arti.sa 23.04.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2011 Witam, po świętach chciałbym zaplanować i wziąć się do roboty za skarpę.Jak ze zdjęcia widać jest to duża skarpa w porównaniu do tych co znalazłem w wątkach na forum dlatego też osobny temat.Skarpa jest od strony południowo-zachodniej więc dobrze nasłoneczniona.Proszę o radę jak to zabezpieczyć, nie chcę robić tego dużym kosztem typu mury oporowe.Myślałem coś o geo siatce jako zabezpieczeniu, następnie zestopniować delikatnie a na tych stopniach zrobić zasadzenia płażącej roślinności.Taki efekt chcę uzyskać na 1/3 skarpy patrząc od góry. Reszta to trawka bo tam jest mniejsze nachylenie.Może ktoś ma fajny pomysł na zejście do samego dołu? Mogą to być kręte alejki. Bo od góry myśłałem o wylaniu betonu oraz obmurowaniu np. z jakiego kamienia. Tym samym schody by służyły jak delikatny murek oporowy. http://img219.imageshack.us/img219/286/dsc0108hv.th.jpg ps. Zdrowych i wesołych świąt WN oraz mokrego Dyngusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edak 18.07.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Mam prośbę o pomoc w aranżacji skarpy, którą mam wogół domu. Jej długość to 6 metrów w linii prostej plus mały narożnik. Pionowa powierzchnia skarpy to około 90 cm - jest więc niewielka, od strony zachodniej. Chciałabym ją ładnie zaarażnować z wykorzystaniem berberysów, płożących jałowców. Z początku myślałam, żeby zrobić na całej powierzchni poziome paski tych samych nasadzeń, np. od góry Berberysy Erecta, niżej berberysy Green Carpet i najniżej jałowce Golden Carpet...ale czy to będzie ciekawie wyglądało? Może moglibyście mi coś zaproponować, ewentualnie przedstawić jakieś wizualizacje. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.07.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Nie sądzę by to fajnie wyglądało, bo skarpa jest wąska a dorosłe rośliny berberysu i jałowca mają średnicę po 1,5 m. Poza tym będzie przypominało obsadzenia przy markecie, a nie ogród. Może zrób jednak mieszane zasadzenia z kęp jałowca, karłowej sosny, kosodrzewin, małych form brzozy (np. Trost dwarf), traw ozdobnych - na kształt ogrodu skalnego? http://www.finegardening.com/cms/uploadedimages/images/gardening/issues_101-110/041105048-01_med.jpg albo obsadzić lawendą, szałwia, bylicą, perowskią, budleją i zrobić sobie ogród śródziemnomorski:http://img4.sunset.com/i/2003/11/tips-slope-m.jpg?300:300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 01.10.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Witam w starym temacie..Jak wasze skarpy? Ja jestem włąścicielką piaszczystej skarpy. Tak wyszło, za dużo piasku nawieźliśmy, by podnieśc teren i teraz bywają kłopoty po deszczu :/ Piasek przelewa się przez murek oporowy i trzeba od czasu do czasu sprzątac chodnik. Ziemi jeszcze nie nawieźliśmy, a skrpę trzeba było zabezpieczyc. Pan w szkółce ogrodniczej doradził nam płożące jałowce, które posadziliśmy w dwóch rzędach co 1.20 naprzemiennie. Nie znam nazw tych jałowców ale było ich 5 typów: żółty, zielono-nienieski z zółyymi końcówkami, zielony z bielszymi końcówkami i niebieski ( miał w nazwie Ice). U dołu skarpy posadziłam naprzemiennie małe żywotniki: żółty i zielony Szmaragd. Moje pytanie: Czy korzenie jałowców rzeczywiście umocnią i zwiążą skarpę. Czy warto coś pomiędzy nimi wsadzac, jeśli tak...to co? Co pasowałoby u góry na brzegu skarpy, a byłoby niskie, umocniłoby i nie zasłaniałoby widoku skarpy- patrząc w dół? Pozdrawiam Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 04.10.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) WitamPytanie jak w temacie skarpa znajduje się wokół tarasu i ma wysokość 110cm jest dość stroma można przyjąć około 35-40 stopni. Czym w takim razie to obsadzić ? widziałbym coś co tworzy darń, chroniłoby to skarpę przed obsuwaniem się. Taras ma trzy strony najdłuższą południową, zachodnią i wschodnią pod drzewami, a więc słońce rzadko tam dociera....Może ktoś ma jakiś pomysł czym można by obsadzić taka skarpę Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2011 przez adam998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 04.10.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 pokaż zdjęcie- skarpa skarpie nie równa. A tu chodzi nie tylko żeby było funkcjonalnie, ale też ładnie i komponowało się z domem. I napisz jaką masz tam ziemię- piasek, glina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 jesli gleba przeciętna, ogrodowa, to irga dammera w cieniu i płożące jałowce w słońcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 05.10.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam, próbowałam wcześniej w temacie :Skarpy, ale jakoś nie miałam szczęścia. Może tu pomożecie?Jestem włąścicielką piaszczystej skarpy. Tak wyszło, za dużo piasku nawieźliśmy, by podnieśc teren i teraz bywają kłopoty po deszczu :/ Piasek przelewa się przez murek oporowy i trzeba od czasu do czasu sprzątac chodnik. Ziemi jeszcze nie nawieźliśmy, a skrpę trzeba było zabezpieczyc. Pan w szkółce ogrodniczej doradził nam płożące jałowce, które posadziliśmy w dwóch rzędach co 1.20 naprzemiennie. Nie znam nazw tych jałowców ale było ich 5 typów: żółty, zielono-nienieski z zółyymi końcówkami, zielony z bielszymi końcówkami i niebieski ( miał w nazwie Ice). U dołu skarpy posadziłam naprzemiennie małe żywotniki: żółty i zielony Szmaragd. Moje pytanie: Czy korzenie jałowców rzeczywiście umocnią i zwiążą skarpę. Czy warto coś pomiędzy nimi wsadzac, jeśli tak...to co? Co pasowałoby u góry na brzegu skarpy, a byłoby niskie, umocniłoby i nie zasłaniałoby widoku skarpy- patrząc w dół? Pozdrawiam Forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.10.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 U dołu skarpy żywotniki? Przecież jak podrosną, zasłonią skarpę. Poza tym żywotniki to nie jest dobry wybór na piaski. Jałowce rosną z reguły dość szybko - przeciętnie w ciągu 10 lat osiągają ok 1,5-2 m średnicy. Dobrym wyjściem byłaby też róża Rosa x rugotida - ma odrosty korzeniowe, które wiążą glebę. Najniższe odmiany mają ok 80 cm wys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 05.10.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Tanis zdjęcia by się przydały. Jałowce przytrzymuja skarpy, ale nie z każdą dadzą radę. Jak duż jest skarpa, jak stroma? Słoneczna, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 05.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Magnolio! Dzięki za odp. moja skarpa ma ok. 40 st. Strona : południowy-wschód. Skarpa ma 26 m. Jest wąska i długa.Zdecydowałam się na wsadzenie żywotników u dołu skarpy, bo zalezało mi na tym, by nie zabierac sobie przestrzeni. Sadząc u góry skarpy tuje, skracam sobie pole widzenia, a nasadzenia na skarpie widoczne byłyby dla przechodniów , nie dla mnie :/ Poza tym tuje na dole odwrócą wzrok od niezbyt ładnej siatki i murka oporowego. Elfir, zaraz wygooglam sobie te róże, choc szczerze mówiąc nigdy nie myślałam o różach w ogrodzie, utarło mni się jakoś, że są trudne w pielegnacji. Poza tym, niektóre odmiany wydają mi się zbyt majestatyczne, zawsze podobały mi się te dzikie, niepełne- polne. Zaraz wygooglam sobie te- proponowane przez Ciebie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 05.10.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Już sprawdziłam! Urocza ta Rosa. Tylko dlaczego tak kłuje? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 05.10.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Elfir, zanipokoiłam się tym info o tym, że żywotniki nie lubią piasku Oczywiście nie sadziłam wprost do piasku, a raczej żwiru...ale każdy dołek dałam solidne wiadro ziemi do iglaków. Zdecydowałam się na tuję szmaragdową, gdyż jak twierdził pan ogrodnik- ma płytki system korzeniowy. Marzyły mi się buki, ale obawiałam się, że ich korzenie będą wypierac murek oporowy u dołu skarpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.10.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 buki też nie nadają się na piaszczysta ziemię. Żywotnik (nie ma "tuji szmaragdowej"!) odmiany "Smaragd" to mieszaniec Żywotnika zachodniego i olbrzymiego - przy czym żywotnik olbrzymi rośnie w dość wilgotnych i żyznych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 05.10.