qubic 06.09.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 No to nieco zmieniles podejscie. Moze dlatego, ze w koncu masz pompe ciepla, ktora tak jeszcze niedawno "opluwales". oj ty mi tak nie wypominaj. nigdy nie należałem do "ortodoksów" tak jak ty. od razu zakładałem rurki na kable chyba jako jeden z pierwszych na FM, założyłem PC p-p, śmiałeś się z "protezy" . nigdy nie zamykałem się na PCi, tylko na kosmiczne ceny tego jak się okazuje dosyć prostego sprzętu. nawiasem pisząc to jak teraz uruchamiam to całe ustrojstwo to z rozrzewnieniem wspominam prostotę i bezobsługowość kabli grzejnych. kable traktuję jako podstawowy,niezawodny system grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 kable traktuję jako podstawowy,niezawodny system grzewczy. Jak odpalisz pompe, to do wlaczenia kabli zmusic Cie bedzie mogla raczej tylko perspektywa zamarzniecia wody w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 06.09.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 oj ty mi tak nie wypominaj. nigdy nie należałem do "ortodoksów" tak jak ty. od razu zakładałem rurki na kable chyba jako jeden z pierwszych na FM, założyłem PC p-p, śmiałeś się z "protezy" . nigdy nie zamykałem się na PCi, tylko na kosmiczne ceny tego jak się okazuje dosyć prostego sprzętu. nawiasem pisząc to jak teraz uruchamiam to całe ustrojstwo to z rozrzewnieniem wspominam prostotę i bezobsługowość kabli grzejnych. kable traktuję jako podstawowy,niezawodny system grzewczy. Tak naprawdę , to uruchomienie tej julci też nie jest jakieś trudne , ty od początku masz problem z odpowietrzeniem ,choć słowo ,,problem'' jest tutaj trochę na wyrost powiedziane , obojętnie czy podłogówkę będzie gonić pc czy inne urządzenie , odpowietrzyć trzeba , a to nie jest takie trudne , ja praktykowałem u siebie metodą podaną przez Vid-a , bo sam odpowietrznik automatyczny nie jest jakimś cudownym panaceum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 07.09.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 qubic, ale rotametry to masz odkręcone/otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 qubic, ale rotametry to masz odkręcone/otwarte? raczej wszystko jest odkręcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 07.09.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Jaka średnica rur PEX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 07.09.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 16 mm 80mb 1 pętla z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 07.09.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Orientujecie się może w sterownikach pokojowych, możecie coś polecić w rozsądnej cenie, u mnie optymalny był by bezprzewodowy a będzie włączał obiegówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 16 mm 80mb 1 pętla z tego co pamiętam Dokładnie: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.09.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 nawiasem pisząc to jak teraz uruchamiam to całe ustrojstwo to z rozrzewnieniem wspominam prostotę i bezobsługowość kabli grzejnych. tak czytam, czytam - i się Tobie dziwię, ze wykonałeś taki ruch celem zaoszczędzenia paru setek rocznie Jeszcze się nie zaczęło a już jest fajnie! Zrób na koniec zestawienie, ile włozyłeś w te błyskotki? bo na moje oko niebezpiecznie zbliżasz się do ósemaka pln Ponowię zatem pytanie, wkładając kij w mrowisko: PocoCito? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 tak czytam, czytam - i się Tobie dziwię, ze wykonałeś taki ruch celem zaoszczędzenia paru setek rocznie Jeszcze się nie zaczęło a już jest fajnie! Zrób na koniec zestawienie, ile włozyłeś w te błyskotki? bo na moje oko niebezpiecznie zbliżasz się do ósemaka pln Ponowię zatem pytanie, wkładając kij w mrowisko: PocoCito? ten ruch nie był podyktowany zaoszczędzeniem kilku setek tylko poprawą komfortu a i może przy okazji oszczędnością. mój dom dosyć szczegółowo mam rozpisany jeśli chodzi o sezon grzewczy i narzuca się wniosek jeden. mam podlicznik systemu C.O. osobno na parter i osobno piętro. zużycie na parterze w stosunku do piętra to prawie 4:1. mam rurki przygotowane zawczasu i pojawiła się PCi w miarę rozsądnych pieniążkach to dlaczego nie spróbować? tutaj przekonuje mnie COP który może i jest mizerny ale pozwoli mi na nie trzymanie się reżimu dwóch taryf co w konsekwencji może też skutkować wyrównaną temperaturą . mam już sprawdzoną w działaniu PC p-p i u mnie się ona nie za bardzo sprawdza z prozaicznego powodu- pomimo, że jest na parterze to i tak głównie nagrzewa piętro a nie o to mi chodziło. dlatego też zdecydowałem się na tą instalację, trochę eksperymentalnie ale co tam, trzeba dążyć do ideału. jeśli chodzi o koszty to są bardzo podobne do tych co podałem na początku, może zaraz wkleję rewizję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 07.09.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Orientujecie się może w sterownikach pokojowych, możecie coś polecić w rozsądnej cenie, u mnie optymalny był by bezprzewodowy a będzie włączał obiegówkę Używałem z kotłem gazowym sterownika DigiTime w wersji przewodowej i był ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 PC JULA i osprzęt : Jula-6000 złmontaż-1000 złciepłomierz- 200 złgrupa bezpieczeństwa-74 złnaczynie wzbiorcze-88 złśrubunki- 20 złwatomierze-85 złmiedź i inne pierdółki- 300złgniazdko- 25złrurki do podłogówki-400 złrozdzielacz na 4 obwody- 357 złpostument- cement,bloczki - 50 złotulina na rury zewnętrzne-13zł SUMA 8612zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 qubic... Nie przejmuj sie. Zazdrosc straszna zecz.... Fajnie ze nie kazdy ma krotkie rece i glembokie kieszenie... Jeczy... A sam by chcial... Mam szczera nadzieje ze bedziesz zadowolony... dzięki za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.09.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 ten ruch nie był podyktowany zaoszczędzeniem kilku setek tylko poprawą komfortu a i może przy okazji oszczędnością. mój dom dosyć szczegółowo mam rozpisany jeśli chodzi o sezon grzewczy i narzuca się wniosek jeden. mam podlicznik systemu C.O. osobno na parter i osobno piętro. zużycie na parterze w stosunku do piętra to prawie 4:1. mam rurki przygotowane zawczasu i pojawiła się PCi w miarę rozsądnych pieniążkach to dlaczego nie spróbować? tutaj przekonuje mnie COP który może i jest mizerny ale pozwoli mi na nie trzymanie się reżimu dwóch taryf co w konsekwencji może też skutkować wyrównaną temperaturą . mam już sprawdzoną w działaniu PC p-p i u mnie się ona nie za bardzo sprawdza z prozaicznego powodu- pomimo, że jest na parterze to i tak głównie nagrzewa piętro a nie o to mi chodziło. dlatego też zdecydowałem się na tą instalację, trochę eksperymentalnie ale co tam, trzeba dążyć do ideału. jeśli chodzi o koszty to są bardzo podobne do tych co podałem na początku, może zaraz wkleję rewizję. 4:1 powiadasz. Nie pamietam, jak wyglada projekt, ale jesli nie masz proporcji powierzchni 4:1, to na dole ewidentnie jest cos skopane w wykonastwie. Moze tez byc, ze dobierales kable pod OZC asolta:-) Piszesz o rezimie dwoch taryf oraz o poprawie komfortu, co mozna zrozumiec, ze albo miales zimno na dole grzejac tylko w II taryfie albo miales cieplo i wchodziles w pierwsza... te 8k5pln zainwestowalabym wpierw w termowizje dolu a pozniej podjela jakies dzialania. Nie obraz sie, ale dla mnie dzialasz po omacku, naczytawszy sie forum. Wspolczuje zonie, jak wyjedziesz, kiedy temperatura spadnie z 0stc na minus dwadziescia na tydzien w styczniu. Wtedy jej telefonicznie wyjasnisz, ze by zgasila PP, pozniej PW, a posniej odpalila kable... wiem, wiem, nie wyjedziesz a temperatura nie spadnie do takich wartosci… do pumpareiro: stoi od kwietnia PC do CWU, "glemboki glombie", i sie z tym nie afiszuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.09.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Orientujecie się może w sterownikach pokojowych, możecie coś polecić w rozsądnej cenie, u mnie optymalny był by bezprzewodowy a będzie włączał obiegówkę Ja mam takie. http://e-metalowiec.com/sklep-on-line.html?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=1521&category_id=224 http://e-metalowiec.com/index.php?page=shop.product_details&option=com_virtuemart&product_id=1923 Jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Piszesz o rezimie dwoch taryf oraz o poprawie komfortu, co mozna zrozumiec, ze albo miales zimno na dole grzejac tylko w II taryfie albo miales cieplo i wchodziles w pierwsza... grzałem tylko w 2 taryfie.wiem, że te wyniki nie są miarodajne bo to był 1 sezon ale coś tam mówią, niekoniecznie o braku izolacji a raczej o układzie domu. nie działam po omacku, takie systemy C.O. miałem zaplanowane od początku ponieważ nie ma ideału.a sprawdzam w praktyce jak to działa i staram się zmodyfikować do własnych potrzeb i dla własnego komfortu. kable dobierałem wg. systemu jasiek71 OZC asolta sprawdziło się idealnie, jestem pod wrażeniem dokładności. Wspolczuje zonie, jak wyjedziesz, kiedy temperatura spadnie z 0stc na minus dwadziescia na tydzien w styczniu. Wtedy jej telefonicznie wyjasnisz, ze by zgasila PP, pozniej PW, a posniej odpalila kable... wiem, wiem, nie wyjedziesz a temperatura nie spadnie do takich wartosci… niepotrzebnie bo nie mam żony . nawet gdybym miał to kable są cały czas włączone tak samo jak wentylacja a do PC pp jest pilot i jeden guzik wyjeżdzać, wyjeżdzam ale nad tym żeby nie spadła temperatura to czuwają sterowniki, zresztą w Juli też sterownik nawet po zaniku napięcia wraca do wybranych parametrów. spokojnie jak na wojnie Edytowane 7 Września 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 07.09.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Ja mam takie. http://e-metalowiec.com/sklep-on-line.html?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=1521&category_id=224 http://e-metalowiec.com/index.php?page=shop.product_details&option=com_virtuemart&product_id=1923 Jestem zadowolony. Dzięki, a który jest prostszy w obsłudze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 07.09.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 16 Czyli dobrze mi się wydawało. Przy obecnych temperaturach można przyjąć grzewczą 6kW i dla delty np. 6*C przepływ wyniesie 0,86m3/h. W jednej pętli popłynie 0,06l/s (0,32kPa/m). Zatem opór wypadkowy dla 4x80m PEX16 wyniesie 25,6kPa (gdybyś użył PEX20, to dla tego samego przepływu wychodzi 0,08kPa/m, a wypadkowy 6,4kPa). Jeśli osiągi obiegówki w Twoim układzie są porównywalne z przykładową 25/60 (0,8m3/h, 50kPa) to na skraplacz, ciepłomierz i rury połączeniowe pozostaje tylko ok. 25kPa zapasu. Zobaczymy jaki przepływ uda się uzyskać po odpowietrzeniu układu. Na zamieszczonym wcześniej zdjęciu widać, że najwyższym punktem układu jest cylinder z grzałką (zarazem jest on pułapką dla powietrza) z ręcznym odpowietrznikiem w górnej części. Próbowałeś wymusić przepływ od belek rozdzielacza do cylindra i nie udało się usunąć powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts