Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jałowce trzeba sadzić ok 2-3 szt /m2

Hosty to raczej pomyłka w tym miejscu.

Lopejsus fajnie, radzisz sobie.

Ja doradzę Ci jedynie - sadź w grupach, większymi plamami. Z czasem jak jest dużo pojedyńczych sztuk różnych gatunków tworzy się chaos, wrażenie bałaganu, nie ma niczego co dominuje, nic nie jest tłem. Na rabatach lepiej jest kiedy gatunki mają różne rangi- coś jest podkreślone, coś tworzy szkielet, inny gatunek tylko jako akcent, czy ozdóbka.

Dzięki za rady. Funkie są w tym miejscu na zasadzie przechowalni. Przed witryną planujemy posadzić pierzastolistną odmianę klonu, zapewne ornatum i to będzie dominanta. Jałowce zostaną dosadzone/zagęszczone po zbudowaniu palisady (wyleci cały dolny pasek włókniny), bo nie chciałbym ciąć po korzeniach.

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Klony palmowe sa wrażliwe na mróz - a twoja działka nie jest osłonięta.

Poza tym mają specyficzne wymagania glebowe.

Mamy już jeden klon ornatum na rabacie od północy (światło ze wschodu i zachodu, latem również od południa). Ucierpiał od nadmiaru śniegu (uszkodzenia mechaniczne), radzi sobie z mrozami już trzecią zimę (okrywany). Miejsce o którym wspomniałem jest na wschodniej ścianie i jest wystarczająco zaciszne, bardziej od wymagań glebowych martwi mnie raczej możliwy brak bezpośredniego słońca (chociaż zawsze jest tu jasno - przeszklenia domu wpuszczają sporo światła dziennego od południa)

Hej Magnolia :) Piękne są świerki serbskie. Niestety nie będę ich mogła użyc , by urozmaicic ścianę pod skarpą. Obawiam się, że ma zbyt mocny system korzeniowy, a mam tuż, tuż murek oporowy :/ Zostają więc Szmaragdowe zielone i żółty- sadzone naprzemiennie. No...pewno i nudno. Zastanawiam się tylko, czy w ten rząd nie wprowadzic nieładu w postaci ze dwóch brabantów? ( one chyba też mają płytkie korzenie?)

ale..ale..świerki serbskie i iak dwa kupiłam. Jednego posadzę tak, żeby z okna salonu go oglądac- jako soliterka. Drugiego- już u góry skarpy na rogu plus sosenkę bośniacką "Malinki" ...no i trzeciego coś bym chciała do towarzystwa dla nich...ale jeszcze nie wiem co...

Na skarpie płożące jałowce większymi plamami barw- jako podstawa. Myślałam o dosadzeniu gdzieniegdzie krzewów, które przebarwiałyby się na jesień- z Twoich propozycji, widzę, że berberysy mogły by byc, Ale trawy też jawią mi się kusząco. Skarpa wyglądałaby lżej :) Jedno i drugie (liściaste przebarwiające i trawy)- to pewno za wiele dobrodziejstwa?

Pozdrawiam miło

Edytowane przez tanis

tanis jak masz duża tę skarpę to moga byc wkomponowane w nią i trawy i grupy liściastych. Tylko najlepiej grupy z 1 gatunku traw z 1 lisciastych. Zrób im miejsce w jałowcach, żeby konkurencja nie była zbyt silna i posadż. W sadzeniu nie szukaj symetrii, unikaj różwnomiernego obsadzania po równo na całej powierzchni. Wybierz 2-3 miejsca na każda z tych grup i zrób te grupy nie równe wielkością- większą i mniejsze. Wtedy efekt bedzie ciekawy, naturalistyczny.

Tuje zostaw jak są- nie dodawaj brabantów do nich, bo będa wygladały jak zwykłe szmaragdy tylko innej jakości, a taki efekt jest niezbyt fajny.

To może zamiast drzewa, przy tujach posadzić kępę miskanta chińskiego? Np odmianę morning light, albo Kleine Fontane. Z boku, nie centralnie i tylko jesli nie jest ciniscie pod tujami i nie strasznie sucho

A ten widok na skarpę nie jest z salonu?

W sprawie serbów- one sa b. wąskie, wg mnie nie za bardzo na soliter. Natomiast jako grupa= akcent są śwetne więc przemyśl czy nie mozesz posadzic sobie trójki serbów, a najlepiej trójka i gdzieś dalej jeszcze parka. To da bardzo malowniczy efekt. Serby mozna sadzic gęsto, nawet 1 metr od siebie, choć jako grupke mozna je rozsunąc i sadzić np co 130-150 cm.

Witaj magnolia, dzięki. Dziś posadziłam 2 serby, nie przy tujach pod skarpą, bo nie miałyby miejsca, ale już u góry. powtórzę je (serby), jeszcze w jednym miejscu, tam, gdzie nie będą zacieniac widoku z okien. Niestety działeczka mała, wiec szalec nie mogę, ale dzięki za namiary na ten swierk. Jest fajny- wąski, nie zabierze wiele miejsca :) No i te gałązki -pięęękne- takie zielone, i delikatnie niebieskie.

