Stiv32 04.03.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 MA ktoś może to urządzenie i może się wypowiedzieć? http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6200-3000-w-416085 Z opisu wygląda nieźle, sterownik sądząc z instrukcji bardzo ubogi ale za te pieniądze i z gwarancją - to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.03.2013 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 MA ktoś może to urządzenie i może się wypowiedzieć? http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6200-3000-w-416085 Z opisu wygląda nieźle, sterownik sądząc z instrukcji bardzo ubogi ale za te pieniądze i z gwarancją - to czemu nie? Kiedyś naprawiałem (drobna usterka) klient był zadowolony. Warżne ,żeby dobrze uruchomić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To typowy chinol jakie bywają na allego. Ale cena dobra.Za to znalazłem ciekawostkę: http://allegro.pl/pompa-ciepla-daikin-inverter-i3068895982.htmlIle może kosztować hydrobox do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 04.03.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To typowy chinol jakie bywają na allego. Ale cena dobra. Za to znalazłem ciekawostkę: http://allegro.pl/pompa-ciepla-daikin-inverter-i3068895982.html Ile może kosztować hydrobox do tego? Ten sam koleś sprzedaje za 2800. http://allegro.pl/pompa-ciepla-daikin-altherma-i3068894697.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ten sam koleś sprzedaje za 2800. http://allegro.pl/pompa-ciepla-daikin-altherma-i3068894697.html No to nic tylko kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stiv32 04.03.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Może i chińczyk - ale 3 lata gwarancji i 5 lat na sprężarkę - to tyle co markowe. Rozwiązania z grzałką przepływową nie widziałem nigdzie indziej. Sprężarka invertorowa z R410 - to tez nie w chinczykach za takie pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 04.03.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Z opisu wygląda nieźle... Jak się zerknie na ten opis i wykresy pokazującej moc w zależności od temperatur dla tej pc p-w to jest kiepsko, chyba, że grzałka ma być głównym wspomagaczem. Wg ich opisu przy -7* z 6kW pompy zostaje mniej niż 4kW (+ 3kW grzałki). Z 9kW zostaje mniej niż 6kW + grzałka. Cena takiego cuda to 8kzł za "6"kW model i 17kzł za model "9" kW. Zdecydowanie lepiej wypadnie klima za około 2kzł, np. LG typu inwerter E09SQ, która przy -7* osiąga 3kW, więc za 8kzł można kupić 3 szt ( w sumie 9kW) i jeszcze zostanie trochę na montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Może i chińczyk - ale 3 lata gwarancji i 5 lat na sprężarkę - to tyle co markowe. Poproś o gwarancję "na parametry". Powyżej wyjaśnił to już rwxw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ciekawy jest też dobór mocy do powierzchni ogrzewanej! Model 6kW do 120m2 ale już 9kW do 240m2! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 04.03.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 ktos je jednak kupuje sa na rynku od 2009 jak nie dluzej... ccc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 04.03.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Zdecydowanie lepiej wypadnie klima za około 2kzł, np. LG typu inwerter E09SQ, która przy -7* osiąga 3kW, więc za 8kzł można kupić 3 szt ( w sumie 9kW) i jeszcze zostanie trochę na montaż. Jeszcze tylko usługa przerobienia tego na PW, co się wiąże z utratą gwarancji, i jest git. Ale i tak pójdę tą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Z P/P zrobisz P/W... slyszalem o takim myku ale nigdy nie widzialem... Wystarczy włożyć wężownicę do beczki ,a wężownice podłączyć do jednostki zewnętrznej. Podgrzewałem tak wodę do 50C wyszło cop 2,3 około 10 na dworze. Ale jednostka zewnętrzna z kapilarę .Jak jest z zaworem rozprężnym to wychodzi lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wystarczy włożyć wężownicę do beczki ,a wężownice podłączyć do jednostki zewnętrznej. Podgrzewałem tak wodę do 50C wyszło cop 2,3 około 10 na dworze. Ale jednostka zewnętrzna z kapilarę .Jak jest z zaworem rozprężnym to wychodzi lepiej Rozumiem że to wynik spontanicznego eksperymentu, a nie obliczeń? Bo jeśli chcemy grzać wodę do 30*, czyli na naturalnych czy typowych temp. skraplania PP, przy odpowiednich oporach i powrocie nie powinno być różnicy, czy to ciepło poszło w wodę czy w powietrze. Największe wyzwanie to będzie sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Rozumiem że to wynik spontanicznego eksperymentu, a nie obliczeń? Bo jeśli chcemy grzać wodę do 30*, czyli na naturalnych czy typowych temp. skraplania PP, przy odpowiednich oporach i powrocie nie powinno być różnicy, czy to ciepło poszło w wodę czy w powietrze. Największe wyzwanie to będzie sterowanie. Zbudowałem i opomiarowałem .A regulator frisko swobodnie programowany za 700 robi to co trzeba. A wężownica z miedzi chłodniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Zbudowałem i opomiarowałem .A regulator frisko swobodnie programowany za 700 robi to co trzeba. A podpowiesz coś więcej? Bo rozumiem że regulator steruje tylko ciśnieniami, a co steruje np. wentylatorem? Czy wszystkie zabezpieczenia zbyt niskiego czy wysokiego ciśnienia są niezależne od sterowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.03.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ja zrobiłem on /offa Na bazie jakiegoś chinola .Wymiennik to zbiornik 50 l z wężownicą miedzianą .A regulator pilnował temperatury i odszraniania.Wentylatorem może sterować inny niezależny układ za 200 zł.Można kupić w sklepie z materiałami chłodniczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 05.03.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 A regulator pilnował temperatury i odszraniania. Jasne, dzięki. A mogę założyć że co do wentylatora istnieje liniowa funkcja dT powietrza i odparowania plus wilgotność i prędkości przepływu w m/s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.08.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Czy są na FM posiadacze PC Jula i czy mogliby opisać wrażenia z użytkowania? Dotychczas trochę info znalazłem na szwedzkim forum dzięki uprzejmości kolegi Värmepumpsägare, niestety z językiem szwedzkim tłumacz google nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 18.08.2014 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Zerknolem dzis na pare postow... Sa w sumie zadowoleni klienci a zarazem u kogos nie dawala rady ponizej -10*... Ktos doradza aby kupic ta wieksza nawet jezeli mniejsza powinna starczyc. (Ma ponoc duzy spadek mocy wraz z temp ) Wczesniej ktos pisal a niewielu stopniach modulacji... Komus zamarzala i czujniki temp wymienial na gwarancji. Bylo tez ze nigdy nie chciala >1390W ( jak dobrze pamietam ) No ale jak COP wtedy 1.5-2 to i moc odpowiednio niska... Generalnie PC ktora ma rozbiezne opinie ale to moze kwestia oczekiwan... Biorac ja taka jaka jest i w tej cenie... Moze u niejednego sie sprawdzi... Im cieplejszy dom tym lepiej Jest "tania" a czy ktos bedzie wolal dolozyc do "najtanszej" "markowej", to znowu kwestia priorytetow, potrzeb i zalozen dzięki Varme za więcej info. zakupiłem i będę instalował przed sezonem grzewczym. gdyby ktoś miał na oku jakiś tani ale dobry ciepłomierz to proszę o namiary. jaki najlepiej kupić podlicznik na gniazdko są jakieś z możliwością programowania 2 taryf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.08.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 dzięki Varme za więcej info. zakupiłem i będę instalował przed sezonem grzewczym. gdyby ktoś miał na oku jakiś tani ale dobry ciepłomierz to proszę o namiary. jaki najlepiej kupić podlicznik na gniazdko są jakieś z możliwością programowania 2 taryf? Pod jaką temperaturę zasilania masz zrobioną podlogowke ? Jeśli masz rurki rozłożone rzadko to efekt będzie taki jakbyś grzal kablami. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts