fox503 16.06.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 @grzeniu666 Narazie wziąłem się za wewnętrzną ścianę garażu, na której również murarze zrobili 1 cm odchyłkę przyklejam styropian 5 cm.W szczeliny które wychodzą na górze wpuściłem najtańszą piankę montażową za 9,99 :} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.06.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 @samboman, no bo jeszcze dochodzą nierówności podłoża (piszą "do 1,5cm", minimum nie mam pewności, może z 0,5cm), więc to już potrafi trochę zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.06.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 @grzeniu666 Narazie wziąłem się za wewnętrzną ścianę garażu, na której również murarze zrobili 1 cm odchyłkę przyklejam styropian 5 cm. W szczeliny które wychodzą na górze wpuściłem najtańszą piankę montażową za 9,99 :} Kuźwa kto wam to murował.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.06.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) 4No chyba lekko przesadziłeś z tymi m3...u mnie cały dom ocieplono 36m3 takim styropianem, a Ty miałeś połowę odpadów.... Wracając do tematu wątku - U mnie styropian grafitowy kleili klejem do siatki Greinplast K i od trzech lat nie ma problemu. Wcale nie przesadzam osobiscie pakowalem styro do kontenera. Zamówione miałem100m3 frezowanego styro (elewcja, sufit w garażu i trzy piętra posadzek). Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.06.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Od rodzaju i jakości postawienia ściany zuźycie również zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 16.06.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam,jestem w trakcie klejenia własnoręcznego grafitowej 15,robię to w ten sposób ze zaciągam grzebieniem 10mm po całości płyty,klej do siatki caparol 190s,nie kolkuje ponieważ klej trzyma mega mocno,żadnych placków itp,po dociśnięciu. płyty klej lekko wychodzi bokami,w trakcie ostatnich upałów płyty nie były. niczym nie zabezpieczone przed słońcem,nic nie odpadlo ani nie wygielo,oczywiście klejenie odbywa się. w cieniu,mam nadzieję. ze troche pomogłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neko 17.06.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Czy do klejenia płyt (styro lub wełna) nadaje się zarówno Caparol 190 szary jak i biały?Czy jeśli siatka jest zatapiana w Caparol 190 biały to można nie stosować gruntu Puztgrund610 (pod tynk mineralny)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 17.06.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Tak oba się nadają z tym że biały jest trochę droższy. Na biały 190 pod mineralke nie trzeba stosować Putzgrundu, pod warunkiem że będzie zrobiony bez przestoju czasowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 28.10.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 WitamCzy ocieplanie styropianem grafitowym jest droższe niż ocieplanie styropianem białym?Bo niektórzy mówią że na początku różnica nie jest jakaś wielka ale potrzeba do niego specjalne kleje,tynki itp. i wtedy wszystko wychodzi dużo drożej niż przy białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.10.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Pierwsze słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 08.02.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jak można aż tak zboczyć z tematu?Głównie rozchodzi się o to, czy można kleić w słońcu, jak temu zaradzić... A tutaj widzę kilka stron gadaniny niezwiązanej z tematem...Generalnie wyczytałem o styro:Swisspor Lambda White Fasada, który ma lambdę 0,31(czyli najlepszą na rynku) a to tego jest grafitowy z białą cieńką warstwą, podobno można stosować w czasie największego słońca. Co Wy na to? Ma kolega z forum taki w ofercię, nie widzę? Może inne już mają taką warstewkę? Na dniach chcę kupić 15cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 08.02.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jak można aż tak zboczyć z tematu? Głównie rozchodzi się o to, czy można kleić w słońcu, jak temu zaradzić... A tutaj widzę kilka stron gadaniny niezwiązanej z tematem... Generalnie wyczytałem o styro: Swisspor Lambda White Fasada, który ma lambdę 0,31(czyli najlepszą na rynku) a to tego jest grafitowy z białą cieńką warstwą, podobno można stosować w czasie największego słońca. Co Wy na to? Ma kolega z forum taki w ofercię, nie widzę? Może inne już mają taką warstewkę? Na dniach chcę kupić 15cm styro. Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM REFLEX ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.02.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Jak można aż tak zboczyć z tematu? Głównie rozchodzi się o to, czy można kleić w słońcu, jak temu zaradzić... A tutaj widzę kilka stron gadaniny niezwiązanej z tematem... Generalnie wyczytałem o styro: Swisspor Lambda White Fasada, który ma lambdę 0,31(czyli najlepszą na rynku) a to tego jest grafitowy z białą cieńką warstwą, podobno można stosować w czasie największego słońca. Co Wy na to? Ma kolega z forum taki w ofercię, nie widzę? Może inne już mają taką warstewkę? Na dniach chcę kupić 15cm styro. ma kolega z forum i Swisspora White: 169 netto/m3 - nie wstawil na strone, bo jest leniem cuchnacym ale juz jest: http://astrobud.pl/pl/p/Styropian-Swisspor-White-Fasada-0%2C031-/244 I Austrotherm Reflex, ale tam jest maly problem, bo w okresie zimowym nie wysycha im ta powloka reflex i nie realizuja, dopiero od marca, w Austrothermie 15cm Reflex kosztuje: 167,25 netto/m3 http://astrobud.pl/pl/p/Styropian-Austrotherm-Fasada-0%2C031-Reflex-/209 Edytowane 9 Lutego 2016 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 09.02.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Polecasz taki styropian? Chcę sobie już kupić(bo lepsze), a w lato samemu sukcesywnie ocieplać, ściana po ścianie. W każdym miesiącu będę miał po kilka dni urlopu, więc tak myślę, że w lipcu ściana, sierpniu ściana... Zobaczymy. W związku z tym co mi polecasz? 15cm grubości ma mieć. Chcę grafitowy ze względu na lambdę. Jednak czy może tak długo wisieć niedokończony na ścianie? Oraz, czy opłaca się dodawać tyle aż pieniędzy do tego w/w styro? Co powiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.02.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 nie wiem. nie mam zdania, zalozenie bardzo fajne, jezeli chodzi o wygode i bezpieczenstwo klejenia. Nie mniej jednak kazdy eps nie powinien byc wystawiony na dzialanie UV dluzej niz miesiac tak na dobra sprawe. powyzej zaczyna zolknac i tworzy sie na nim taka warstwa ktora pozniej trzeba wytarowac. Mielismy robic elewacje u jednego z forumowiczow, ale chcial 33cm grubosci i niestety w tej grubosci nie byl dostepny. ZArowno w Austrothermie jak i Swiss sa to dosc nowe produkty, wiec ciezko o doswiadczenia z budowy z tymi materialami. Wyglada to fajnie i logicznie, troche drozsze, ale widac zalety, pytanie tylko czy warte sa roznicy w cenie - to juz do rozwazenia dla inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meon 09.02.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć? Co sądzisie? Może dać spokój z grafitem i iść w biały? Duża różnica w stracie ciepła będzie przy 15cm? Może dać 16 białego? Więcej nie dam raczej, bo dach wysunięty za mało będzie. PS. napisałem maila o wycenę, aby coś wiecej sie dowiedzeic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.02.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 15 szarego zastępuje 20cm białego, wiec w Twoim przypadku dobrze zainwestować w ten pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 09.02.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 ja właśnie teraz docieplam 12 cm grafit 0,032 tylko taka grubość możliwa bo dach ogranicza pole manewru a w ścianach jest pustka powietrzna 5 cm to też już jakaś izolacja , kleję to na piance do styropianu pierwszych kilka szt był tytan eos wychodziło około 1 puszki na jakies 5 metrów kwadratowych , następny klej w piance był insta stik podobno miał być dwa razy wydajniejszy w rzeczywistości wychodzi to samo , troche wiecej mi wychodzi bo robię ripy po obwodzie oraz na krzyż i do tego jeszcze punkty w pustkach tego krzyża no i aby było pewniej :lol2: jeszcze trochę na brzegach ścian , dziś przyszły mi 12 puszek tytan eos oczywiście zero kołkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.02.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Podepnę się pod temat. Jako, że nie mam wprawy do styro na elewacji, postanowiłem przećwiczyć klejenie styro na ścianach szczytowych strychu. Kleje na grzebień 10mm. Ogólnie idzie nieźle, pion praktycznie idalnie trzyma. Czy kołkować trzeba? czy można odpuścić przy takiej ilości kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 16.02.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Nie potrzeba,tez przykleiłem na grzebień 10mm,ale radze zainwestować w dobry klej,ja kleiłem na kleju do siatki caparola(190s),jak zrobisz to starannie do nie ma ch... żeby coś odpadlo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts