Grewama 27.02.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam Was Serdecznie, myślę aby posadzić teraz żywopłot przed domem jednak boję się o mrozy, jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Warto zasadzić czy jeszcze trochę się wstrzymać. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 a szkółki już rozpoczęły sprzedaż materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 28.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Tak, tak - poromawiajmy o żywopłotach.Póżną jesienią zeszłego roku wsadziłem graby z gołym korzeniem. Sadzonki są wys. ok. 150-200cm, oczywiście mało gęste - ok 3-4 solidniejszych rozgałęzień. Przewertowałem książki i mam dość rozbieżne opinie jak je przyciąć: od 1/3 do 2/3 długości wszystkich pędów. To jak to właściwie powinno być? I czy jednakowo traktować przewodnik i pędy boczne? Chciałbym uzyskać docelowo żywopłot ok 2-3m. Drugie pytanie: termin cięcia - spotkałem opinię, że grab "płacze" i że cięcie powinno być latem. Podkreślam, że wszystko dotyczy pierwszego, kształtującego cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Miś - Jest jeden wielki temat o zywopłotach z gatunków liściastych. Kolejny tylko o zywopłotach z buku i grabu. Żebyś nie musiał szukać, linki do tematów zebrane są w przyklejonym watku "najczęsciej szukane tematy". Po co zakładać kolejny na ten sam temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 16.03.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 wstrzymać sie to nie pora na żywopłoty zwłaszcza przy tych temperaturach takie rzeczy sie robi na jesień albo od wiosny po przymrozkach jak ziemia zelżeje ;0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts