Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Potoczki

szocik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

od razu sugeruję rozważenie zamiany garderoby ze spiżarką - drzwi do tej ostatniej (tak mniemam) powodują, że w zasadzie nie wchodzi układ kuchni z ciągiem szafek pod oknem od frontu domu, a to najfajniej doświetlony kąt w w tym pomieszczeniu, więc aż się prosi, by być wykorzystanym w tym celu

(rozważyłabym w ogóle przejście do kuchni bezpośrednio z przedpokoju)

witaj potoczka :)

szocik zaprasza, więc wpadłam. Będę zaglądać i może coś podpowiem. Nie ma mnie przy komputerze. Popatrzę jutro wieczorem. :)

witajcie:)

wiec tak mury już stoją do 10 pustaka z otworami na okna i pokoje.w projekcie mamy poddasze uzytkowe ale nie wiem czy narazie zaczniemy cos tam robic.mój maz mówi ze jak dobrze pójdzie to za miesiac strop zrobimy.ten pomysl zamiany spizarni z garderoba to dobry pomysł dzieki tam jeszcze scian nie mam.patrzac na prijekt zaszły lekkie zmiany wejscie do kuchni nie ma juz 160 tylko 100 a w salonie nie ma tak duzego okna 250x150 tylko dzwi tarasowe 150 dwuskrzydłowe odsuniete od sciany 200 a po drugiej stronie tam gdzie sa na projekcie drzwi na balkon to jest okno 150x150 tylko odsuniete od sciany jest 240 a potem okno. Szykuje sie do pracy wieczorem reszte dopidze

W kuchni poszerzyć boczną ściankę przy wejściu do salonu do 60 cm (obecnie jest 56 cm), co umożliwi postawienie tam wysokiej zabudowy.

http://images37.fotosik.pl/1970/4332b3d2b3eabf1b.jpg

Nie podoba mi się wyjście z toalety wrost na salon.

Paulina a zaznacz na projekcie, ktore sciany juz masz a których jeszcze nie? Masz same nośne czy ktores działówki juz stawialiście?

Mnie tez się nie podoba wejscie do wc, ale nie mam pomysłu jak to zmienić.

Elfir to mistrzyni przestawiania scian - możesz się zdziwic jak za chwile bedziesz miała dom do góry nogami postawiony i na wucet znajdzie ci miejsce w innym miejscu domu :)

A co do kuchni - piszesz ze wejscie zwęziliście, a jak? Gdzie dodaliście scianki? Wazne to jest zwlaszcza jesli bedziesz chciała po ktorejs stronie postawić stół.

Kolejna sprawa - co ma się na dziś zmieścić w łazience? Prysznic czy wanna? drugie wc? pralka?

Och, ja mam pomysł na zmianę miejsce wc, ale musiałabym wiedzieć jakie są założenia funkcjonalne parteru.

Tak na szybko - wc może być pod schodami:

http://images38.fotosik.pl/1955/3d9b4060ae2e133fgen.jpg

Edytowane przez Elfir

Wentylacja mechaniczna :D

Spiżarka i garderoba też powinny byc wentylowane a na projekcie nie są. Można w podwieszanym suficie pociągnac z toalety kanał do garażu i zrobić wentylację wyciągową, włączaną wraz z zapaleniem światła.

Przejście do garażu też nie jest w dobrym miejscu, bowiem w brudnych butach i kurtkach z samochodu wędruje się do wiatrołapu przez część nocną.

Problemem też będzie wychładzanie się piętra/poddasza, gdy schody mieszcza się w wiatrołapie.