Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mimo tego, że urządzenie jest fabrycznie napełnione odpowiednią ilością czynnika chłodniczego, to jeżeli jest rzeczywiście jak piszecie "do samodzielnego montażu" - i w dodatku na szybkozłączkach (jak niektóre klimatyzatory przenośne) to powstaje problem obecności "obcych" gazów oprócz czynnika chłodniczego które nie ulegają skropleniu przy tych ciśnieniach i pogarszają efektywność urządzenia. Nie wiem, nie znam "julki", nie widziałem, może jakieś zdjęcia dodatkowe ktoś załączy?

Zasadniczo, to bezwzględnie w każdym przypadku montażu tego typu ustrojstwa należy koniecznie uzyskać próżnię w przewodach (przy okazji kontrolując szczelność) i dopiero później otwierać zawory jednostki zewnętrznej napełnionej czynnikiem.

Montowałem w tym roku klimę w firmie i początkowo też chciałem zrobić to sam. Niby prosto i można taniej... Szybko przemyślałem sprawę i zleciłem montaż fachowcowi z "papierami" Samsunga, który zrobił to za 600zł. Nie warto ryzykować za taką kasę jeżeli ktoś nie ma doświadczenia.

w S zaznaczaja ze pöowinnien to zrobic fachowiec... ( samemu prawnie nie wolno )

Jak to w praktyce wyglada ( podlonczenie ), nie wiem...

Osobiscie bym sie w to nie bawil... ale to moze kwestia umiejetnosci... ;) Niech kazdy robi co umie najlepiej... :)

ale to wynika u nich z zagrożenia wypuszczeniem gazów chłodniczych a tego to na pewno przestrzegają

Montowałem w tym roku klimę w firmie i początkowo też chciałem zrobić to sam. Niby prosto i można taniej... Szybko przemyślałem sprawę i zleciłem montaż fachowcowi z "papierami" Samsunga, który zrobił to za 600zł. Nie warto ryzykować za taką kasę jeżeli ktoś nie ma doświadczenia.

akurat ten fragment, czyli połączenie tych śrubunków jest banalnie proste i mówię to ja....nietechniczny.pod tym względem JULA jest bardzo fajnie zrobiona.

Takie jakie ustawię:) A o co chodzi?

Bardzo śmieszne, a tak serio to ciekawi mnie jaką temperaturę dajesz na kk, czy cała instalacja chodzi na jednej i generalnie jaką najwyższą temperaturę można utrzymać z tą pompą np. przy -10, oczywiście w granicach jakiejś opłacalności.

Pytam bo mój brat jest zainteresowany, ma instalację na grzejnikach, a nie koniecznie muszę mu mówić że moja to takie cacko bez konkurencji bo może Panasonic byłby lepszy dla niego, sporo ludzi go zachwala, a mojej nikt :(