Widok z salonu, nie jest na skarpę, lecz na bramę i ogrodzenia, które poprzedza ( nieduży)fragment, też piaszczysty, z lekkim spadkiem. Początkowo chciałam tam jednego serba, ale zbyt krótki dystans byłby od okna, trochę zacieniłoby :/ Mam jeszcze na zbyciu sosenkę (chyba bośniacką) Malinki, która podobno dorośnie tylko do 160 cm, więc może taki widoczek sobie z ókynka zrobię ;) .No i przy niej wiosenne cwietki posadziłabym. Niechby było tak po zimie otymistycznie. Wszędzie piach i piachuder. Jak na budowie :/ Myślę jeszcze o jakimś drzewku, które zacieniłoby miejcse, gdzie mam kosz na śmieci- w rogu działki. Czy sumak nadaje się do tej roli?

W temacie skarpowym na razie cisza, nie wiem, czy jest jeszcze dobra pora na sadzenie traw. Raczej nie będę mogła traw uskutecznic w pobliżu tuj, bo tam już miejsca nie ma :( Dam wiosną ze dwie kępki na skarpie, a miskanta chińskiego mogę dopiero na końcu ciągu tuj. Może uda mi się posadzic jeszcze jesienią przebarwiające się berberysy. Podobaja mi się te zielone, które potem naturalnie przebarwiają się. Wiem, ze jest taka odmiana w kolorze bordo, ale chyba nie będę już ich dodawac.

Miłego wieczoru i dobrej nocy.

Pozdrawiam

bereberys Green Carpet jest niski a szeroki, będzie ładnie zadarniał skarpę. Wiosną ma śliczną zieleń, soczystą, a jesienią fajne czerwienie.

Trawy możesz jeszcze sadzić, jak wszystko ale sezon na to już się kończy pod koniec października trzeba odpuszczać.

Co do drzewka- sumaka bym nie sadziła, on skaleczony przy kopaniu wokół czy jak coś mu korzenie podgryzie, wypuszcza las młodych sumaków wokół i to nie raz, tylko non stop i nie można sobie z tym poradzić. Może obejrzyj sobie śliwe wiśniową Pissardii czy Woodii, albo świdośliwę kanadyjską, jarząb mączny Magnifica czy klon tatarski podgatunek ginnala. Z pokrojowych gatunków- grab pospolity Columnaris ( z podkrzesaną korona ponad metr), czy odmiana Fastigiata, robinia Umbraculifera, klon Globosum

• 1 month później...
  • 10 months później...
a powiedz mi jakiej geowlokniny używałeś? mi ostatnio bardzo zachwalali wyroby od grupy sgee (http://geotextil.net/?page_id=6) cos tam już o nich słyszałam no a ciagle nie mogę się zdecydowac… brat mowi, ze lepiej wydac wiecej kasy na cos lepszego niż potem przeklinać dziadostwo – niby racja ale … no wiadomo o co chodzi ;)

podłączę się bo na sąsiedniej działce jest ziemianka, bedzie ona tuz obok naszego ogrodzenia. ziemianka własnie została częściowo rozebrana bo wchodziła na naszą działkę. wygląda teraz tak

PA127374.JPG

pewnie ceglaną ścianę podciągniemy jeszcze trochę wyżej, ale i tak mam wrażenie ze ziemia podczas deszczu będzie spływała na naszą stronę. może obsadzić ziemiankę np. bluszczem?zeby trochę związała całość...

albo inaczej zagospodarować..możecie coś doradzić?

[quote=czuszka;5576146

pewnie ceglaną ścianę podciągniemy jeszcze trochę wyżej, ale i tak mam wrażenie ze ziemia podczas deszczu będzie spływała na naszą stronę. może obsadzić ziemiankę np. bluszczem?zeby trochę związała całość...

albo inaczej zagospodarować..możecie coś doradzić?

Wyżej i najlepiej żeby miedzy murek na ziemię wsypać żwiru czy keramzytu żeby przed murkiem była warstwa odbierająca wodę. Na końcach murka można posadzić drzewa lub większe krzewy żeby taka ścianka nie była nagle 'urwana', tylko jej krwędzie nikneły w roslinach.

• 4 months później...

witam. Mam pytanie..mianowicie.. Na mojej dzialce mam skarpę długości 30m i 1.5-2h.Chcę ją zabezpieczyć przed osuwaniem płytą ażurową meba o wymiarach

60x40x10. pod jakim katem położyć te płyty zeby nie zabrac sobie zbyt duzo działki?? Albo jaka odleglosc zachowac od granicy płotu ktory bedzie stal u góry dzialki tj punkt 0 do do poczatku skarpy na dole mojej dzialki?DSCF4475.jpg

• 2 years później...
  • 2 weeks później...

Poniżej moja propozycja na skarpę, czyli murowane murki oporowe (właściwie do wykonania samemu). Ponieważ mam różnicę w terenie ok 1,5-2m powstaną takie 3 skarpy. Przy ogrodzeniu posadzone graby jako żywopłot a przed murkiem platany Alphens Globe. W ich pobliżu zostaną posadzone lawendy lub trawy.

IMG_20150912_150107.jpg