Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

No to nieco zmieniles podejscie. Moze dlatego, ze w koncu masz pompe ciepla, ktora tak jeszcze niedawno "opluwales". ;)

oj ty mi tak nie wypominaj. nigdy nie należałem do "ortodoksów" ;) tak jak ty. od razu zakładałem rurki na kable chyba jako jeden z pierwszych na FM, założyłem PC p-p, śmiałeś się z "protezy" . nigdy nie zamykałem się na PCi, tylko na kosmiczne ceny tego jak się okazuje dosyć prostego sprzętu.

nawiasem pisząc to jak teraz uruchamiam to całe ustrojstwo to z rozrzewnieniem wspominam prostotę i bezobsługowość kabli grzejnych.

kable traktuję jako podstawowy,niezawodny system grzewczy.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj ty mi tak nie wypominaj. nigdy nie należałem do "ortodoksów" ;) tak jak ty. od razu zakładałem rurki na kable chyba jako jeden z pierwszych na FM, założyłem PC p-p, śmiałeś się z "protezy" . nigdy nie zamykałem się na PCi, tylko na kosmiczne ceny tego jak się okazuje dosyć prostego sprzętu.

nawiasem pisząc to jak teraz uruchamiam to całe ustrojstwo to z rozrzewnieniem wspominam prostotę i bezobsługowość kabli grzejnych.

kable traktuję jako podstawowy,niezawodny system grzewczy.

Tak naprawdę , to uruchomienie tej julci też nie jest jakieś trudne , ty od początku masz problem z odpowietrzeniem ,choć słowo ,,problem'' jest tutaj trochę na wyrost powiedziane , obojętnie czy podłogówkę będzie gonić pc czy inne urządzenie , odpowietrzyć trzeba , a to nie jest takie trudne , ja praktykowałem u siebie metodą podaną przez Vid-a , bo sam odpowietrznik automatyczny nie jest jakimś cudownym panaceum.

tak czytam, czytam - i się Tobie dziwię, ze wykonałeś taki ruch celem zaoszczędzenia paru setek rocznie :)

Jeszcze się nie zaczęło a już jest fajnie! Zrób na koniec zestawienie, ile włozyłeś w te błyskotki? bo na moje oko niebezpiecznie zbliżasz się do ósemaka pln :)

Ponowię zatem pytanie, wkładając kij w mrowisko: PocoCito?

tak czytam, czytam - i się Tobie dziwię, ze wykonałeś taki ruch celem zaoszczędzenia paru setek rocznie :)

Jeszcze się nie zaczęło a już jest fajnie! Zrób na koniec zestawienie, ile włozyłeś w te błyskotki? bo na moje oko niebezpiecznie zbliżasz się do ósemaka pln :)

Ponowię zatem pytanie, wkładając kij w mrowisko: PocoCito?

ten ruch nie był podyktowany zaoszczędzeniem kilku setek tylko poprawą komfortu a i może przy okazji oszczędnością. mój dom dosyć szczegółowo mam rozpisany jeśli chodzi o sezon grzewczy i narzuca się wniosek jeden. mam podlicznik systemu C.O. osobno na parter i osobno piętro. zużycie na parterze w stosunku do piętra to prawie 4:1. mam rurki przygotowane zawczasu i pojawiła się PCi w miarę rozsądnych pieniążkach to dlaczego nie spróbować? tutaj przekonuje mnie COP który może i jest mizerny ale pozwoli mi na nie trzymanie się reżimu dwóch taryf co w konsekwencji może też skutkować wyrównaną temperaturą . mam już sprawdzoną w działaniu PC p-p i u mnie się ona nie za bardzo sprawdza z prozaicznego powodu- pomimo, że jest na parterze to i tak głównie nagrzewa piętro a nie o to mi chodziło. dlatego też zdecydowałem się na tą instalację, trochę eksperymentalnie ale co tam, trzeba dążyć do ideału.

jeśli chodzi o koszty to są bardzo podobne do tych co podałem na początku, może zaraz wkleję rewizję.

PC JULA i osprzęt :

Jula-6000 zł

montaż-1000 zł

ciepłomierz- 200 zł

grupa bezpieczeństwa-74 zł

naczynie wzbiorcze-88 zł

śrubunki- 20 zł

watomierze-85 zł

miedź i inne pierdółki- 300zł

gniazdko- 25zł

rurki do podłogówki-400 zł

rozdzielacz na 4 obwody- 357 zł

postument- cement,bloczki - 50 zł

otulina na rury zewnętrzne-13zł

SUMA 8612zł

ten ruch nie był podyktowany zaoszczędzeniem kilku setek tylko poprawą komfortu a i może przy okazji oszczędnością. mój dom dosyć szczegółowo mam rozpisany jeśli chodzi o sezon grzewczy i narzuca się wniosek jeden. mam podlicznik systemu C.O. osobno na parter i osobno piętro. zużycie na parterze w stosunku do piętra to prawie 4:1. mam rurki przygotowane zawczasu i pojawiła się PCi w miarę rozsądnych pieniążkach to dlaczego nie spróbować? tutaj przekonuje mnie COP który może i jest mizerny ale pozwoli mi na nie trzymanie się reżimu dwóch taryf co w konsekwencji może też skutkować wyrównaną temperaturą . mam już sprawdzoną w działaniu PC p-p i u mnie się ona nie za bardzo sprawdza z prozaicznego powodu- pomimo, że jest na parterze to i tak głównie nagrzewa piętro a nie o to mi chodziło. dlatego też zdecydowałem się na tą instalację, trochę eksperymentalnie ale co tam, trzeba dążyć do ideału.

jeśli chodzi o koszty to są bardzo podobne do tych co podałem na początku, może zaraz wkleję rewizję.

4:1 powiadasz.

Nie pamietam, jak wyglada projekt, ale jesli nie masz proporcji powierzchni 4:1, to na dole ewidentnie jest cos skopane w wykonastwie.

Moze tez byc, ze dobierales kable pod OZC asolta:-)

Piszesz o rezimie dwoch taryf oraz o poprawie komfortu, co mozna zrozumiec, ze albo miales zimno na dole grzejac tylko w II taryfie albo miales cieplo i wchodziles w pierwsza...

te 8k5pln zainwestowalabym wpierw w termowizje dolu a pozniej podjela jakies dzialania. Nie obraz sie, ale dla mnie dzialasz po omacku, naczytawszy sie forum. Wspolczuje zonie, jak wyjedziesz, kiedy temperatura spadnie z 0stc na minus dwadziescia na tydzien w styczniu. Wtedy jej telefonicznie

wyjasnisz, ze by zgasila PP, pozniej PW, a posniej odpalila kable... wiem, wiem, nie wyjedziesz a temperatura nie spadnie do takich wartosci…

do pumpareiro: stoi od kwietnia PC do CWU, "glemboki glombie", i sie z tym nie afiszuje

Orientujecie się może w sterownikach pokojowych, możecie coś polecić w rozsądnej cenie, u mnie optymalny był by bezprzewodowy a będzie włączał obiegówkę

Ja mam takie.

http://e-metalowiec.com/sklep-on-line.html?page=shop.product_details&flypage=garden_flypage.tpl&product_id=1521&category_id=224

http://e-metalowiec.com/index.php?page=shop.product_details&option=com_virtuemart&product_id=1923

Jestem zadowolony.

Piszesz o rezimie dwoch taryf oraz o poprawie komfortu, co mozna zrozumiec, ze albo miales zimno na dole grzejac tylko w II taryfie albo miales cieplo i wchodziles w pierwsza...

grzałem tylko w 2 taryfie.wiem, że te wyniki nie są miarodajne bo to był 1 sezon ale coś tam mówią, niekoniecznie o braku izolacji a raczej o układzie domu.

nie działam po omacku, takie systemy C.O. miałem zaplanowane od początku ponieważ nie ma ideału.a sprawdzam w praktyce jak to działa i staram się zmodyfikować do własnych potrzeb i dla własnego komfortu.

kable dobierałem wg. systemu jasiek71 :)

OZC asolta sprawdziło się idealnie, jestem pod wrażeniem dokładności.

Wspolczuje zonie, jak wyjedziesz, kiedy temperatura spadnie z 0stc na minus dwadziescia na tydzien w styczniu. Wtedy jej telefonicznie

wyjasnisz, ze by zgasila PP, pozniej PW, a posniej odpalila kable... wiem, wiem, nie wyjedziesz a temperatura nie spadnie do takich wartosci…

niepotrzebnie bo nie mam żony :cool:. nawet gdybym miał to kable są cały czas włączone tak samo jak wentylacja a do PC pp jest pilot i jeden guzik :D

wyjeżdzać, wyjeżdzam ale nad tym żeby nie spadła temperatura to czuwają sterowniki, zresztą w Juli też sterownik nawet po zaniku napięcia wraca do wybranych parametrów.

spokojnie jak na wojnie :rolleyes:

Edytowane przez qubic

16

Czyli dobrze mi się wydawało.

Przy obecnych temperaturach można przyjąć grzewczą 6kW i dla delty np. 6*C przepływ wyniesie 0,86m3/h.

W jednej pętli popłynie 0,06l/s (0,32kPa/m).

Zatem opór wypadkowy dla 4x80m PEX16 wyniesie 25,6kPa

(gdybyś użył PEX20, to dla tego samego przepływu wychodzi 0,08kPa/m, a wypadkowy 6,4kPa).

Jeśli osiągi obiegówki w Twoim układzie są porównywalne z przykładową 25/60 (0,8m3/h, 50kPa) to na skraplacz, ciepłomierz i rury połączeniowe pozostaje tylko ok. 25kPa zapasu. Zobaczymy jaki przepływ uda się uzyskać po odpowietrzeniu układu.

Na zamieszczonym wcześniej zdjęciu widać, że najwyższym punktem układu jest cylinder z grzałką (zarazem jest on pułapką dla powietrza) z ręcznym odpowietrznikiem w górnej części. Próbowałeś wymusić przepływ od belek rozdzielacza do cylindra i nie udało się usunąć powietrza?