Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1h... to troszke krotko... bardziej miarodajny jest wynik "z nocy" tak jak dotychczas...

Potem rozumiem ze Jula ma sterownik gdzie sie zadaje temp "do osiagniecia" w pomieszczeniu lub na wyjsciu?

Sterownik powinnien teoretycznie byc w jakims pomieszczeniu "mieszkalnym", nie ma to wplywu na test PC ale pozniej na

realne zuzycie kWh przez PC... gdy temp osiagnieta to PC sie wylonczy.... alternatywnie ( tak muysle ) moduluje pobor mocy do

najnizszego gdy jest blisko zadanej temp.

Pewnie i tak musi sobie poprobowac jaka najnizsza temp zasilania mu wystarczy aby utrzymac chciana temp w domu.

:)

jak się ustawi 30*C na tzw. piecu to PC dosyć szybko dochodzi do tej temperatury a potem maxymalnie zwalnia lub nawet na chwilę się zatrzymuje ale zazwyczaj chodzi na 600-800 W poboru

mogę zrobić test na temperaturze sterownika pokojowej, przedostatni był właśnie przez pomyłkę taki ;)

Coś chyba nie trybi jak powinno. Może to być ciepłomierz. Za mała delta 3K to jego min, lub przepływ na przetworniku i nie jest właściwie zliczany.

coś może być na rzeczy z tymi przepływami a i może z samym ciepłomierzem ponieważ wczoraj miałem komunikat błędu P1 a PC już była wyłączona.

dzisiaj też włączę na noc i podam ci dT i przepływy jakie są. zaczynam o 22 :)

Edytowane przez qubic

dzisiaj o 22 zdejmę pokrywę i będę widział na wyświetlaczu jaka jest moc pompy

z pompą obiegową jest taka sytuacja, że ona ma jakby inwerter tzn. płynnie zmienia moc czyli obroty i pomimo, że jest ustawiona na 2 bieg to sama moduluje obroty . nie wiem dokładnie ale dzisiaj może nakręcę filmik jak to startuje to będzie lepiej widać.

Edytowane przez qubic

Sama tak jak alpha2?

czyli sterownik PC nie ogranicza obrotów pompy CO wraz z ograniczeniem mocy PC?

Zrób prosty test. Jak już PC zejdzie z mocą odczytaj i porównaj wskazania ciepłomierza "moc" na 1 biegu i na 3 bieg. Oczywiście po pewnym czasie od przełączenia, by mogła się na nowo ustabilizować.

24.09 START 22:00 licznik 203,32 GJ temperatura zewnętrzna 7*C(zapomniałem zdjęcie zrobić)

23:07

Tzew. 5*C

pobór 1010W

dT 6,7*C

przepływ 0,53 m3/h

moc 4 kW

gruba rura 55,5*C

pompa obiegowa na 2

23:13

pobor 1266W

dT 5,35

przepływ 0,74

moc 4,5

gruba rura 62

pompa obiegowa na 3

23:19

pompa obiegowa na 1

PC wyłączyła się

RESET

23:23

pobor 625W

dT 7,50

przepływ 0,33

moc 2,9

gruba rura 42

pompa obiegowa na 1

temp. blisko zadanej 35*C

23:31

pobor 820W

dT 7,76

przepływ 0,33

moc 2,8

gruba rura 50

pompa obiegowa na 1

temp. 33*C blisko zadanej 35*C

Edytowane przez qubic

Czegoś tu nie rozumiem, dlaczego część rur jest zaszroniona a część nie? Nie spotkałem jeszcze takiego zjawiska w prawidłowo działającej pompie.

Co to znaczy, że np. gruba rura ma 62 st. ??? U mnie przy zasilaniu np 30 st rura freonowa zasilająca ma zaledwie o kilka st więcej od rury zasilającej wodnej. Zatem bardzo ciekawi mnie jaka jest temperatura wody na wyjściu z pompy.

Coś w tym wszystkim nie gra. Nawet najpodlejsze pompy osiągają zdecydowanie większy COP. Trzeba wyniuchać problem.