DEZET 20.06.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Przyznaję, że przy zużyciu na izolowany dom 100m2 650kWh przez 160 dni sezonu grzewczego, (bo dała w/w pompa trochę ponad 2500kWh ) wszelkie OZE jest nieekonomiczne to przecież 2 zł dziennie, ale cel jest ZERO na ogrzewania czyli dom pasywny. Uzyskanie tego dodatkowego 1800kWh ( 2500kWh - 650 ) bezpośrednio z OZE byłoby znacznie droższe niż 3000 zł - cena pompy. Wewnątrz domu będzie tania i świetnie działająca instalacja podczerwonego ogrzewania podłogowego - płaszczowego. Pozwala to ta transmisje nadmiaru ciepła i na chłodzenie - oraz prawie nic nie kosztuje. Po zimie... jak w DTR-ki dawno nie wierzę. Nieprzemijający optymizm: "prawie nic nie kosztuje":) Przy mocy ok200W/m to jest faktycznie nic. Promieniowanie podczerwone chłodzi? Skoro w DTR nie wierzysz, na jakiej podstawie zakupiłeś panel pv i wiatrak - patrząc na gabaryty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.06.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Nieprzemijający optymizm: "prawie nic nie kosztuje":) Przy mocy ok200W/m to jest faktycznie nic. Promieniowanie podczerwone chłodzi? Skoro w DTR nie wierzysz, na jakiej podstawie zakupiłeś panel pv i wiatrak - patrząc na gabaryty? Promieniowanie podczerwone ogrzewało moje mieszkanie przez 18 lat, więc się nie obawiam o "niechodzenie" - to zresztą najlepsze ogrzewanie podłogowe. Słońce nie ogrzewa powietrza a grunt - powietrze nagrzewa się od gruntu. Wyższość podczerowonego podłogowego na hydraulicznym: - błyskawiczny czas działania - od 1 do 5 minut -nie ma znaczenia jakie jest wykończenie podłogi i jakie meble - może być skóra niedźwiedzia na grubych dechach - sporo tańszy montaż - możliwość odprowadzania nadmiaru ciepła gdy źródłem jest pompa ciepła - super działająca klimatyzacja - najniższa temperatura czynnika -- możliwość odprowadzania nadmiaru ciepła Co do zakupu PV i wiatrowni - nie kupowałem - dostałem za darmo do testowania. Zobaczę ile daje faktycznie i o ile trzeba zwiększyć zestaw by dawł 5 kWh/24h - bo tyle potrzeba do ogrzania 100m2 domu izolowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 17.07.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 2. Zwarta bryła 3. Prosty dach No i właśnie w tej kwestii naszły mnie wątpliwości. Jestem na etapie wyboru projektu. Juz wiem, ze ma to być parterówka, dach dwuspadowy, prosta bryła. Czyli powinno być tanio...? Wpadły mi w oko dwa dość podobne projekty: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/ex-8-g2-wersja-a/?AreaMaxMenu=120&Part=3 http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-804-Pelikan-V,862.html#rzuty Proste bryły, parterowe, dachy dwuspadowe, żadnych ozdóbek ani komplikacji. No to dlaczego jeden z tych domów jest ponad 100 tys droższy?? Przynajmniej tak wynika z kosztorysu zamieszczonego na stronie. Ten pierwszy, stan deweloperski z instalacjami: 369 plus 15% na doprowadzenie do stanu "pod klucz" daje razem 424 tys. Dużo... Drugi dom ma kosztować pod klucz 288 tys... Różnica 136 tys? Dlaczego ? No dobrze, pierwszy jest tych 15m większy, ale to chyba nie tłumaczy wszystkiego. Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby rzucić okiem i powiedzieć mi, czy projekt domu z Archipelagu faktycznie jest jakiś felerny (bo drogi jak na ten typ i metraż) czy może to raczej Pelikan ma zaniżony kosztorys...? A może Pelikan ma jakieś zalety których moje oko laika nie dostrzega i faktycznie da się go wybudować za tak relatywnie małe pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 17.07.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 w EX8 z archipelagu masz płaski taras/dach, poprawne jego wykonanie niestety mocno podnosi koszt inwestycji :/ ja niedoszacowalem ten punkt u siebie i teraz mocno załuję, taniej wyszloby mi zrobić garaż pod domem niz poza bryłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honefoss 17.07.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 To nie jest taras tylko zwykły, płaski dach - chyba najtańszy z możliwych...?Pelikan ma już dach z kątem nachylenia takim samym jak część mieszkalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.07.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 To nie jest taras tylko zwykły, płaski dach - chyba najtańszy z możliwych...? Pelikan ma już dach z kątem nachylenia takim samym jak część mieszkalna. Np. powierzchnia zabudowy większa o 35 m2 ? I chyba więcej przeszkleń. Koszt płaskiego dachu może się znacznie różnić w zależności od technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 21.07.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 dach można zrobić w zupełnie przyzwoitej cenie, u mnie niestety MPZP zabrania płaskich dachów, więc musiałem zrobić taras :/ co wyjdzie trochę drożej niż założyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.07.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 mam tak samo. ale generalnie to i tak fajnie będzie wyjść na ten taras . co będzie droższego w tarasie? balustrada? czy generalnie chodzi o konstrukcję, bo można zrobić płaski dach o konstrukcji drewnianej a nie żelbetowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Takeshi 06.08.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Taras fajna sprawa.. sam sie zastanawiam nad tym rozwiazniem. Podobaja mi sie domu w stylu "pudelka od zapalek" jak to mowi moja kobieta. Patrzac na projekty domow to robi sie moda na takie domy. Ciekaw jestem jak sie mieszka w Nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrycha 2211 07.08.2013 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Tak mi przyszło do głowy czy ktoś z waz interesował się całkowitym kosztem budowy domu z gliny ? Jak to ma się do tradycyjnego sposobu budowy Ostatnio dużo czytam o glinie i wiem , ze zamiast cekolu na ścianach można położyć glinę . Glinę można wygładzić i malować - jest taniej zdrowiej i ładniej Ciekawa jestem jakie są wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.08.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 No i właśnie w tej kwestii naszły mnie wątpliwości. Jestem na etapie wyboru projektu. Juz wiem, ze ma to być parterówka, dach dwuspadowy, prosta bryła. Czyli powinno być tanio...? Wpadły mi w oko dwa dość podobne projekty: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/ex-8-g2-wersja-a/?AreaMaxMenu=120&Part=3 http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-804-Pelikan-V,862.html#rzuty Proste bryły, parterowe, dachy dwuspadowe, żadnych ozdóbek ani komplikacji. No to dlaczego jeden z tych domów jest ponad 100 tys droższy?? Przynajmniej tak wynika z kosztorysu zamieszczonego na stronie. Ten pierwszy, stan deweloperski z instalacjami: 369 plus 15% na doprowadzenie do stanu "pod klucz" daje razem 424 tys. Dużo... Drugi dom ma kosztować pod klucz 288 tys... Różnica 136 tys? Dlaczego ? No dobrze, pierwszy jest tych 15m większy, ale to chyba nie tłumaczy wszystkiego. Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby rzucić okiem i powiedzieć mi, czy projekt domu z Archipelagu faktycznie jest jakiś felerny (bo drogi jak na ten typ i metraż) czy może to raczej Pelikan ma zaniżony kosztorys...? A może Pelikan ma jakieś zalety których moje oko laika nie dostrzega i faktycznie da się go wybudować za tak relatywnie małe pieniądze? oba domy nie spełniają punktu 2. W każdym stosunek A/V jest fatalny. Łatwiej jest uzyskać energooszczędność w tym Ex, poprzez odcięcie termiczne strefy mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 07.08.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ostatnio dużo czytam o glinie i wiem , ze zamiast cekolu na ścianach można położyć glinę . Glinę można wygładzić i malować - jest taniej zdrowiej i ładniej Zdrowiej może być, ładniej - kwestia gustu, ale niekoniecznie będzie taniej. Są dwa podejścia do ekologii. Można mieć coś prawie za darmo i zrobić samemu, albo bardzo przepłacić za przedrostek "eko" w jakiejś firmie. Czy chcesz to zrobić samodzielnie? Czy mieszankę do nakładania na ściany też chcesz zrobić samodzielnie? Jeśli tak, to może być tanio, ale jak nie masz dużego doświadczenia, to mogą wyjść dziwne rzeczy. Jeśli jednak chcesz kupić gotową mieszankę z worka i wynająć specjalistę, to nie licz że będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.08.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Glina ma tym większy sens, im bardziej idziesz w naturalne materiały. Czyli -- ściany ze słomy (pozyskanej lokalnie), tynkowane gliną (pozyskaną lokalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.08.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Generalnie glina raczej nadaje się do budowy przez zapaleńców z własnym zapleczem: słoma, glina, drewno. Inaczej pozyskanie tego nie będzie tanie. A zdrowiej? Co to właściwie oznacza dla nas czym pokryte są ściany? Moim zdaniem, to jak z tym sławnym "oddychaniem ścian"... brrrr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 12.09.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 jakoś ta glina nie przemawia do mnie.... faktycznie zgodzę się z przedmówcami - jak chcmey miec tanio to sami musimy wydobyć i zrobić mieszanke a potem położyć.... tylko do tego potrzeba wprawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitadywanowicz 14.10.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Moim zdaniem bardzo dużo można zaoszczędzić na wykończeniówce, jeśli się zaangażuje rodzinę. Takie panele czy kafelki warto położyć samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.10.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Moim zdaniem bardzo dużo można zaoszczędzić na wykończeniówce, jeśli się zaangażuje rodzinę. Takie panele czy kafelki warto położyć samodzielnie Akurat panele klasc samemu to zadna oszczednosc. Bez problemu znajdziesz panel z montazem i 8% na fakturze taniej niz kupic samemu z 23% vatem i sie jeszcze narobisz. Oszczednosc mozna znalesc w wielu innych miejscach, wybierac technologie latwe w montazu i robic samemu. Fundamenty i mury mozna zrobic i w tydzien jak sie bedzie mialo z 2 preznych pomocnikow wlacznie z ociepleniem (szalunki styro zalewane betonem). Wykonczeniowka owszem, ale jesli sie chce tanio to lazienka czy kuchnia powinny miec jak najmniej zakamarkow, wtedy samemu latwo i szybko powinno pojsc. Generalnie lazienki i kompletna kuchnia to jest koszt znaczny i tutaj najbardziej mozna poplynac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.10.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Mialem oferte na panele tylko w opcji z montazem za 42 zl/m2. Te same panele gdzie indziej nie schodzily ponizej 50 PLN, paneli bylo ok 50 m2, z tych 50 zl odzyskalbym max ok 11% wiec nie oplacalo sie samemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.10.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 (edytowane) Montażu za darmo nie ma, a że różnica w VAT jest do zwrotu i montaż nie jest skomplikowany to akurat na podłogach można sporo zaoszczędzić. Dokładnie tak. Mialem oferte na panele tylko w opcji z montazem za 42 zl/m2. Te same panele gdzie indziej nie schodzily ponizej 50 PLN, paneli bylo ok 50 m2, z tych 50 zl odzyskalbym max ok 11% wiec nie oplacalo sie samemu... A jeszcze gdzie indziej te panele były zapewne po 45zł/m2,wystarczyło poszukać,podobnie jak z wodną podłogówką Nie ma czegoś takiego jak montaż gratis (tak popularny na allegro) Też w pierwszym momencie napaliłem się na montaż gratis np: http://allegro.pl/panele-dab-filadelfia-adveture-montaz-gratis-i3626502476.html ale podrążyłem temat i okazało się,że te gratis to jednak kosztuje co najmniej zwrot VAT Za niewiele niższą cenę brutto(23%) kupiłem takie same panele a że miałem tego ok.90m2 także wyszedłem sporo na swoje Edytowane 15 Października 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2013 Dokładnie tak. A jeszcze gdzie indziej te panele były zapewne po 45zł/m2,wystarczyło poszukać,podobnie jak z wodną podłogówką Nie ma czegoś takiego jak montaż gratis (tak popularny na allegro) Też w pierwszym momencie napaliłem się na montaż gratis np: http://allegro.pl/panele-dab-filadelfia-adveture-montaz-gratis-i3626502476.html ale podrążyłem temat i okazało się,że te gratis to jednak kosztuje co najmniej zwrot VAT Za niewiele niższą cenę brutto(23%) kupiłem takie same panele a że miałem tego ok.90m2 także wyszedłem sporo na swoje Kilka popularnych portali sprzedajacych panele ma usuge w "cenie" ale mozna sie naciac na dowolny sklep z prawdziwym oddzialem, gdzie cena owszem, jest z montazem ale ten montaz to np 30-40 zl /m2 extra !!! To juz jest chamstwo, no chyba ze kupujesz deske po 300zl/m2 to moze i by to mialo sens... Arturo, mozna szukac, sprawdzac, ale sam wiesz dobrze, ze jak budowa ruszy to czesto ledwo idzie nadazyc biezace sprawy, wiele rzczy zamawia sie z wyprzedzeniem, zmiany powoduja ze kazdy plan legnie w gruzach, itd. Wszystko trzeba ogarnac przed wbiciej pierwszej lopaty. To juz jest niezla oszczednosc, potem 80% zrobic samemu, i na koncu najlepiej sprzedac po cenie rynkowej i kolejny stawiac z zysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts