Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Patrząc na te zdjęcia to niewyobrazam sobie muru oporowego, który zasłonił by ten piękny las...

Myślę, że dobrym sposobem na ładne wykończenie tej skarpy było by posadzenie na niej roślin typowych dla skarp czyli takich, które dobrze się ukorzeniają poprzez co trzymają wszystko w kupie. Są jeszcze specjalne bloczki, które po odpowiednim ułożeniu stanowią swoiste mury oporowe a zarazem można je wypełniać ziemią i siać wszelkie kwiatki. Jest takich sporo. Wystarczy dać w "wyszukajce": "rośliny na skarpę" a wynik będzie spory. Ja miałem podobny problem ze skarpą. Jednak u mnie była to troszkę inna skarpa. Możesz zajrzeć do mojego dziennika. Są tam zdjęcia na których widać jak na dłoni jak powinno się robić mur oporowy.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

paskud Wysłany: Nie, 31 Maj 2009 17:59 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Ja się podpiszę pod zygmorem widzę na skarpie ogród tarasowy - utworzyć kilka stopni murku oporowego, wkomponować w to jakieś oryginalne schodki na górę i tarasy obsadzić ciekawą aranżacją roślinną

Właśnie to miałem na myśli:

mr6319 Wysłany: Nie, 31 Maj 2009 09:00 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Są jeszcze specjalne bloczki, które po odpowiednim ułożeniu stanowią swoiste mury oporowe a zarazem można je wypełniać ziemią i siać wszelkie kwiatki. Jest takich sporo.

Można zrobić podobnie jak tu:

http://poradnikogrodniczy.pl/pliki/plikiporady/murki_b.jpg

Przeczytaj te artykuły:

http://www.wymarzonyogrod.pl/pomysly-na-ogrod/aranzacje-ogrodowe/ksztaltowanie-skarp,1205_1713.htm

http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,1637686.html

http://poradnikogrodniczy.pl/murki.php

z roślin głęboko korzeniących się możesz zastosować liliowce i łubin trwały.

Tę skarpę jakbyś jej nie ukształtował musisz wzmocnić roślinami.

Początkowo trawa na wierzch, aby woda nie spłukiwała gleby a później inne rośliny jak widać na piaszczystą glebę i głęboko korzeniące się szczególnie polecany jest berberys i jałowce, nie zapomnij np o rokitniku, pięciorniku, rosa canina i rugosa-dzikie róże, tamaryszek.

• 2 weeks później...

Proponowałbym murek oporowy u podstawy na 70-80 cm wysokości i oczywiście krzewy - do wyboru do koloru. Murek murowany lub układany na sucho. Ten ostatni ma tę zaletę, że można powstawiać trochę skalnych roślin w szczeliny. Przynajmniej u siebie tak zrobiliśmy przy podobnej skarpie (miejscami przekraczającej 2 m). Murek powiększy również obszar przed skarpą i może być wykorzystywany do siadania.

Trochę nie rozumiem tych stwierdzeń, że murek oporowy zasłoni widok. Nawet przy niziutkiej skarpie ułożyłbym niskie obramowanie z kamieni, bo łatwiej zapanować nad granicą trawnika (który prawdopodobnie powstanie u podnóża skarpy).

Ja z moją skarpą walczę ponad rok. Non stop jest wymywana przez deszcz, a nie zliczę ile razy ją na nowo usypywałem. Próbowałem różnych sposobów, lecz bez murków oporowych, a le za to z siatkami. Zależało mi, aby to zrobić najtańszym kosztem, bo skarpa i tak jest za posesją od strony drogi. Moje ostatnie rozwiązanie to ułożenie na całej długości(35m) betonowej deszczówki. Teraz woda płynąca przez całą działkę wpływa do korytka i mam (chyba) święty spokój.

• 5 weeks później...
Też miałam taką skarpe,jeszcze jej do końca nie dopracowaliśmy ale zrobiliśmy taki stopień w połowie dość szeroki (nasz ma 4metry)żeby woda płynąca z góry miła się gdzie częściowo zatrzymać,ale pozostał problem z osypującą się ziemią-kupiliśmy kołeczki take 2,5metra i chcemy wbić je na 30cm w ziemię żeby stworzyć taki drewniany murek oporowy a na samym szczycie rośliny takie jak pokazane na zdjeciu,myśle że powinno byc ok.

Podobny problem tylko że trochę mniejszy rozwiązałem wbijając prostopadle paliki(mogą być z byle jakiego drewna) przytrzymują skarpę przed osunięciem zanim korzenie dobrze nie wrosną, posadziłem trzmielinę odmianę coloratus szybko rośnie i ładnie się przebarwia na jesieni oczywiście gdzieniegdzie sadze inne rośliny żeby to jakoś wyglądało wszystko ściółkowane kompostem z liści piasku(10%) i trawy,na samym dole wkopane do polowy bale a całość osłonięta folią (zwykła malarska) żeby deszcz nie wymywał piasku a przy okazji na wiosnę działa jak szklarnia znacznie przyśpieszając wzrost roślin,wszystkie ostre kąty zostały "wygładzone",im mniej robione pod linijkę tym lepiej wygląda.

też mamy skarpe, drugie lato, a wiadomo jakie opady w tym roku były,

nigdy nie zauważyłam wymywania ani spływania ani osypywania się ziemi,

wydaje mi się że to kwestia gleby, u nas na spodzie jest glina, iły, a od góry ok. 20cm mam nasypanej czarnej/ cześciowo torfiastej ziemi,..

jak komuś potrzeba gliny to zapraszam.... ;)

• 1 month później...

Chodzi o to, jak zagospodarować skarpę, czyli "górkę" jeśli ma się takie coś na działce.

1. Jeśli na takowej posieje się trawę - chyba ciężko będzie kosić.

2. Kora + iglaki - kora będzie spływać.

3. Mur oporowy - strrasznie drogo.

4. Skalniaki - dużo czasu upłynie, zanim porosną całą skarpę.

NO TO CO? Żeby było ładnie, tanio i szybko efektownie.

Jesteśmy akurat w momencie umacniania skarpy, po wyrównaniu będzie położona geokrata, która powstrzyma osuwanie ziemi. Myśleliśmy o murze oporowym, ale koszty makabryczne, w najwyższym miejscu skarpa ma ok 2m. Najczęściej geokrata jest obsadzana trawą (obrzeża autostrad itp), ale wiadomo ciężko byłoby kosić. W geokracie wytniemy potem miejsce na odpowiednie krzaki, które dodatkowo wzmocnią ziemię, na to agrowłóknina i jakieś okrywowe krzewuszki. Na szczycie skarpy, a właściwie w 2/3 wysokości będzie nasz plot. Nie pozostaje mi nic innego jak puścić po nim pnącze, nie wiem jakie, ale takie żeby gubiło jak najpóźniej liście i miało je jak najwcześniej :) (za płotem sąsiad ma żywopłot ale niestety nie zimozielony). Moze przy okazji podpowiecie jakie pnącze by się sprawdziło (skarpa jest w większości dość zacieniona)