Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Potoczki

szocik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir podoba mi sie pomysł ze schodami - wydaje mi sie ze wejscie na góre bedzie na identycznym poziomie co w przypadku wersji oryginalnej, bo te schody sa przeciez tylko odwrócone. Podoba mi sie tez to ze kuchnia otworzyła sie na przedpokoj i nie trzeba wchodzic do salonu zeby dostac sie do kuchni. Przy wnoszeniu zakupów - super sprawa.

Troche nie widzi mi sie ta część salonowa - pozbylismy sie jednego pokoju a salon nie zyskał na wielkości. Przy sporej dośc kuchni salon jest nieproporcjonalnie mały. (Kuchnia ma 12 m i jeszcze spizarnie w planie, salon 28 )

A jakby tak lazienki znacznie nie zwiększac (bo kiedys pojawi sie druga na górze), a ugrac cos dla salonu?

Poza tym gadałam z potoczka - ona sypialnie dla dorosłych widzi w pokoju na dole zdjęcia (jest to pokoj od ulicy), tam gdzie ty umiesciłas sypialnie wolalaby pokoj dla dziecka - jest tam znacznie ciszej.

Spróbuje polaczyć Twoj pomysł ze swoim ... ciekawe co z tego wyjdzie :)

Potoczka, musicie rozwiązać ten problem perspektywicznie. Żeby w sytuacji, kiedy zrobicie górę, nie rozwalać połowy parteru.

W swoim domu zminimalizowałabym część sypialnianą, nie rezygnując z przejścia do garażu.

Poza schodami to jest druga rzecz, którą będziesz potem przeklinać.

Napisz troszkę o oczekiwaniach docelowych i ile Was będzie tu mieszkać? Czy planujecie, że w jakimś momencie będzie potrzebny pokój dla kogoś starszego (mama, tata), kto będzie wymagał stałej opieki.

Ważna informacja, żeby coś spróbować pozmieniać to wysokość parteru. Czy to jest jak w stadardowym projekcie, czy coś zmieniacie? Gdyby parter miał min 270 + 30 stropu, łatwiej jest zakomponować schody.

Zawód męża super :yes: wymarzony.

No wlasnie - wszystko zalezy od tego kiedy chcecie wprowadzić się również na góre.

Moja próba polaczenia 2 wersji:

potoczka5.JPG

Kuchnia jest identyczna do mojej - mozna zrobic w niej mnostwo szafek - równiez wysoka zabudowę. Spiżarka przy takiej ilości szafek staje sie zbędna (mowię na własnym przykładzie, a gotuje dośc duzo)/ Poza tym na ewentualne przetwory masz miejsce w kotłowni (to jest chyba pomieszczenie za garazem, tak?)

Nie podoba mi sie w mojej wersji połozenie wc, ale nie mam na nie pomysłu. Moze jakby wejscie zrobic z wiatrołapu to byłoby lepiej? Dziś juz nie bede kombinowac - może jutro wymysle cos mądrzejszego.

W tej wersji mamy duzą część dzienną, częśc sypialniana jest mniejsza. Ale jest to wersja dobra, jesli dość szybko wprowadzicie sie na góre.

Masz dość spory wiatrołap,można go zmniejszyć.Wejście z garażu do likwidacji,będzie się zbytnio wychładzać do tego jeszcze brudzić.

Moja propozycje poniżej:

Bieg schodów mi się podoba,jednak konieczne jest przejście do kuchni. Wc dostępne od strony wejścia,łazienka nieco powiększona(pralnia lub schowek na mopa itp)

1.

http://img266.imageshack.us/img266/6618/frtgyx.jpg

Salon nieco powiększony (ok 60cm przesunięta ściana),sypialnia z garderobą i możliwością wejścia bezpośrednio do łazienki lub dostęp z korytarza.

2.

http://img689.imageshack.us/img689/1264/3e4rgtfh.jpg

bedzie mieszkać nas narazie 2 dorosłych i 5letnia dziewczynka w planach drugie ale to jeszcze dalekie plany pierw dom.mąż nie chce przejścia przez dom bo będzie bałagan ale najpierw braliśmy go pod uwage bo my się starzejemy a na starość wychodzić na dwór żeby rozpalić w piecu nie ciekawie.blisko nas mieszkają teście a nawet koło nas więc narazie rodzice odpadają pokój dla gości to dla moich rodziców jak przyjadą i będa chcieli przenocować choć do domu będą mieli 35km ale czasem tak się zdarzy.mam jeszcze siostre która czasem zajrzy ale ona to jak narazie wolna wiec na materacu by się nawet wyspała.parter mąż mówi 260+s trop teriva planujemy czyli ok 30 cm jak napisałaś.Zawód przy budowie idealny męża trochę zaoszcęedzimy na fachowcach od gładzi,płytek itp.

patrzę na tesciów jak wyzywaja teraz że rozbudowali dom a muszą wychodzić na dwór rozpalać w piecu.a mnie to narazie obojętne mieszkałam całe życie w bloku a teraz od 8 lat w domku z cudowną łucią i rozpalać w piecu sie nauczyłam i odsnieżać nawet i dom mogę pomagać budować abym tylko miała na to czas:) Edytowane przez potoczka

Szkoda, że 260. Kłopot ze schodami. Jak by było ze stropem 300, wychodzi idealnie jak u Szocik z wysokością i ilością stopni.

Z tym brudzeniem, bo przejście z garażu, to nie jest prawda. Tak samo będziecie brudzić wchodząc bezpośrednio z zewnątrz, a nawet bardziej.

Kotłownia niedostępna z domu, to duży problem.

Potoczka, dołożę swoje 3 grosze na projekcie jeśli pozwolisz. Mieszkam w domu, który sama wymyśliłam i wiem co powinno być, żeby było wygodnie żyć. Mam sporo błędów, a te są dobrą nauką, więc poznęcam się nad Tobą trochę :lol2:

Cóż, gdyby to były zmiany na etapie projektu zamieniłabym miejscami pokój i wiatrołap. Nie ma sensu robić osobnej toalety dla gości, skoro łazienka rodzinna będzie w przyszłosci na piętrze. Goście przez ten rok- dwa najwyżej skorzystają z waszej.

powiemy dziewczynom kto ta ta Łucia, co?

Łucia to ... moja babcia :) Kiedy byłam dzieckiem to tak ja nazwałam (ma na imie Mirka) i teraz wszscy wokól tak na nią mowia - włacznie ze mną, z moja caluska rodzina, sasiadami...

Paula powiedz jej ze teraz to ja juz poł swiata tak nazywac bedzie bo w necie o niej pisza :)

no to wersja jeszcze bardziej uproszczona :) bez dodatkowego wc - bo goscie moga skorzystac ze wspolnej toalety i bez spizarki bo w kuchni wstawisz wysoka zabudowe i sie obedziesz bez dodakowego pomieszczenia. :p

Ale sie robi przestrzennie :)

Moze jeszcze cos wytniemy ?

potoczka6.JPG

Edytowane przez szocik

Ona jest na bierąaca z twoimi zdjęciami forum w skócie opowiadam a nawet zdjęcia waszego domku pokazałam jej że są wrzucone na neta.My tez na nią wołamy Łucia łącznie z moja 5 letnia Julką.

Pestka z tym 270 to jeszcze można pogadać z moim prywatnym murarzem może da się przekonać.nawet proszę o te 3 grosze zawsze ktoś pomoże trochę pózno się obudziłam o pomoc jak już mury po części stoją ale jeszcze nie ma stropu a ściany na razie boczne maja po 10 pustaków(od garażu i kotłowni i kuchni i salonu) .na sobotę mój murarz planuje robić przód a tam żadnych zmian nie ma w planie wiec chce zrobić tez na 10 pustaków.Ja będę w pracy a on w sobotę na budowie.dziewczyny mam 3 letnia zamrażarke 90 wiec dlatego chciałam mieć spiżarnie a do tego sklep 5km i to taki mały a do płocka bede miec 30 km i do auchan gdzie taraz jestem codziennie:)

Edytowane przez potoczka