gabajas 24.02.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam Forumowiczów! Od dłuższego czasu szukam projektu według którego będę budował dom. Nie mając zbyt wielkiego doświadczenia wybrałem projekt APS 191 (http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=667). Czy ktoś może buduje taki dom? Jeżeli nie, to czy bardziej doświadczeni Forumowicze mogliby zwrócić uwagę na ewentualne wady projektu, które przeczyłem? Dla wyjaśnienia - mam działkę z wjazdem od wschodu, za domem (od północy) planuję garaż. W projekcie podoba mi się sypialnia od wschodu, pokoje dla dzieci od południa, pokój dzienny od południowego zachodu. Jak dla mnie wadą jest brak pomieszczenia gospodarczego/spiżarnii. Czy są jeszcze jakieś inne oczywiste wady? Czy coś można w tym projekcie poprawić? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 25.02.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 ja bym przerobiłam kuchnie w taki sposób żeby można było wejść do niej nie przez salon wysuwając kominek trochę do przodu, tym samym zyskując miejsce na wysoka zabudowę, wejście do kuchni i kilka dodatkowych szaf, np. zamiast spizarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabajas 25.02.2013 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Dziękuję bardzo za uwagi. Rzeczywiście drugie wejście do kuchni, bliżej drzwi wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Zastanawiam się tylko, czy całkowita rezygnacja z wiatrołapu nie będzie wtedy uciążliwa, szczególnie w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 26.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 W swoim domu mam wiatrołap niezamknięty, nikomu z moich domowników to nie przeszkadza, a sprawia wrażenie przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabajas 27.02.2013 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Przeszkadzać być może nie przeszkadza, ale czy nie powoduje dużych strat ciepła albo zimnych podmuchów w kuchni przy każdym otwarciu drzwi ? To dobre rozwiązanie, wciąż jednak brakuje trochę jakiegoś pomieszczenia gospodarczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelik 28.02.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Otwieranie drzwi dużych strat ciepła nie powoduję, chyba że ktoś wychodząc po prostu zapomni ich zimą zamknąć. Ponieważ i tak trzeba wietrzyć dom więc nie widzę problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabajas 09.08.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzień dobry! Czy znajdą się na forum jakieś osoby które budują/wybudowały dom według projektu APS 191 z ARCHI-PROJEKTU? Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś uwagi/spostrzeżenia/rady odnośnie projektu. Byłbym jeszcze bardziej wdzięczny gdyby ktoś pozwolił na obejrzenie swojego domu, najlepiej w Małopolsce . Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez gabajas Zmiana tematu z powodu literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.08.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie zakładaj nowego tematu, jesli już taki istnieje Wady projektu:- duzo balkonów - element kompletnie niefunkcjonalny w domku z ogródkiem. Mostki + drogie wykończenie- w pokojach na poddaszu problemy z umiejscowieniem szafy - dużo skosów. Garderoby też pod skosami, a wiec mało pakowne.- słupy powiązane z konstrukcją stropu to ogromne mostki termiczne Projekt nieco przestarzały w stosunku do obecnych trendów energooszczędnych. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabajas 10.08.2013 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Rzeczywiście zduplikowałem temat - przepraszam. Dziękuję za celne uwagi. Co do skosów, to do tej pory myslałem, że jest ich wręcz mało - muszę się jeszcze raz temu przyjrzeć. Balkony kosztowne, ale teraz używam balkonów w domu z ogrodem, więc uważam że jednak mogą być funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomigr 13.11.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Oczywiście projekty APS najnowsze nie są. Co do przestrzeni po lekkim podniesieniu ściany kolankowej skosy w APS188/191 nie straszne. Po podniesieniu w tym projekcie o 0,5m skosy stanowią około 50 m2 powierzchni. Słupy owszem są problemem np.przy zabudowie. 5 słupów stanowi jednak nieduży przekrój np. w stosunku do ilości krokwi i jętek. Garderobę przy pokojach nad wejściem można przystawić do klatki schodowej zwiększając niestety rozmiar hallu na górze i proporcje sypialni. Przy podniesionej kolankowej zwiększa się rozstaw płatwi i tym samym taki schowek z wej. z korytarza pozbawiony jest skosów. Przesuwając kominek przesuwamy komin i tym samym należy popatrzyć jak wypadnie on na poddaszu.TG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aps191 08.02.2015 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Witamy! Szukamy na forum osób budujących/wykańczających domek APS 191. Nasz Aps191 jest juz w stanie surowym, co prawda po licznych przeróbkach. Miło było by powymieniać się z kimś doświadczeniem. Pozdrawiamy! Edytowane 8 Lutego 2015 przez aps191 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts