Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Forumowiczów!

Od dłuższego czasu szukam projektu według którego będę budował dom. Nie mając zbyt wielkiego doświadczenia wybrałem projekt APS 191 (http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=667).

Czy ktoś może buduje taki dom? Jeżeli nie, to czy bardziej doświadczeni Forumowicze mogliby zwrócić uwagę na ewentualne wady projektu, które przeczyłem? Dla wyjaśnienia - mam działkę z wjazdem od wschodu, za domem (od północy) planuję garaż. W projekcie podoba mi się sypialnia od wschodu, pokoje dla dzieci od południa, pokój dzienny od południowego zachodu.

Jak dla mnie wadą jest brak pomieszczenia gospodarczego/spiżarnii. Czy są jeszcze jakieś inne oczywiste wady? Czy coś można w tym projekcie poprawić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Dziękuję bardzo za uwagi. Rzeczywiście drugie wejście do kuchni, bliżej drzwi wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Zastanawiam się tylko, czy całkowita rezygnacja z wiatrołapu nie będzie wtedy uciążliwa, szczególnie w zimie.

Przeszkadzać być może nie przeszkadza, ale czy nie powoduje dużych strat ciepła albo zimnych podmuchów w kuchni przy każdym otwarciu drzwi :)? To dobre rozwiązanie, wciąż jednak brakuje trochę jakiegoś pomieszczenia gospodarczego.

• 5 months później...
Dzień dobry! Czy znajdą się na forum jakieś osoby które budują/wybudowały dom według projektu APS 191 z ARCHI-PROJEKTU? Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś uwagi/spostrzeżenia/rady odnośnie projektu. Byłbym jeszcze bardziej wdzięczny gdyby ktoś pozwolił na obejrzenie swojego domu, najlepiej w Małopolsce :). Edytowane przez gabajas
Zmiana tematu z powodu literówki

Nie zakładaj nowego tematu, jesli już taki istnieje

Wady projektu:

- duzo balkonów - element kompletnie niefunkcjonalny w domku z ogródkiem. Mostki + drogie wykończenie

- w pokojach na poddaszu problemy z umiejscowieniem szafy - dużo skosów. Garderoby też pod skosami, a wiec mało pakowne.

- słupy powiązane z konstrukcją stropu to ogromne mostki termiczne

Projekt nieco przestarzały w stosunku do obecnych trendów energooszczędnych.

Edytowane przez Elfir

Rzeczywiście zduplikowałem temat - przepraszam.

Dziękuję za celne uwagi. Co do skosów, to do tej pory myslałem, że jest ich wręcz mało - muszę się jeszcze raz temu przyjrzeć. Balkony kosztowne, ale teraz używam balkonów w domu z ogrodem, więc uważam że jednak mogą być funkcjonalne.

• 3 months później...

Oczywiście projekty APS najnowsze nie są. Co do przestrzeni po lekkim podniesieniu ściany kolankowej skosy w APS188/191 nie straszne. Po podniesieniu w tym projekcie o 0,5m skosy stanowią około 50 m2 powierzchni. Słupy owszem są problemem np.przy zabudowie. 5 słupów stanowi jednak nieduży przekrój np. w stosunku do ilości krokwi i jętek. Garderobę przy pokojach nad wejściem można przystawić do klatki schodowej zwiększając niestety rozmiar hallu na górze i proporcje sypialni. Przy podniesionej kolankowej zwiększa się rozstaw płatwi i tym samym taki schowek z wej. z korytarza pozbawiony jest skosów. Przesuwając kominek przesuwamy komin i tym samym należy popatrzyć jak wypadnie on na poddaszu.

TG

• 1 year później...