Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK KLIEĆ styropian GRAFITOWY?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

nie wiem co to ten system MOWO

ale z tego co widze to po prostu ciepły montaż w ociepleniu

kuzyn robił taki - ekipa od oceplenia po prostu wycinała w styropianie zakłądkę, tzn skoro system wystaje na 10 cm od muru, a używasz grubszego styropianu (on akurat używał 20) to robił zakłądkę na 10 cm, czyli płyta przysłaniał kawał ściany i ten coś w którym okono się trzymało...

sam ten element smarowałi cienko pianką niskoprężną, a reszta normalnie na klej i na ścianę

dzięki temu pomiędzy ścianą a (umownie nazwijmy to systemem) systemem z oknem nie ma szpary nie osłoniętej styropianem... robili taka otulinę jakby, ale bez łączeń przy samym "systemie"

nie wiem jak Ci to wytłumaczyć inaczej, ale i tak widze że dziwnie to napisałem :)

Dzieki za zainteresowanie. Tez tak myslalem zrobic, ale montazysta okien powiedzial by dosunac styro do profilu MOWO i na profil polozyc styro by zlicowac powierzchnie. Zastanawialem sie czym przykleic styropian (wegorek) na profil MOWO- myslalem o piance montazowej ale po rozmowie z ociepleniowcem stanelo na bialym kleju 190 z Caparola.

P.S.

MOWO to montaz okien w warstwie ocieplenia na profilach Illbrucka pro07 i ksztaltkach styropianu, przyklejanych na scianie nosnej po za licem muru.

• Odpowiedzi 382
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...
Witam,

za tydzień zaczynam elewację 20cm styro swisspor bez frezu

wykonawca mowil z frezem jest wiecej odpadow i tak

piankuje kazda plyte, i tu sie zastanawiam czy pianowanie

nie spowoduje szczelin miedzy plytami styro?

z gory dzieki za porady

A dlaczego ma spowodować szczeliny?

Raczej je wypełni.

Witam,

z gory dzieki za porady

Z frezem jest oczywiscie wiecej odpadow. Po ociepleniu mojego budynku zaladowaem w kontener ponad 14m3 odpadow. Koszt wywozki takiego kontenera w moim rejonie to 1200 zl.

Dobrze ponad 14m3 styrobetonu wywaliłeś i jeszcze musiałeś za to zapłacić...

Nie było gdzie go zastosować?

Adam M.

Czesc z tego skladziku zatrzymalem. Posadzki mam zrobione, elewacje rowniez, dach zaizolowany piana- nie mam pojecia gdzie moglbym te scinki zastosowac? Od miesiecy lezaly zapakowane w worki przed budynkiem, wielu osobom oferowalem ich wywiezienie. Jsien tuz, tuz balem sie ze wprowadza sie nieproszeni goscie:)

Witam,

z gory dzieki za porady

wiec 20 cm jest bez sensu skoro z zalozenia wykonawca ma w dupie jakosc roboty

• 8 months później...

Wracając do kwestii z początku tego wątku. Czy ktoś może napisać o swoich przygodach ze styropianem grafitowym? Czy zakładając dobry klej i osłonę rusztowania jest wciąż duże ryzyko rozszerzania i kurczenia się styropianu grafitowego w przypadku prac latem?

Niektórzy producenci styropianów oferują warianty grafitowy z cienką warstwą białego styropianu oraz grafitowy z powłoką ochronną. Czy warstwa zbrojąca trzyma się tej powłoki ochronnej równie dobrze jak zwykłego styropianu?

Wracając do kwestii z początku tego wątku. Czy ktoś może napisać o swoich przygodach ze styropianem grafitowym? Czy zakładając dobry klej i osłonę rusztowania jest wciąż duże ryzyko rozszerzania i kurczenia się styropianu grafitowego w przypadku prac latem?

Niektórzy producenci styropianów oferują warianty grafitowy z cienką warstwą białego styropianu oraz grafitowy z powłoką ochronną. Czy warstwa zbrojąca trzyma się tej powłoki ochronnej równie dobrze jak zwykłego styropianu?

Jak dobrze zrobisz, to nie będzie problemu....

Witam,

Przymierzam się do ocieplenia elewacji, ściany domu niestety na wysokości 2,5 m mają ok 1,5 cm odchyłki od pionu. Jak to wyeliminować ?

1. Kleić styropian, równolegle do ściany zatem styropian również będzie miał odchyłkę od pionu

2. Regulując ilość kleju/pianki przyklejać styropian w pionie ? Dzięki temu między murem a styropianem mogę mieć 1,5 cm szczelinę w górnej części ściany.

3. Kleić styropian równolegle a odchyłkę niwelować ilością kleju do siatki i ewentualnie podwójną warstwą kleju i siatki w górnej części ściany gdzie odchyłka od pionu jest największa.

4. Kleić styropian oraz siatkę z odchyłka od pionu a odchyłkę od pionu zniwelowana będzie ilością tynku.

Dzięki za pomoc

Edytowane przez fox503

Z frezem jest oczywiscie wiecej odpadow. Po ociepleniu mojego budynku zaladowaem w kontener ponad 14m3 odpadow. Koszt wywozki takiego kontenera w moim rejonie to 1200 zl.

No chyba lekko przesadziłeś z tymi m3...u mnie cały dom ocieplono 36m3 takim styropianem, a Ty miałeś połowę odpadów....

Wracając do tematu wątku - U mnie styropian grafitowy kleili klejem do siatki Greinplast K i od trzech lat nie ma problemu.

@samboman, a nie przypadkiem Caparol? Jeśli tak, to u mnie zużycie Caparola (również tynku i innych) wychodziło ca. zgodnie z danymi producenta (z opakowania czy z www). Możesz kupić na styk lub z nadwyżką np. 5%, a w razie draki dokupić co-bądź za rogiem.

@fox, a może zamów połowę tego styro 1cm cieńszego (jak możesz) i klej grubsze płyty na dole a cieńsze u góry (lub odwrotnie), wtedy kompensacje tej odchyłki nie będą takie radykalne. Bo jednak szlifowanie takiej ilości/grubości to sporo roboty...

@neko, ja bym kupił ten styropian z białą warstwą (szczególnie jeśli sam kleisz), "za moich czasów" nie było takich wynalazków, a szkoda.

Edytowane przez grzeniu666

Zgadza się, chodzi o Caparol, post pisany był ze smartfona i widać niezawodny słownik zadziałał...

W karcie technicznej Caparol napisał, że zużycie "od 4kg/m2" więc domyślam się, że zużycie może zależeć m.in od "sprawności" ekipy. Mam właśnie klejony grafit w taki sposób jak napisałem wcześniej i właśnie klej "idzie" szybciej niż bym się tego spodziewał.