Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 years później...

Witam

Na poczatku lipca zaczynam budowe domu Atena II Nowa z pracowni Dobre Domy Flak & Abramowicz.

W projekcie dokonalem kilku zmian, miedzy innymi w kuchni i garazu powiekszylem okna, w sypialni zamiast okna beda wstawione dzwi balkonowe i dodatkowo dolozylem jeszcze jedno okno w salonie, zamiast bramy garazowej jednostanowiskowej wstawiona bedzie brama dwustanowiskowa.

Do projektu dolaczylem takze wentylacje mechaniczna ( rekuperacja ), do tego dolozyc bede chcial ogrzewanie podlogowe a takze pompe ciepla ( vitocal 161 od viessmanna ). Na sam koniec chce wykonac instalacje '' inteligenty dom '' dzieki czemu bede mogl sterowac oswietleniem, bramami, ogrzewaniem i monitoringem ) ..

Co myslicie o tym projekcie ? Jakie Wy zmiany dokonalibyscie w tym projekcie ? Co myslicie o wszystkich dodatkach poprzez ktore ten dom wedlug mnie stanie sie energoszczedny ?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi :)

Ponizej znajduje sie link do projeku domu.

http://www.dobredomy.pl/projekt/atenaIInowa/

• 2 weeks później...

wiele biur robi nowe wersje starych projektów - głównie odświeżenie elewacji (bo pseudodworki wychodzą z mody) i zmiana parametrów związanych z energooszczędnością np. styropianu z 10 cm na 15 cm, aby zmieścić się w nowych warunkach technicznych. To tańsze niż projektować od podstaw.

Ja osobiście nie lubię dachów tego typu, bo ciężko umeblować pokój a na dodatek same okna dachowe.

O gustach sie nie rozmawia dlatego zostawie ta odpowiedz bez komentarza:)

Wydaje mi sie ze pietra zawsze dzieli sie na strefy - dzienna i nocna. W moim przekonaniu na poddaszu tak jak i na pietrze powinna znajdowac sie strefa nocna ktory mozna zagospodarowac naprawde na milion sposobow, a okna w tym przypadku dodaja tylko uroku a takze dostarczaja duzo niezbednego swiatla :))

przy dachu dwuspadowym można dać okna szczytowe, które wystarczą do oświetlenia pomieszczeń a sa tańsze. Na dodatek okno połaciowe wymaga dodatkowo rolet, bo latem od południa nie idzie wytrzymać. A zimą mogą być zasypane przez śnieg i w ten sposób odcinać światło.

Ja jestem praktyczna i oszczędna i tylko pod tym względem oceniam projekty. Kwestie estetyczne nie mają dla mnie znaczenia (prawie, bo bywają domy tak brzydkie, że wstyd to stawiać) przy omawianiu projektów , bo jak wspomniałeś, każdy kieruje się swoim gustem.

• 6 months później...
  • 2 years później...