są tylko po drodze takie sprawy jak projekt, koszty budowy i skomplikowanie . W sumie to już miałem to z cegły stawiać, ale jeszcze wszystko może się zdarzyć Na dowód że można ze wszystkiego i to w Polsce: http://biobudownictwo.org/kopua-z-gliny-i-somy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.03.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Fajne te rozrywki Sergiela...Tandeta, ale sam pisze, ze to "zabawa" w budowanie. Siądę i co naskrobię.Wieczorami, bo w dzień trochę latam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDOME 24.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A może domek wg mojego projektu. Kopułę sprefabrykuję i zmontuję. Będzie prototyp. Pozdrawiam - Wojciech Rogowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A co z pokryciem?Jakie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDOME 24.03.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Od wnętrza: karton-gips, pianka poliuretanowa natryskiwana, płyta MFP, dachówka bitumiczna ( najłatwiej ) - może być także blacha, gont, itd.( łagodne krzywizny - kopuła Fullera II rzędu ). Wszystko na kratownicach drewnianych wysokości 30 cm dłogości ok. 1,2 m. Zdjęcie węzła załączyłem wcześniej.Pozdrawiam - Wojciech Rogowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Pokrycia segmentowane, poza blachą na rąbek stojący odpadają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDOME 25.03.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Może być pokrycie w karo.WR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.03.2013 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Politechnika Rzeszowska, niedawno zbudowana . Jej część to kopuła pokryta chyba blachą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.03.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Jak zawsze. Segmentowane pokrycie.Blacha na rąbek stojący. Nieźle pracuje na słoneczku. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.03.2013 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Adam, dzień i noc myślę nad technologią budowania i jak by nie patrzeć to murowanie wychodzi tanio i mało komplikowanie .Jest sens walczyć o ten monolit ? Wymurowana kopuła z silki na płycie to dobre połączenie, na to izolacja ( styropian lub wełna) i mocny tynk . PS. Zapomniałem napisać że będę budował chyba 2 kopuły ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts