Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MA ktoś może to urządzenie i może się wypowiedzieć?

http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6200-3000-w-416085

Z opisu wygląda nieźle, sterownik sądząc z instrukcji bardzo ubogi ale za te pieniądze i z gwarancją - to czemu nie?

Kiedyś naprawiałem (drobna usterka) klient był zadowolony.

Warżne ,żeby dobrze uruchomić

Z opisu wygląda nieźle...

Jak się zerknie na ten opis i wykresy pokazującej moc w zależności od temperatur dla tej pc p-w to jest kiepsko, chyba, że grzałka ma być głównym wspomagaczem. Wg ich opisu przy -7* z 6kW pompy zostaje mniej niż 4kW (+ 3kW grzałki). Z 9kW zostaje mniej niż 6kW + grzałka. Cena takiego cuda to 8kzł za "6"kW model i 17kzł za model "9" kW. Zdecydowanie lepiej wypadnie klima za około 2kzł, np. LG typu inwerter E09SQ, która przy -7* osiąga 3kW, więc za 8kzł można kupić 3 szt ( w sumie 9kW) i jeszcze zostanie trochę na montaż.

Zdecydowanie lepiej wypadnie klima za około 2kzł, np. LG typu inwerter E09SQ, która przy -7* osiąga 3kW, więc za 8kzł można kupić 3 szt ( w sumie 9kW) i jeszcze zostanie trochę na montaż.

Jeszcze tylko usługa przerobienia tego na PW, co się wiąże z utratą gwarancji, i jest git. Ale i tak pójdę tą drogą.

Z P/P zrobisz P/W... slyszalem o takim myku ale nigdy nie widzialem...:eek:

Wystarczy włożyć wężownicę do beczki ,a wężownice podłączyć do jednostki zewnętrznej. Podgrzewałem tak wodę do 50C wyszło cop 2,3 około 10 na dworze.

Ale jednostka zewnętrzna z kapilarę .Jak jest z zaworem rozprężnym to wychodzi lepiej

Wystarczy włożyć wężownicę do beczki ,a wężownice podłączyć do jednostki zewnętrznej. Podgrzewałem tak wodę do 50C wyszło cop 2,3 około 10 na dworze.

Ale jednostka zewnętrzna z kapilarę .Jak jest z zaworem rozprężnym to wychodzi lepiej

Rozumiem że to wynik spontanicznego eksperymentu, a nie obliczeń? Bo jeśli chcemy grzać wodę do 30*, czyli na naturalnych czy typowych temp. skraplania PP, przy odpowiednich oporach i powrocie nie powinno być różnicy, czy to ciepło poszło w wodę czy w powietrze. Największe wyzwanie to będzie sterowanie.

Rozumiem że to wynik spontanicznego eksperymentu, a nie obliczeń? Bo jeśli chcemy grzać wodę do 30*, czyli na naturalnych czy typowych temp. skraplania PP, przy odpowiednich oporach i powrocie nie powinno być różnicy, czy to ciepło poszło w wodę czy w powietrze. Największe wyzwanie to będzie sterowanie.

Zbudowałem i opomiarowałem .A regulator frisko swobodnie programowany za 700 robi to co trzeba.

A wężownica z miedzi chłodniczej.

Zbudowałem i opomiarowałem .A regulator frisko swobodnie programowany za 700 robi to co trzeba.

A podpowiesz coś więcej? Bo rozumiem że regulator steruje tylko ciśnieniami, a co steruje np. wentylatorem? Czy wszystkie zabezpieczenia zbyt niskiego czy wysokiego ciśnienia są niezależne od sterowania?

• 1 year później...
Zerknolem dzis na pare postow... Sa w sumie zadowoleni klienci a zarazem u kogos nie dawala rady ponizej -10*... Ktos doradza aby kupic ta wieksza nawet jezeli mniejsza powinna starczyc.

(Ma ponoc duzy spadek mocy wraz z temp )

Wczesniej ktos pisal a niewielu stopniach modulacji... Komus zamarzala i czujniki temp wymienial na gwarancji.

Bylo tez ze nigdy nie chciala >1390W ( jak dobrze pamietam )

No ale jak COP wtedy 1.5-2 to i moc odpowiednio niska...

Generalnie PC ktora ma rozbiezne opinie ale to moze kwestia oczekiwan...

Biorac ja taka jaka jest i w tej cenie... Moze u niejednego sie sprawdzi... Im cieplejszy dom tym lepiej ;)

Jest "tania" a czy ktos bedzie wolal dolozyc do "najtanszej" "markowej", to znowu kwestia priorytetow, potrzeb i zalozen :)

dzięki Varme za więcej info. zakupiłem i będę instalował przed sezonem grzewczym. gdyby ktoś miał na oku jakiś tani ale dobry ciepłomierz to proszę o namiary. jaki najlepiej kupić podlicznik na gniazdko są jakieś z możliwością programowania 2 taryf?

Gość Arturo72
dzięki Varme za więcej info. zakupiłem i będę instalował przed sezonem grzewczym. gdyby ktoś miał na oku jakiś tani ale dobry ciepłomierz to proszę o namiary. jaki najlepiej kupić podlicznik na gniazdko są jakieś z możliwością programowania 2 taryf?

Pod jaką temperaturę zasilania masz zrobioną podlogowke ?

Jeśli masz rurki rozłożone rzadko to efekt będzie taki jakbyś grzal kablami. ..