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Ja mam taką skarpę. U podstawy różnica wysokości to 170cm. Z czasem zostanie wzmocniona palisadą (chyba jednak z podkładów kolejowych). Nasadzenbia, to tak jak pisała Elfir, płożące iglaki (drugi rok). Kot widoczny w tle to sprawca dziur we włókninie http://img684.imageshack.us/img684/246/20111005201.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.10.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Tanis to jak- masz skarpę, a co dalej za skarpą?- koniec działki, ogrodzenie? Bo jeśli tak, to nie będę się czepiać żywotników, ale jesli dalej jeszcze coś masz to tu znowu sobie zamykasz perspektywę, a szkoda. Rosa rugosa na piaski jest fajna, z czasem nie będzie trzeba w nią wchodzić, pielić jej itp. Zastanawiam się tylko czy nie jest za wysoka bo wyrasta różnie, ale potrafi nawet do 2 metrów. Nadaje się jej odmiana 'Dagmar Hastrup'-60-80 cm. Ja chyba dała bym tam jednak coś niskiego, dobrze trzymajacego skarpę- berberys thunbergii 'Red Carpet', czy 'Green Carpet' lub śnieguliczka Chenaulta 'Hancock' lub niskie jałowce, ale w tym przypadku nie naprzemiennie różne odmiany, tylko 1 odmianę, ewentualnie więcej, ale w dużych plamach, nie mieszane. Jak będzie jednorodnie, wtedy można gdzieniegdzie coś 'sypnąć' w tą powierzchnię, czyli dosadzic jakieś akcenty w takim rozmieszczeniu jakby ktoś rozrzucił niedbale te rosliny ( czyli w grupkach po 2-5 w nieregularnych odstepach, w ilości takiej żeby nie zdominowały tła, czyli gatunku dominujacego). Na piasku to może być właśnie róża pomarszczona 'Dagmar Hastrup, kosodrzewina pumilio, czy kosodrzewina Gnom, berberys Atropurpurea Nana jesli nie wybierzesz berberysa jako podstawy, czy trawy ozdobne- np trzcinnik Karl Forester, owies wieczniezielony, kostrzewa Maire'a ( tylko trawy w większych ilościach grupkach ), czy świerk 'Nidiformis' lub inny karłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.10.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Lopejsus fajnie, radzisz sobie. Ja doradzę Ci jedynie - sadź w grupach, większymi plamami. Z czasem jak jest dużo pojedyńczych sztuk różnych gatunków tworzy się chaos, wrażenie bałaganu, nie ma niczego co dominuje, nic nie jest tłem. Na rabatach lepiej jest kiedy gatunki mają różne rangi- coś jest podkreślone, coś tworzy szkielet, inny gatunek tylko jako akcent, czy ozdóbka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Jałowce trzeba sadzić ok 2-3 szt /m2Hosty to raczej pomyłka w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tanis 06.10.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Dzięki Magnolia U mnie 40 cm poza końcem skarpy- już siatka, zwykła zielona, niezbyt estetyczna i betonowy murek oporowy. Jałowce sadziłam własnie tak- plamami barw..tj. niebieskie- razem, żółte razem..itd. W wolnym czasie popatrzę na zielątka, które mi zaproponowałaś. Fajnie, że jest w czym wybierac, jesli chodzi o piaszczyste podłoże. Zastanawiam się tylko, czy np. zestawienie jałowców z el. liściastymi nie będzie rażące. Marzą mi się jakieś krzewy pięknie przebarwiające się na jesień, ale to chyba trzeba bedzie w innym miejscu Dzięki raz jeszcze. Dam znac, jakie zielska w końcu wybrałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 06.10.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 daj, daj znać. Wg. mnie iglaste z liściastymi można zestawiać, a nawet się powinno. Jak masz niskie jałowce, pomysl o czymś nie wysokim, zgrabnym, ale ciut wyższym- z tych co wymieniłam cos się znajdzie. Kusi mnie, żeby Cie namówić na coś wyższego tuz przed samą siatką, co da Ci ładny widok. Posadziłąś już tuje w tej roli. A jakby przed nimi posadzić ze 3 świerki serbskie, albo śliwy osobliwe Umbraculifera, lub choć 1 śliwę wiśniową Pissardii? Nie wiem czy jest tam tyle miejsca, ale byłoby ładnie i nie nudno. To zgrabne i nie duże drzewa, świerki są wysokie ale bardzo wąskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts