Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK KLIEĆ styropian GRAFITOWY?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_1*

a nie lepiej kleić to pianką do styropianu , ja akurat od kilku dni robię sam elewację ok 200m2 właśnie na piance , myślę że pianka jest dużo mocniejsza a o wysiłku nie wspomnę , ileż ja bym musiał tego namieszać , a tak tylko pistolecik tuba wkręt i do dzieła , polecam super robota , ja używałem pierwszych kilka tubek tytan eos drogi i dobry ale długo się usztywnia około 15 minut następne było 12 szt insta stik ten już zdecydowanie szybciej stabilizował , teraz znów mam tytan eos ale następne to juz resztkowe bedą insta stik , lepiej się nimi robi jakieś wycinki takie dokładniejsze nie trzeba tak długo czekać , olej ten klej w workach nie nameczysz się tak a robota niechcąco pali się w rękach

acha i nie mam zamiaru niczego kołkować

• Odpowiedzi 382
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Twoj dom, Twoje prawo...

W Toruniu pol roku temu byla jakas mega wichura, zerwalo kilka elewacji...

ubezpieczyciel nie wyplacil odszkodowania z powodu braku mocowania mechanicznego (kolki)

Ponadto widziales w ktorejkolwiek aprobacie systemu docieplen klej w piance? chyba nie ma, no moze tytan moze miec, bo maja komplet, moze termoorganika, nie wiem, nie sprawdzalem ani jednego ani drugiego.

nie mniej jednak jakbym wydawal tyle kasy na material i na robocizne (ty robisz to sam ale kosztuej tyle samo, bo czas) to wolalbym jednak miec tak zeby nie spadlo...

A Ty jakie masz wytlumaczenie dla braku kolow? smieszne mostki termiczne? czy tak na prawde chodzi o naklad $ i czasu na kolkowanie?

Gość Konto usunięte_1*
wyczytałem że kołkuje się budynki powyżej chyba 12 metrów jak dobrze pamiętam lub 6 naprawdę nie pamiętam , z bloków może ściągnąć elewację bo to jednak jest żagiel ale dom front i tył po 4 metry a boki chyba coś koło 6-7nm w dodatku zabudowa na około , jestem dobrej myśli a tak szczerze nie chce mi się tego robic bo ten maraton remontowy u mnie trwa od czerwca ubiegłego roku totalny remont wszystkiego , a co do techniki pokazywanych na pokazówkach to ja robiłem razy dwa , nie ma bata aby cos urwało , już molestowałem chyba z 5 płyt styropianowych bo też byłem sceptyczny , teraz jestem pewny że nie puści nawet w huragan :no:

to zle wyczytales.

pieprza ludzie takie glupoty , handlowczyki zasrane i spece od marketingu :p i pozniej ludzie w takie glupoty wierza.

ulotka reklamowa to nie dokument !

w Toruniu z domkow jednorodzinnych zerwalo (zrodlo - jeden z klientow indywidualnych z FM), nawet jakies zdjecia mi wrzucil, oczywiscie jak potrzebne to teraz nie ma.

Mam dom z silikatów, ściany szczytowe z szarego BK.

O ile jeszcze widziałbym sens montażu kołków w silikacie, to w BK byłoby to bez senssu - te kołki trzymają sie symbolicznie, dużo słabiej, niż klej trzyma płytę.

Pianka jest jeszcze uwzględniona w systemach Ceresitu, Lakmy. Na zachodzie na pewno Dow.

O ile jeszcze widziałbym sens montażu kołków w silikacie, to w BK byłoby to bez senssu - te kołki trzymają sie symbolicznie, dużo słabiej, niż klej trzyma płytę.

Pianka jest jeszcze uwzględniona w systemach Ceresitu, Lakmy. Na zachodzie na pewno Dow.

Dokładnie. Ja mam pustak ceramiczny i kołkował nie będę. Kołek bardzo kiepsko siedzi w tym materiale. Będę kołkował tylko tam jest beton tj. cokół, następnie tam gdzie mam pełną cegłę którą szalowałem strop nad parterem i kolejny strop nad poddaszem. Ostatecznie wyjdzie że kołki będę miał w pasach co ok. 3m . Kleić będę Insta-Stick.

Gość Konto usunięte_1*
Dokładnie. Ja mam pustak ceramiczny i kołkował nie będę. Kołek bardzo kiepsko siedzi w tym materiale. Będę kołkował tylko tam jest beton tj. cokół, następnie tam gdzie mam pełną cegłę którą szalowałem strop nad parterem i kolejny strop nad poddaszem. Ostatecznie wyjdzie że kołki będę miał w pasach co ok. 3m . Kleić będę Insta-Stick.

klejenie insta stick jest faktycznie lepsze niż tytanem , szybciej się stabilizuje , teraz to wiem po oprużnieniu 12 szt insta stick oraz 12 szt tytana , następne to też już będą insta

A do elewacji z bk 400 jakie kolki kupować? Styro 20cm. Myslalem o listwie okapowiej. Przy ościeżnicy okna dac listwę przyokienna. Styropian bedzie dolegal do styropianu z ocieplenia ściany fundamentowej. Czy w tym przypadku dawac listwę startowa czy wystarczy zrobienie na styk i opiankowanie.

Dawałem kołki (zagłębione, +dekielki) zarówno na siliakcie jak i BK. Nie zauważyłem aby w BK trzymało słabo. Możliwe że te w BK były mocowane głębiej (dawno, nie pamiętam). Kołki Wkręt-met (do silikatu termo, do BK na ścianach szczytowych niegrzanego poddasza zwykłe).

• 3 weeks później...
Ja z trochę innym pytaniem, jednak chyba ważnym.

Jak przechowujecie styropian? Nie mam żadnego zadaszonego budynku a styropian będzie musiał poczekać ok 4 miesiące na klejenie.

Czy jakaś folia się sprawdzi? Zwykła czy o jakichś specjalnych właściwościach potrzebna?

chronic przed sloncem, w miare mozliwosci rozlozyc palety ktore sie paletaja po budowie i na nim polozyc styro, zeby nie stal w blocie.

Przykryc plandeka np, albo czym co chroni przed UV.

Chronic przed zlodziejami... pies jakis albo cos?

Witam,

w nadchodzącym tygodniu chcę kłaść ten styropian:

http://www.styropmin.pl/1,2,10,12,passive-pro-31

na Porotoherm 25 P+W.

Czy to dobry czas?

Czy muszę osłaniać go jakoś specjalnie przed słońcem?

Pogoda dla mojego regionu:

http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa/16dniowa

Klej szary specjalny do klejenia grafitu, potem klej biały do zatopienia siatki...

Czy kołkować???

Witam,

w nadchodzącym tygodniu chcę kłaść ten styropian:

http://www.styropmin.pl/1,2,10,12,passive-pro-31

na Porotoherm 25 P+W.

Czy to dobry czas?

Czy muszę osłaniać go jakoś specjalnie przed słońcem?

Pogoda dla mojego regionu:

http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa/16dniowa

Klej szary specjalny do klejenia grafitu, potem klej biały do zatopienia siatki...

Czy kołkować???

Klej, nie osłaniaj - jeszcze na to nie pora.