bozena11 19.04.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Murarz postawił komin i nie ma łączenia(wiązania) z ścianami otaczającymi komin (jest to ściana nosna), czy tak jest dobrze???? czy powinien powiazac komin ze sciana!!!!!!!!!!!!!!! bozena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowicjusz 19.04.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Dobrze, jeżeli jest to przewód na gorące spaliny, np. z kominka lub kotłowni na tradycyjne paliwa. Jeżeli jest to blok kanałów wentylujących, możesz wieńcem żelbetowym powiązać go z sąsiednimi ścianami nośnymi - tak będzie najtaniej, ale dodatkowo upewnij się u projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 20.04.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Nie masz się czym przejmować. Ja mam wolnostojący komin od kominka między salonem a jadalnią wysokości ponad 8 metrów i nie płaczę... Z natury rzeczy nie jest powiązany z żadnymi ścianami, ponieważ dookoła niego nie ma ścian. Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 20.04.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 ja mam tak samo jak Rav, a komin został przez konstruktora z jednej strony wzmocniony zbrojonym betonem i wszystko gra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 20.04.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Przecież tak popularnych obecnie kominów systemowych też się nie "wiąże" ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Czy można komin systemowy wstawić w ściankę działową? Niby nic ale daje to 12 cm oszczędności na powierzchni. Czy ktoś z was zastanawiał się nad tym? Mam na myśli komin od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 20.04.2004 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Ja zrobiłem trochę dziwnie i wcale nie twierdzę, że jest to dobre. Ściana grubości 30 cm. Za kominkiem w tej ścianie wykułem dziurę i wstawiłem spalinową rurę fi 200. Przechodzi ona przez strop z wieńcem i wchodzi do kanału komina wymurowanego dopiero od poziomu stropu. W efekcie na parterze wogóle nie widać, że jest komin. Na piętrze już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 20.04.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 plp a jak czyścisz ten komin z szdzy która osiadać powinna na dnie? Dnem jest kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 20.04.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Na dnie powinna byc wyczystka. A drzwiczki do niej umieszczone na sasiedniej scianie. Bardzo czesto robi sie wyczystke w zupelnie innym pomieszczeniu niz kominek. Kominek nie jest dnem. Rura z kominka zawsze jest nawet wyzej niz kominek. Chyba, ze to jakis dziwny kominek Generalnie brak wyczystki na samym dnie kanalu kominowego (dymowego, spalinowego, jak zwal tak zwal) to powazny blad w sztuce. Pozdro Jay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 20.04.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Czy można komin systemowy wstawić w ściankę działową? Niby nic ale daje to 12 cm oszczędności na powierzchni. Czy ktoś z was zastanawiał się nad tym? Mam na myśli komin od kominka. Komin systemowy jak najbardziej. Ja również zamierzam tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 22.04.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Padło pytanie jak czyszczę komin. Jeszcze tego nie robiłem, ale jest faktem, że u mnie kominek jest na dnie. Wyczystka miała być po drugiej stronie ściany, ale się nie udąło, zostąły tylko drzwiczki w ścianie. Zakładam, że po czyszczeniu wszystko wpadnie do kominka. Jeśli nie mam możliwość temu czemuś pomóc, tak jest wykonane podłączenie.Inną kwestią jest to, czy potem po wyjęciu tego z kominka będę musiął malować pokój, czy nie. Na razie jesterm optymistą, być może niepoprawnym. PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkom 22.04.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 Przypominam Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 11 sierpnia 2003 r. w sprawie wykroczeń, za które funkcjonariusze pożarnictwa pełniący służbę w Państwowej Straży Pożarnej są uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, oraz warunków i sposobu wydawania upoważnień (Dz. U. Nr 156, poz. 1529). Określa ono, że funkcjonariusze pożarnictwa pełniący służbę w Państwowej Straży Pożarnej, uprawnieni do przeprowadzania czynności kontrolno-rozpoznawczych z zakresu ochrony przeciwpożarowej, są upoważnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w art. 82 § 1 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. - Kodeks wykroczeń (Dz. U. Nr 12, poz. 114 z późn. zm.2). Ten artykuł brzmi następująco:"Art. 82. § 1. Kto nieostrożnie obchodzi się z ogniem lub wykracza przeciwko przepisom dotyczącym zapobiegania i zwalczania pożarów, a w szczególności:1) nie wyposaża budynku w odpowiednie urządzenia lub sprzęt przeciwpożarowy lub nie utrzymuje ich w stanie zdatnym do użytku;2) utrudnia okresowe czyszczenie komina lub nie dokonuje bez zwłoki naprawy uszkodzeń komina i wszelkich przewodów dymowych;3) nie usuwa lub nie zabezpiecza w obrębie budynków urządzeń lub materiałów stwarzających niebezpieczeństwo powstania pożaru;itd... A kto moze czyścić kominy i ile razy?! Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 czerwca 2003 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 121, poz. 1138 z dnia 11 lipca 2003 r.) "Rozdział 7 Instalacje i urządzenia techniczne § 30. 1. W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych: 1) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej; 2) od palenisk opalanych paliwem stałym nie wymienionych w pkt 1 - co najmniej cztery razy w roku; 3) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym nie wymienionych w pkt 1 - co najmniej dwa razy w roku. 2. W obiektach, o których mowa w ust. 1, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych." W Rozdziale 8 Prace niebezpieczne pod względem pożarowym oraz ocena zagrożenia wybuchem jest zapis:" § 32. 1. Przed rozpoczęciem prac niebezpiecznych pod względem pożarowym, mogących powodować bezpośrednie niebezpieczeństwo powstania pożaru lub wybuchu, właściciel, zarządca lub użytkownik obiektu jest obowiązany: (....)4) zapewnić wykonywanie prac wyłącznie przez osoby do tego upoważnione, posiadające odpowiednie kwalifikacje;" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plp 23.04.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 To wszystko prawda, tylko, że w naszym prawie jest mnóstwo rzeczy których nawet nie sposób wypełniać. A do tego jest coś takiego jak pojęcie wolności. I ja mam to bardzo głęboko zakorzenione. Nie mylić z anarchią. Owszem, problem może się pojawić jak się coś wydarzy, np. pożar, a potem firma ubezpieczeniowa szuka wykrętów. Podobna sytuacja jest np,. z szambem, tv. Szamba nie wywożę, pomimo tego, że tak nakazuje prawo. Według mojej wiedzy w moim szambie następuje pełna biodegradacja ścieków, dbam o to żebny tak było i wykonuję tzw. zrzut do środowiska brudnej wody, która nie jest szkodliwa. Przez brak dna w trzecim osadniku. Abonament tv - chamstwo i wymuszanie. Gdyby ktoś pytał to oficjalnie nie mam tv. I tu ciekawe pytanie. Mam psa, małego, należy się za niego podatek. znajduje się powiedzmy w osobnym ogrodzeniu wewnątrz posesji. Jak Urząd Gminy może mi udowodnić, że mam psa i powinienem zapłacić podatek ? Nie chodzi mi teraz o uchalenie się od podatku, tylko o czysto teoretyczny przykład. Ja mogę twierdzić, że to co widać to obraz generowany przez rzutnik holograficzny. Na posesję nikogo nie wpuszczę. I co ? Przepraszam za odbiegnięcie od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata i Darek 23.04.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Popieramy walkę z beznadziejnością polskiego prawa !!!!! Trzymaj tak dalej my postępujemy podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts