Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa nowego domu na miejscu starego

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Chcielibyśmy postawić nowy dom w miejscu starego, zupełnie nie wiemy od czego zacząć i jak to zrobić jak najmniejszym kosztem. Z tego co przeczytałam na tym forum wynika, że będziemy mieć duży wydatek już z racji rozbiórki starego domu. Jak to zrobić jak najmniejszym kosztem? Proszę o pomoc

Niema tak źle, zaczynam właśnie budowę tak samo na miejscu starego domu. Najważniejsze to znaleźć wysyp- miejsce gdzie będzie można to wywieźć. Kilka osób do segregacji bo zazwyczaj nie chcą materiału organicznego (drewno) i inne np papa na którą najlepiej zamówić pojemnik z zakładu oczyszczania miasta chyba że się uda to inaczej załatwić. Dajesz ogłoszenie oddam gruz i może uda się za darmo jeśli nie to biorą koło 100zl od auta których będzie 30-50szt zalezy jaki dom. Auta tylko duże czteroosiowiec lub porządne trzyosiowe najlepiej dwa lub trzy jak dalej będą jeździć cena 60-100zl za godzinę a jak mają daleko to za kilometr liczą ale tego trzeba uniknąć. Zamawiasz koparkę obrotową i w 10h powinna się uporać łącznie z wykopaniem pod fundament - 80-100zl/h. Wszystko zależy od wysypu jak załatwisz darmowy i blisko to troche twojej pracy i w 3tyś powinnaś się zmieścić a jak daleko to koszty rosną kolosalnie.

• 11 years później...
18 godzin temu, marekju napisał:

Moi Drodzy dołączę do dyskusji.

Czy po wyburzeniu starego rupiecia do zera mogę w tym miejscu wybudować dom na zgłoszenie?

z góry dziękuję za pomoc

Marek

pod warunkiem ze działka nadal jest budowlana

Jest plan zagospodarowania. Część na której stoi dom jest przeznaczona pod zabudowę mieszkaniową (na mapie oznaczenie MN). Właśnie zapłaciłem podatek od 60m2 powierzchni mieszkalnej budynku. Z tego co wiem powierzchnia zabudowy pod domem jest wyłączona z produkcji rolnej.